Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 441, 17 Ιανουαρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκτακτη Συνεδρία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνάντηση του Μακαριωτάτου με τον αντιπρόεδρο του Ισραήλ κ. Α. Λίμπερμαν

Ημερίδα προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών

Η Εκκλησία της Κέρκυρας κοντά στους λαθρομετανάστες

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΥΤΟΣ


Δείτε έργα του αγιογράφου
στο eikastikon.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Έκτακτη Συνεδρία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011, σε μόνη έκτακτη Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: α) Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου, β) Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, γ) Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, δ) Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος, ε) Ηλείας κ. Γερμανού, στ) Αργολίδος κ. Ιακώβου, ζ) Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου, η) Λήμνου κ. Ιεροθέου, θ) Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, ι) Φθιώτιδος κ. Νικολάου και ια) Κυθήρων κ. Σεραφείμ, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τυπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής, και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την παρουσία τους. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε :

«Ο λόγος της σημερινής μας συνάξεως, για τον οποίον η Δ.Ι.Σ. συνεκάλεσε την Ιεραρχία, είναι η από κοινού αντιμετώπισις πρακτικών προβλημάτων που δημιουργούνται στην πνευματικήν διακονίαν των πιστών μας μετά την δημοσίευση του νόμου 3899/2010 (ΦΕΚ 212 τ. Α , 17.12.2010 ) με θέμα: "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας", μέσα σε μια ατμόσφαιρα οικονομικής δυσπραγίας της Χώρας μας και συνεχώς αυξανομένης ανασφάλειας, αγωνίας και ανησυχίας του λαού μας.

Τελειώνοντας ο Μακαριώτατος τόνισε :

«Δεν διαφεύγει από κανένα μας η κρίσις της Χώρας μας. Ζούμε όλοι μας την δύσκολη κατάσταση και την αγωνία των ανθρώπων που υποβόσκει. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τραγικών περιπτώσεων αυξανόμενης φτώχειας, επικίνδυνης ανεργίας και ανασφάλειας. Για άλλη μια φορά καλούμεθα και πάλι σαν Εκκλησία, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και όλα αυτά μέσα σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα.

Είμαι βέβαιος, ότι και στην σημερινή σύναξη θα επικρατήσουν : η ψυχραιμία, η σύνεσις, η νηφαλιότητα και η υπευθυνότητα όλων μας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντεφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Μετά ταύτα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ ανέπτυξε την εισήγησή του σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, η οποία είχε ως τίτλο : «Επί ζητημάτων Εφημεριακού Κλήρου».

Επί της εισηγήσεως έγινε διεξοδική συζήτηση, κατά την οποία εξέφρασαν τις απόψεις τους οι κάτωθι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες : Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.

Η συζήτηση συνεχίσθηκε και μετά το διάλειμμα. κατά την οποία ομίλησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες : Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Νέας Σμύρνης κ. Συμεών. Ο εισηγητής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ δευτερολόγησε και ανακεφαλαίωσε συνοπτικά τις τοποθετήσεις των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών. Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ανέγνωσε τις θέσεις του απουσιάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού και τοποθετήθηκε συμπερασματικά για όλα όσα διημείφθησαν.

Η όλη συζήτηση διεξήχθη με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και νηφαλιότητα μέσα σε πνεύμα ενότητος της Ιεραρχίας.

Εν τέλει απεφασίσθη, παρά τον πολλαπλάσιο αριθμό που απαιτείται ώστε να καλυφθούν οι υφιστάμενες λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας να ζητήσει για το 2011 τον διορισμό μειωμένου αριθμού Εφημερίων, οι οποίοι με πολύ δυσκολία θα κληθούν να τις αντιμετωπίσουν, αναγνωρίσασα την κρισιμότητα των περιστάσεων και τις δυσκολίες, τις οποίες σήμερα διέρχεται η Πατρίδα μας.

Επισημαίνεται ωσαύτως η μεγάλη προσφορά όλων των Εφημερίων, ιδιαιτέρως όμως των ακριτικών, απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών και ότι σήμερα σε πολλά μικρά χωριά, η ελπίδα των ανθρώπων είναι το χτύπημα της καμπάνας, η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και η εορτή του Ενοριακού Ναού και του μικρού παρεκκλησίου.

Τέλος ανετέθη στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο να συναντηθούν με τον Εξοχώτατο Υπουργό Εσωτερικών, Αποκεντρώσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως κ. Ιωάννη Ραγκούση για να του παραδώσουν την Απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κορυφή σελίδας


Συνάντηση του Μακαριωτάτου με τον αντιπρόεδρο του Ισραήλ κ. Α. Λίμπερμαν

Τον Μακαριώτατο επισκέφθηκε την Παρασκευή, στη μία το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ και υπουργός Εξωτερικών της χώρας κ. Α. Λίμπερμαν. Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα και ο κ. Λίμπερμαν υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών. Ευχαρίστησε δε τον Μακαριώτατο για την υποδοχή και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Μακαριώτατος είπε: "Δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις και προβληματισμούς πάνω στο μεγάλο θέμα των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και του Ισραήλ, να υπομνήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο λαών, να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προστασία, την αγάπη, τη φροντίδα προς το Πατριαρχείο μας, τον Πατριάρχη και τα μέλη της Αδελφότητος που βρίσκονται στη χώρα αυτή, να υπογραμμίσουμε την σε δύσκολες ώρες συνεργασία και προσφορά του ελληνικού λαού προς τον ισραηλιτικό λαό στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής και επίσης να υπογραμμίσουμε πρακτικούς τρόπους με τους οποίους φάνηκε αυτή η αγάπη. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί, διότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή υπάρχει ανάγκη συνεργασίας των λαών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ιδιαίτερος είναι ο ρόλος των πνευματικών ηγετών των θρησκειών που υπάρχουν σε αυτό το χώρο, που πρέπει με τον δικό τους τρόπο να στηρίξουν αυτή τη συνεργασία για την εμπέδωση της ειρήνης που είναι ένα αγαθό που πολλοί το λαχταρούν και εργάζονται γι' αυτό. Για την ειρήνη που πρέπει να βασιλεύσει ανάμεσα στους ανθρώπους".

Από την πλευρά του ο κ. Λίμπερμαν τόνισε: "Ήρθα εδώ αμέσως μετά την επίσκεψή μου στο εβραϊκό μουσείο. Ανάμεσα στα εκθέματα που είδαμε στο εβραϊκό μουσείο ήταν ταυτότητες τις οποίες επέδωσαν Έλληνες κληρικοί σε Έλληνες Εβραίους για να τους προστατεύσουν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Χάρη σε αυτές τις ταυτότητες πάρα πολλοί Εβραίοι μπόρεσαν να σωθούν. Είναι σαφές ότι οι κληρικοί αυτοί διακινδύνευσαν τη ζωή τους δίνοντας τις ταυτότητες για τη σωτηρία των Ελλήνων Εβραίων, δεδομένου ότι αν αυτό γινόταν αντιληπτό θα ετίθετο και η δική τους ζωή σε κίνδυνο. Μιλήσαμε γι' αυτή τη συνεργασία η οποία είναι σε πολιτικό επίπεδο και πρέπει επίσης να συνεχιστεί και σε πνευματικό επίπεδο. Η συνύπαρξη πολλών θρησκειών στη χώρα μας δεν είναι εύκολη, αλλά κάνουμε ότι είναι δυνατόν να την υποστηρίξουμε και να την προασπίσουμε. Το μήνυμα του Μακαριωτάτου για θρησκευτική συνεργασία και για πνευματική ανάταση είναι μήνυμα πολύ σημαντικό ιδιαίτερα τις μέρες που διανύουμε".

Κορυφή σελίδας


Ημερίδα προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών

Το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνει ημερίδα προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011 στη Στοά του Βιβλίου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

09.00 Προσέλευση-Παραλαβή φακέλων

09:30 Έναρξη

Χαιρετισμός Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας

10.00 A΄ Συνεδρία: Το σχολείο που εκπαιδεύει, Το σχολείο που πληγώνει

Παναγιώτης Αναστασιάδης

Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Γιάννης Πανούσης Εγκληματολόγος

Καθηγητής Τμήματος Μ.Μ.Ε και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Βάσω Αρτινοπούλου Εγκληματολόγος - Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνιολογίας-Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου

Συζήτηση

Διάλειμμα

11:45 Β΄ Συνεδρία: Εκπαιδευτικοί και μαθητές συζητούν

Δρ. Αγγελική Μαστρομιχαλάκη

Εκπαιδευτικός Πρωτ/θμιας Εκπαίδευσης-Συγγραφέας

Δρ. Πηνελόπη Μωραϊτου

Εκπαιδευτικός Πρωτ/θμιας Εκπαίδευσης

Πέτρος Δαμιανός

Διευθυντής Γυμνασίου Λυκείου Ειδ.Καταστ.Κράτησης Νέων Αυλώνος

Συζήτηση

13:00 Γ΄ Συνεδρία: Διάλογος για το σχολείο που εκπαιδεύει, το σχολείο που πληγώνει

«Το σχολείο που αγαπάμε» από ομάδα μαθητών του 8ου Γυμνασίου Ιλίου. Συντονίζει η κ. Γ.Στελλάκη, Διευθύντρια του Σχολείου

Έρση Βατού

Δημοσιογράφος

Γιώργος Μόσχος

βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Σταύρος Ζουμπουλάκης

Δ/ντης του περιοδικού ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ

Κορυφή σελίδας


Η Εκκλησία της Κέρκυρας κοντά στους λαθρομετανάστες

Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, η τοπική Εκκλησία θα προσφέρει για τις επόμενες δύο ημέρες το φαγητό σε διακόσιους σαράντα έναν λαθρομετανάστες που διεσώθησαν από φορτηγό πλοίο με σημαία Ολλανδίας, έξω από την Κέρκυρα. Η τοπική Εκκλησία βρίσκεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για οποιαδήποτε άλλη συνδρομή θα της ζητηθεί.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ