Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 47, 10 Ιανουαρίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΒΟΛΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ

«Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ»

«Η ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ»

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ – ΟΧΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΑΚΡΙΒΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ»

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ




ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΒΟΛΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ

Τη Μητρόπολη Δημητριάδος, την οποία ποίμανε για 24 χρόνια, επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και προέστη των λατρευτικών εκδηλώσεων, εξ αφορμής της μεγάλης Δεσποτικής εορτής των Θεοφανίων (6/1/2006).

Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου και η παραλία της πόλης, όπου κατ’ έθος γίνεται η τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού και του Αγιασμού των υδάτων.

Σε δηλώσεις του, εξ αφορμής της επισκέψεως του Αρχιεπισκόπου στο Βόλο, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι «είναι τιμή για τη Μητρόπολη Δημητριάδος που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος θα γιορτάσει μαζί μας τη σημαντική εορτή των Θεοφανίων στην πόλη που αγάπησε και έζησε για 24 χρόνια. Μέσα από τις εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετάσχει θα νιώσει την αγάπη του κόσμου, ενώ θα θυμηθεί στιγμές από την ποιμαντική διακονία του στην περιοχή» («Θεσσαλία», 5/1/2006).

Κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού εσπερινού (5/1/2006), ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη σύνδεση της Εκκλησίας με την κοινωνία στον τόπο μας και ρώτησε, με νόημα: «ποιοί είναι εκείνοι που θα τολμήσουν να χωρίσουν τα δύο αυτά μεγέθη; Ποιός θα θελήσει να τιμωρήσει την Εκκλησία, η οποία έχει να επιδείξει περγαμηνές όμοιες με τις οποίες ουδείς άλλος έχει να επιδείξει;» Στη συνέχεια κάλεσε αυτούς που επιδιώκουν το χωρισμό να διαβάσουν την ιστορία και ανέφερε το παράδειγμα της Γαλλίας όπου ο διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους αποδείχθηκε μέγα λάθος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής του αγιασμού των υδάτων στην παραλία του Βόλου (6/1/2006), ο Αρχιεπίσκοπος, παίρνοντας αφορμή από την παρουσία χιλιάδων πιστών, τόνισε πως «δοξάζουμε τον Θεό γιατί είμαστε ο πιο θρησκευόμενος λαός της Ευρώπης, γεγονός για το οποίο καυχόμεθα γιατί δείχνει ότι οι ρίζες της θρησκευτικότητάς μας δεν είναι επιφανειακές και επιπόλαιες, έχουν σμιλευτεί με τους αγώνες, τις θυσίες και τα αίματα των προγόνων μας…»

Τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες πρ. Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος και Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Κορυφή σελίδας



«Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ»

Την τελετή του Αγιασμού των υδάτων του κολυμβητηρίου Βόλου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος (6/1/2006), όπου τού δόθηκε η ευκαιρία να έλθει σε επαφή με εκατοντάδες μικρούς αθλητές και τους γονείς τους.

Κατά την ομιλία του, συνεχάρη τα παιδιά για το γεγονός ότι αθλούνται και σημείωσε ότι ο υγιής αθλητισμός είναι «επένδυση για το μέλλον, αφού, όσοι αθλούνται, γνωρίζουν ότι “τα καλά κόποις κτώνται”».

Στη συνέχεια, κάλεσε τους μικρούς αθλητές να διοχετεύουν το δυναμισμό τους σε εποικοδομητικές και ενάρετες διεξόδους, σαν κι αυτές που προσφέρει ο αθλητισμός και το πνεύμα του Θεού, καθώς, όπως τόνισε, «η άσκηση σώματος και πνεύματος, δημιουργεί ολοκληρωμένες προσωπικότητες»

«Έχετε διδαχθεί», σημείωσε, ολοκληρώνοντας, «ότι πρέπει να τηρείτε κανόνες εντιμότητας για τη συμμετοχή σας στους αγώνες. Αυτό θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε καλούς χαρακτήρες και να μάθετε ότι στη ζωή τίποτα δε χαρίζεται, αλλά όλα κατακτώνται με προσπάθειες και θυσίες…»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βόλου κ. Κυριάκος Μήτρου, προσφωνώντας τον Μακαριώτατο, επεσήμανε ότι «Η τιμητική παρουσία του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας στην τελετή σηματοδοτεί τη φετινή χρονιά στο ξεκίνημά της και την ελπίδα όλων – φορέων, Σωματείων, αθλητών – το 2006 να αποτελέσει μια χρονιά επιτυχιών και ανταμοιβής των προσπαθειών που γίνονται για την ανάπτυξη του Βολιώτικου αθλητισμού…»

Κορυφή σελίδας



«Η ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ»

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά την τελετή των εγκαινίων του «Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης», με την επωνυμία «Κένταυρος», στο Βόλο (6/1/2006).

Επεσήμανε, επίσης, ότι «Η Εκκλησία ευλογεί τέτοιες προσπάθειες και διδάσκει ότι ο πόνος, καίτοι δεν είναι ευπρόσδεκτος, μπορεί να γίνει αφορμή βελτίωσης της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής, αλλά και να συμβάλει στη σωτηρία της ψυχής, όταν ο άνθρωπος τον εκλάβει ως επίσκεψη Θεού…»

«Αυτά τα έργα», σημείωσε, «αξίζουν της υποστήριξης όλων μας, καθώς δεν είναι κερδοσκοπικά, αλλά ανθρωπιστικά, που αναδεικνύουν την ποιότητα της ζωής και τη ανθρωπιά μέσα μας»

Κορυφή σελίδας



ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Τη θερμότητα της αγάπης των Βολιωτών είχε την ευκαιρία να ξαναζήσει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά τη 2η ημέρα της παραμονής του στο Βόλο (7/1/2006), καθώς του δόθηκε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με εκατοντάδες πιστούς, οι οποίοι, παρά τις δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, βρέθηκαν στο Μητροπολιτικό παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου για να εκφράσουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους προς τον επί σειρά ετών Ποιμενάρχη τους.

Νωρίτερα ο Μακαριώτατος είχε επισκεφθεί την Νομαρχία Μαγνησίας για να ευχηθεί στον εορτάζοντα Νομάρχη κ. Ιωάννη Πρίντζο. Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο ο Νομάρχης αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες Εκκλησίας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην Μαγνησία, κατά το παρελθόν, για τη διεκδίκηση και εκπλήρωση ευγενών και υψηλών στόχων και συ0πλήρωσε χαρακτηριστικά: «Πορευτήκατε μαζί μας πολλές φορές, μπροστάρης ακόμα και σε διεκδικήσεις που απαιτούσε ο Νομός και οι πολίτες του. Σταθήκατε δίπλα μας σε όλα μας τα προβλήματα. Εμείς έτσι σάς γνωρίσαμε, έτσι σάς ζήσαμε, έτσι σάς ξέρουμε. Ως Μητροπολίτη Δημητριάδος ο οποίος δίδασκε τον Θείο λόγο, ήταν ανοικτός στον κόσμο και στα προβλήματά του και συμπορευόταν μαζί μας όχι μόνο στα μεγάλα, αλλά ακόμα και στα απλά, τα καθημερινά…»

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι η αποχώρησή του από τη Μαγνησία δε μείωσε διόλου τα αισθήματά του για την περιοχή και τους ανθρώπους της, ενώ αύξησε τη νοσταλγία για όσα έζησε κοντά τους. «Είμαστε κοντά στα προβλήματα της κοινωνίας», τόνισε, «γιατί ο λαός μας θέλει την Εκκλησία του πρωτοπόρα στους κοινωνικούς αγώνες, μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις. Αυτό το πράττουμε όχι γιατί θέλουμε να διεκδικήσουμε ξένους ρόλους, αλλά για να είμαστε πιστοί και άξιοι της παράδοσής μας…»

Κορυφή σελίδας



ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ – ΟΧΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ένα από τα σημαντικότερα και πιο ανεπτυγμένα Μοναστήρια της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος, την Ι. Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αγίου Γεωργίου Νηλείας στο Πήλιο, επισκέφθηκε ο Μακαριώτατος (7/1/2006) και έγινε δεκτός από την γυναικεία μοναστική αδελφότητα, αλλά και από πλήθος ευσεβούς λαού, ο οποίος συνέρευσε από την γύρω περιοχή.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, η ηγουμένη της Μονής, Μοναχή Νικοδήμη, προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο και είπε χαρακτηριστικά: «Στο πρόσωπό σας υποδεχόμαστε τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον οποίο ο Κύριος έθεσε πηδαλιούχο στο σκάφος της Εκκλησίας. Χαιρετίζουμε τον Αρχιερέα, ο οποίος επί 24 ολόκληρα χρόνια ποίμανε την τοπική μας Εκκλησία. Υποδεχόμαστε τον τροφέα και φύλακα του Μοναχισμού του τόπου μας, ο οποίος εργάσθηκε αόκνως για την αναγέννησή του. Η παρουσία σας συνιστά αιτία εξαιρέτου τιμής και ευλογίας για την αδελφότητά μας και δοξολογίας του ονόματος του Θεού…»

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος, άκρως συγκινημένος, αναφέρθηκε στους αγώνες και τις προσπάθειες για την αναστήλωση και επάνδρωση της Μονής, τα προηγούμενα χρόνια και εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την κατά Θεόν πρόοδό της.

«Γνωρίζω», τόνισε, «τους γλυκασμούς του Μοναχικού βίου και έχω διδαχθεί να παρέχω κάθε δυνατή βοήθεια στα Μοναστήρια αποφεύγοντας τις παρεμβάσεις στα διοικητικά τους ζητήματα… Ο Μοναχισμός διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο στη ζωή της Εκκλησίας. Από τον 4ο αιώνα, που ενσωματώθηκε στον πνευματικό μηχανισμό Της, κατέστη το πνευματικό οπλοστάσιό Της. Κατέστη το θερμοκήπιο από το οποίο ανεδείχθησαν μεγάλες προσωπικότητες που υποστήριξαν τον αγώνα κατά των αιρέσεων, αφενός, αλλά και τη διαμόρφωση του χριστιανικού ήθους, αφετέρου, καθώς δόγμα και ήθος συνιστούν τις δύο όψεις του αυτού νομίσματος…» Στη συνέχεια κάλεσε τις Μοναχές να συνεχίσουν την παράδοση του Ορθόδοξου Μοναχισμού, προς δόξαν Θεού και ωφέλεια το λαού Του.

Κορυφή σελίδας



ΑΚΡΙΒΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στο Ναό του πόνου και της προσφυγιάς, την Ευαγγελίστρια της Ν. Ιωνίας στο Βόλο, λειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά την τελευταία ημέρα της παραμονής του στη Μητρόπόλη Δημητριάδος (8/1/2006). Τού δόθηκε η ευκαιρία να απευθυνθεί στα πλήθη του λαού, που κατέκλυσαν την Εκκλησία, οι περισσότεροι των οποίων ήταν απόγονοι των προσφύγων της 1ης γενιάς, οι οποίοι, με τα δάκρυα και τις μνήμες τους, έκτισαν το Ναό πριν από πολλά χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του, έπλεξε το εγκώμιο των προσφύγων και των απογόνων τους και σημείωσε χαρακτηριστικά: «είστε άξιοι της στοργής και της αγάπης μας γιατί κατάγεστε από τις προσφυγικές οικογένειες της Ιωνίας, οι οποίες ήλθαν εδώ κατατρεγμένες, διωγμένες, αλλά έζησαν, στέριωσαν, αναπτύχθηκαν, εργάστηκαν, έδειξαν απαράμιλλη προοδευτικότητα και δύναμη προσαρμογής… Οι πρόγονοί σας μετέφεραν εδώ όσα υποστασίαζαν την ύπαρξή τους, τις παραδόσεις, την πίστη, τα ιδανικά, τις αρχές και τις αξίες της φυλής μας. Φεύγοντας από τις πατρογονικές του εστίες πήραν μαζί τους τα εικονίσματα και τα ιερά τους και όχι κάποιο περιουσιακό τους στοιχείο, γιατί ήξεραν ότι αυτά ήταν ο αληθινός τους θησαυρός…»

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος κάλεσε τους πιστούς να διδάξουν στα παιδιά τους την ιστορία του τόπου και τα πιστεύματα της φυλής μας για ν’ αναδείξουν τον εσωτερικό τους πλούτο και να νιώσουν όντως άνθρωποι. «Αν φτωχύνουμε πνευματικά», σημείωσε, «δε θα μας σώσουν οι υλικοί θησαυροί, γιατί είναι ανούσιοι και κενοί. Γι’ αυτό, όσοι επιδιώκουν το γκρέμισμα των παραδόσεών μας δε θέλουν το καλό μας, καταστρέφουν το μέλλον των παιδιών μας…»

Τον Μακαριώτατο στη Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Λαρίσης Ιγνάτιος, Ελασσώνος Βασίλειος, πρ. Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, Κερκύρας Νεκτάριος και Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Κορυφή σελίδας



«ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ»

Βαρυσήμαντη παρέμβαση για το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας έκανε ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, 89,5 FM (9/1/2006).

Επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Όπως ξέρετε, η Κυβέρνηση έχει ανοίξει το μεγάλο θέμα μιας νέας και ουσιαστικής, αυτή τη φορά, αναθεώρησης του Συντάγματος και αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι η συζήτηση που γίνεται από ορισμένες πλευρές για το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, είναι μια συζήτηση η οποία δεν εξυπηρετεί σε τίποτα την κοινωνία και τον τόπο. Αυτά τα θέματα ο απλός Έλληνας, οτιδήποτε κι αν ψηφίζει, τα έχει λύσει από την ίδια βιωματική του υπόσταση, τα έχει απαντήσει από την εποχή των προπάππων του, γιατί γνωρίζει ότι, αν αυτός ο τόπος στάθηκε σε δύσκολους καιρούς είναι γιατί του «έβαλε πλάτη» η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος. Άλλωστε, το ράσο ήταν δίπλα στον απλό πολίτη και τον οδηγούσε σε εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι, μάλιστα, απέβησαν και νικηφόροι»

Κορυφή σελίδας



ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Ιδιαίτερα σημαντική ανθρωπιστική και ιεραποστολική αποστολή διοργανώνει η Μητρόπολη Ξάνθης στην Αφρική (9/1/2005) και συγκεκριμένα στο Καμερούν, όπου ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων θα εγκαινιάσει Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, καθώς και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία θα λειτουργήσει ως σχολείο και αγροτικό ιατρείο, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και για άλλες ανάγκες της περιοχής.

Το σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι τα δύο έργα χρηματοδοτήθηκαν από την κοινωνία της Ξάνθης, καθώς και από την Μ.Κ.Ο. «Πνοή», την οποία ο Σεβ. Παντελεήμων ίδρυσε προ ολίγων ετών.

Κορυφή σελίδας











ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ