Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 470, 16 Μαΐου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα Ελευθέρια στο Διδυμότειχο

«Το Βυζάντιο στην ιστορική συνέχεια: προβλήματα και θέματα»

Μουσείο της χρονιάς το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»


Η αγγελική παρουσία στο έργο του Γύζη


της Μαρίας Αϊβαλιώτη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Τα Ελευθέρια στο Διδυμότειχο

Με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια, εορτάστηκε η 91η επέτειος της απελευθερώσεως της πόλεως του Διδυμοτείχου και της ευρύτερης περιοχής του Κεντρικού και Βορείου Έβρου. Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου, στην οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, ανεγνώσθη Εγκύκλιός Του με την οποία καθιερώνεται ο εορτασμός της Συνάξεως των εν Θράκη αθλήσει και ασκήσει διαλαμψάντων Αγίων, την 3η Κυριακή του μηνός Μαΐου καθ΄ ην εορτάζονται και τα Ελευθέρια του Κεντρικού και Βορείου Έβρου.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έφθασε το πρωινό της Κυριακής στο Διδυμότειχο, έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο κ. Παρασκευά Πατσουρίδη και στη συνέχεια μετέβησαν στην είσοδο του Ιερού Ναού, όπου τον υποδέχθηκε ο οικείος Μητροπολίτης πλαισιούμενος από τον ιερό κλήρο. Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία, ο πανηγυρικός της ημέρας, τρισάγιο στο Ηρώων, κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της Α. Ε. , η ανακήρυξη του Προέδρου σε επίτιμο Δημότη Διδυμοτείχου και γεύμα στο Πύθιο.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε στη μέση μιας δύσκολης διαδρομής. Το πρόβλημά μας είναι η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής. Λύση υπάρχει και είναι πολιτική. Θέλω να πιστεύω ότι οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συναντηθούν σε μια κοινή επιδίωξη. Αρκεί να αρθούμε όλοι πάνω από τα μικρά και να προσηλωθούμε στα μεγάλα».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το φρόνημα των ακριτών του Έβρου και της Θράκης. «Οι κάτοικοι των χωριών της Θράκης δίνουν καθημερινά μάχη για ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο αύριο, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες. Αντλούμε ελπίδα από το δικό σας παράδειγμα. Γνωρίζω πως οι δυσκολίες είναι πολλές. Από το βάρος της ερήμωσης της ελληνικής επαρχίας, της παράνομης μετανάστευσης, μέχρι την οικονομική δυσπραγία και τα προβλήματα της καθημερινότητας που αποθαρρύνουν τη νεολαία. Είναι η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να δράσουμε. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, ως άτομα, τοπικές κοινωνίες και κράτος. Είμαι εδώ και για να ακούσω τις ιδέες σας και τις αγωνίες σας που για μένα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Και μαζί να προσπαθήσουμε να βρούμε διέξοδο σε προβλήματα για να κάνουμε βήματα μπροστά», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κορυφή σελίδας


«Το Βυζάντιο στην ιστορική συνέχεια: προβλήματα και θέματα»

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα: ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: προβλήματα και θέματα, το Σάββατο 21 Μαΐου και ώρα 10.30 π.μ. στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προετοιμασίας διεθνούς συμποσίου για το Βυζάντιο που θα γίνει στους Δελφούς από 8 έως 10 Ιουλίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εισαγωγή- συντονισμός συζήτησης:
Ελένη Αρβελέρ

ΟΜΙΛΗΤΡΙΕΣ (κατ΄ αλφαβητική τάξη)
Χριστίνα Αγγελίδη
Έλση Μαθιοπούλου-Τορναρίτου
Χρύσα Μαλτέζου
Μαρία Νυσταζοπούλου-Πελεκίδου

ώρα προσέλευσης : 09.30
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κορυφή σελίδας


Μουσείο της χρονιάς το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»

Ποικίλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Μουσείων (18 Μαΐου). Η κεντρική εκδήλωση του φετινού εορτασμού θα γίνει στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου", που είναι και το τιμώμενο μουσείο για το 2011.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε να απονείμει τον τίτλο 'Τιμώμενο Μουσείο για το 2011' στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου" του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα και την σημαντικότητα του διαπολιτισμικού του έργου. Στο πλαίσιο του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί μια σειρά εκδηλώσεων.

Ειδικότερα την Τετάρτη 18 Μαΐου χαιρετισμό θα απευθύνει ο Παύλος Γερουλάνος, υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, η Τέτη Χατζηνικολάου πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του ICOM, η Ευτυχία Γαϊτανά-Αποστολάκη δήμαρχος Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος και πρόεδρος του Π.Π.Ι.Ε.Δ. Το θέμα του εορτασμού είναι "Μουσεία και Μνήμη".

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση του Μουσείου και γιορτή με μουσική εκδήλωση και παραδοσιακά εδέσματα.

Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου", Λ. Δεκελείας 152 & Ατταλείας 2, Ν. Φιλαδέλφεια.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ