Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 472, 23 Μαΐου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5

Η εορτή της Αγίας Φωτεινής στη Νέα Σμύρνη

Επιστρέφει η εικόνα της Σταυρώσεως του Κυρίου στην Μονεμβασία

Εικόνες της Ιεράς Μονής Καρακάλλου






Edwin Pears


Η Έφοδος, η Κατάληψη και η Λεηλασία της Πόλης




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει από αυτήν την Πέμπτη 26/5/2011 έως και την Κυριακή 29/5/2011 μεγάλο αφιέρωμα στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Γίνεται αναφορά στην Θεοφρούρητη Πόλη, στην Πόλη των επτά λόφων και των δύο ηπείρων, στην Βασιλεύουσα. Αναδεικνύεται η προσωπικότητα του Αγίου και Μεγάλου Κωνσταντίνου και η συμβολή του στην δημιουργία της Νέας Ρώμης.

Παρουσιάζεται η ιστορία της, οι τέχνες και ο πολιτισμός της, η πνευματική άνθηση μέσα από την ανάδειξη των μνημείων της.

Περιγράφονται η πολεοδομία και η αρχιτεκτονική της με τα περίφημα τεχνικά έργα υποδομής (υδραγωγεία, λιμάνια, μέση οδός κ.α, ο ιππόδρομος, τα θέατρα, τα παλάτια και τα στρατιωτικά της κτίρια). Περιγράφεται, τέλος, η Άλωσή της από τους Οθωμανούς και αναδεικνύεται η μορφή του τελευταίου Αυτοκράτορά της, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Διαβάζονται κείμενα αλλά και παραμύθια για την Πόλη και ακούγονται τραγούδια για το μεγαλείο και την Άλωσή της. Μιλούν Επίσκοποι, ιστορικοί, συγγραφείς, μουσικοί, ερευνητές, που φωτίζουν πτυχές των γεγονότων αλλά και επισημαίνουν την σημασία και την σύνδεσή τους με το σήμερα.

Μάθετε αναλυτικά το πρόγραμμα του ραδιοφώνου

Κορυφή σελίδας


Η εορτή της Αγίας Φωτεινής στη Νέα Σμύρνη

Δελτίο τύπου εκ της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης

Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος η Μητρόπολή μας και η πόλη της Νέας Σμύρνης εόρτασε τη μνήμη της πολιούχου και προστάτιδός μας Μεγαλομάρτυρος και ισαποστόλου αγίας Φωτεινής, την Ε’ Κυριακή από του Πάσχα, την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, όπως ονομάζεται, για φέτος 22 Μαΐου.

Στη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος του Χριστού μας ήταν αφιερωμένος ο περίφημος Μητροπολιτικός Ναός της Σμύρνης. Και προς τιμήν της αγίας Φωτεινής μετά την Καταστροφή οι ξεριζωμένοι Σμυρνιοί έχτισαν τον πρώτο ναό τους στην περιοχή της Αττικής όπου εγκαταστάθηκαν και πού ονόμασαν Νέα Σμύρνη. Ο μεγαλόπρεπος Ναός είναι ο Μητροπολιτικός Ναός της πόλεως από το 1974, το έτος που ιδρύθηκε η Μητρόπολή μας.

Προσκεκλημένοι Ιεράρχες του Σεβασμ. Ποιμενάρχου μας στην εφετινή πανήγυρη ήταν οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ και Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, μέλη της Ιεράς Συνόδου για την εφετινή συνοδική περίοδο μαζί με τον Σεβασμ. Μητροπολίτη μας.

Στον Μεγάλο Εσπερινό χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμ. Χαλκίδος, ενώ την επομένη, στη θεία Λειτουργία, προεξήρχε και ομίλησε ο Σεβασμ. Καστορίας.

Την Κυριακή το απόγευμα εψάλη ο μεθέορτος Εσπερινός και ακολούθησε η καθιερωμένη μεγαλοπρεπής λιτανεία της ιερής εικόνας της Αγίας Φωτεινής. Η συμμετοχή του πιστού λαού τόσο από τη Νέα Σμύρνη όσο και από τούς γειτονικούς δήμους ήταν κι εφέτος εντυπωσιακή και στις τρεις εόρτιες συνάξεις.

Στην κεντρική πλατεία της πόλεώς μας αναπέμφθηκε δέηση και ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας απηύθυνε την ακόλουθη εόρτια προσλαλιά. Διαβάστε στον ιστοχώρο της ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης.

Κορυφή σελίδας


Επιστρέφει η εικόνα της Σταυρώσεως του Κυρίου στην Μονεμβασία

εκ της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης

Γνωστοποιούμε στους ευσεβείς χριστιανούς μας ότι τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 και ώρα 5η απογευματινή περίπου, στον ενοριακό Ιερό Ναό του Ελκομένου Χριστού Μονεμβασίας θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Σταυρώσεως του Κυρίου στο πλαίσιο της επιστροφής της από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, όπου φυλασσόταν από το 1980 μετά την κλοπή και την ανεύρεσή της.

Ακολούθως, θα λάβει χώρα η ενθρόνισή της σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του παρεκκλησίου του Αγ. Ιωάννου, το οποίο ευρίσκεται στο εσωτερικό του Ι. Ναού του Ελκομένου, και θα ψαλεί Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου. Την δε επομένη, 24 Μαΐου, θα τελεσθεί θεία λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχη μας.

Δείτε την εικόνα στο ιστοχώρο της ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης

Κορυφή σελίδας


Εικόνες της Ιεράς Μονής Καρακάλλου

Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2011 ο Πανελλήνιος Σύλλογος “ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ”, τιμώντας την χιλιετή ιστορία της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Αγίου Όρους, θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση τον τόμο που εξέδωσε η Μονή με τίτλο: «ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ELECTRA PALACE (Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, Πλάκα) και ώρα 19.00.

Στον τόμο αυτό δημοσιεύονται, κατόπιν επιλογής από ένα μεγαλύτερο σύνολο, εκατόν πενήντα δύο (152) εικόνες της Μονής, οι οποίες αναπτύσσονται σε επτά ενότητες και χρονικά καλύπτουν την περίοδο από το δεύτερο μισό του 14ου έως το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Προηγείται ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και πρόλογος του Αρχιμανδρίτου π. Φιλοθέου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής.

Ακολουθούν οκτώ ενότητες: μία εισαγωγική για την ιστορική πορεία της Μονής (Κρίτων Χρυσοχοΐδης, ιστορικός, διευθυντής ερευνών στο Ι.Β.Ε.) και άλλες επτά, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά και με επιστημονική τεκμηρίωση οι εικόνες της Μονής, ως ακολούθως:

1. Περί των φορητών εικόνων της Μονής (Ευθ. Ν. Τσιγαρίδας, ομότιμος καθηγητής Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Α.Π.Θ.).

2. Εικόνες από το δεύτερο μισό του 14ου έως το τελευταίο τέταρτο του 16ου αιώνα (Ευθ. Ν. Τσιγαρίδας, ομότιμος καθηγητής Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Α.Π.Θ.).

3. Εικόνες από το τέλος του 16ου έως το τέλος του 17ου αιώνα (Ευθ. Ν. Τσιγαρίδας, ομότιμος καθηγητής Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Α.Π.Θ.).

4. Εικόνες του Διονυσίου εκ Φουρνά των Αγράφων (Ευθ. Ν. Τσιγαρίδας, ομότιμος καθηγητής Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Α.Π.Θ.).

5. Εικόνες του πρώτου μισού του 18ου αιώνα (Αγγ. Στρατή, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της 16ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων).

6. Εικόνες του δευτέρου μισού του 18ου αιώνα (Παρ. Παπαδημητρίου, δρ. Βυζαντινής Τέχνης της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Alexandra Trifonova, δρ. Βυζαντινής Τέχνης του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.).

7. Εικόνες του πρώτου μισού του 19ου αιώνα (Γ. Φουστέρης, επίκουρος καθηγητής της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης).

Ακολουθεί η μετάφραση στα αγγλικά του κειμένου της πρώτης ενότητας με τον τίτλο «About the portable Icons in the Monastery of Karakallou», γραμμένο από τον Ευθ. Ν. Τσιγαρίδα, για την ενημέρωση του ξενόγλωσσου αναγνωστικού κοινού. Κι άλλες τρεις ενότητες: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ, κλείνουν το έργο.

Ο τόμος, την επιστημονική επιμέλεια του οποίου είχε ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ., Ευθ. Ν. Τσιγαρίδας, εκτείνεται σε 552 σελίδες μεγάλου σχήματος (23x32) και περιέχει 241 έγχρωμες εικόνες, στην πλειοψηφία τους ολοσέλιδες.

Τον τόμο θα παρουσιάσουν οι Κρ. Χρυσοχοΐδης – Ιστορικός, Ευθ. Ν. Τσιγαρίδας – Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. και Μ. Βασιλάκη – Καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δρ. Δημ. Μουζάκης, Εκπαιδευτικός.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ