Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 452, 24 Φεβρουαρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα σελίδα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Αποκαθίστανται τα Βυζαντινά τείχη στην Ανακτορούπολη

«Η λατρεία των Αποστολικών χρόνων»
Πύργος - μνημείο για τον Ρήγα


Αφιερωμένη στην προσωπικότητα,
την εποχή, το έργο και την επιρροή
του Ρήγα Φεραίου θα είναι η μόνιμη έκθεση,
στον Πύργο Νεμπόισα στο Βελιγράδι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Νέα σελίδα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Ο ιστοχώρος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αλλάζει ηλεκτρονική διεύθυνση. Εκτός από το www.archdiocese.gr μπορείτε να επισκέπτεστε από τις 25/02 τον διαδικτυακό τόπο της Ι. Αρχιεπισκοπής και στο www.iaath.gr. Η διεύθυνση archdiocese.gr θα εξακολουθήσει να λειτουργεί παράλληλα με τη νέα διεύθυνση.

Οι χρήστες που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιστοχώρου ενδεχομένως να έχουν πρόβλημα πρόσβασης σε αυτές για μερικές ώρες λόγω της αναβάθμισης του συστήματος. Στη νέα διεύθυνση www.iaath.gr οι χρήστες θα έχουν ένα πλήθος νέων και χρήσιμων δυνατοτήτων που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Κορυφή σελίδας


Αποκαθίστανται τα Βυζαντινά τείχη στην Ανακτορούπολη

Τον προσεχή Απρίλιο αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης της οχύρωσης της Ανακτορούπολης στη Νέα Πέραμο Καβάλας.

Η διαβεβαίωση ήρθε μετά από έκκληση του Δήμου Παγγαίου στις αρχαιολογικές υπηρεσίες να προστατεύσουν τα βυζαντινά τείχη της Ανακτορούπολης, καθώς σε επιτόπια επίσκεψη διαπιστώθηκε ότι τα τείχη έχουν υποστεί εκτεταμένες φθορές και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης ολόκληρων τμημάτων της λιθοδομής.

Τα τείχη της Ανακτορούπολης έχουν πάχος 2.00 μ., ύψος περίπου 6,50 μ. και ενισχύονταν κατά διαστήματα με κυλινδρικούς, ορθογώνιους και πολυγωνικούς πύργους, ενώ στο εσωτερικό του φρουρίου και προς τη βόρεια πλευρά εκτείνεται ψηλό τείχος, με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά. Η τοιχοδομία του φρουρίου αποτελείται από ελαφρά κατεργασμένους μετρίου μεγέθους λίθους και άφθονο ασβεστοκονίαμα. Οι οριζόντιοι αρμοί τονίζονται με στρώσεις από μια σειρά πλίνθων, ενώ σε άλλα σημεία, κυρίως δε στο βόρειο και το ανατολικό τείχος, υπάρχουν οριζόντιες συνεχείς ζώνες από τρεις ή τέσσερις σειρές πλίνθων.

Σε ανασκαφή που έγινε παλαιότερα, στην πλαγιά λόφου που υψώνεται δυτικά του φρουρίου, αποκαλύφθηκαν επτά κιβωτιόσχημοι τάφοι, που ανήκουν στο νεκροταφείο της Ανακτορούπολης. Σε έναν από τους τάφους βρέθηκαν δύο σκυφωτά νομίσματα του Αλεξίου Γ´ (1195-1203). Τα νομίσματα αυτά, σε συνδυασμό με την τοιχοδομία και τα όστρακα που βρέθηκαν στην ανασκαφική τομή, οδηγούν σε μια χρονολόγηση του φρουρίου στον 12ο αιώνα.

Πηγή: Έθνος, 23/2/2011 (Μ. Ριτζαλέου)

Κορυφή σελίδας


«Η λατρεία των Αποστολικών χρόνων»

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 fm, κάθε Δευτέρα 15:00 - 16:00, στο πλαίσιο της σειράς εκπομπών με τον γενικό τίτλο «Γνωριμία με την Ορθόδοξη πίστη», παρουσιάζει την εκπομπή «Προσεγγίσεις στους όρους της πίστεως». Η εκπομπή αναφέρεται με εποπτικό τρόπο, στους όρους της πίστεως και τους τρόπους που οι πιστοί οδεύουν προς την θεογνωσία. Την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011 το θέμα είναι: «Η λατρεία των Αποστολικών χρόνων». Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ