Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 450, 17 Φεβρουαρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μακαριώτατος στην τελετή θεμελίωσης του ξενώνα «Θεοξένια»

Εργασίες αποκατάστασης στη Βασιλική της Παναγίας Αχειροποιήτου

Οι μουσικές της Σμύρνης

«Η Εκκλησία δεν αντικαθιστά το κράτος, αλλά το βοηθά»




Εισήγηση του Μακαριωτάτου στην ημερίδα Θεολόγων Εκπαιδευτικών της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με θέμα:


«Θεολογία και Τέχνη»




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Μακαριώτατος στην τελετή θεμελίωσης του ξενώνα «Θεοξένια»

Τον ξενώνα φιλοξενίας συνοδών καρκινοπαθών που θα κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη από την Εκκλησία της Ελλάδος θεμελίωσε τη Δευτέρα ο Μακαριώτατος, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, πολλών ιεραρχών και των αρχών της πόλης.

Ο ξενώνας “Θεοξένια” θα κατασκευαστεί δίπλα από το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο και το κόστος των 1,8 εκ. ευρώ θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τις κεντρικές οικονομικές υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου. Στον ξενώνα θα μπορούν να διαμένουν οι συνοδοί των ασθενών και ασθενείς βραχείας νοσηλείας που προσέρχονται στο Θεαγένειο νοσηλευτικό ίδρυμα από διάφορες πόλεις της Βορείου Ελλάδος.

"Το σημερινό έργο έχει μία ιδιαιτερότητα. Δεν γίνεται με τη βοήθεια ανθρώπων που στηρίζουν την Εκκλησία αλλά από τον κεντρικό οικονομικό οργανισμό της που έχει καθορίσει ένα μέρος των πόρων που διαθέτει για να στηρίξει το οικοδόμημα της Εκκλησίας, να διατίθεται για τέτοιους κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς στόχους" είπε ο Μακαριώτατος. "Έχει αδικηθεί η εικόνα της Εκκλησίας προς τα έξω" υπογράμμισε. "Το έργο όλων των μητροπόλεων είναι πλούσιο, τα ιδρύματά τους είναι πολλές φορές καλύτερα και πολλαπλάσια από εκείνα του κράτους". Και σημείωσε: "Η Εκκλησία δαπάνησε για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που πέρασε. Χάσαμε πολλές ευκαιρίες σε αυτό τον τόπο γιατί καθένας από εμάς έβαλε το εγώ του και παραμέρισε το εμείς. Αυτή την ώρα δεν έχουμε πολυτέλεια, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς από το να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε αυτόν τον τόπο".

Απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη κ. Π. Ψωμιάδη ο Μακαριώτατος είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Μιλάω όταν πρέπει. Περισσότερο απ' όλα μετράω τα βήματά μου με πολλή διάκριση διότι στη θέση που είμαι σήμερα σκέπτομαι ότι έχω έναν προορισμό. Να κρατήσω μία ιεραρχία ενωμένη, μία ιεραρχία που να είναι οικογένεια να σέβεται ο ένας τον άλλο και να βοηθάμε για να γίνει, όχι αυτό που θα αναδείξει εμένα, αλλά αυτό που θα συγκρατήσει όλους μας. Πάνω απ' όλα αγωνίζομαι για το πως θα βοηθήσουμε να κρατήσουμε τον ιστό αυτής της κοινωνίας που τρίζει. Οι δυσκολίες είναι πολλές και μία λανθασμένη κίνηση οποιουδήποτε αρκεί για να ανάψει, να γίνει φλόγα. Δε μου λείπει το θάρρος κ. Ψωμιάδη, δεν μπορώ να πω πάρα πολλά σαν και εσάς. Όμως αν η πατρίδα μου ζητήσει να δώσω τη ζωή μου θα τη δώσω. Όμως άκριτα, χωρίς αιδώ δεν θα το κάνω" υπογράμμισε.

Κορυφή σελίδας


Εργασίες αποκατάστασης στη Βασιλική της Παναγίας Αχειροποιήτου

Μια σημαντική βυζαντινή τοιχογραφία, η Παράσταση των Σαράντα Μαρτύρων, και οι άλλες τοιχογραφίες της Αχειροποιήτου θα συντηρηθούν σύντομα. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του ώστε να προστατευθούν οι ανεκτίμητης αξίας τοιχογραφίες που έχουν υποστεί πολλές φθορές. Ολόκληρο το μνημείο, μετά τα σημαντικά προβλήματα που εμφάνισε από τους σεισμούς του 1978, έχει υποστεί μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις από τις οποίες αυτές θα είναι οι τελευταίες.

Ο διευθυντής Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Μίνως, ανέφερε ότι η παράσταση των σαράντα μαρτύρων παρουσιάζει ρηγματώσεις (τριχοειδείς και διαμπερείς), αποκολλήσεις υποστρώματος από την τοιχοποιία και επιφανειακές φθορές.

Παρόμοια είναι τα προβλήματα και στις άλλες τοιχογραφίες: σε μερικές παρουσιάζεται απώλεια χρωματικών στρωμάτων, «αποκρούσεις» από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, επικαθίσεις ρύπων, αλάτων κλπ. Σε κάποιες από αυτές διακρίνουμε μονάχα αχνά περιγράμματα των μορφών.

Το συμβούλιο δέχθηκε ομόφωνα τη μελέτη που κατέθεσε η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα θα είναι η επανατοποθέτηση στην τοιχοποιία τμημάτων που έχουν αποκολληθεί πλήρως. Η Βασιλική της Παναγίας Αχειροποιήτου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης.

Κορυφή σελίδας


Οι μουσικές της Σμύρνης

Στις γειτονιές της Σμύρνης, από τα αστικά νεοκλασικά σπίτια με τα ανοιχτά παράθυρα που ακούγονταν βαλσάκια κι έντεχνη μουσική, μέχρι τους μαχαλάδες που αντηχούσαν ανατολίτικοι σκοποί και παραδοσιακά τραγούδια αλλά και στα προσφυγικά του Πειραιά, θα έχει τη δυνατότητα να περιπλανηθεί το κοινό του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, στη συναυλία που διοργανώνει η Ένωσις Σμυρναίων με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 75 χρόνων από την ίδρυσή της.

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, ο τενόρος Σταμάτης Μπερής, οι πιανίστες Φρίξος Μόρτζος και Δημήτρης Χρυσανθακόπουλος, το Μουσικό Σύνολο παραδοσιακών οργάνων «Δήθεν», η Χορωδία Εστίας Νέας Σμύρνης υπό τη μουσική διεύθυνση του Παύλου Ράπτη και τον Γιώργο Θάνα στο πιάνο, θα συμπράξουν ζωντανεύοντας τους ήχους των Μικρασιατών.

Στο πρώτο μέρος, θα ερμηνευτούν τραγούδια των Τιμόθεου Ξανθόπουλου και Παναγιώτη Βαϊνδιρλή, δύο μέρη από τους «Οκτώ νησιώτικους χορούς» του Γιάννη Κωνσταντινίδη, αλλά και την άρια του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου από την ομώνυμη όπερα του Μανώλη Καλομοίρη, βασισμένη στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος».

Στο δεύτερο μέρος, το μουσικό σύνολο παραδοσιακών οργάνων «Δήθεν» ερμηνεύει γνωστά τραγούδια όπως «Τα μάτια της Σμυρνιάς», «Το προσφυγάκι», «Για σένα μαυρομάτα μου», «Μαρίκα η Σμυρνιά» κ.ά. των Παναγιώτη Τούντα, Σταύρου Παντελίδη, Βαγγέλη Παπάζογλου, Σπύρου Περιστέρη και Δημήτρη Σέμση.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, η χορωδία της Εστίας Νέας Σμύρνης υπό τη μουσική διεύθυνση του Παύλου Ράπτη και με τη συνοδεία του μουσικού σχήματος «Δήθεν» ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης. Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.

Η Ένωσις Σμυρναίων ιδρύθηκε τους πρώτους μήνες του 1936 με σκοπό την ανάδειξη, τη διάσωση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των ελληνικών πατρίδων της Μ. Ασίας, καθώς και την έρευνα, τη μελέτη και την προβολή όλων των στοιχείων που συγκροτούν την ιστορία και τον πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού πριν και μετά το 1922. Στα 75 μέχρι σήμερα χρόνια της ζωής της έχει να επιδείξει μια πολύπλευρη δραστηριότητα με εκδόσεις, συνέδρια, διαλέξεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς κ.λπ. ένεκα της οποίας έχει βραβευτεί με το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών.

Πληροφορίες

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 19:00

Κορυφή σελίδας


«Η Εκκλησία δεν αντικαθιστά το κράτος, αλλά το βοηθά»

Το εκκλησιαστικό σχολείο της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης ο Μακαριώτατος. «Όσο περνούν τα χρόνια τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα θέματα εκπαίδευσης», είπε ο Αρχιεπίσκοπος κάνοντας μία αναδρομή. «Τα χρόνια περνάνε, γίνονται αλλοιώσεις. Κάποτε τα σχολεία ήταν χτισμένα στον περίβολο της Εκκλησίας. Σήμερα τα σχολεία είναι όσο πιο μακριά από τις Εκκλησίες».

Συνέστησε στους μαθητές να σκεφτούν καλά αν θέλουν να γίνουν κληρικοί. Αν έχουν δισταγμό, τότε «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί σημαίνει πως έχετε τη δύναμη να κάνετε υπεύθυνες επιλογές». «Η Εκκλησία χρειάζεται ανθρώπους με χαρίσματα, όχι μόνο κληρικούς, αλλά και λαϊκούς» είπε, καλώντας τους να γίνουν συνειδητά κληρικοί και να πατούν σε σωστές βάσεις.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος της Μητρόπολης Νεαπόλεως και το Δημαρχείο της πόλης. Ο δήμαρχος της πόλης υποδεχόμενος τον Μακαριώτατο του ανέφερε πως «μας έχετε διδάξει πολλά με τη στάση σας, με τη σιωπή σας. Μας δίνετε κουράγιο και δύναμη». Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας πως «η εποχή μας επιβάλλει αυτή τη συνεργασία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη σύσταση του Ταμείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας επισήμανε: «Η Εκκλησία δεν πρέπει να μένει στα τυπικά. Η σκέψη μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτή τη λίγη περιουσία που της έχει απομείνει με έναν και μόνο σκοπό: να ξεκουράσει τον άνθρωπο». «Η Αρχιεπισκοπή κάνει το δικό της σχεδιασμό όχι για να αντικαταστήσει το κράτος, αλλά να το βοηθήσει» είπε. Και πρόσθεσε: «Η Εκκλησία είναι μια μεγάλη δύναμη. Όταν στρέψει τη δύναμή της σε μία κατεύθυνση μπορεί να κάνει θαύματα. Και όταν η Πολιτεία μας δίνει δύο σταγόνες νερό, γιατί συνήθως δύο σταγόνες μας δίνει, εμείς μπορούμε να το κάνουμε ποτάμι».

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ