Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 460, 31 Μαρτίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Τα Κατά Ματθαίον Πάθη" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου

Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο

Η δημιουργία μιας βυζαντινής εικόνας

Από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5


H μετεπαναστατική τύχη των αγωνιστών του '21
σε λογοτεχνικά κείμενα του περασμένου αιώνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


"Τα Κατά Ματθαίον Πάθη" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου

Την Κυριακή 10 Απριλίου 2011, ώρα 8.30 μμ, παρουσιάζονται στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για πρώτη φορά στην Ελλάδα «Τα κατά Ματθαίον Πάθη», ένα έργο για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα, του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στη συναυλία συμμετέχουν η Συνοδική Χορωδία του Πατριαρχείου Μόσχας σε διδασκαλία Αλεξέι Πουζακόφ και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Πυλαρινός.

Η συναυλία συνδιοργανώνεται από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος» του Πατριαρχείου Μόσχας και τις Εκδόσεις «Εν πλω», και τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και του Πρέσβεως της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Vladimir Chkhikvishvili.

Πριν από την έναρξη της συναυλίας θα γίνει σύντομη παρουσίαση του μουσικού και συγγραφικού έργου του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα.

Εισιτήρια διατίθενται στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στην Αθήνα, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, και Ομήρου 8, στα τηλ. 210 7282333 και 210 7282367 (για ομαδικές κρατήσεις), και online στο www.megaron.gr

Κορυφή σελίδας


Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο

Tην 28η Μαρτίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος παρέλαβε επισήμως στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου την μελέτη συνολικής ανακαινίσεως αυτής από τον Ελλογιμ. Καθηγητή κ.Γεώργιο Πενέλη και τον Πολιτικό Μηχανικό κ.Γρηγόριο Πενέλη.

Σύμφωνα με την μελέτη, το πρώτο στάδιο εργασιών προβλέπει την άμεση έναρξη εργασιών αποκαταστάσεως του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου.

Ο Μακαριώτατος, στην σύντομη προσλαλιά Του, με συγκίνηση επεσήμανε την σπουδαιότητα του μοναστικού αυτού ενδιαιτήματος, λέγοντας ότι «απετέλεσε το καταφύγιο της Αγίας Οικογένειας στην Νειλοχώρα από το μένος του Βασιλέα Ηρώδη, ως και τόπο φυλακίσεως του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, ενώ η ιστορία του αρχιτεκτονικώς χάνεται στους π.Χ αιώνες.

Συνεπεία αυτής της πολυαιωνίου και πολυκύμαντης ιστορικής διαδρομής τούτος ο περικαλλής Ιερός Ναός, που χαρακτηρίζεται ως η μοναδική «Ροτόντα» της Ανατολής, έχει υποστή σημαντικότατες φθορές από τον πανδαμάτορα χρόνο, οι οποίες επιβάλλουν, παρά την υφισταμένη δυσχερή οικονομική πραγματικότητα, την άμεση έναρξη των ανακαινιστικών εργασιών πριν να είναι πολύ αργά!

Ελπίζουμε στην Πρόνοια του Θεού, την πρεσβεία του Εφόρου της Μονής Αγίου Γεωργίου και τα φιλάγια και φιλογενή αισθήματα συνανθρώπων μας, ώστε να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις του έργου αυτού, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί καθήκον και υποχρέωση έναντι της υπ’ ουρανόν Ορθοδοξίας και των επερχομένων γενεών».

Κατόπιν η ΑΘΜ απένειμε τον Σταυρό και τον Λέοντα του Αγίου Μάρκου στους κ.κ.Γεώργιο και Γρηγόριο Πενέλη αντιστοίχως. Κατά την παράδοση της μελέτης παρόντες ήσαν ο Σεβ.Μητροπολίτης Καρθαγένης κ.Αλέξιος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Νιτρίας κ.Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, και Βαβυλώνος κ.Νηφών, Καθηγούμενος της Μονής, ο Εξοχ.Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ.Χριστόδουλος Λάζαρης και ο Ελλογιμ. Καθηγητής του Πολυτεχνείου Αλεξανδρείας κ.Μωχάμεντ Άουντ.

Κορυφή σελίδας


Η δημιουργία μιας βυζαντινής εικόνας

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιεί το Σάββατο 2 Απριλίου, 17:00-20:00, στην Ιερά Μονή Πεντέλης, εκδήλωση με θέμα: « Η δημιουργία μιας βυζαντινής εικόνας».

Ο ζωγράφος και Επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Κόρδης θα σχολιάσει ζωγραφίζοντας μπροστά στο κοινό.

Δείτε έργα του Γιώργου Κόρδη στο eikastikon.gr

Για πληροφορίες: τηλ.2108037643, email: mavraga1@otenet.gr

Κορυφή σελίδας


Από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5

22:01 ΒΑΥΑΡΟΚΡΑΤΙΑ
Η επετειακή αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, έχει σήμερα θέμα: «Το ήθος των Ελλήνων και το ήθος των βαρβάρων». Καλεσμένος είναι ο κ. Σαράντος Καργάκος, ιστορικός και συγγραφέας.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ