Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 465, 28 Απριλίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Καμιά αδικία, καμιά ασθένεια, καμιά δυσκολία και καμιά κρίση δεν πρέπει να μας φοβίζει»

Νέες κατασκηνώσεις από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

“Αποστολή” βιβλίων σε Σάμο και Κάλυμνο

Νέα βιβλιοθήκη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο


Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης


Πάσχα Ρωμέικο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Καμιά αδικία, καμιά ασθένεια, καμιά δυσκολία και καμιά κρίση δεν πρέπει να μας φοβίζει»

Το Αναστάσιμο μήνυμα του Μακαριωτάτου:

Χριστός Ανέστη!

«Σήμερον σωτηρία τω κόσμω, ότι ανέστη Χριστός ως παντοδύναμος»!

Εορτών εορτή και πανήγυρη πανηγύρεων εορτάζουμε. Η Ζωή νίκησε τον θάνατο. Η Αλήθεια κατατρόπωσε το ψεύδος. Το φως εξαφάνισε το σκοτάδι. Η ελπίδα αποδείχθηκε δυνατότερη από τους φόβους και τις αγωνίες που δηλητηριάζουν τον βίο μας.

Η εβδομάδα των Παθών προηγείται της Αναστάσεως. Πριν επικρατήσει η Αλήθεια προηγούνται οι τραγικές προσπάθειες των κατεστημένων κάθε εποχής να την στραγγαλίσουν, όταν αυτή απειλεί συμφέροντα και εξουσίες του κόσμου τούτου.

Η Σταύρωση και ο θάνατος του Ιησού Χριστού επί του Σταυρού συνοψίζουν την τραγωδία της ανθρώπινης ύπαρξης. Όλοι οι πόνοι, οι θλίψεις, οι κατατρεγμοί και οι αδικίες, τα αδιέξοδα και η απελπισία που κυριαρχούν στη ζωή μας συνοψίζονται στον Σταυρό. Όμως το μυστήριο του Σταυρού φανερώνει ότι οι προσωπικές, αλλά και οι κοινές αγωνίες, όπως αυτές που χρωματίζουν τον παρόντα εθνικό μας βίο, δεν είναι ισχυρότερες από την ελπίδα που ανέτειλε εκ του κενού Τάφου του Αναστημένου Δοτήρος της Ζωής.

Διά του Σταυρού όλες οι μορφές των θλίψεων και των δοκιμασιών του ανθρώπου μεταμορφώθηκαν σε Ανάσταση και οι θλίψεις μας απέκτησαν νόημα. Κάτω από το ανέσπερο φως της Αναστάσεως, τα ψεύδη, η υποκρισία και οι απόπειρες παραπλάνησής μας από τα οργανωμένα συμφέροντα, πού γεννούν κρίσεις και δοκιμασίες, χλωμιάζουν και αποδυναμώνονται.

Ο Χριστός αναστήθηκε! Ο θάνατος νικήθηκε! «Δεύτε πάντες οι πιστοί, προσκυνήσωμεν την του Χριστού αγίαν ανάστασιν• ιδού γάρ ήλθε διά του Σταυρού, χαρά εν όλω τω κόσμω». Κανείς δεν μπορεί πια να μας στερήσει την ελπίδα.

Οι Έλληνες το γνωρίζουμε αυτό καλύτερα από όλους. Όσες φορές το Γένος μας έφθασε στα όρια της εξουθένωσης, η ελπίδα της Αναστάσεως το ανέδειξε πάλι ρωμαλέο και αναστημένο. Με αυτή την ελπίδα έμεινε ζωντανό στην τουρκοκρατία. Χάρη σ’ αυτή την ελπίδα καρποφόρησε η Επανάσταση του 1821. Έτσι αναστήθηκε η πατρίδα μας μετά τη Γερμανική κατοχή. Έτσι θα αντέξει κάθε μορφής κρίση και δοκιμασία του παρόντος και του μέλλοντος.

Ας επαναλάβω, λοιπόν, και εγώ αυτό πού είπε ο Αναστημένος Χριστός στις Μυροφόρες: «Μη φοβείσθε»! (Ματθ. 28,10)

Καμμία αδικία, καμμία ασθένεια, καμμία δυσκολία της καθημερινότητας, καμμία οικονομική κρίση, καμμία αβεβαιότητα για το μέλλον δεν πρέπει να μας φοβίζει. Οι χριστιανοί ειναι οι άνθρωποι της Αναστάσεως, οι «μη μετακινούμενοι από της ελπίδος του Ευαγγελίου» (Κολ. 1, 23).

Η Ανάσταση του Χριστού επέβαλε οριστικά τη δύναμη της αγάπης που ελευθερώνει τον άνθρωπο από όλους τούς φόβους του, διότι «η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβον» (Α΄ Ἰωαν. 4, 18).

Μη φοβάστε, λοιπόν, αλλά γίνετε άνθρωποι της Αναστάσεως. Ελάτε να πορευθούμε με θάρρος και ελπίδα στην καινούργια ζωή που μας χάρισε ο αναστημένος Κύριος.

Κορυφή σελίδας


Νέες κατασκηνώσεις από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Πριν τις ημέρες του Πάσχα υπεγράφη από τον Μακαριώτατο και την Πρόεδρο του ΤΑΠΙΤ κ. Λαμπρινή Καρπούζου η σύμβαση μίσθωσης για δεκαέξι χρόνια των νέων κατασκηνώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Οι κατασκηνώσεις βρίσκονται στα Βίλια Αττικής και θα λειτουργούν από το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά ολόκληρο το χρόνο φιλοξενώντας νέους, αλλά και φοιτητές του εξωτερικού.

Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ταμείου Προνοίας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) καθώς οι κατασκηνώσεις ανήκουν στο πρώην Ταμείο Προνοίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλου (ΤΑΠΕΜ) και στο εξής θα είναι μισθωμένες από Αρχιεπισκοπή για την κάλυψη των αναγκών της. Κατά την υπογραφή της σύμβασης παρέστησαν υπηρεσιακοί παράγοντες τόσο της Ι.Α.Α. όσο και του ΤΑΠΙΤ.

Κορυφή σελίδας


“Αποστολή” βιβλίων σε Σάμο και Κάλυμνο

Κοντά 4.000 βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου προσέφερε η φιλανθρωπική εταιρεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στη Σάμο και στην Κάλυμνο για την ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού. Σκοπός του προγράμματος «ΕΧΩ ΑΠΟΣΤΟΛΗ», η ενίσχυση και η πνευματική ανάπτυξη των παιδιών σε ακριτικές περιοχές, σε συνεργασία με τους Δήμους.

Ο Δήμαρχος Σάμου κ. Στυλιανός Θάνου εξέφρασε σε επιστολή του τις ευχαριστίες του για την κίνηση αυτή και την άψογη συνεργασία που είχε με την ΜΚΟ «Αποστολή».«Κάθε κίνηση στήριξης της παραμεθορίου περιοχής και όσον αφορά το ευαίσθητο κομμάτι που αφορά τη μόρφωση των παιδιών ειδικότερα βρίσκει το Δήμο Σάμου το μεγαλύτερο υποστηρικτή. Ο εμπλουτισμός του ήδη υπάρχοντος υλικού, που έχουν στην διάθεση τους τα παιδιά που μεγαλώνουν και λαμβάνουν τις πρώτες γνώσεις τους στο νησί μας, είναι ευχής έργο και θα δώσει μεγάλη χαρά τόσο στα παιδιά όσο και στους εκπαιδευτικούς των σχολειών μας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Δήμαρχος Καλύμνου κ. Δημήτριος Διακομιχάλης με επιστολή του προς τον Μακαριώτατο. Ο κ. Διακομιχάλης ευχαρίστησε για το «… απροσδόκητο πασχαλινό δώρο με βιβλία ηθικού, εκκλησιαστικού και μορφωτικού περιεχομένου». «Η ακριτική Κάλυμνος, το νησί του Αγίου Σάββα του νέου, του μεγάλου θεολόγου και συγγραφέα Μιχαήλ Γαλανού και των πολυτέκνων, με μακρά παράδοση στα γράμματα και την Ορθοδοξία, στους δύσκολους καιρούς που περνούμε, έχει ανάγκη περισσότερο την ηθική συμπαράσταση της Εκκλησίας. Να είστε σίγουροι τα εκατοντάδες παιδιά των κατηχητικών της Καλύμνου θα πάρουν στα χέρια τους τα βιβλία» ανέφερε ο δήμαρχος.

Κορυφή σελίδας


Νέα βιβλιοθήκη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Την Πέμπτη 28 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, η οποία ανακαινίσθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

Η αποπεράτωση της ανάπλασης της Βιβλιοθήκης του Βυζαντινού προσφέρει την δυνατότητα πρόσβασης και επιτόπιας μελέτης στους επισκέπτες, μέσω της ύπαρξης αναγνωστηρίου. Η βιβλιοθήκη του Μουσείου μπορεί πλέον να φιλοξενήσει δέκα αναγνώστες ενώ επιπλέον βοηθητικοί χώροι δίνουν την δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης της συλλογής και ασφαλούς αποθήκευσης και συντήρησης των σπάνιων βιβλίων.

Η βιβλιοθήκη εξειδικεύεται στην βυζαντινή τέχνη και τον πολιτισμό της εποχής, ενώ άρχισε να συγκροτείται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν το ενδιαφέρον για την μελέτη της βυζαντινής ιστορίας και τέχνης στον ελλαδικό χώρο οδήγησε στην ίδρυση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας. Από τότε έως σήμερα, οι πηγές της βιβλιοθήκης εμπλουτίζονται διαρκώς, χάρη σε αγορές, ανταλλαγές, καθώς και δωρεές μικρής ή μεγάλης κλίμακας. Σήμερα, η βιβλιοθήκη αριθμεί 15.000 τίτλους, 200 σειρές ελληνικών και ξένων περιοδικών και περίπου 2.500 ανάτυπα. Πλουσιότατη σε βιβλία βυζαντινής τέχνης, κατά κύριο λόγο σχετικά με ζωγραφική, σε βιβλία ιστορίας και πολιτισμού, σε ιστορικές και εκκλησιαστικές γραπτές πηγές, λεξικά και εγκυκλοπαίδειες, καταλόγους μουσείων και εκθέσεων, η βιβλιοθήκη του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου διαθέτει ακόμη αρκετές σπάνιες εκδόσεις του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα. Η ταξινόμηση των βιβλίων γίνεται με βάση την θεματολογία.

Η βιβλιοθήκη του μουσείου παραμένει ανοιχτή από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 9:00 έως τις 13:00.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ