Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 46, 3 Ιανουαρίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ «ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

ΑΘΛΗΜΑ ΨΥΧΗΣ Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ




ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ

Για τις δοκιμασίες τις οποίες πέρασε η Εκκλησία στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά την τελετή ευλογίας της πρωτοχρονιάτικης πίττας της Ιεράς Συνόδου (30/12/2005).

Τόνισε ότι «ο στόχος για τη νέα χρονιά είναι να διορθωθούν περαιτέρω τα κακώς κείμενα. Συνέβησαν πολλά λυπηρά, ωστόσο εκείνο που ενδιαφέρει τώρα είναι να κοιτάξουμε, με ευθύνη, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, μπροστά.»

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος μίλησε για την επιχειρούμενη ισοπέδωση της ιδιοπροσωπίας του λαού μας και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τις αλλοιώσεις που έρχονται έξωθεν και δημιουργούν κλίμα το οποίο ευνοεί την κατίσχυση νέων κανόνων ζωής, ξένων προς την Ελληνορθόδοξη παράδοση.»

Στην αντίστοιχη τελετή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που ακολούθησε, παρουσία του τ. Πρωθυπουργού Κων/νου Μητσοτάκη, σύσσωμης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, της Αναπληρώτριας Υπουργού Πολιτισμού Φάνης Πάλη – Πετραλιά, του Υφυπουργού Εσωτερικών Αθανασίου Νάκου, του Υφυπουργού Οικονομικών Χρήστου Φώλια, της Δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη κ. άλ. ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις διαστάσεις του έργου της Εκκλησίας.

«Η πρώτη διάσταση», σημείωσε, «είναι η πνευματική, η δεύτερη είναι η επιδίωξη της κοινωνικής συνοχής, η τρίτη η ανάπτυξη έργων ευποιίας και φιλανθρωπίας», ενώ τόνισε ότι η Εκκλησία είναι αφοσιωμένη στην πνευματική και κοινωνική της αποστολή.»

Κορυφή σελίδας



ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ «ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

Αυτό δήλωσε, εξερχόμενη του Αρχιεπισκοπικού μεγάρου (30/12/2005) η Υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Σημείωσε, επίσης, ότι «γνωρίζουμε πως έχουμε διακριτούς ρόλους και έτσι λειτουργούμε. Μέσα από τη συνεργασία μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα. Ο γενικός τίτλος «διαχωρισμός» δεν ανταποκρίνεται σε τίποτα ή ανταποκρίνεται σ’ αυτό που σκέπτεται ο καθένας. Αυτοί που επιθυμούν στη Συνταγματική αναθεώρηση να θέσουν θέματα, επειδή ζούμε σε δημοκρατία, είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες.»



Εν τω μεταξύ, σαφή θέση κατά του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας πήρε ο Μιλτιάδης Έβερτ, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 (29/12/2005): «Θα ήταν μεγάλο λάθος», τόνισε, «να αλλάξουμε αυτές τις διατάξεις στο Σύνταγμα οι οποίες προβλέπουν τα περί θρησκείας. Η Ορθοδοξία στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με την υπόσταση του έθνους μας»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην Υπουργός Παναγιώτης Κρητικός («Ακρόπολη», 30/12/2005): «Ενόχλησε ποτέ κανέναν ο προαιρετικός πολιτικός γάμος; Ενόχλησε ποτέ η μη καύση των νεκρών; Ενόχλησε ποτέ η μη ισχύς της υποχρεωτικής πολιτικής κηδείας; Όποιος θέλει μπορεί να την κάνει. Δημιουργούνται προβλήματα εκ του μη όντως, με αποτέλεσμα να διχάζεται η Ελληνική κοινωνία… Αυτά τα θέματα είναι του Ελληνικού λαού και όχι των πολιτικών κομμάτων. Ας κάνουμε ένα δημοψήφισμα να δούμε τί θέλει ο Ελληνικός λαός;»

Την ίδια στιγμή ο τ. Υπουργός Κώστας Γείτονας στηλίτευε τον όρο «διαχωρισμός» και δήλωνε (“PRESS TIME”, 30/12/2005) ότι «Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι Ελληνισμός και Ορθοδοξία συμπορεύτηκαν για χιλιάδες χρόνια και θα συνεχίζουν να συμπορεύονται. Για την αρμονική συμβίωσή τους ο επανακαθορισμός των διακριτών ρόλων είναι απαραίτητος…»

Κορυφή σελίδας



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Εκτενή συνέντευξη παρεχώρησε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος στο τελευταίο τεύχος του Ελληνοαμερικανικού περιοδικού «Εσείς» (Ν. Υόρκη, Δεκέμβριος 2005).

Σε ερώτηση σχετικά με τους χαρακτηρισμούς «ακραίος και εθνικιστής», που συχνά του αποδίδονται, σημειώνει:

«Θεωρώ ύβρη το να χαρακτηρίζεται εθνικιστής και ακραίος ο Αρχιεπίσκοπος, επειδή μιλά για Χριστό και Ελλάδα τον 21ο αιώνα. Αν για κάποιους, που δεν είναι άλλοι από τη γνωστή και συνηθισμένη παρέα των κατά σύστημα επικριτών της Εκκλ/κής δράσης και ζωής, οι έννοιες της θρησκείας και της πατρίδας είναι ξεπερασμένες, για εμάς είναι πάντα επίκαιρες, ιερές και απαραίτητες. Είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και πατριώτες και καυχόμαστε για τις ιδιότητές μας αυτές, γιατί ξέρουμε ότι αυτές είναι σε θέση να μας κάνουν καλούς, αγαθούς, αγαπητικούς, ανεκτικούς και φίλους προς κάθε τι το ξένο και διαφορετικό…»

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε ακόμη: για τη λεγομένη ανάμιξη της Εκκλησίας σε πολιτικά θέματα, για το ζήτημα των ταυτοτήτων, για τους νέους και τη σχέση τους με την Εκκλησία κ.άλ

Δείτε το πλήρες κείμενο

Κορυφή σελίδας



ΑΘΛΗΜΑ ΨΥΧΗΣ Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Εόρτιο μήνυμα με την ευκαιρία της ανατολής του νέου έτους, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς το περιοδικό «Αιμοδοσία & Εθελοντισμός» του Πανελλήνιου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «Η εθελοντική αιμοδοσία είναι το δυσκολότερο αλλά και το σπουδαιότερο άθλημα αυθεντικής ανθρωπιάς… προϋποθέτει πύρωμα καρδιάς και φλόγα ψυχής, που, ως κινητήριες δυνάμεις, τεντώνουν το χέρι του εθελοντή αιμοδότη για να προσφέρει το αίμα της καρδιάς του ως ελπίδα ζωής στον πάσχοντα συνάνθρωπό του…Η αιμοδοσία σπάει τα δεσμά του ατομισμού, ξυπνάει κοιμισμένες συνειδήσεις, ενεργοποιεί αδρανοποιημένους ανθρώπους, επιταχύνει τις διαδικασίες προσέγγισης των ανθρώπων, σηματοδοτεί μια νέα μορφή επικοινωνίας».

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε στο ίδιο μήνυμα ότι «Σήμερα σε όλες σχεδόν τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κοινωνικής προσφοράς, με χιλιάδες φιάλες αίματος σε ετήσια προσφορά… Ιδιαιτέρως στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, από το 1999 λειτουργεί γραφείο αιμοδοσίας, το οποίο συντονίζει 146 ενοριακές προσπάθειες. Περισσότεροι από 5000 αιμοδότες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα που τους απευθύνει η Εκκλησία, δύο φορές το χρόνο, για να προσφέρουν αίμα, με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.»

Κορυφή σελίδας











ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ