Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 455, 10 Μαρτίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η Ιστορία βρίσκει το δρόμο της αλήθειας»

«Ελληνική Κληρονομιά. Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία 17ος-19ος αιώνας»

Μουσείο – Μνημείο - Κοινωνία

Πιλοτικό πρόγραμμα ξενάγησης στη Ροτόντα

Ανοίγει τις πύλες του το Βυζαντινό Μουσείο στη Θράκη

Από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5





Προς τον Λαό


Η Ορθόδοξη Εκκλησία
και η Επανάσταση του 1821





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Η Ιστορία βρίσκει το δρόμο της αλήθειας»

Με τα μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου Απογόνων Ηρώων του 1821 συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη ο Μακαριώτατος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, έγινε συζήτηση για το θόρυβο που έχει προκληθεί από την προβολή του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ για το 1821.

Έχει και μία συμβολική σημασία η συνάντησή μας" είπε ο Μακαριώτατος, "βλέποντας τα σχόλια που γίνονται μετά την προβολή της εκπομπής των διαφόρων ιστορικών, που δεν ακολουθούν τη σωστή γραμμή, αλλά εκτρέπονται". "Το χειρότερο απ' όλα", τόνισε, "είναι ότι όταν η ιστορία διαστρέφεται, τα αποτελέσματα δεν είναι καλά. Ευτυχώς, όμως, που η καθαρή ιστορία έχει το δικό της το δρόμο και μπορεί και καθαίρεται μόνη της". Και συνέχισε: "Αυτά είναι συμπτώματα ευτελισμού και πτώσεως και ξεπερνιούνται. Επομένως είναι μικρά νέφη που θα παρασυρθούν από τα χρόνια και θα ξαναλάμψει η αλήθεια".

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Κων/νος Πλαπούτας δήλωσε τα ακόλουθα: "Φεύγουμε με μία δύναμη, με τις ευχές του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος όταν τον γνωρίσεις από κοντά νιώθεις αλλιώς. Μας μετέδωσε την αγάπη, τη δύναμή του για τη συνέχεια, μας καθησύχασε για τις αγωνίες μας και μας αναπτέρωσε τις ελπίδες μας για το μέλλον. Αυτό είναι το πιο σημαντικό".

Κορυφή σελίδας


«Ελληνική Κληρονομιά. Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία 17ος-19ος αιώνας»

Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, θα λειτουργήσει από τις 23 Μαρτίου έως τις 11 Ιουνίου η έκθεση «Ελληνική Κληρονομιά. Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία 17ος-19ος αιώνας».

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος» και την πρεσβεία της Ουγγρικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, θα τελέσουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Semjn Zsolt, και η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν εκκλησιαστικά κειμήλια, ελληνικά βιβλία, πίνακες Ελλήνων ζωγράφων, χειρόγραφα έγγραφα της Ελληνικής Θρησκευτικής Κοινότητας, ουγγρικές εφημερίδες του 1821 και του 1826 που αναφέρονται στα ελληνικά γεγονότα της εποχής, χάρτες και διάφορα άλλα προσωπικά αντικείμενα γνωστών ελληνικών οικογενειών.

Η έκθεση ξεκίνησε το πολιτιστικό της ταξίδι μετά την πρώτη παρουσίασή της στο Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης, στις 2 Απριλίου 2009, υπό την αιγίδα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και τη στήριξη από το Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Μιχαήλ, την Υπό Ελλήνων Ιδρυθείσα Ορθόδοξο Ουγγρική Εκκλησιαστική Κοινότητα και τον Ελληνικό - Κυπριακό - Ουγγρικό Σύλλογο Φιλίας.

Σημειώνεται ότι με την ευκαιρία της έκθεσης ο Ελληνικός - Κυπριακός - Ουγγρικός Σύλλογος Φιλίας και η Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησιαστική Κοινότητα Βουδαπέστης ετοίμασαν ένα ψηφιακό δίσκο και ένα κατάλογο με ιστορικές πληροφορίες από το δημοσιογράφο και ιστορικό Ανδρέα Σταματόπουλο, τον ιστορικό Bellak Gabor και το δρα Diaszegi Gyorgy (απόγονο της πρώτης Διασποράς), για την παρουσία των Ελλήνων του 17ου-19ου αιώνα, αλλά και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από μουσεία της Ουγγαρίας και από ιδιωτικές συλλογές.

Το όλο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας «Venus Hellas Kft» Βουδαπέστης και της «Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος».

Κορυφή σελίδας


Μουσείο – Μνημείο - Κοινωνία

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου και ώρα 17.30 διοργανώνεται στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο τιμητική επιστημονική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Διευθυντή του Μουσείου Δημήτρη Κωνστάντιου, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την απώλειά του. Η συνολική προσφορά του στον χώρο του πολιτισμού, στα θέματα της ολοκληρωμένης προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διαχείρισης του μνημειακού πλούτου υπήρξε πολύ μεγάλη.

Ο Δημήτρης Κωνστάντιος ανέλαβε τη διεύθυνση του Βυζαντινού Μουσείου το 1999. Από τη θέση αυτή για μια δεκαετία κατόρθωσε να αναδιοργανώσει το Μουσείο και να το μετατρέψει σε ένα ίδρυμα πολιτισμού «ανοικτό» στο ευρύ κοινό. Με όραμα, επιμονή και αισιοδοξία ο Κωνστάντιος κατέστησε το Δημόσιο αυτό Μουσείο ενεργό, σύγχρονο φορέα πολιτισμού και επιστήμης. Επί των ημερών του τέθηκε σε νέα βάση η λειτουργία του Ιδρύματος, ολοκληρώθηκε η επισκευή και αναδιαμόρφωση του μουσειακού χώρου και η αναβάθμιση των υποδομών (κτήρια διοίκησης, περιβάλλων χώρος, αρχαιολογικές αποθήκες, εργαστήρια συντήρησης), σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε η επανέκθεση των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Συλλογών, διοργανώθηκαν δεκάδες περιοδικές εκθέσεις εντός του Μουσείου, αλλά και έξω από αυτό, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και στρογγυλές τράπεζες, ενώ δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για διεθνείς διεπιστημονικές συνεργασίες σχετικές με αρχαιολογικά και μουσειολογικά ζητήματα. Επί των ημερών του οργανώθηκαν και λειτουργούν, μεταξύ των άλλων, αποτελεσματικά και με εντυπωσιακή παραγωγικότητα, Τμήματα Τύπου και Επικοινωνίας, Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Τεκμηρίωσης και Εκδόσεων. Ο Δημήτρης Κωνστάντιος, βαθιά δημοκρατικός πολίτης και προϊστάμενος, κατόρθωσε να εμπνεύσει, να παροτρύνει και τέλος να συγκεντρώσει στους κόλπους του Μουσείου πλήθος νεαρών επιστημόνων (αρχαιολόγων, ιστορικών, ιστορικών τέχνης, συντηρητών), διοικητικών, φυλάκων, τεχνικών, που με πάθος υπηρετούν όχι μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και την πολιτιστική ζωή της χώρας.

H εκδήλωση που διοργανώνεται στη μνήμη του θα κινηθεί στις θεματικές ενότητες Μουσείο – Μνημείο – Κοινωνία, κύρια πεδία προβληματισμού και πολύχρονης δραστηριότητάς του. Η σχέση μνημείου-μουσείου, η ερμηνεία και η μουσειολογική προσέγγιση των εκθέσεων, ο ανοικτός ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθώς και η σχέση της σύγχρονης τέχνης με τα αρχαιολογικά μουσεία αποτελούν τις επιμέρους θεματικές της εκδήλωσης.

Τα παραπάνω θέματα θα αναπτυχθούν σε στρογγυλή τράπεζα με δεκαπεντάλεπτες τοποθετήσεις. Οι ομιλητές προέρχονται από τον χώρο των Μουσείων, του Πανεπιστημίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικότερα από τον χώρο του Πολιτισμού.

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Κορυφή σελίδας


Πιλοτικό πρόγραμμα ξενάγησης στη Ροτόντα

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε στην προχθεσινή του συνεδρίαση τη μελέτη για «βελτίωση της αντιληπτικότητας για τα άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες σε βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης». Πρόκειται για ένα ερευνητικό έργο προσπέλασης του ΑΠΘ που χρηματοδοτείται από την Ε. Ε. και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πιλοτικά, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στο μνημείο της Ροτόντας και αν θεωρηθεί επιτυχής η εφαρμογή του θα ακολουθήσουν και άλλα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης.

Για την υλοποίησή του δεν χρειάζονται παρά δύο μικρές κεραίες 13x2 ή 13x4 συνολικού βάρους 100 γραμ. και μια συσκευή server μήκους 25 εκατοστών. Αυτός και μόνο ο μηχανισμός θα ενεργοποιεί τη φωνητική ξενάγηση και πληροφόρηση, η οποία θα φτάνει στους επισκέπτες με αισθητηριακές αναπηρίες μέσω των δικών τους κινητών τηλεφώνων.

Έξω από τη Ροτόντα -αρχικά- θα υπάρχουν απτικά μοντέλα του μνημείου, ώστε να μπορούν οι συγκεκριμένοι επισκέπτες να έχουν αμέσως μια εικόνα με τα χαρακτηριστικά των κτιρίων που επισκέπτονται.

Οι πολλοί και διαφορετικής μορφολογίας αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία αυτής της χώρας αποτρέπουν συνήθως την επίσκεψη ατόμων που έχουν κάποιου είδους κινησιακές ή αισθητηριακές δυσκολίες. Το πιλοτικό πρόγραμμα στη Ροτόντα μπορεί να ανοίξει διαφορετικούς δρόμους.

Πηγή: Καθημερινή

Κορυφή σελίδας


Ανοίγει τις πύλες του το Βυζαντινό Μουσείο στη Θράκη

To πρώτο Βυζαντινό Μουσείο της Θράκης θα μπορέσει να λειτουργήσει μετά την ένταξη της μόνιμης έκθεσής του στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ. Η έκθεση, που είναι έργο της 15ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αναμένεται να αναπτυχθεί γύρω από το δίπολο «Θράκη - Διδυμότειχο».

Οι ενότητες που περιλαμβάνει η έκθεση του νέου μουσείου εστιάζουν σε τομείς όπως: τα δίκτυα επικοινωνίας και μεταφορών (Εγνατία οδός), τα οικιστικά κέντρα που υπήρξαν γύρω από τα δίκτυα αυτά, τα οχυρωματικά έργα και οι μοναστικές κοινότητες, η κατοίκηση από την Πλωτινόπολη ως το Διδυμότειχο, η μνημειακή τοπογραφία, τα εκκλησιαστικά κτίρια, οι ταφές, τα μνημεία διαχείρισης νερού, το νεότερο Διδυμότειχο και η ζωή στην πόλη κατά τη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο.

Το μουσείο καλύπτει έκταση 2.470 τ.μ., σε οικόπεδο 5,5 στρεμμάτων που παραχώρησε ο δήμος Διδυμοτείχου. Περιλαμβάνει χώρους για εκθέσεις, εξυπηρέτησης κοινού, περιοδικών εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, εργαστήρια, αποθήκες, γραφείων και Η/Μ εγκαταστάσεων, καθώς και χώρο αναψυκτηρίου.

Κορυφή σελίδας


Από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5

Σήμερα στις 22:00: ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ

Η εκπομπή «Αγιότητα και πολιτισμός», που παρουσιάζει ο κ. Παναγιώτης Υφαντής, Επίκουρος Καθηγητής του ΔΠΘ, σήμερα έχει θέμα: «Ο εικονισμός των Αγίων. Μέρος Δ΄».

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ