Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 445, 31 Ιανουαρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ο πραγματικός εορτασμός των αγίων μας είναι η μίμηση της ζωής τους»
Μήνυμα του Μακαριωτάτου για την εορτή των Τριών Ιεραρχών


Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου Αντιοχείας και της "Αποστολής"

Απονομή της ανώτατης τιμητικής διάκρισης του Πατριαρχείου Αντιοχείας στον Μακαριώτατο


Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος
και οι Καππαδόκαι


του Παν. Χρήστου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Ο πραγματικός εορτασμός των αγίων μας είναι η μίμηση της ζωής τους»
Μήνυμα του Μακαριωτάτου για την εορτή των Τριών Ιεραρχών


"Είναι αλήθεια ότι η κρίση που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας δεν είναι μόνο οικονομική. Δεν αφορά μόνο τη δική μας κοινωνία αλλά, όπως αποδεικνύεται, όλες τις δυτικές κοινωνίες. Δεν μας θέτει ένα μόνο ερώτημα αλλά πολλά, η απάντηση των οποίων απαιτεί μεγάλη ευθύνη από όλους μας.

Είναι αλήθεια ακόμα ότι αρκετοί, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τις συζητήσεις και τον προβληματισμό των ορθoδόξων χριστιανών, νομίζουν ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ένα αποστεωμένο σώμα το οποίο μονίμως κοιτά προς τα πίσω. Ένα σύνολο ανθρώπων που δεν ενδιαφέρεται για την αγωνία και τον πόνο των συνανθρώπων μας.

Όμως οι ορθόδοξοι χριστιανοί δεν είναι εγκλωβισμένοι στο παρελθόν, ούτε αμέτοχοι. Αξιοποιώντας την εμπειρία των αγίων μας μπορούμε καλύτερα και εύστοχα να ερμηνεύουμε τα φαινόμενα που επιδρούν σήμερα στην καθημερινή μας ζωή και να θέτουμε προτάσεις στο διάλογο που πραγματοποιείται με ορίζοντα που διαπερνά το σήμερα.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών αποτελεί ένα παράδειγμα. Οι άγιοι έζησαν 1.600 περίπου χρόνια πριν. Το έργο τους όμως δίνει αφορμές ώστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα να ειδωθούν από μια άλλη θεώρηση την οποία δυστυχώς λησμονούμε. Ο άνθρωπος είναι όν θεούμενον. Επομένως ο στόχος της αγωγής του ανθρώπου πρέπει να χαρακτηρίζεται από την διαχρονικότητα. Θα πρέπει επίσης να απαντήσουμε σε δυο ακόμα ερωτήματα: Μας απασχολεί η διαπαιδαγώγηση των νέων. Να τους μάθουμε δηλαδή τρόπους σκέψης, δρόμους ολοκλήρωσης, ήθος, να καλλιεργήσουμε την κριτική τους ικανότητα ή απλά να διδάξουμε δεξιότητες αρκούμενοι στη μετάδοση γνώσεων που θα εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους και προσωρινούς σκοπούς;

Όπως έχουμε υπογραμμίσει και άλλες φορές η προοπτική που προσφέρει η προσπάθεια των Τριών Ιεραρχών στις σημερινές αναζητήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι τρεις υπερβάσεις:

α. Χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά να συζητήσουμε για το μέλλον της Παιδείας, χωρίς να αγνοήσουμε την ανάγκη της εκπαίδευσης.

β. Να εργαστούμε ώστε κάθε άνθρωπος, κάθε παιδί στην πατρίδα μας, να έχει ισότιμη πρόσβαση στο αγαθό της Παιδείας και στις δυνατότητες της εκπαίδευσης.

γ. Να μην αρκεστούμε σε αυτά αλλά έχοντας ενώπιόν μας τα παιδιά του πλανήτη, να εργαστούμε ώστε κάθε παιδί όπου και να βρίσκεται ,να προστατεύεται η ζωή του, να έχει ένα σχολείο για να μπορεί να διδαχθεί και ταυτόχρονα να έχει ισότιμη δυνατότητα να καλλιεργεί την ύπαρξή του όπως όλα τα παιδιά.

Ο πραγματικός εορτασμός των αγίων μας είναι η μίμηση της ζωής τους. Επομένως τιμάμε τους Τρεις Ιεράρχες μόνο όταν η ζωή μας ευθυγραμμίζεται με τη ζωή τους, η σκέψη μας από τη σκέψη τους".

Κορυφή σελίδας


Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου Αντιοχείας και της "Αποστολής"

Ως το σημαντικό επιστέγασμα της επταήμερης επίσκεψης του Μακαριωτάτου στη Συρία χαρακτήρισε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Πατριαρχείου Αντιοχείας και της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Πατριάρχης επισήμανε την ανάγκη επίσπευσης του χρόνου έναρξης των εργασιών των επιτροπών των δύο πλευρών για την αξιολόγηση των έργων και χαρακτήρισε ως «ανάσα» για το Πατριαρχείο τη συνεργασία με την «Αποστολή» και την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Επίσης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την προσφορά της Εκκλησίας στους Σύριους πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα (κυρίως μέσω των συσσιτίων), για την βοήθεια που έχει προσφέρει η Εκκλησία της Ελλάδος στη Συρία (με την ανέγερση σχολείων κ.ά.), ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη εντατικοποίησης των μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο του Balamand.

Η «Αποστολή» θα έχει έδρα τόσο στη Δαμασκό, όσο και στο πανεπιστήμιο του Balamand και, σύμφωνα με το μνημόνιο, οι τομείς συνεργασίας των δύο πλευρών αφορούν στην κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον, την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό, τον τουρισμό καθώς και τη βοήθεια αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των λαών των αναπτυσσόμενων χωρών.

Εντός των προσεχών εβδομάδων θα βρεθεί στην Αθήνα αντιπροσωπεία ιεραρχών του Πατριαρχείου για να ξεκινήσει άμεσα η συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αποστολή».

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για μία νέα σελίδα στις σχέσεις του Πατριαρχείου Αντιοχείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος, χαρακτήρισε εξαιρετική εμπειρία την επίσκεψή του στο Πατριαρχείο, ευχαρίστησε τον κ. Ιγνάτιο για τη φιλοξενία και δεσμεύτηκε ότι οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών θα είναι στο εξής ιδιαίτερα στενές.

Στην υπογραφή του μνημονίου που υπέγραψε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος και ο Μακαριώτατος (ως πρόεδρος της ΜΚΟ «Αποστολή») παρευρέθησαν αρχιερείς του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Γαβριήλ Παπανικολάου και ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» κ. Κωστής Δήμτσας.

Κορυφή σελίδας


Απονομή της ανώτατης τιμητικής διάκρισης του Πατριαρχείου Αντιοχείας στον Μακαριώτατο

Το μετάλλιο των Ισαποστόλων Πέτρου και Παύλου, την ανώτατη τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου Αντιοχείας, απένειμε χθες το μεσημέρι ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψή του στη Συρία.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ