Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 459, 28 Μαρτίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού στο ιερό νησί της Τήνου

Συνάντηση Μακαριωτάτου με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κ. Ζόλντ Ζιμέγεν

Στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Καλλιθέας βρέθηκε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ο Μακαριώτατος


Η συμβολή του ιερού κλήρου

στην επανάσταση του 1821

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού στο ιερό νησί της Τήνου

Παρουσία πλήθους προσκυνητών από τα γύρω νησιά, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, στο ιερό νησί της Τήνου, το ιερό παλλάδιο της Παναγίας, εώρτασε με κάθε λαμπρότητα την εορτή του Ευαγγελισμού, στην ανάμνηση του γεγονότος του οποίου τιμάται η αγία Εικόνα.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β΄, προ του πέρατος της οποίας ετέλεσε την Δοξολογία για την Εθνική εορτή του 1821 και μετά ταύτα έλαβε χώρα η λιτάνευση της αγίας Εικόνος, κατά τα ειωθότα, από το Ιερό Ίδρυμα προς την πλατεία της «Παντανάσσης», από όπου ο Μητροπολίτης εξεφώνησε και τον καθιερωμένο πανηγυρικό της ημέρας, ειπών μεταξύ άλλων:

«Σήμερα πολλοί μας ομιλούν ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε και μαζί με άλλους ανθρώπους, διαφορετικής εθνικότητας, πολιτισμού και θρησκείας· η Εκκλησία το διεκήρυττε πάντοτε αυτό και το εφήρμοσε σε όλη τη διαχρονική πορεία της, γιατί ποτέ δεν ξεχώρισε τους ανθρώπους! Δεν έχει όμως κανείς το δικαίωμα να μας λέει ότι προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι να αποκαθηλώσουμε τις εικόνες, να προσέχουμε όταν μιλάμε για τους εθνικούς μας ήρωες και τους αγώνες τους, και το χειρότερο, να σιωπάμε, όταν με τρόπο ολοφάνερο και προκλητικό επιχειρείται η απομείωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των ποιμένων της, μιας Εκκλησίας, που καθημερινά προσφέρει εκατό χιλιάδες μερίδες φαγητού σε αναγκαιμένους ανθρώπους, που συντηρεί γηροκομεία, εστίες και παιδικούς σταθμούς, που σπουδάζει παιδιά.

Μιας Εκκλησίας, οι Ναοί και τα Μοναστήρια της οποίας καλούνται σήμερα να πληρώσουν δυσβάστακτους φόρους, σε βάρος του Κοινωνικού και Προνοιακού τους έργου, και, παρ΄ όλ’ αυτά το πράττουμε αγόγγυστα, γιατί θέλουμε να συνεισφέρουμε, όπως πάντοτε, στην συλλογική προσπάθεια ανάκαμψης της Πατρίδας μας…..Ας γνωρίζουν, όμως, όλοι ότι οι ήρωες του ΄21 αγρυπνούν, στις κολώνες του Παρθενώνα, στα θυσιαστήρια των Ναών μας, στην πόρτα του Μεσολογγίου, στους ματωμένους βράχους του Ζαλόγγου, στις πλώρες των καραβιών της Μπουμπουλίνας και της Μαντώς, στη ράχη των Ψαρών, κάτω από την αγχόνη του Πατριάρχη, και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να κλέψει από την «πρόθεση» της ιστορικής πορείας αυτού του τόπου τους «άρτους» της ιδιοπροσωπίας και αυτοσυνειδησίας του λαού μας, ούτε από το «αρτοφόριο» της καρδιάς του κάθε Έλληνα τον «μαργαρίτη» της πνευματικής και προσωπικής του ελευθερίας!».

Κορυφή σελίδας


Συνάντηση Μακαριωτάτου με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κ. Ζόλντ Ζιμέγεν

Με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, αρμόδιο και για θέματα παιδείας και θρησκευμάτων κ. Ζόλντ Σιμέγιεν συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Μακαριώτατος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σιμέγιεν ενημέρωσε τον Μακαριώτατο για τις ενέργειες της κυβέρνησης του σχετικά με τη διασφάλιση του χριστιανικού χαρακτήρα της Ουγγαρίας.

Επισήμανε πως στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση που έγινε στη χώρα του, τονίστηκε ιδιαίτερα ο χριστιανικός χαρακτήρας του κράτους, με την επίκληση του ονόματος του Θεού στο προοίμιο του συντάγματος. Αναφέρθηκε δε και σε άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως π.χ. στην αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως ισότιμης με την Καθολική, την αναγνώριση ως νόμιμου γάμου μόνο εκείνου μεταξύ ανδρός και γυναικός κ.λπ. Ο κ. Σιμέγιεν τόνισε τέλος πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας οι Εκκλησίες να μεταδώσουν τις διαχρονικές τους αξίες στα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ κάλεσε τον Μακαριώτατο να επισκεφθεί με την πρώτη ευκαιρία την Ουγγαρία.

Κορυφή σελίδας


Στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Καλλιθέας βρέθηκε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ο Μακαριώτατος

Στη Θ. Λειτουργία που τελέστηκε στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Καλλιθέας προεξήρχε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Μακαριώτατος παρακολούθησε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχαν προετοιμάσει οι νέοι της Ενορίας. Στη συνέχεια βρέθηκε στο χώρο που προσφέρονται τα συσσίτια από την Ενορία του Αγίου Νικολάου Καλλιθέας.

Υπογραμμίζεται πως η Ενορία με τη στήριξη της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών διπλασίασε πρόσφατα τον αριθμό των μερίδων φαγητού που προσφέρονται στους 200 εμπερίστατους συνανθρώπους μας που ζουν στην περιοχή.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ