Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 464, 18 Απριλίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύμπραξη «Αποστολής» και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού ο Μακαριώτατος

"ΚΑΣΣΙΑΝΗ η υμνωδός"

Ύμνοι του Πάθους και της Ανάστασης ηχογραφημένοι το 1930 από τη Μέλπω Μερλιέ


ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 89,5

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σύμπραξη «Αποστολής» και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας με στόχο την προστασία της ζωής και την ουσιαστική δράση για κοινωνική προσφορά υπέγραψαν η φιλανθρωπική εταιρεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών "Αποστολή" και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στην υπογραφή του μνημονίου παρέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής.

Στόχος του μνημονίου είναι η παροχή κάθε δυνατής ηθικής και υλικής βοήθειας προς τις λιγότερο ευνοημένες κοινωνικές ομάδες με την ανάληψη σχετικών δράσεων τόσο από την ΜΚΟ "Αποστολή" όσο και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη συλλογή στοιχείων και την αλληλοενημέρωση σε περίπτωση καταστροφών, τη δυνατότητα διοργάνωσης από κοινού σεμιναρίων και εκδηλώσεων, την παραγωγή και διανομή ενημερωτικού υλικού, τη δυνατότητα παροχής φιλοξενίας σε πληγέντες από καταστροφές και την αξιοποίηση του εθελοντικού δικτύου. Το μνημόνιο υπέγραψαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης και ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.
Δείτε το σχετικό βίντεο.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που γίνεται από την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών (με τα συσσίτια, τους ουσιοεξαρτημένους κ.λπ.) "Η Εκκλησία", είπε, "δεν πρέπει να είναι κλεισμένη σε τέσσερις τοίχους. Στόχος μας είναι πως θα βοηθήσουμε τον άνθρωπο που έχει προβλήματα. Νιώθουμε την ανασφάλεια και τα οικονομικά αδιέξοδα των ανθρώπων και σκοπός μας είναι να κρατήσουμε τον ιστό της κοινωνίας. Αυτή η υπογραφή του μνημονίου είναι η κοινή μας προσπάθεια να βοηθήσουμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Έχουμε 4.000 εθελοντές που εργάζονται σε πολλούς τομείς, όμως είναι σημαντικό να είναι εκπαιδευμένοι". "Η Πολιτεία μπορεί να μας βοηθήσει με τις υποδομές της και την τεχνοκρατική της γνώση" σημείωσε ο Μακαριώτατος, ενώ, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό, του ζήτησε να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στον περιορισμό της γραφειοκρατίας. "Ο τόπος μας", κατέληξε, "ιδιαίτερα τώρα έχει ανάγκη από τη συνεργασία μας".

Ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε στην υπογραφή του μνημονίου λέγοντας πως "ο στόχος είναι ιερός". "Και η παρουσία σας Μακαριώτατε", πρόσθεσε, "δίνει το μέγεθος που αρμόζει σε αυτή την προσπάθεια". "Αυτό το μνημόνιο γίνεται με σκοπό να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών σε περιπτώσεις θεομηνιών, φυσικών καταστροφών, αλλά έχει να κάνει και με την εκπαίδευση των στελεχών και τον εθελοντισμό. Έχει καθοριστική σημασία για εμάς η συνεργασία με την Εκκλησία. Στην εποχή μας, σε μία εποχή που υπάρχει ανασφάλεια προσπαθούμε με κάθε τρόπο να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα της συνεργασίας της Εκκλησίας και της Πολιτείας, έτσι ώστε να εμπεδώσουμε αισθήματα ασφάλειας στους πολίτες και για να δείξουμε στην πράξη ότι είμαστε δίπλα του" είπε.

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ "Αποστολή" κ. Κ. Δήμτσας επισήμανε: "Είναι η ώρα των πράξεων σε μία κρίσιμη στιγμή. Δίνουμε μία μάχη καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας με τα συσσίτια, τους αστέγους και τους λαθρομετανάστες. Δεν αρκούμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων για να δώσουμε έναν κοινό αγώνα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων". Και κατέληξε: "Υπάρχει πλήθος ανεκπαίδευτων εθελοντών στο θέμα της πυρόσβεσης, της δασοπυρόσβεσης, στα νοσοκομεία και μπορούν να αποτελέσουν τη μαγιά για να δώσουμε μία από κοινού και αποτελεσματική μάχη".

Κορυφή σελίδας


Στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού ο Μακαριώτατος

Τις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού επισκέφθηκε σήμερα το πρωί με την ιδιότητά του ως Προέδρου της Μ.Κ.Ο. “Αποστολή” o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Τον Μακαριώτατο συνόδευε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης και ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ “Αποστολή” κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Ο Μακαριώτατος αφού μοίρασε στις κρατούμενες 2.500 είδη πρώτης ανάγκης που είχε ετοιμάσει κλιμάκιο της ΜΚΟ “Αποστολή”, μίλησε στις κρατούμενες για τις δύο ελευθερίες του ανθρώπου, την εξωτερική και την εσωτερική. “Παλεύουμε με ότι μας ταλαιπωρεί μέσα μας ώστε να το διώξουμε και να νιώσουμε ελεύθεροι” σημείωσε ο Μακαριώτατος. “Πρέπει να αγωνιζόμαστε γι’αυτές τις δύο ελευθερίες. Να παλεύουμε για να τις διατηρήσουμε”.

“Είμαι σήμερα κοντά σας”, είπε απευθυνόμενος στις κρατούμενες, “γιατί νιώθω την εσωτερική σας δυσκολία, την ψυχική σας ταλαιπωρία, γιατί βρίσκεστε σ έναν χώρο που δεν είναι ευχάριστος. Πολλοί άνθρωποι άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο και κάποιοι να είναι άδικα εδώ μέσα. Σκεφτήκαμε να έρθουμε να σας δούμε για να σας πούμε ότι η ζωή έχει πολλές δυσκολίες, να σας πούμε ότι χρειάζεται από όλους τους ανθρώπους να γίνεται αγώνας σε αυτή τη ζωή. Και εγώ που σας μιλώ που είμαι Αρχιεπίσκοπος κάνω πολλά σφάλματα και πρέπει να αγωνίζομαι κάθε μέρα. Πρέπει να αγωνιστείτε”.

Για να κατακτήσουμε την εξωτερική ελευθερία πρέπει, είπε ο Μακαριώτατος, να αναζητήσουμε την εσωτερική μας ελευθερία. “Πρέπει να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας ταλαιπωρεί ποιο είναι το αδύνατο σημείο μας”. “Εύχομαι αυτό το Πάσχα να είναι ένα Πάσχα σταθμός στη ζωή σας. Να το παλέψετε μέσα σας, να βρείτε το αδύνατο σημείο μέσα σας που θέλει φάρμακο. Όταν ο άνθρωπος ελευθερωθεί εσωτερικά τότε έρχεται και η εξωτερική ελευθερία” κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου επισημαίνοντας πως πρόκειται για έναν άνθρωπο “αφοσιωμένο στο καθήκον, στον άνθρωπο και τις αξίες του. Είναι παράδειγμα ιεράρχη και παράδειγμα ανθρώπου, πιστού στην αποστολή του και στην έννοια της αγάπης”.

Κορυφή σελίδας


"ΚΑΣΣΙΑΝΗ η υμνωδός"

“Καμιά γυναίκα δεν σηματοδότησε το Βυζάντιο όσο η Κασσιανή, γύρω από το όνομα της οποίας πλέχτηκαν τόσοι θρύλοι αλλά και αληθινές ιστορίες. Αντιπροσωπευτική μιας ολόκληρης εποχής η υμνωδός Κασσιανή αποτέλεσε έμπνευση για τους μεταγενέστερους. Το φημισμένο της τροπάριο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, ο Κωστής Παλαμάς το απέδωσε στη Δημοτική, ενώ ο Δημήτρης Μητρόπουλος συνέθεσε μουσική ειδικά γι’ αυτό".

Διαβάστε στο αφιέρωμα του musicale το εισαγωγικό σημείωμα της Νίκης Τσιρώνη από την εξαιρετικά φροντισμένη έκδοση του Φοίνικα “ΚΑΣΣΙΑΝΗ η υμνωδός”. Ακούστε ακόμη, το φημισμένο Τροπάριο από τους “Καλλοφωνάρηδες” υπό τη διεύθυνση του μεγάλου δασκάλου Γεωργίου Ρεμούνδου.

Δείτε το σχετικό αφιέρωμα εδώ

Κορυφή σελίδας


Ύμνοι του Πάθους και της Ανάστασης ηχογραφημένοι το 1930 από τη Μέλπω Μερλιέ

Ψάλλουν:
ο Μητροπολίτης Σάμου Ειρηναίος Παπαμιχαήλ
ο Σίμων Καράς και η Χορωδία του Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής
ο Δημήτρης Παπαποστόλης
και ο Δημήτρης Καρώνης

Ακούστε στο musicale

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ