Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 449, 14 Φεβρουαρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η διαδικασία για την πρόσληψη ιεροψαλτών στους Ι. Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Μνημείο Ελληνορωσικών σχέσεων από την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως

«Στη μεγάλη δοκιμασία του Εβραϊκού λαού ήταν συμπαραστάτης η Εκκλησία»
Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού
από την Ιερά Μητρόπολη
Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως


Κάλεσμα για τη συλλογή κειμηλίων
που προέρχονται από τις αλησμόνητες πατρίδες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η διαδικασία για την πρόσληψη ιεροψαλτών στους Ι. Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Με εντολή του Μακαριωτάτου ανασυστάθηκε η νέα επιτροπή ακροάσεων ιεροψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε στην Ιερά Σύνοδο το 2006 και έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ. Η επιτροπή εξετάζει τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων ιεροψαλτών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών που προορίζονται για την πλήρωση των αναλογίων των Ι. Ναών της.

Οι ενδιαφερόμενοι Ι. Ναοί προκειμένου να προσλάβουν ιεροψάλτη για την κάλυψη κενής θέσεως καλούνται να προκηρύξουν την συγκεκριμένη θέση, δημοσιεύοντας σε τοπική εφημερίδα, αλλά και ανακοινώνοντας στο σύλλογο ιεροψαλτών την προκήρυξη. Οι υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία ο Ι. Ναός τα προσκομίζει στην Ι. Αρχιεπισκοπή, η οποία και θα εξετάσει τους υποψηφίους. Σύμφωνα με το νέο νόμο στην ακρόαση παρίσταται και ο προϊστάμενος του Ι. Ναού στον οποίο πρόκειται να προσληφθεί ο υποψήφιος.

Τα μέλη της νέας επιτροπής είναι:

Πρόεδρος: Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος, θεολόγος – μουσικός

Μέλη: Θεολόγος Ερσωτέλος, Πρόεδρος Συλλόγου Ιεροψαλτών Αττικής «Ρωμανός ο Μελωδός» και «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», Απόστολος Παπαδόπουλος, Πρωτοψάλτης Καθεδρικού Ι. Ναού Αθηνών - καθηγητής μουσικής, Λυκούργος Αγγελόπουλος, Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως - καθηγητής Ωδείου Αθηνών (Γραμματεύς: Ιερολογιώτατος Διάκονος π. Νεόφυτος Δοντάς).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον Πρόεδρο της επιτροπής τηλ. 6945 181 025

Κορυφή σελίδας


Μνημείο Ελληνορωσικών σχέσεων από την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως

Το ρυμοτομικό σχέδιο της Αλεξανδρούπολης σχεδιάστηκε από Ρώσους μηχανικούς, όταν στα τέλη του ρωσσοτουρκικού πολέμου 1876-1878, κατέβηκαν με το Στρατό του Συντάγματος, μέχρι τη θρακική ακτή του τότε Δεδέαγατς. Από δε την κεντρική λεωφόρο και μέχρι την παραλία, στο ρυμοτομικό σχέδιο της Αλεξανδρούπολης αντέγραψαν εκείνο της Οδησσού. Τριάντα στρατιώτες του Συντάγματος εκείνου, πέθαναν από τύφο στην περιοχή και ετάφησαν σε ειδικό μνημείο το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα.

Μετά την καταστροφή του Πόντου, το 1923, ήρθαν στην περιοχή πρόσφυγες από την Μαύρη Θάλασσα, οι οποίοι μιλούσαν ρωσικά και μετέφεραν εκκλησιαστικά κειμήλια ρωσικής τεχνοτροπίας τα οποία ευρίσκονται σε Ναούς και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Αλεξανδρούπολη. Στα 1993 οι παλλινοστήσαντες Πόντιοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, μεταφέροντας την ρωσική κουλτούρα και ανοίγοντας έναν τεράστιο πολιτιστικό ορίζοντα στα βόρεια του ακριτικού τόπου.

Τα παραπάνω εκτιμώντας ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, σε συνεργασία που είχε με τον συμπατριώτη μας κ. Κων. Γκαμπαερίδη και με τον Γεν. Πρόξενο της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπώφ, ετοίμασαν την ανέγερση Μνημείου στο χώρο της πλατείας Μητροπόλεως, δίπλα στο Εκκλησιαστικό Μουσείο. Το Μνημείο θα είναι μαρμαρόγλυπτο, προβλέπει εγχάρακτους χάρτες της Ρωσίας και της Ελλάδος, ημερομηνίες και ονόματα των παλαιών και πρόσφατων γεγονότων, καθώς και εντοιχισμένο το αρχικό γλυπτό του τάφου των στρατιωτών, κάτω από το οποίο θα τοποθετηθούν τα οστά τους.

Το ερχόμενο καλοκαίρι, οπότε θα φιλοξενηθούν στην Αλεξανδρούπολη, ως πόλη αμφιτρύων, πενήντα περίπου παιδιά των Special Olympics από την Ρωσία, υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του Μνημείου.

Κορυφή σελίδας


«Στη μεγάλη δοκιμασία του Εβραϊκού λαού ήταν συμπαραστάτης η Εκκλησία»

Τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων των μειζόνων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής τον Μακαριώτατο. Στη συνάντηση που έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και διήρκεσε μία ώρα, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη συνεργασία και τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς.

"Αυτός ο τόπος είναι ιστορικός γι' αυτές τις σχέσεις, διότι στη μεγάλη δοκιμασία του εβραϊκού λαού κατά τη γερμανική κατοχή ο τότε Αρχιεπίσκοπός μας, οι μητροπολίτες, οι κληρικοί και οι λαϊκοί τις νύχτες εφοδίαζαν τους Εβραίους με χριστιανικές ταυτότητες" υπογράμμισε ο Μακαριώτατος. Τους κάλεσε δε να επισκεφθούν το εβραϊκό μουσείο για να γνωρίσουν για "την αυτοθυσία των Ελλήνων για να σώσουν τους αδελφούς Εβραίους".

"Αυτό είναι το παρελθόν και πρέπει να πάρουμε μαθήματα από αυτό" συμπλήρωσε. "Όμως κοιτάμε πια μπροστά, στο μέλλον των παιδιών μας, στον σχεδιασμό, στα προγράμματα, στο τι θα θέλαμε να φτιάξουμε για το καλό αυτού του κόσμου". Και συνέχισε: "Το όραμα και η ευθύνη των πνευματικών ηγετών σήμερα είναι πως θα μπορέσουν να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους που έχουν κοντά τους, ώστε να αγαπά ο ένας τον άλλο και να μάθουμε να ζούμε αρμονικά. Θα ήταν έγκλημα απ' όλους μας να μην εκμεταλλευτούμε αυτό το παρελθόν". ¨

"Ο Απόστολος Παύλος που έχει κοινή καταγωγή μ' εσάς", είπε ο Μακαριώτατος "μας λέγει πως το παρόν πρέπει να το αξιοποιούμε. Η τοπική μας Εκκλησία κάνει ότι μπορεί στον τομέα αυτό μέσα στις δυσκολίες που περνά η πατρίδα μας. Προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά της. Αλλά δεν μπορεί να στερήσει ένα πιάτο φαγητό και στους χιλιάδες μετανάστες που συρρέουν σε αυτόν τον τόπο. Δεν κάνουμε διάκριση ούτε στο χρώμα, ούτε στη φυλή, ούτε στη θρησκεία. Είμαστε παιδιά ενός Θεού και αγωνιζόμαστε αυτή την αγάπη να την ενσπείρουμε και να τη βιώσουμε. Ευχόμαστε όλοι οι δυνατοί της γης να κάνουν τα χέρια αλυσίδα για να αγκαλιάσουν τον κόσμο".

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ