Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 468, 9 Μαΐου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τιμή στο δάσκαλο του Γένους Γ. Γεννάδιο

«Για τις αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τον κόσμο»

Επίτιμος δημότης Αγρινίου ο Μακαριώτατος


Dimitru Staniloae

Φως Χριστού Φαίνει Πάσι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Τιμή στο δάσκαλο του Γένους Γ. Γεννάδιο

Τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης από πεντελικό μάρμαρο και ανάγλυφης ορειχάλκινης προτομής του Γεωργίου Γενναδίου (1784-1854) έκαναν την Κυριακή το πρωί ο Μακαριώτατος και ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Το μνημείο βρίσκεται στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας, αποτίωντας οφειλομένη τιμή για την προσφορά του Γεωργίου Γενναδίου ως κτήτορος, επιτρόπου και ευεργέτου του ιστορικού αυτού Ιερού Ναού. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την προσφορά του Γεωργίου Γενναδίου ο οποίος, όπως τόνισε, σε εποχές αγώνα για την απελευθέρωση του λαού και μεγάλης πενίας του προσέφερε τη δυνατότητα μόρφωσης σε όλους όσοι δεν είχαν καμία οικονομική δυνατότητα.

«Η ιδέα ότι ο δρόμος προς το μέλλον περνάει από την Παιδεία και τον Πολιτισμό είναι πιστεύω εξαιρετικά επίκαιρη. Προσωπικά είμαι απολύτως πεπεισμένος σε αυτό. Μόνο η επένδυση στην Παιδεία, την έρευνα, στην καινοτομία και τον Πολιτισμό μπορεί να οδηγήσει σε ένα μέλλον διαφορετικό από το παρελθόν που μας οδήγησε σε αυτή την κρίση. Και μαζί η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος κοινωνικής ευθύνης, αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς που τόσο έντονα χαρακτήρισαν τη διαδρομή του ανθρώπου τη μνήμη του οποίου εμείς σήμερα τιμούμε. Είναι πιστεύω ο μόνος τρόπος για να διαμορφωθεί αυτή η άλλη γενεά των ελευθέρων πολιτών που στην εποχή που στην εποχή του προσπάθησε να διαπλάσει ο Γεώργιος Γεννάδιος» επισήμανε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης.

«Ο Δήμος Αθηναίων, εγώ προσωπικά, αποφασίσαμε πριν εβδομάδες να θέσουμε υπό την αιγίδα του Δήμου τη σημερινή εκδήλωση. Αυτό είναι μια έμπρακτη στήριξη στο έργο σας Μακαριώτατε, στο φιλάνθρωπο έργο της Εκκλησίας. Και πιστεύω και μια μεγάλη διάψευση όλων εκείνων οι οποίοι επιθυμούν με συκοφαντίες να υπονομεύσουν τις σχέσεις του Δήμου με την Εκκλησία» είπε χαρακτηριστικά.

Την τελετή παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, του Δήμου, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, της κοινωνίας και των ιδρυμάτων, για την σύσταση των οποίων πρωτοστάτησε και στη συνέχεια υπηρέτησε και υποστήριξε όλη του την ζωή o Γεώργιος Γεννάδιος, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, το Α’ Γυμνάσιο Αθηνών, την Αρχαιολογική Εταιρεία, την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, το Νομισματικό Μουσείο, καθώς και την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, που δώρισε στο έθνος προς τιμή του ο υιός του Ιωάννης Γεννάδιος.

Εκ μέρους των αποφοίτων του Α΄ Γυμνασίου Αρρένων Γενναδίου κατέθεσε ο γηραιότερος απόφοιτος κ. Κων/νος Δεσποτόπουλος.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για το μοναδικό μνημείο - εκτός από αυτό που υπάρχει στην πατρίδα του τα Δολιανά – που υπάρχει προς τιμήν του Γεωργίου Γενναδίου.

Κορυφή σελίδας


«Για τις αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τον κόσμο»

Με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκαν την Παρασκευή στη μία το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος και οι Σεβ. Μητροπολίτες Σάμου κ. Ευσέβιος, Ελασσώνος κ. Βασίλειος και Ν. Σμύρνης κ. Συμεών.

Ο Πρωθυπουργός, αφού καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και τους Σεβ. Μητροπολίτες επισήμανε: "Χρειάζεται η συνεργασία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας με τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο καθένας σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις, αισιοδοξία και ελπίδα. Η στενή συνεργασία θα μας επιτρέψει να βάλουμε την Ελλάδα σε διαφορετικό δρόμο".

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος υπογράμμισε: «Είμαστε κοντά σας σήμερα γιατί θέλουμε να συζητήσουμε θέματα ευρύτερης σημασίας στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας. Είμαστε σε κρίση όπως είπατε κύριε Πρωθυπουργέ. Η Εκκλησία προσπαθεί να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και ο λαός προσβλέπει με αγωνία. Έχει απαιτήσεις. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τον κόσμο".

Κορυφή σελίδας


Επίτιμος δημότης Αγρινίου ο Μακαριώτατος

Στην πόλη του Αγρινίου βρίσκεται από σήμερα ο Μακαριώτατος για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του πολιούχου Αγίου Χριστοφόρου.

Αύριο ο Μακαριώτατος θα προεξάρχει της Πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Χριστοφόρου ενώ το μεσημέρι θα ανακηρυχθεί στο Δημαρχιακό Μέγαρο επίτιμος δημότης του Αγρινίου.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την υποδοχή του Μακαριωτάτου και τον Πανηγυρικό Εσπερινό.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ