Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 475, 2 Ιουνίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Εθελοντισμός και η συμβολή των γυναικών»

"Έχω Αποστολή" στη Χίο και τη Λέσβο

Η Ιστορία της Αλεξανδρούπολης σε μόνιμη έκθεση

Εργασίες συντήρησης στο τέμπλο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη λίμνη ΙωαννίνωνΑναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη
φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη
Δείτε έργα του στο www.eikastikon.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Εθελοντισμός και η συμβολή των γυναικών»

Υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και με θέμα : «Εθελοντισμός και η συμβολή των γυναικών» θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 3 και 4 Ιουνίου 2011 στην Αθήνα η Δ’ Συνδιάσκεψη Γυναικών - Εκπροσώπων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Συνδιάσκεψη αυτή θα φιλοξενηθεί από την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Οι εργασίες της θα λάβουν χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καρέα και στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων. Φορέας διοργανώσεως είναι η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γυναικείων Θεμάτων.

Μετά τον Αγιασμό, που θα τελεσθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 17:00 στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Καρέα, τους Συνέδρους θα χαιρετίσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και θα αναγνωσθεί Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου. Ακολούθως εισηγητική ομιλία θα κάνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων και θα ακολουθήσουν οι Εισηγήσεις :

α. Της κ. Όλγας Στασινοπούλου, Αν. Καθηγήτριας Κοινωνικής Πολιτικής και Μέλους της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής με θέμα : «Εννοιολόγηση και οριοθέτηση του Εθελοντισμού στην ιστορική του εξέλιξη».

β. Του Αιδεσιμολ. Πρωτ. κ. Βασιλείου Θερμού, Θεολόγου - Ψυχιάτρου, με θέμα : «Προβλήματα του Εθελοντισμού - Σημεία τριβής» και

γ. Της κ. Χριστίνας Βάγια, Καθηγήτριας Κοινωνικής Εργασίας και Μέλους της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής με θέμα : «Οργάνωση του Εθελοντισμού στην ενορία και η συμβολή των Υπηρεσιών Γυναικείων Θεμάτων».

Το Σάββατο 4 Ιουνίου 2011 στις 8:00 θα τελεσθεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας στους Αμπελοκήπους. Στη συνέχεια οι Σύνεδροι θα χωρισθούν σε Ομάδες Εργασίας και θα συσκεφθούν με θέμα : «Εθελοντική εργασία από τις Υπηρεσίες Γυναικείων Θεμάτων - Προοπτικές συγκεκριμένων προγραμμάτων - Αναμενόμενες δυσκολίες».

Τέλος θα παρουσιασθούν συνοπτικά οι προτάσεις από τις Ομάδες Εργασίας και θα γίνει συζήτηση για την μελλοντική δράση του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τις εργασίες της Συνδιασκέψεως θα κλείσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Κορυφή σελίδας


"Έχω Αποστολή" στη Χίο και τη Λέσβο

4.500 βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου και γραφική ύλη προσέφερε η φιλανθρωπική εταιρεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ΄΄ΑΠΟΣΤΟΛΗ΄΄, στη Λέσβο και στη Χίο.

Τα βιβλία διατέθηκαν για την ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών των νησιών, ενώ σημαντικός αριθμός αυτών προσφέρθηκαν σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός του προγράμματος ΄΄ΕΧΩ ΑΠΟΣΤΟΛΗ΄΄ που υλοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους είναι η ενίσχυση της εθνικής προόδου και η πνευματική ανάπτυξη των παιδιών σε ακριτικές ελληνικές περιοχές, .

Με επιστολή του προς τον Μακαριώτατο ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Φ. Βουνάτσος, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για τη διάθεση εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών 2.262 βιβλίων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει "σε μια εποχή που η τεχνολογία και το internet κερδίζουν συνεχώς έδαφος, αφήνοντας στην άκρη το βιβλίο, σε μια κοινωνία με την έκπτωση των αξιών και των ηθικών αρχών, η προσφορά των βιβλίων αυτών στους μαθητές του ακριτικού μας νησιού αποτελεί απροσδόκητο δώρο. Πραγματικά ο πολιτισμός μας και η παιδεία μας αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς΄.΄

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χίου κ. Π. Λαμπρινούδης στην ευχαριστήρια επιστολή του προς τον Μακαριώτατο υπογράμμισε πως "κάθε προσφορά προς τη νεολαία μας είναι ευπρόσδεκτη και θεάρεστη, ιδιαιτέρως δε τη στιγμή, που διανύουμε δύσκολες μέρες για τον τόπο μας. Καλή συνέχεια στο έργο σας΄΄.

Κορυφή σελίδας


Η Ιστορία της Αλεξανδρούπολης σε μόνιμη έκθεση

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, η λειτουργία του οποίου αποτελεί βασική δραστηριότητα του Συλλόγου Αρχαιοφίλων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ν. Έβρου, στεγάζεται στο κτίριο του συλλόγου που ανεγέρθηκε στη δεκαετία του 1990, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Ιστορικό Μουσείο ολοκλήρωσε τη μόνιμη έκθεσή του που αφορά στην ιστορία της πόλης της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής. Περιλαμβάνει θεματικές ενότητες των αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων της περιοχής, τη δημιουργία της πόλης και τη σχέση της με το σιδηρόδρομο και το λιμάνι, την αστική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της, την οικονομική και πολιτική διαδρομή της, την πνευματική και κοινωνική ζωή, όπως και ενότητα για τις πληθυσμιακές ομάδες που τη συγκρότησαν.

Η έκθεση περιλαμβάνει συλλογές τεκμηρίων και κειμηλίων από δωρεές αρχειακού υλικού συλλεκτών και εθνικών και τοπικών φορέων, (Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, ΕΛΙΑ–ΜΙΕΤ κ.α.)

Η έκθεση και το περιεχόμενο των συλλογών του μουσείου είναι αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας πολλών συντελεστών και ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της προγραμματική σύμβασης των φορέων Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου, Υπερνομαρχίας Ροδόπης Έβρου.

Τη μόνιμη έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης θα εγκαινιάσει το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 8 μμ ο Σύλλογος Αρχαιόφιλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Νομού Έβρου.

Πηγή: enet.gr

Κορυφή σελίδας


Εργασίες συντήρησης στο τέμπλο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη λίμνη Ιωαννίνων

Θα συντηρηθεί το τέμπλο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο νησί της Παμβώτιδας Ιωαννίνων, μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ)

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι ενοριακός του νησιού της λίμνης των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με λίθινη ανάγλυφη επιγραφή που είναι εντοιχισμένη στον δυτικό τοίχο, κτίστηκε το 1614-15. Ο ναός ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής, με νάρθηκα στα δυτικά και κλειστή στοά στα νότια και είναι επηρεασμένος από τη γιαννιώτικη αστική αρχιτεκτονική, καθώς φέρει φεγγίτες, ξυλόγλυπτα ταβάνια και πολύχρωμα δάπεδα.

Η μελέτη, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), αφορά τη συντήρηση του επιχρυσωμένου ξυλόγλυπτου τέμπλου που χρονολογείται στα μέσα του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ναού. Η συντήρησή του κρίθηκε αναγκαία καθώς παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, όπως επικαθίσεις ρύπων, ρωγμές, απώλειες ξυλόγλυπτων τμημάτων, αποκολλήσεις, οξείδωση μεταλλικών στοιχείων και μεταγενέστερες προσθήκες.

Κατά τη μελέτη λοιπόν, που συντάχθηκε από την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι εργασίες συντήρησης του τέμπλου θα αφορούν καθαρισμούς, απεντομώσεις, στερεώσεις ξύλινου φορέα, αφαίρεση νεότερων επεμβάσεων, στηρίξεις και συγκολλήσεις αποσπασμένων τμημάτων, καθώς και αισθητική αποκατάσταση.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ