Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 446, 3 Φεβρουαρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την «Κάρτα του πολίτη»

Συνάντηση του Μακαριωτάτου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας

«Η κοσμική σοφία στολισμένη με τη χάρη του Θεού»

Σε απόλυτη ετοιμότητα οι μοναχοί στο Σινά

Από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5

Διονύσιος Α. Ζακυθηνός


Ο Ελληνισμός άνευ πρωτογενούς εξουσίας
Δυο Ιστορικά παράλληλα:
Ρωμαιοκρατία και Τουρκοκρατία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την «Κάρτα του πολίτη»

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος παρακολουθεί με ανύστακτο ενδιαφέρον το θέμα της "Κάρτας του Πολίτη" και συμμερίζεται τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του πιστού λαού, έχοντας δηλώσει ήδη τις σχετικές επιφυλάξεις του.

Αναμένει δε τη διαμόρφωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του όλου νομοθετικού πλαισίου για την τελική τοποθέτησή του, διαβεβαιώνοντας ότι προέχει ο απόλυτος σεβασμός στο ανεπανάληπτο και την ελευθερία του ανθρωπίνου προσώπου.

Αυτή άλλωστε είναι και η ξεκάθαρη στάση σύσσωμης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία, με απόφασή της, έχει αναθέσει στη Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την από κοινού μελέτη των σχετικών ζητημάτων που ανακύπτουν με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων της Θεολογίας, της Νομικής και της Πληροφορικής.

Κορυφή σελίδας


Συνάντηση του Μακαριωτάτου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας

Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας και πρώην Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κέβιν Ραντ συναντήθηκε χθες στις 4 το μεσημέρι, στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Μακαριώτατος. Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μισή ώρα και έγινε σε πολύ καλό κλίμα, αντάλλαξαν απόψεις για κοινωνικά και θρησκευτικά θέματα.

Ο Μακαριώτατος, μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε τα ακόλουθα: "Τονίσαμε στον κ. Ράντ ότι τα μεγάλα κράτη έχουν μεγάλη ευθύνη σε όλο αυτόν τον προβληματισμό που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας με τη συσσώρευση των μεταναστών. Τα κράτη έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση".

Κορυφή σελίδας


«Η κοσμική σοφία στολισμένη με τη χάρη του Θεού»

Στη Θ. Λειτουργία που τελέστηκε χθες το πρωί στον Ι. Ναό Τριών Ιεραρχών – Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός της «Εταιρείας Φίλων του Λαού» προεξήρχε ο Μακαριώτατος. Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στον συγκεκριμένο χώρο όπου, «από φοιτητής ακόμη τον έβλεπα σαν όαση μέσα στην έρημο». «Αυτή η όαση», είπε, «ήταν, είναι και θα είναι ελπίδα και μήνυμα αισιοδοξίας σ αυτόν τον τόπο».

«Όσοι έχουν περπατήσει μέσα στην έρημο της ζωής», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος, «με τις δυσκολίες που υπάρχουν, τόσο περισσότερο αναζητούν τέτοιες οάσεις». Και τόνισε: «Όταν συναντάται η ανθρώπινη σοφία με τη χάρη του Θεού, τότε γίνεται το θαύμα».

«Πόσοι από εμάς δεν έχουμε εμπειρία από σοφούς ανθρώπους που με πτυχία και διδακτορικά διπλώματα αστόχησαν στη ζωή τους ή ήταν επιζήμιοι για τον κόσμο». «Αυτό που χρειάζεται», πρόσθεσε, «είναι η κοσμική σοφία να είναι στολισμένη με τη χάρη του Θεού». Όπως ανέφερε ο Μακαριώτατος πολλοί γονείς παλαιότερα επιδρούσαν πολύ θετικά στα παιδιά τους, παρότι δεν είχαν διπλώματα και διδακτορικά. «Πόσοι δε λένε πως ό,τι απέκτησα στη ζωή μου, το χρωστάω σ αυτή την απλή μάνα και τον απλό πατέρα που με μεγάλωσαν;» συμπλήρωσε. «Αυτοί οι άνθρωποι συνδύαζαν την εμπειρία, τη σοφία μαζί με τη χάρη του Θεού».

Καταλήγοντας ο Μακαριώτατος επανέλαβε πως η κρίση που περνάμε είναι πνευματική. «Ο άνθρωπος έχει αλλοιωθεί, έχει γίνει εγωπαθής και εγωκεντρικός, ένας άνθρωπος του βολέματος» επισήμανε.

Κορυφή σελίδας


Σε απόλυτη ετοιμότητα οι μοναχοί στο Σινά

«Στην περιοχή του Σινά -όχι στο μοναστήρι- έχουν δυστυχώς διεισδύσει διάφορα στοιχεία και προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια σε πόλεις, όπως στο Σαρμ Ελ Σέιχ (το γνωστό κοσμοπολίτικο θέρετρο) και στο Ελ Τορ (την παραθαλάσσια πόλη Ραϊθώ με το ιστορικό σιναΐτικο μετόχι)» ανέφερε σε δηλώσεις του στην Ελευθεροτυπία ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός. «Επενέβη, όμως, ο στρατός και τώρα υπάρχει ησυχία. Στη μονή η ανησυχία μας αφορά ανθρώπους που έχουν βγει από τις φυλακές ή προέρχονται από διάφορες φυλές του βόρειου Σινά. Το μοναστήρι όμως φυλάσσεται πάντα από αστυνομικούς, τώρα και από το στρατό. Ωστόσο, οι πιο αποτελεσματικοί φύλακές του ήταν πάντα και παραμένουν οι Βεδουίνοι. Το αγαπούν και το προστατεύουν πιο πολύ από όλους».

Ο φόβος των επεισοδίων οδήγησε τις μοναχές, που βρίσκονται απομονωμένες στην όαση Φαράν, στο εκεί γυναικείο μοναστήρι, να μεταβούν στον ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή ήταν η τροφοδοσία. Κινήθηκαν όμως κάποια αυτοκίνητα και τώρα δεν υπάρχουν ελλείψεις.

Ο Σεβασμιώτατος ρωτήθηκε ακόμη αν γνωρίζει κάτι για τη λεηλασία στο μουσείο του Πορτ Σάιντ, που περιείχε ευρήματα από το Σινά. «Τα ευρήματα αυτά είναι κυρίως από την αρχαία Αίγυπτο, φαραωνικά μέχρι την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και λίγα χριστιανικά. Δεν προέρχονται από τη Μονή του Σινά», μας εξήγησε. «Η χερσόνησος του Σινά είναι τεράστια περιοχή, μισή Ελλάδα για να καταλάβετε, και το Πορτ Σάιντ πολύ βόρεια, μακριά από εμάς. Αν λεηλατήθηκε το μουσείο, θα είναι από φυγάδες των φυλακών ή από άρπαγες. Οι διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική αρχή. Δεν έχουν λόγο να βάλλουν κατά μουσείων και μνημείων».

Και κατέληξε: «Υπάρχει ανησυχία από όλο τον κόσμο για τη Μονή του Σινά, γιατί είναι το πολυτιμότερο κειμήλιο που έχουμε. Γι' αυτό να μεταφέρετε ότι προς το παρόν υπάρχει ηρεμία. Βεβαίως, οι στιγμές αυτές του χάους είναι δύσκολες. Όταν αναλάβει την εξουσία μια αρχή, θα βρούμε μια άκρη. Προς το παρόν εν τη θαλασσοταραχή υπάρχει ηρεμία».

Κορυφή σελίδας


Από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5

Σήμερα στις 21:30: «Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας».

Παρουσιάζει ο ιστορικός κ. Χαράλαμπος Μηνάογλου. Η εκπομπή έχει θέμα: Το τέλος του 19ου αιώνα στην Ελλάδα.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ