Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 461, 4 Απριλίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάζουμε Παπαδιαμάντη

«Τα Ψηφιδωτά του Αγίου Δημητρίου. Πρόταση ερμηνείας»

"Ο κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδος στην επικοινωνία του με τους διεθνείς θεσμούς"


ΝΙΚΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ


Παρατηρήσεις για τη συμβολή του Βυζαντίου
στην πνευματική εξέλιξη της Δυτικής Ευρώπης:
Η περίπτωση του Ιωάννου Δαμασκηνού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Διαβάζουμε Παπαδιαμάντη

Ολονύχτια ανάγνωση έργων του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη οργανώνουν οι Εκδόσεις Μεταίχµιο µε αφορµή τα εκατόν εξήντα χρόνια από τη γέννηση και τα εκατό από τον θάνατο του σπουδαίου δηµιουργού. Στην πρωτότυπη εκδήλωση θα συµµετάσχουν συγγραφείς, κριτικοί, δηµοσιογράφοι, ηθοποιοί, άνθρωποι γνωστοί στο αντικείµενό τους από διάφορους χώρους των γραµµάτων και των τεχνών και οποιοσδήποτε άλλος το επιθυµεί, αρκεί να έχει δηλώσει έγκαιρα τη συµµετοχή του (τηρείται σειρά προτεραιότητας).

Μεταξύ όσων έχουν ήδη δηλώσει συµµετοχή είναι και οι Ευριπίδης Γαραντούδης, Πόπη Γκανά, Μιχάλης Γκανάς, Κωστής Γκιµοσούλης, Θοδωρής Γκόνης, Βασίλης Γκουρογιάννης, Αρης ∆αβαράκης, Σωτήρης ∆ηµητρίου, Αννα ∆αµιανίδη, Μάνος Ελευθερίου, Ζυράννα Ζατέλη, Αλκη Ζέη, Αλέξης Ζήρας, Μάνος Κοντολέων, Νίκος Κουνενής, Ολια Λαζαρίδου, Κώστας Λογαράς, Μιχαήλ Μήτρας, Γωγώ Μπρέµπου, Θανάσης Νιάρχος, Μαρίζα Ντεκάστρο, Χριστίνα Ντουνιά, Αλέξης Πανσέληνος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Λάκης Παπαστάθης, Νικήτας Παρίσης, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Θωµάς Σκάσσης, Ντίνος Σιώτης, ∆ιονύσης Τσακνής, Ευγενία Φακίνου, Ρένος Χαραλαµπίδης, Βασίλης Χατζηιακώβου, Τάκης Χατζόπουλος.

Θα διαβαστούν τα κείµενα: «Ο ξεπεσµένος δερβίσης», «Η φόνισσα», επιλογή από τα διηγήµατα που περιλαµβάνονται στις ανθολογίες «Να είχεν ο έρωτας σαΐτες» και «Τα σκοτεινά παραµύθια του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη». Την επιµέλεια της εκδήλωσης που έχει τίτλο: «Ξαγρυπνώντας µε το σκοτεινό τρυγόνι» έχει ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος. Τις αναγνώσεις θα συνοδεύουν μουσικά η Βασιλική Αντωνάκη (κιθάρα, νέι) και η Κάλλη Καµπούρη (κανονάκι).

Ταυτόχρονα, την ίδια µέρα (8 Απριλίου) και στον ίδιο χώρο – αλλά νωρίτερα, από τη 1 το µεσηµέρι µέχρι τις 8 το βράδυ – θα πραγµατοποιηθεί διαγωνισµός πορτρέτου µε θέµα τη µορφή του Παπαδιαµάντη. Οι διαγωνιζόµενοι θα έχουν στη διάθεσή τους καµβάδες, µαρκαδόρους, ξυλοµπογιές, εκολίνες, ακρυλικά. Η απονοµή των τριών πρώτων βραβείων που συνοδεύονται από χρηµατικά και άλλα έπαθλα θα γίνει στις 9.30 το ίδιο βράδυ. Τα έργα που θα βραβευθούν θα εκτεθούν στον Πολυχώρο µέχρι τις 18 Απριλίου.

Στις 8 Απριλίου (έναρξη: 20.00), στον Πολυχώρο Μεταίχµιο (Ιπποκράτους 118)
(πληροφορίες: Κυριάκος Χαρίτος, ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@metaixmio.gr, τηλ.: 211 3003500, εσωτ. 524)

Κορυφή σελίδας


«Τα Ψηφιδωτά του Αγίου Δημητρίου. Πρόταση ερμηνείας»

Διάλεξη του κ. Αριστοτέλη Μέντζου, Καθηγητή Πανεπιστημίου, με θέμα:

«Τα Ψηφιδωτά του Αγίου Δημητρίου. Πρόταση ερμηνείας» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2011 και ώρα 20.15, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μέντζος γεννήθηκε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε αρχικά ως έκτακτος αρχαιολ. υπάλληλος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατόπιν ως βοηθός στον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας Τέχνης του Πανεπιστημίου. Μέλος των πανεπιστημιακών ανασκαφών Φιλίππων και Δίου. Εργάστηκε ερευνητικά στη Ρώμη, στο Τορόντο και στο Πανεπιστήμιο του Harvard όπου και δίδαξε.

Σήμερα διδάσκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης:

Γλυπτική της Παλαιοχριστιανικής περιόδου

Αρχιτεκτονική της όψιμης αρχαιότητας και πρώϊμης βυζαντινής περιόδου Παλαιοχριστιανική και πρώϊμη βυζαντινή αρχαιολογία

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Κορυφή σελίδας


"Ο κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδος στην επικοινωνία του με τους διεθνείς θεσμούς"

Στο πλαίσιο της ενεργοποιήσεως του γνωστικού αντικειμένου "Ξένες Γλώσσες - Ευρωπαϊκά Θέματα" του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμ. Γαβριήλ Παπανικολάου, θα κηρύξει την έναρξη των μαθημάτων παρουσιάζοντας εισήγηση με θέμα "Ο κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδος στην επικοινωνία του με τους διεθνείς θεσμούς". Την εισήγηση θα παρουσιάσει στην κεντρική αίθουσα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 5 το απόγευμα.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ