Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 44, 28 Δεκεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΔΕΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ

ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΠΕΡΙΤΤΗ Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΔΕΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Ξεχωριστή θέση στη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, που τελείται στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, κατέχει η ειδική δέηση την οποία έχει συνθέσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, σε νεοελληνική γλώσσα και αφορά όλες τις κοινωνικές ομάδες, αλλά και τις αδύναμες κοινωνικές στρωματώσεις που χρήζουν της ιδιαίτερης προσοχής και της συμπαράστασης όλων μας.

Στη δέηση γίνεται αναφορά στους πτωχούς, τους αστέγους, τους ασθενείς, τους μετανάστες και πρόσφυγες, τους μοναχικούς ανθρώπους, τους γέροντες, τις πολύτεκνες οικογένειες, τους πάσχοντες από τον ιό του AIDS, τους φυλακισμένους, τους ναυτιλλομένους και όλους εκείνους που ίσως μένουν μακριά από τους ναούς αλλά προς τους οποίους η Εκκλησία τείνει το μητρικό χέρι της αγάπης Της.

Ειδική αναφορά, όμως, γίνεται και για τους άρχοντες του τόπου, για τις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών, για την τοπική, αλλά και την παγκόσμια ειρήνη, για την παύση των πολεμικών συγκρούσεων και εχθροπραξιών, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του λεγόμενου Τρίτου κόσμου και για την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας.

Κορυφή σελίδαςΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

Ημέρα αφιερωμένη από την Ιερά Σύνοδο στους πρόσφυγες και στους μετανάστες η 26η Δεκεμβρίου και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών, χειροτόνησε διάκονο έναν Ουκρανό οικονομικό μετανάστη.

Κατά την ομιλία του, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι «στις μέρες μας προβάλλεται κυρίως ο κοινωνικός χαρακτήρας της Εκκλησίας, η Εκκλησία αντιμετωπίζεται σαν μια κοινωνική υπηρεσία που σκοπό έχει να καταρτίσει καλούς πολίτες και να επιλύσει ζωτικά κοινωνικά προβλήματα. Η Εκκλησία είναι και αυτό, αλλά κυρίως είναι κοινωνία λατρείας. Εκείνο που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι να μένουμε μέσα στην Εκκλησία και στη λατρεία της να βρίσκουμε τη βάση πάνω στην οποία να στηρίζουμε υγιή πνευματικά οικοδομήματα. Η Εκκλησία δεν είναι παράρτημα του κράτους ή κοινωνική υπηρεσία, ούτε οι κληρικοί μας υπηρέτες του κράτους ή άνθρωποι που εξαρτώνται από το κράτος, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι. Είμεθα λειτουργοί του Υψίστου. Δεν είμεθα εκ του κόσμου, είμεθα εκ του Θεού»

Αναφερόμενος στην ημέρα του Μετανάστη, ο Αρχιεπίσκοπος, σημείωσε ότι «αυτή την ημέρα που είναι αφιερωμένη στον μετανάστη, τον πρόσφυγα, τον φυγά, τον φοιτητή, τον ξένο, μάς δίδεται η ευκαιρία να προσευχηθούμε γι’ αυτούς και να δείξουμε την αγάπη μας. Το πρόβλημα των μεταναστών δεν είναι της αρμοδιότητος της Εκκλησίας, αλλά της Πολιτείας, η οποία οφείλει να περιβάλει τους ξένους με ανθρώπινα δικαιώματα που ανήκουν σε κάθε ανθρώπινη ψυχή. Όμως και η Εκκλησία συμβάλει, με τη διδαχή και το παράδειγμά της και την υλική συμπαράστασή της προς τους ξένους. Συμβάλει στην κοινωνική ενσωμάτωση αλλά και στην αποσόβηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού…

Ζητούμε από τους μετανάστες να σέβονται την παράδοση και την ιστορία μας γιατί ο κάθε τόπος έχει τα ήθη και τα έθιμά του. Και εμείς πρέπει να σεβόμαστε τις παραδόσεις των ξένων, τη γλώσσα και τη θρησκεία τους, τον πολιτισμό τους. Μόνο έτσι συνάπτονται διανθρώπινες σχέσεις και προάγεται το κοινωνικό συμφέρον και ο πολιτισμός διασπείρεται σε όλο τον κόσμο..»

Κορυφή σελίδαςΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ

«Η μορφή του γάμου τώρα είναι ελευθέρα», τονίζει σε άρθρο του ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος («Πειραϊκή Εκκλησία», Νοέμβριος 2005) και συνεχίζει: «Καθένας είναι ελεύθερος να επιλέγει ή το θρησκευτικό γάμο στην Εκκλησία ή τον πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο. Δε βιάζει κανένας κανέναν. Είναι ελεύθερη επιλογή στους νεόνυμφους. Όμως, ο λαός κάνει την επιλογή του και αποστόμωσε, κατά τρόπον δυναμικόν, τους θέλοντας να επιβάλουν υποχρεωτικόν τον πολιτικόν γάμον. Η συντριπτική πλειοψηφία, το 95 περίπου τοις εκατό, ελευθέρως και αβιάστως επιλέγουν τον θρησκευτικό γάμο στην Εκκλησία.

Η ευαίσθητη καρδιά των αρνητών της πίστεως γιατί θέλει καλά και σώνει να παραβιάσει την ελευθέραν επιλογήν του 95% και να τους επιβάλλει υποχρεωτικόν τον πολιτικόν γάμον; Δεν είναι αυτό ιταμή παραβίασις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 95%; Και αν αυτό δε λέγεται φασιστική νοοτροπία τότε τί λέγεται φασισμός;…»

Κορυφή σελίδαςΠΥΛΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Αυτονόητες και αυταπόδεικτες αλήθειες διακήρυξε ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, σχετικά με την σχέση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας στον τόπο μας, μιλώντας πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό (Flash, 22/12/2005).

«Είμαστε σε μια χώρα με Ορθοδοξία, με σεβασμό προς αυτόν το πυλώνα του έθνους που είναι η Ορθοδοξία», τόνισε και συνέχισε: «Οφείλουμε να τιμούμε τους θεσμούς και ιδιαίτερα την Ορθοδοξία και την Εκκλησία, η οποία πάει πλάι πλάι με το έθνος και είναι πυλώνας αυτού του έθνους και του Ελληνισμού».

Κορυφή σελίδαςΠΕΡΙΤΤΗ Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ»

Η πρόταση για την νομοθετική κατοχύρωση της λεγομένης «πολιτικής» κηδείας στην Ελλάδα κρούει ανοικτές θύρες καθώς στην πατρίδα μας το δημοκρατικό πολίτευμα λειτουργεί με τρόπο υποδειγματικό, σεβόμενο τα ιδεολογικά δεδομένα του καθενός, χωρίς να του επιβάλει πρακτικές που αντιστρατεύονται τη συνείδησή του. Την ίδια στιγμή και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, πιο σύγχρονη από όσο φαντάζονται πολλοί ή απλά τιμώντας το ήθος και το ύφος του Ορθοδόξου δόγματος, δεν εκβιάζει, ούτε υποχρεώνει τον οποιονδήποτε ν’ ακολουθήσει τις αρχές και τις συνήθειες της παράδοσής της, αν αυτές προσκρούουν στην προσωπική του κοσμοθεωρία. Ως εκ τούτου, στην πατρίδα μας ο κάθε πολίτης έχει την άνεση και την ελευθερία, είτε είναι πιστός Χριστιανός είτε όχι, με μία απλή του δήλωση, όσο βρίσκεται στη ζωή ή με δήλωση της οικογενείας του, μετά το θάνατό του, να επιλέξει να κηδευτεί με θρησκευτικό τρόπο, με την τέλεση δηλ. της νεκρωσίμου ακολουθίας, είτε με πολιτικό τρόπο, απηλλαγμένο από κάθε μορφής εκκλησιαστική τάξη. Μπορεί ο Αστικός Κώδικας να μην έχει θεσμοθετημένη σχετική διάταξη νόμου, δεν το απαγορεύει, όμως, σεβόμενος τα προσωπικά πιστεύω του καθενός. Για του λόγου το αληθές καταδεικνύουν τρία πρόσφατα παραδείγματα ιστορικών στελεχών του Κ.Κ.Ε. που κηδεύτηκαν με πολιτικό τρόπο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η λεγόμενη «πολιτική» κηδεία ούτε απαγορεύεται από την Πολιτεία, ούτε και κινεί την αντίδραση της Εκκλησίας. Επομένως, η εμμονή για τη θεσμοθέτηση του πολιτικού τρόπου κηδείας και ταφής είναι μάλλον υπερβολική και αδικαιολόγητη, ενώ η από μέρους της Πολιτείας τυχόν νομοθετική θεσμοθέτησή της είναι μάλλον περιττή, αφού τύποις και ουσία ισχύει, ενώ, το πιθανότερο, θα έχει και τύχη ανάλογη με το φιάσκο του πολιτικού γάμου.

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ