Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 456, 14 Μαρτίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Η Εκκλησία παρούσα στην αντιμετώπιση της κρίσης"

«Τα χριστιανικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο: Όψεις και Πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής»

Η λιτάνευση του σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας στην Κέρκυρα

Υποτροφίες για νέους
από την Αποστολή και το
Athens Information Technology

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


"Η Εκκλησία παρούσα στην αντιμετώπιση της κρίσης"

Γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και αυτοκριτική ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του Aρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μελών της Ιεράς Συνόδου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

"Η κατάσταση γύρω μας επιδεινώνεται από την οξύτατη οικονομική κρίση που βιώνουμε. Χρόνιες παθογένειες του παρελθόντος, που τώρα προβάλλονται στο δύσκολο παρόν προδιαγράφουν ένα δύσκολο μέλλον. Οι καιροί απαιτούν αποφάσεις γενναίες απ' όλους μας και αυτοκριτική, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο θεσμών. Η κρίση που διανύουμε δεν είναι μόνο αποτέλεσμα επιζήμιων και άστοχων πολιτικών που υιοθετήθηκαν. Είναι και κρίση αξιών", επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας εξήρε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στην ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, τονίζοντας ότι ειδικά στις μέρες μας το έργο αυτό πρέπει να αποτελεί κεντρική επιδίωξη και αποστολή, ενώ σημείωσε ότι η συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας πρέπει να ενισχυθεί.

Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος προέβαλε ως επιτακτική ανάγκη να "δούμε το πολιτικό γίγνεσθαι πέρα από την εικόνα, τα αίτια της κρίσης πέρα από την οικονομική ύφεση και να προσανατολιστούμε στην κρίση ως ευκαιρία για ανασυγκρότηση".

Ο Μακαριώτατος υπενθύμισε ότι η Εκκλησία είναι παρούσα στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ κάλεσε την Πολιτεία να "προσέξει τη χείρα της συνεργασίας" της Εκκλησίας.

Στο τέλος της αντιφώνησής του, ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε ως δώρο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα εκκλησιαστικό σκεύος.

Κορυφή σελίδας


«Τα χριστιανικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο: Όψεις και Πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής»

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Τα χριστιανικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο: Όψεις και Πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής», εγκαινιάστηκε (12/3/2011) στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, παρουσία του Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, εκπροσώπων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πολλών επισκεπτών. Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, η Ιερά Μονή Κύκκου και η Ένωση Κυπρίων Μαγνησίας.

Η Έκθεση αποτελείται από 80 φωτογραφικά εκθέματα στα οποία αποκαλύπτεται ο βανδαλισμός που υπέστησαν τα Χριστιανικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά την επέλαση του Αττίλα το 1974, αλλά και η εκτεταμένη αρχαιοκαπηλεία σπουδαίων έργων Εκκλησιαστικής τέχνης, που έχει προκαλέσει την διεθνή αποδοκιμασία και καταδίκη.

Την Έκθεση χαιρέτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «Σ’ αυτή την έκθεση ήλθαμε σήμερα για να κλάψουμε. Να γεμίσουν τα μάτια μας καταστροφή. Να δούμε τί μπορεί να κάνει το μίσος, η βαρβαρότητα και η απανθρωπιά. Η αγαπημένη μας Μεγαλόνησος πληγώθηκε. Μαζί της πληγωθήκαμε όλοι οι Έλληνες… Ο κατακτητής δεν αρκέστηκε στην κατοχή. Θέλησε να λεηλατήσει και την ψυχή των Κυπρίων. Την ψυχή ενός λαού την οργώνεις συθέμελα, όταν του γκρεμίσεις και του καταστρέψεις τα μνημεία. Κάθε μνημείο μιλάει τη γλώσσα του λαού που το δημιούργησε. Ένας λαός χωρίς μνημεία παθαίνει ό,τι και ένας λαός χωρίς γλώσσα: εξαφανίζεται! Αυτός ήταν και παραμένει ο στόχος των κατακτητών και των ισχυρών υποστηρικτών τους. Αυτόν το στόχο ήλθαμε απόψε να τον αναιρέσουμε…»

Σε άλλο σημείο του Χαιρετισμού του ο κ. Ιγνάτιος τόνισε: «Στους νέους που ανερμάτιστοι χειροκροτούν τη βία και φλερτάρουν με τη μοναξιά, ας δώσουμε το μήνυμα πως χωρίς πολιτισμό ο άνθρωπος γίνεται θηρίο. Ένα θηρίο που, όταν εξαντλήσει τους ζωντανούς, ρίχνεται στα απομεινάρια τους και ξεκοιλιάζει Αγίους, τυφλώνει Παναγιές, διότι δεν αντέχει να τον κοιτάζουν στη βάρβαρη ψυχή του, ξεριζώνει αριστουργήματα, για να τα πουλήσει σε άλλους βαρβάρους, που θα στολίσουν τα σαλόνια τους, βόσκει τα ζώα του και τα πάθη του εκεί που ο ουρανός άγγιζε τη γη και το άγιο καθάριζε τη βρωμιά. Χωρίς πολιτισμό ο άνθρωπος γίνεται ένα θηρίο ανασφαλές και ανάπηρο, διότι χωρίς σεβασμό στους άλλους ποτέ κανένα έθνος δεν περπάτησε για πολύ. Όταν πέσουν τα δεκανίκια, αλίμονο στο έθνος που στηρίχθηκε σ’ αυτά…». Κατέληξε δε, ευχόμενος «Καλή Ανάσταση στην Κύπρο μας».

Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Απριλίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά, από Δευτέρα έως Κυριακή 9 π.μ. έως 10 μ.μ. και για μαθητικές επισκέψεις από Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. έως 1 μ.μ.

Κορυφή σελίδας


Η λιτάνευση του σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας στην Κέρκυρα

Με κορυφαία στιγμή του εορτασμού την λιτάνευση του σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας, της αυτοκράτειρας που αναστήλωσε τις ιερές εικόνες, εορτάστηκε χθες 13 Μαρτίου 2011 στην Κέρκυρα η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, όπου φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα της Αγίας, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Κατόπιν, με την δέουσα τάξη της κερκυραϊκής παραδόσεως, λιτανεύθηκε το ιερό σκήνωμα, ενώ οι ιερείς κρατούσαν στα χέρια τους εικόνες, όπως η ημέρα επιβάλλει. Το Συνοδικό της Ορθοδοξίας διαβάστηκε μπροστά από το ναό της Παναγίας των Ξένων, ενώ σε σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τόνισε ότι η Εκκλησία, όσο πολεμείται, γίνεται πιο δυνατή.

«Τόσοι άνθρωποι ανά τους αιώνες, αλλά και στην εποχή μας, επεχείρησαν και επιχειρούν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του λαού στην Εκκλησία του. Όμως, όσο δηλητήριο κι αν βγάλουν εναντίον της είτε δια του λόγου είτε δια της ειρωνείας είτε δια της κακόπιστης κριτικής, η Εκκλησία δεν πρόκειται να κάνει πέρα στην αποστολή της, που είναι να δώσει στον κόσμο τον Χριστό και την αλήθεια. Παρά τις δυσκολίες της ζωής, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας παραμένει η πηγή της ζωής για τον άνθρωπο και τον κόσμο και δείχνει ότι όταν πιστεύουμε και εργαζόμαστε με γνώμονα τις αξίες της παραδόσεώς μας, θα εξέλθουμε από το τέλμα», επεσήμανε ο κ. Νεκτάριος.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην Κέρκυρα το Σάββατο 12 Μαρτίου με πανηγυρικό Εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ναό, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ενώ η εορτή της Ορθοδοξίας έκλεισε με Κατανυκτικό Εσπερινό την Κυριακή το απόγευμα στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος. Κατ’ αυτόν ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης με θέμα «Οι αιρέσεις και τα σχίσματα στη ζωή της Εκκλησίας».

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ