Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 454, 3 Μαρτίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκδήλωση για τη συμβολή του Καποδίστρια

Τιμητική διάκριση στον Μακαριώτατο

Βανδαλισμός σε μνημείο αγωνιστή ιερέα

Από το Ραδιόφωνο του 89,5

Σύνοδος των εφήβων 2011


Μάθετε περισσότερα στο ecclesia.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εκδήλωση για τη συμβολή του Καποδίστρια

Η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης σε συνεργασία με τον δήμο Λαγκαδά διοργάνωσε εκδήλωση στις 2 Μαρτίου 2011 στην αίθουσα «Μυγδονία» των λουτρών Λαγκαδά με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ιωάννη Κορνιλάκη « Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής» επ΄ ευκαιρία της επετείου των 180 χρόνων τόσο από την ίδρυση του ελληνικού κράτους όσο και από την θλιβερή ημέρα της δολοφονίας του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ.κ. Ιωάννης, στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι αφενός οι επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια αποτελούν μεγάλο θησαυρό και παρακαταθήκη και αφετέρου ότι η προσωπικότητά του αποτελεί πρότυπο έμπνευσης για τους εκάστοτε κυβερνήτες.

Ακολούθως, ο δήμαρχος Λαγκαδά, κος Ιωάννης Αναστασιάδης, μίλησε για την εξέχουσα προσωπικότητα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος και αναφέρθηκε με συντομία στο έργο του.

Ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος Αλευράς, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γεννεσίου της Θεοτόκου Καρδίτσας και πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης η Ελαία, που έχει αναλάβει το έργο της έκδοσης των επιστολών, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι ο λόγος του Καποδίστρια έχει πνεύμα άγιο.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου κος Ιωάννης Κορνιλάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΑΙΑ ΑΜΚΕ.

Μεταξύ άλλων και σε κλίμα συγκίνησης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την ευκαιρία που του έδωσε να αναφερθεί στην πορεία του πολύμοχθου και πολυσέλιδου έργου της έκδοσης των 135 από τις 930 σωζόμενες επιστολές του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος.

Σημαντικό σημείο της βραδιάς υπήρξε η ανάγνωση μιας επιστολής του Καποδίστρια στην οποία με παρρησία αναγνώριζε ότι το σπουδαιότερο χρέος του προς το Έθνος ήταν να προμηθεύσει τη διδασκαλία της πίστεως.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης αληθινών προτύπων αγιότητας.

Ο σκοπός της πορείας μας, κατά τον Σεβασμιώτατο, οφείλει να συγκλίνει στην αγιότητα και στη συνεχή προσπάθεια να πλησιάσουμε τον Θεό.

Διότι μόνο κάθε αυτόν τον τρόπο θα καταστούμε άξιοι να δούμε στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας τον ίδιο τον Ιησού Χριστό.

Κορυφή σελίδας


Τιμητική διάκριση στον Μακαριώτατο

Τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε χθες το απόγευμα στον Μακαριώτατο από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κινητικότητα των Νέων στην Έρευνα και την Τεχνολογία στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Αριστεία: Έλληνες Πρότυπα για τη νέα Γενιά» που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η επιλογή των 12 προσωπικοτήτων που τιμήθηκαν ως πρότυπα για τη νέα γενιά και για την προσφορά τους στους τομείς της επιστήμης, του πολιτισμού, της κοινωνικής προσφοράς και του αθλητισμού έγινε μετά από ψηφοφορία 3.000 αριστούχων νέων επιστημόνων, φοιτητών και μαθητών.

Μαζί με τον Μακαριώτατο τιμήθηκαν οι κάτωθι: Sir Βασίλειος Μαρκεζίνης, Δημήτρης Νανόπουλος, Διονύσης Σιμόπουλος, Ιωάννης Σμαραγδής, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πύρρος Δήμας, Μ. Κυριακού, Γ. Νταλάρας, Ν. Γκάλης και Β. Πατουλίδου.

Κορυφή σελίδας


Βανδαλισμός σε μνημείο αγωνιστή ιερέα

Άγνωστοι έβαψαν με μπογιά το άγαλμα του ήρωα του 1940 αρχιμανδρίτη Ιερόθεου Μπαζιώτη που βρίσκεται σε κεντρική πλατεία στην παραλία της πόλης Ναυπλίου μπροστά από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου. Ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Μπαζιώτης του Βασιλείου γεννήθηκε το 1901 στο Ναύπλιο. Σπούδασε στην Μαράσλειο Ακαδημία και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 19 Ιουλίου 1925 και Πρεσβύτερος στις 8 Σεπτεμβρίου 1928 και τοποθετήθηκε ως εφημέριος του Αγίου Νικολάου Ναυπλίου. Επιστρατεύθηκε στις 12 Ιουνίου του 1940 και τοποθετήθηκε ως έφεδρος υπολοχαγός στο 67ο Σύνταγμα Πεζικού της ΧVΙΙ Μεραρχίας. Έπεσε υπέρ Πατρίδος στις 3 Δεκεμβρίου 1940 στην Μάχη του Πόγραδετς. Προήχθη μετά θάνατον σε λοχαγό.

Η προτομή του Αρχιμανδρίτη βρίσκεται στην πλατεία έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο. Το καλούπι της φιλοτεχνήθηκε αφιλοκερδώς από τον Πέτρο Καπούτση και χυτεύθηκε από τον Δημήτριο Γαβαλά. Το συνολικό κόστος για το άγαλμα ήταν δωρεά των μαθητών του Ναυπλίου.

Κορυφή σελίδας


Από το Ραδιόφωνο του 89,5

21:30 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας», που παρουσιάζει ο ιστορικός κ. Χαράλαμπος Μηνάογλου, έχει, σήμερα, θέμα: «Οι επαναστάσεις των Ελλήνων 1453-1821. Αίτια και αφορμές». Καλεσμένος είναι ο Τριπολιτσιώτης ερευνητής κ. Βασίλης Σιακωτός.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ