Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 440, 13 Ιανουαρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Ιανουάριο

Συνάντηση Μακαριωτάτου με τα μέλη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος

Στο Πρόγραμμα «Πόλις Αμφιτρύων» η Ζάκυνθος

Νέος επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Η Κρήτη ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη
Μουσική εκδήλωση με αναφορές της Κρητικής μουσικής στο Βυζάντιο και στη Βενετοκρατία
Την Κυριακή στο Μουσείο Μπενάκη, 20.30
(Κτήριο Πειραιώς)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Ιανουάριο

Συνήλθε χθες Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Ιανουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Συνοδικός Σύνεδρος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ενημέρωσε το Σώμα για την συνάντηση, την οποία είχε με τους αρμόδιους Παράγοντες των Υπουργείων Εσωτερικών, Αποκεντρώσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως και Οικονομικών, σχετικά με την Εγκύκλιο με θέμα «Προγραμματισμός Προσλήψεων Προσωπικού έτους 2011».

Στη συνέχεια οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς ετοποθετήθησαν επί του θέματος αυτού και ομοφώνως αποφασίσθηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 περίπτ. β καί παραγράφου 2, του άρθρου 6 του Νομου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χαρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», να συγκληθεί εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 9η πρωινή. Η Συνεδρίαση θα έχει μοναδικό θέμα με τίτλο : «Επί ζητημάτων Εφημεριακού Κλήρου».

Μετά από επιστολή, η οποία εστάλη στην Ιερά Σύνοδο από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποστείλει απαντητικό έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι :

1.Η Ορθόδοξη Εκκλησία, καταδικάζει κάθε μορφη φυλετισμού και διακρίσεως σε βάρος οιουδήποτε ανθρώπου επί τη βάσει φυλετικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών, η άλλων διαφορών.

2.Ειδικότερα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, εξεδήλωσε πάντοτε τα φιλάδελφα αισθήματά Της για τους Έλληνες που ακολουθούν την Εβραϊκή Θρησκεία.

3. Τέλος, η Εκκλησία μας, κατά τα γεγονότα του Β´ Παγκοσμίου πολέμου, εμπράκτως πρωτοστάτησε και εκινδύνευσε με αυτοθυσία, για να προστατεύσει τούς εν Ελλάδι διαβιούντες Εβραίους από την ναζιστική επιβουλή.

4. Στην Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος, έκαστος Επίσκοπος διατηρεί την αυτονομία εκφράσεως των απόψεών του, των οποίων φέρει την ευθύνη και την απόδειξη.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και περί των Μουσουλμάνων και μάλιστα των εν Ελλάδι διαβιούντων, αναφέρει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος καταδικάζει κάθε μορφή φυλετικής και θρησκευτικής διακρίσεως, με φιλάδελφη δε αγάπη προσπαθεί κάθε ημέρα να ανακουφίζει τις ανάγκες και τα αναφυόμενα προβλήματά τους.

Ακολούθως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ομοφώνως ανανέωσε την θητεία των Τακτικών και Αναπληρωματικών Μελών της Διοικούσης Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών.

Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε Επιτροπή αποτελουμένη από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αβύδου κ. Κύριλλο και έναν εκπρόσωπο που θα ορίσει η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, προκειμένου να μελετήσει το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών και να εκφράσει τις απόψεις της Εκκλησίας στην Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο για την πυρκαϊά η οποία έπληξε την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές, και αποφάσισε την συμβολική οικονομική ενίσχυσή της για την αποκατάσταση των ζημιών.

Κορυφή σελίδας


Συνάντηση Μακαριωτάτου με τα μέλη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος

Με τα μέλη του προεδρείου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος. «Συζητήσαμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνοι» είπε μετά το πέρας της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος. «Η Εκκλησία αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον τα προβλήματα των πολυτέκνων και θα κάνει ότι μπορεί για να συμβάλει στην αντιμετώπισή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κορυφή σελίδας


Στο Πρόγραμμα «Πόλις Αμφιτρύων» η Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος είναι και επισήμως πλέον «Πόλις Αμφιτρύων» των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011. Το σχετικό μνημόνιο υπεγράφη από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζακύνθου, Χρυσόστομο και την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, Γιάννα Δεσποτοπούλου, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου.

Παρών στην εκδήλωση και ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Στέλιος Μποζίκης, εκπρόσωποι του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίων και της Μη Κυβερνητικής οργάνωσης “ΟΝΑΡ μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί” καθώς και μαθητών του Ειδικού Σχολείου και παιδιών του ΟΔΑΖ.

Πενήντα εθελοντές έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα «Πόλις Αμφιτρύων», σύμφωνα με το οποίο θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της Ζακύνθου για ένα τετραήμερο πριν τους αγώνες (21-24 Ιουνίου) αθλητές Special Olympics από τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία, το Τζιμπουτί, η Γκάνα, και το Κατάρ.

Κατά το χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος τόνισε: “Οι συμμετέχοντες μας διδάσκουν πως μέσα από το σκοτάδι των προβλημάτων πηγάζει φως, πως μέσα από τη ψυχω-σωματική ασθένεια προκύπτει σθένος για κάτι ανώτερο και δυνατότερο. Τα άτομα αυτά διεκδικούν ισοτιμία σε κάθε πλευρά της ζωής και την δικαιούνται όχι για την μειονεξία τους αλλά για τις ειδικές ικανότητες τους τις οποίες οι περισσότεροι δεν μπορούν να διανοηθούν”, ανέφερε ο κ. Χρυσόστομος.

Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2011, Γιάννα Δεσποτοπούλου, στην ομιλία της επεσήμανε: “Το πρόγραμμα ‘Πολις Αμφιτρύων’ έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα, αφού σκοπός δεν είναι μόνο να γνωρίσουν οι αθλητές τον πολιτισμό και τις τοπικές κοινωνίες αλλά κυρίως να ενημερωθούν οι πολίτες κάθε περιοχής και να μυηθούν στον εθελοντισμό γνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα αυτών των παιδιών. Τα ειδικά σχολεία και τα ιδρύματα κάνουν πολύ καλή δουλειά αλλά στη ζωή του παιδιού χρειάζεται και αλατοπίπερο. Αυτό προσπαθούμε να του δώσουμε διοργανώνοντας αγωνιστικά προγράμματα και παράλληλα προσφέροντάς τους ερεθίσματα. Η παρουσία του μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου σαφώς και αποτελεί εγγύηση επιτυχίας” .

Κορυφή σελίδας


Νέος επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

“Κατά την συνεδρίαν της 11ης Ιανουαρίου, προτάσει της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικών γενομένων υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ, ο εν Μελβούρνη διακονών Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος Τσιγκούνης εξελέγη παμψηφεί Βοηθός Επίσκοπος παρά τω Σεβασμιωτάτω Αρχιεπισκόπω Αυστραλίας κ. Στυλιανώ, υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μιλητουπόλεως".

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ