Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 457, 21 Μαρτίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τον Σταυρό στα σχολεία

Ισλαμικός φανατισμός στα Κατεχόμενα

Μεγάλο αφιέρωμα στο ’21 από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας (89,5)Το Μεσολόγγι μέσα από τη Χαρακτική


Ξεκινά από σήμερα η έκθεση
στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206
Περισσότερα στον www.artopos.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τον Σταυρό στα σχολεία

Η Μείζων Σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσίευσε την Παρασκευή 18.3.2011, με δέκα πέντε ψήφους υπέρ (με συγκλίνουσα γνώμη και του Έλληνα δικαστή) και δύο ψήφους κατά, στην κρίση ότι η παρουσία του σταυρού στις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας δεν συνιστά παραβίαση του δικαιώματος των γονέων να μορφώνουν τα τέκνα τους με βάση τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις κατά το άρθρο 2 του 1ου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαΐκής Σύμβασεως των ΔΙκαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Στην σχετική δίκη είχε παρέμβει με επιχειρήματα υπέρ της παρουσίας του Τιμίου Σταυρού στις σχολικές αίθουσες, μεταξύ άλλων κρατών, και η Ελληνική Κυβέρνηση.

Διαβάστε το κείμενο της αποφάσεως στην αγγλική γλώσσα.

Κορυφή σελίδας


Ισλαμικός φανατισμός στα Κατεχόμενα

Οι Καινές Διαθήκες και τα προσευχητάρια, που προορίζονταν για τους ελληνοκύπριους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, κατασχέθηκαν από τις τουρκικές αρχές. Τα συγκεκριμένα βιβλία προσπάθησε να μεταφέρει στα κατεχόμενα σχολεία ο επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ως δώρα προς τα παιδιά Παρόλα αυτά, το λεγόμενο τελωνείο στο κατοχικό οδόφραγμα απαγόρευσε τη μεταφορά τους και κράτησε τα βιβλία. Ο επίσκοπος μαζί με τον επαρχιακό επιθεωρητή Λάρνακας του υπουργείου Παιδείας, Μιχάλη Λοϊζίδη, και έναν εκπαιδευτικό, θέλησαν να επισκεφθούν το Ριζοκάρπασο.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» υπό τον τίτλο «Και τώρα κρίση με τα βιβλία», έγραψε για αριθμό βιβλίων θρησκευτικού περιεχομένου που προορίζονταν για Ε/Κ μαθητές του Ριζοκαρπάσου, τα οποία κατασχέθηκαν. Η «Αφρίκα» αφιέρωσε το κύριο άρθρο της στο συγκεκριμένο θέμα, με τον τίτλο «Ισλαμικός φανατισμός - Απαγόρευση του Ιησού». Στον επίτιτλο, μάλιστα, έγραψε ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι στην «ΤΔΒΚ» υπάρχει ελευθερία έκφρασης των θρησκευτικών πιστεύω, απαγόρευσαν βιβλία με θρησκευτικό περιεχόμενο. Τέλος, η εφημερίδα «Βολκάν» τιτλοφόρησε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα «Και πάλι οι παπάδες, και πάλι προβοκάτσια». Η εν λόγω εφημερίδα έγραψε ότι όπως πιστεύεται, τώρα η ε/κ διοίκηση, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, θα καταγγείλει το γεγονός στην ΕΕ.

Κορυφή σελίδας


Μεγάλο αφιέρωμα στο ’21 από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας (89,5)

Ο Ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος αφιερώνει το πρόγραμμα όλης της εβδομάδας στην επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

08.30 Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΡΩΜΗΩΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ

Η επετειακή εκπομπή, που παρουσιάζουν η Κατερίνα Χουζούρη και ο Κώστας Παππάς, έχει σήμερα θέμα: «Οι συνθήκες ζωής των Ρωμηών αμέσως μετά την Άλωση».

11.01 ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Η επετειακή εκπομπή, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, έχει σήμερα θέμα: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στα χρόνια της Άλωσης και ο πρώτος Πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος». Καλεσμένος είναι ο κ. Ιωάννης Μπάκος.

13:30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ

Στην σειρά εκπομπών «Αναγνώσματα», ο Κώστας Παππάς διαβάζει από το βιβλίο «Διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού».

14.30 ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΕΣ ΗΓΕΜΟΝΙΕΣ

Η επετειακή εκπομπή, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, έχει σήμερα θέμα: «Παραδουνάβιες Ηγεμονίες: παρουσίαση της γεωγραφικής περιοχής και ιστορική αναφορά». Καλεσμένος είναι ο κ. Θανάσης Καραθανάσης, Καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ.

15.00 ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

Η επετειακή εκπομπή, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Ριζούλης, έχει θέμα: «Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος) 1757 –1798».

17.00 ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ

Η επετειακή εκπομπή, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, έχει σήμερα θέμα: «Η Παιδεία στην Τουρκοκρατία – τα μαθήματα, οι δάσκαλοι , οι περιοχές». Καλεσμένη είναι η κα Αγγελική Σκαρβέλη Νικολοπούλου, Ομότ. Καθηγήτρια Εθνολογίας στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης.

20.05 ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Η επετειακή εκπομπή, που παρουσιάζει η Στυλιανή Χριστοδούλου, έχει θέμα: «Οθωμανική Αυτοκρατορία: Από την ίδρυσή της μέχρι και την Ελληνική Επανάσταση του 1821». Καλεσμένος είναι ο κ. Νεοκλής Σαρρής, Ομότ. Καθηγητής της Παντείου.

21:00 ΒΙΟΙ ΗΡΩΩΝ (1453 - 1821)

Η επετειακή εκπομπή, που παρουσιάζει ο Μάκης Αδαμόπουλος, έχει σήμερα θέμα: «Ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ».

22.01 ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Η επετειακή εκπομπή, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, έχει σήμερα θέμα: «Οι απαρχές του Διαφωτισμού – Ιστορικές και Θεολογικές ζυμώσεις και η στάση του απέναντι στην Θρησκεία». Καλεσμένος είναι ο κ. Θανάσης Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας και Διευθυντής του περιοδικού «Σύναξη».

23.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5

Ο Στέφανος Ληναίος διαβάζει το Α΄ βιβλίο από τα «Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη». Εκδόσεις Ελληνική Εκδοτική.

Μάθετε για το πρόγραμμα όλης της εβδομάδας στον ιστοχώρο του σταθμού.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ