Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 45, 30 Δεκεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2006

ΤΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΝ ΧΗΡΕΙΑ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΩΝ

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ΤΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

«ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΤΑΥΤΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ»




ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2006

«Θέλουμε ό,τι κακό συνέβη στη διάρκεια του 2005 να ξεχαστεί και μια νέα σελίδα να ανοίξει στη ζωή μας», τονίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, και συνεχίζει: «Ωστόσο, τα πράγματα δεν έρχονται πάντοτε όπως τα θέλουμε. Το κακό κυριαρχεί στον κόσμο και σημαδεύει τη ζωή μας. Μέσα στο 2005 εζήσαμε καταστάσεις φρίκης, με την τρομοκρατία, την οικονομική κρίση, την αύξηση της εγκληματικότητος, τα προβλήματα των μεταναστών.»

«Εζήσαμε, όμως και στιγμές ευτυχίας, με τις επιτυχίες των παιδιών μας, με την ειρήνη και ηρεμία στη χώρα μας, με την απόλαυση της οικογενειακής θαλπωρής, με στιγμιότυπα ανθρωπιάς και φιλότιμου σε εκφάνσεις της ζωής μας. Δοξάζουμε για αυτά από καρδιάς τον Κύριό μας», προσθέτει ο Μακαριώτατος, και καταλήγει:

«Έτσι είναι η ζωή και τα ξέρουμε. Γι’ αυτό δεν πρέπει ούτε να απογοητευόμαστε με τις αποτυχίες, ούτε να καυχόμαστε για τις επιτυχίες. Ας μας ενδιαφέρει περισσότερο πώς θα φανούμε αρεστοί στο Θεό. Και μέσα από την εναλλαγή θλίψεων και ευτυχών στιγμών μπορούμε να το πετύχουμε.»

Κορυφή σελίδας



ΤΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Τα πέντε ιδιαίτερα χαρίσματα της γυναίκας, ανέλυσε ο Μακαριώτατος σε μήνυμά του προς τα μέλη του 4ου Παιδαγωγικού Συνεδρίου του Συλλόγου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος», που διοργανώθηκε στην Αθήνα (27,28/12/2005) με θέμα «Κρίση του πολιτισμού – κρίση της γυναίκας»

Τα χαρίσματα αυτά που στολίζουν την γυναίκα και τα οποία, όταν αξιοποιούνται καταλλήλως και θεαρέστως, φέρουν μεγάλη καρποφορία, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο είναι: της μητρότητος, της αφιέρωσης, της διακονίας, της δυνατότητας να καταστεί Πρεσβυτέρα, της γνώσης.

Ως κατακλείδα του μηνύματός του ο Μακαριώτατος προσέφερε ένα παράδειγμα ολοκληρωτικής θυσίας από μια γυναίκα. «Πρόκειται για την Ρωσίδα και καλλιεργημένο άνθρωπο, την Μαρία Σκόμπτσοβα, η οποία κατέφυγε στο Παρίσι, στη δεκαετία του ΄30, όπου και γνώρισε πιο καλά την πίστη κοντά σε Ρώσους Δασκάλους. Αργότερα αποφάσισε να γίνει μοναχή, για να βοηθήσει περισσότερο τα αδέλφια της που πονούσαν. Ίδρυσε, μάλιστα, μια εστία για αστέγους και κάθε λογής δυστυχισμένους, που τους φρόντιζε η ίδια με πολλή αγάπη και στοργή. Και το σημαντικότερο, όταν μπήκαν οι Γερμανοί στο Παρίσι, η αδελφή Μαρία βοήθησε πολλά θύματα των ναζιστών. Γι’ αυτό το λόγο τη συνέλαβαν το Φεβρουάριο του 1943,με τον Ορθόδοξο εφημέριο π. Δημήτριο και την άνοιξη του 1945 τους οδήγησαν στον θάλαμο αερίων στο στρατόπεδο Ραβενσμπρούκ. Τότε η θυσία της συγκίνησε πολλές ψυχές. Αυτό το θυσιαστικό πνεύμα χρειαζόμαστε σήμερα από τις Χριστιανές πιστές γυναίκες, σε καιρούς που θέλουν να βγάλουν τον Χριστό στο περιθώριο και το ήθος του Ευαγγελίου θέλουν να το θέσουν μακράν του δημοσίου βίου.»

Το παραπάνω σκίτσο είναι δημιουργία της Μαρίας Σκόμπτσοβα: Orthodox Church of America

Κορυφή σελίδας



ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ

΄Ενα σοβαρό θέμα, της αρμοδιότητας της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων, πού απασχόλησε τήν Ιερά Σύνοδο τόσο στή Συνεδρία του Νοεμβρίου όσο καί σέ εκείνη του Δεκεμβρίου 2005, ήταν το συχνά προβαλλόμενο αίτημα για τον διορισμό αλλοδαπών κληρικών στήν Εκκλησία της Ελλάδος.

Επί του θέματος, η Ιερά Σύνοδος έχει κρίνει επανειλημμένως ότι είναι δυνατόν νά προσλαμβάνονται αλλοδαποί κληρικοί, μέ τούς ακόλουθους όρους:

α) ο διορισμός τους θά γίνεται αποκλειστικά γιά σπουδές, πάντοτε μέ φειδώ καί ύστερα από συνεννόηση μέ τήν εκκλησιαστική τους αρχή.

β) η παρουσία τους στά όρια της Εκκλησίας της Ελλάδος θά έχει τόν χαρακτήρα της προσωρινότητας καί μετά τή λήξη των σπουδών τους θά επιστρέφουν στήν Εκκλησία τους, ώστε νά προσφέρουν εκεί τίς πολύτιμες υπηρεσίες τους.

γ) ο διορισμός των αλλοδαπών, προσωρινών πάντοτε εφημερίων, προαπαιτεί τήν έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κορυφή σελίδας



ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΝ ΧΗΡΕΙΑ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΩΝ

Τό θέμα των διεζευγμένων κληρικών απασχολεί ασφαλώς τήν Ποιμαίνουσα Εκκλησία, ενώ στενά συνυφασμένο μέ αυτό είναι καί τό κατά καιρούς διατυπούμενο αίτημα του δευτέρου γάμου των κληρικών, πού είναι σέ κατάσταση χηρείας. Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε επανειλημμένως μέ τά συγκεκριμένα προβλήματα καί ανέθεσε στην επιτροπή Δογματικών καί Νομοκανονικών Ζητημάτων τήν υποβολή εμπεριστατωμένης προτάσεως.

Τα συμπεράσματα πού εξήχθησαν από τίς εισηγήσεις, τις οποίες διεξήλθε η Ιερά Σύνοδος, είναι τα ακόλουθα:

α) Επί του θέματος της Κανονικής καταστάσεως των διεζευγμένων κληρικών, υφίσταται καταρχήν νομοκανονικό πρόβλημα.

β) Επί του θέματος συνάψεως δευτέρου θρησκευτικού γάμου των κληρικών εκείνων πού χήρευσαν, οι Θείοι καί Ιεροί Κανόνες, απαγορεύουν ρητώς μιά τέτοια δυνατότητα.

Η Εκκλησία ωστόσον είναι δυνατόν νά επιληφθεί μεμονωμένων συγκεκριμένων περιπτώσεων, με πνεύμα επιεικείας και οικονομίας, αλλά καί όρους σαφώς προσδιορισμένους.


Τό θέμα του ενδεχόμενου νέου γάμου διεζευγμένης ή χήρας πρεβυτέρας δέν είναι ήσσονος σημασίας, δεδομένου ότι η Πρεσβυτέρα κατέχει μιά υψηλή θέση μέσα στήν Ενορία καί γι’ αυτό πολλοί λαϊκοί τής ασπάζονται τό χέρι, θεωρώντας την πρόσωπο ιερό, πλάι στόν ιερέα σύζυγό της.

Δείτε πλήρες κείμενο.

Κορυφή σελίδας



Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ΤΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Τις απόψεις της για τον πολυθρύλυτο χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας, αλλά και για τη μισθοδοσία του Κλήρου, εξέφρασε η Υπουργός Παισείας και Θρησκευμάτων κ. Μαριέτα Γιαννάκου, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (FLASH 96, 28/12/2005).

Για το πρώτο ζήτημα η κ.Υπουργός δήλωσε ότι «Το τί σημαίνει ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας είναι άλλο για τον καθένα. Το Σύνταγμα δε συνδέει έτσι όπως νομίζουν μερικοί το κράτος με την Εκκλησία, πολλά ζητήματα είναι και ζητήματα παραδόσεων. Οι ρόλοι της Εκκλησίας και του κράτους είναι απολύτως διακριτοί…»

Για το δεύτερο ζήτημα η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι «Οι Κληρικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά δε μπορείτε να τους αφήσετε χωρίς χρήματα, πρέπει να ξεκαθαριστεί το καθεστώς της περιουσίας Εκκλησίας και κράτους»

Αναφερόμενη στο ρόλο του μαθήματος των θρησκευτικών σημείωσε πως «αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν θρησκευτικά στα σχολεία καλό είναι να σκεφθούν ότι αυτός που δε το παίρνει αυτό στο σχολείο μπορεί να το πάρει από τον φανατικό που βρίσκεται έξω από το σχολείο… Πρέπει, επίσης, να έχετε υπόψιν ότι η Εκκλησία είναι παραδοσιακός οργανισμός και δε μπορεί να τον συγκλονίζετε ξαφνικά με ακραίες απόψεις, γιατί αυτό δεν οδηγεί σε καλό, θα οδηγήσει σε σύγκρουση για θέματα που δεν πρέπει και θα οδηγήσει σε σύγκρουση με το λαό στον οποίο θα δημιουργούνται φόβοι. Άρα, κάθε συζήτηση για τα θέματα αυτά πρέπει να γίνεται με τρόπο ήπιο και σωστό, χωρίς να θίγει, διότι αυτό έχει αντανάκλαση στα θρησκευτικά αισθήματα του λαού…»

Κορυφή σελίδας



«ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΤΑΥΤΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ»

Αυτό τόνισε με δήλωσή του στην ΕΡΑ (28/12/2005) ο Βουλευτής κ. Ανδρέας Λυκουρέτζος, παίρνοντας θέση στη συζήτηση που έχει ανοίξει,τον τελευταίο καιρό, για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας στην Ελλάδα.

«Πιστεύω στην ταύτιση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας και νομίζω, ό,τι ορίζει το Σύνταγμα για τρις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας επαρκεί. Δε μπορεί να πορευόμαστε στο μέλλον εγκαταλείποντας το «είναι» της Ελλάδος και του Ελληνικού λαού. Δε νοείται Ελλάδα χωρίς Ορθοδοξία, για μένα», κατέληξε.

Κορυφή σελίδας











ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ