Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 463, 14 Απριλίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μακαριώτατος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Η Αλεξανδρινή Εκκλησία κρατά Θερμοπύλες

«Εικασία χωρίς ηθική βάση» του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5

Παράδοση κλεμμένων εικόνων στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο

Ο απολογισμός του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας για την περυσινή χρονιά
Έργα του 20ού και 21ου αιώνα
από τις συλλογές
του Βυζαντινού
και Χριστιανικού Μουσείου


Διαβάστε στον www.artopos.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Μακαριώτατος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα επισκεφθεί το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος όπου θα παραστεί στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Μ.Κ.Ο. "Αποστολή" της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Σκοπός του μνημονίου, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εκκλησίας και της Πολιτείας, είναι η παροχή κάθε δυνατής ηθικής και υλικής βοήθειας προς τις λιγότερο ευνοημένες κοινωνικές ομάδες με δράση εντός και εκτός επικράτειας.

Μέσω αυτού τα δύο μέρη συμφωνούν και συναποφασίζουν, μεταξύ άλλων και όσον αφορά στα εξής:

-Συνδρομή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» για τη συλλογή στοιχείων και την αλληλοενημέρωση σε περίπτωση καταστροφών.

-Δυνατότητα διοργάνωσης από κοινού σεμιναρίων και εκδηλώσεων. Παραγωγή και διανομή ενημερωτικού υλικού.

-Υποστήριξη στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατά την ανάληψη δράσεων, καθώς και στη διάθεση αξιοποίησης υποστηρικτών, συνεργατών, χορηγών.

-Παροχή από την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» συμβουλευτικής αρωγής και ενίσχυσης.

-Υλική και πνευματική συμπαράσταση, δυνατότητα φιλοξενίας σε πληγέντες από καταστροφές.

-Αξιοποίηση του εθελοντικού δικτύου.

Το μνημόνιο θα υπογραφεί μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη και του Γενικού Διευθυντή της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Κωνσταντίνου Δήμτσα

Κορυφή σελίδας


Η Αλεξανδρινή Εκκλησία κρατά Θερμοπύλες

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς την Ελλάδα, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η Αλεξανδρινή Εκκλησία και ο Ελληνισμός της Χώρας του Νείλου» εξέφρασε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα το απόγευμα στο Κάιρο με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα.

«Το Πατριαρχείο θα συνεχίσει να υπάρχει στην Αίγυπτο και να κρατεί Θερμοπύλες», τόνισε ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής και απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εξωτερικών είπε: «μας δίνετε κουράγιο με την στήριξη που μας παρέχει η πατρίδα μας, η Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το «ευχαριστώ» πρέπει να προέλθει από την Ελλάδα προς την Αλεξανδρινή Εκκλησία, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, που «είναι γνωστό σε ολόκληρη την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό», ενώ απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας είπε πως «κάθε συνάντηση μαζί σας, αποτελεί για μας, όχι μόνο χαρά, αλλά τιμή και έμπνευση».

Ο κ. Δρούτσας καταλήγοντας τόνισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι «το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας απετέλεσε κατά τις ημέρες της πρόσφατης κρίσης στην Αίγυπτο ότι αποτελεί σημαντικό συνδετικό κρίκο, την γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο καθώς και όλη την Αφρική».

Κορυφή σελίδας


«Εικασία χωρίς ηθική βάση» του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου

Οι μεταμοσχεύσεις αποτελούν μοναδικό επίτευγμα της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας. Χάρις σε αυτές, σήμερα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνάνθρωποί μας, άλλως καταδικασμένοι σε θάνατο, ζουν μια μακράς διάρκειας και υψηλής ποιότητας ζωή, που μάλιστα τη δανείζονται από άλλους. Όργανα που δεν μπορούν να συντηρήσουν στη ζωή κάποιους, μπορούν να δώσουν ζωή σε τρίτους. Αρκεί να βρεθεί ο δωρητής. Η επιτυχία τους πλέον στηρίζεται όχι τόσο στη χειρουργική τεχνική όσο στην ύπαρξη μοσχευμάτων. Δυστυχώς το έλλειμμα αυτών των τελευταίων είναι συχνά πιεστικό και το τίμημά του καθοριστικό για το αν κάποιοι θα συνεχίσουν να ζουν ή όχι.

Ως τώρα οι μεταμοσχεύσεις στηρίχτηκαν στην ιδέα της δωρεάς οργάνων. Αυτή παρουσιάστηκε ως πράξη ύψιστης εθελοντικής προσφοράς και συναλληλίας. Και πράγματι έτσι είναι. Επειδή όμως είτε η συναλληλία μας είναι περιορισμένη είτε άλλες αδυναμίες του συστήματος και της ζωής μας είναι αυξημένες, η χώρα μας είναι πολύ φτωχή σε δωρητές και συνεπώς σε δότες.

Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι, προφανώς μη σχετικοί με τις λεπτομέρειες των μεταμοσχεύσεων, σκέφτηκαν να επινοήσουν μια συναίνεση που εικάζεται, μεταμορφώνοντας την αγάπη σε χρησιμοθηρία και τον δωρητή σε δεξαμενή οργάνων.

Εξ ορισμού, συναίνεση είναι κάτι που εκφράζεται και όχι κάτι που εικάζεται, μάλιστα από τρίτους. Πώς να το κάνουμε; Είναι άλλο πράγμα το «δίνω κάτι δικό μου» και άλλο το «μου παίρνουν αυτό που μου ανήκει». Είναι άλλο πράγμα οι μεταμοσχεύσεις να στηρίζονται σε αισθήματα δωρεάς και σεβασμού και άλλο σε μικρονοϊκά νομοθετικά τεχνάσματα αρπακτικής λογικής. Αυτά, μαζί με τα τελευταία ψήγματα ανθρωπιάς και ιδεολογίας, θα αποτελειώσουν και τις μεταμοσχεύσεις στον τόπο μας. Όπου δοκιμάστηκε η εικαζόμενη συναίνεση δεν μπόρεσε να λύσει το πρόβλημα των μοσχευμάτων. Αντίθετα, η αύξηση της καχυποψίας του κόσμου και η δυσφήμηση των μεταμοσχεύσεων προκάλεσαν πολύ μεγαλύτερη ζημιά απ΄ όση ωφέλεια φαντάστηκαν οι επινοητές της. Αν οι γιατροί τολμήσουν να εικάσουν τη συναίνεση του νεκρού, τότε θα διαπιστώσουν την έντονη αντίδραση των συγγενών. Καμία εικαζόμενη συναίνεση δεν μπορεί να καταργήσει την υπεύθυνη συγγενική συγκατάθεση. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, που εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια υπεύθυνα διαχειρίζεται το όλο θέμα, κατ΄ επανάληψη και με εναλλασσόμενους εκπροσώπους του μεταμοσχευτικού κόσμου, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, των εντατικολόγων, του Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας, των συλλόγων μεταμοσχευθέντων, αλλά και το σύνολο των άμεσα εμπλεκομένων στις μεταμοσχεύσεις, εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στις κατά καιρούς προσπάθειες νομοθέτησης της «εικαζόμενης συναίνεσης».

Η «εικαζόμενη συναίνεση» δεν έχει ηθική βάση, δεν έχει λογικό έρεισμα, δεν έχει πρακτικό αποτέλεσμα. Έχει όμως τη δυνατότητα να οδηγήσει τις μεταμοσχεύσεις σε βέβαιη κοινωνική απαξίωση και σε παντελή αποτυχία.

Είναι λογικό να διερωτάται κανείς τι θα συμβεί με τα κηρύγματα και τις εκστρατείες περί της δωρεάς οργάνων ως «ύψιστης πράξης αλληλεγγύης». Ο Εθνικός Οργανισμός θα συνεχίσει να πορεύεται αυτοδιαψευδόμενος; Η Εκκλησία θα επιμένει να συμμετέχει αυτοαναιρούμενη; Ο κόσμος θα αποφασίσει να εμπιστεύεται εμπαιζόμενος; Συναίνεση που εικάζεται δεν είναι συναίνεση.

Αναδημοσίευση από Το Βήμα, 7 Απριλίου 2011

Ο Σεβασμιότατος κ. Νικόλαος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Μάθετε για την επιτροπή στην ιστοσελίδα του ecclesia

Κορυφή σελίδας


Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει, από το Σάββατο του Λαζάρου 16/4/2011 έως και την Κυριακή του Θωμά 1/5/2011, ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Μεγάλη Εβδομάδα και τη Διακαινήσιμο. Γίνεται αναφορά στο τι γιορτάζουμε και στο τι σημαίνει για την Εκκλησία κάθε μέρα από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.

Παρουσιάζονται γεγονότα, πρόσωπα, οι παραβολές και η πορεία του Χριστού προς το εκούσιο Πάθος και την Ανάστασή Του. Αναλύονται οι βυζαντινές εικόνες κάθε μέρας της Μεγάλης Εβδομάδος, ακούγονται βυζαντινοί ύμνοι, διαβάζονται λόγοι και κείμενα Πατέρων της Εκκλησίας, καθώς και λογοτεχνικά κείμενα. Καθημερινά αναμεταδίδονται οι Ιερές ακολουθίες των ημερών.

Μιλούν Επίσκοποι, ιερείς, θεολόγοι, καθηγητές πανεπιστημίου, ιστορικοί, συγγραφείς, μουσικοί, ερευνητές που φωτίζουν πτυχές των γεγονότων αλλά και επισημαίνουν την σημασία και την σύνδεσή τους με το σήμερα.

Στην ιστοσελίδα του ραδιοφώνου ενημερώνεστε καθημερινά για το πρόγραμμα

Κορυφή σελίδας


Παράδοση κλεμμένων εικόνων στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο

Δύο αστυνομικοί της Υπηρεσίας Προστασίας Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων της Σκότλαντ Γιαρντ παρέδωσαν τη Δευτέρα στην πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο, παρουσία του Έλληνα πρέσβη του κ. Α. Σάνδη και της Μορφωτικής Συμβούλου κας Βικτωρίας Σολομωνίδη έξι εικόνες που είχαν κλαπεί από εκκλησίες στην Ελλάδα και εντοπίστηκαν στην Γκαλερί του Ρίτσαρντ Ντεμπλ στο Λονδίνο.

Ανακρινόμενος ο Ρίτσαρντ Ντεμπλ από τους Άγγλους αστυνομικούς ισχυρίστηκε ότι όταν αγόρασε αυτές τις εικόνες από Έλληνες ιδιώτες δεν γνώριζε ότι είχαν κλαπεί από εκκλησίες.

Οι συγκεκριμένες εικόνες είναι οι εξής: «Η Υπαπαντή του Χρηστού», η οποία είχε κλαπεί από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βυσικό Καλουτά νομού Ιωαννίνων, «Ο Άγιος Γεώργιος» του 18ου αιώνα που είχε κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίων Αποστόλων Τσαγκαράδας Πηλίου, «Οι Άγιοι Πέτρος και Παύλος» που το 1800 περίπου είχε κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίου Τρύφωνα Βίκου νομού Ιωαννίνων, «Η Παναγία Οδηγήτρια» του 17ου αιώνα, η οποία είχε κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Ηλιοχωρίου, Δήμου Τίμφυς νομού Ιωαννίνων, «Τα Θεοφάνια» που είχαν κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίων Αποστόλων Τσαγκαράδας Πηλίου και «Η Γέννηση του Χρηστού» περί το 1824, που είχε κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίου Τρύφωνα, Βίκου νομού Ιωαννίνων.

Οι εικόνες αυτές εντοπίστηκαν με τη συνεργασία της διεύθυνσης τεκμηρίωσης και προστασίας πολιτιστικών αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, της περιφέρειας Ηπείρου και της ελληνικής αστυνομίας, συγκεκριμένα του τμήματος αρχαιοκαπηλίας και υπήρξε όπως επεσήμανε η κα Σολομωνίδη άμεση ανταπόκριση της βρετανικής αστυνομίας στο ελληνικό αίτημα για παροχή συνδρομής προς επαναπατρισμό των κλεμμένων εικόνων.

Κορυφή σελίδας


Ο απολογισμός του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας για την περυσινή χρονιά

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενημερώθηκε στην πρώτη συνεδρία της για τον Απρίλιο από την Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, ότι για το έτος 2010 δαπανήθηκαν περισσότερα από ενενήντα έξι εκατομμύρια ευρώ, (96.234.510,47 ευρώ), για την συντήρηση και την λειτουργία των Ιδρυμάτων και για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Η Εκκλησία της Ελλάδος ασκεί ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο προς ανακούφιση των πασχόντων και αναξιοπαθούντων αδελφών μας, το οποίο επιτελείται με επτακόσια (700) περίπου Ιδρύματα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις.

Ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια η Εκκλησία της Ελλάδος έχει δαπανήσει :

– για το έτος 2004 το ποσόν των 62.862.240,10,

– για το έτος 2006 το ποσόν των 90.723.926,13

– για το έτος 2007 το ποσόν των 92.605.900

– για το έτος 2008 το ποσόν των 92.605.900,75 και

– για το έτος 2009 το ποσόν των 92.023.217,75 .

Επιπλέον, για το έτος 2010, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέβαλε το ποσόν των 600.000 ευρώ περίπου για Υποτροφίες συνολικά σε 100 Έλληνες Φοιτητές που σπουδάζουν στο Εξωτερικό και Αλλοδαπούς Φοιτητές που κάνουν τις σπουδές τους στα Ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, καλύπτοντας παράλληλα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλες τις περιπτώσεις που αυτή χρειάστηκε, μέχρι οι Φοιτητές να λάβουν την φοιτητική ταυτότητα από την Σχολή τους.

Συνεχίζοντας το πρόγραμμα της επιδοτήσεως του τρίτου τέκνου στην Θράκη, η Εκκλησία κατέβαλε για το έτος 2010 συνολικά το ποσόν του 1.086.276 ευρώ σε 917 οικογένειες.

Συνοψίζοντας, η Εκκλησία για το γενικότερο Φιλανθρωπικό της έργο, δαπάνησε για το έτος 2010 το ποσόν των 100.000.000 ευρώ.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ