Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 439, 10 Ιανουαρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Δαφνί πριν το σεισμό

Εργαστήρι Παιδαγωγικών Δραστηριοτήτων από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στον Ι. Ναό Αγίου Αιμιλιανού Λόφου Σκουζέ«Το επάγγελμα του ζωγράφου στη βενετοκρατούμενη Κρήτη του 15ου
είναι ο τίτλος της διάλεξης που δίνει στο Μουσείο Μπενάκη η Χρύσα Μαλτέζου, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Χειρ Αγγέλου». Ώρα έναρξης 7 μ. μ. Κουμπάρη 1
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Το Δαφνί πριν το σεισμό

Πενήντα οκτώ χρόνια µετά την «εξαφάνισή» της η πρώτη ελληνική και πολυβραβευµένη ταινία τέχνης για το Δαφνί επιστρέφει στη µεγάλη οθόνη.

Δεν είναι µόνο πως οι πληγές της παραµένουν ανοιχτές δώδεκα χρόνια µετά τον σεισµό του 1999, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κηρυγµένο µνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς από την UNESCO.

Χαµένη παρέµενε για σχεδόν 60 χρόνια η πρώτη ελληνική ταινία τέχνης, αφιερωµένη στη Μονή Δαφνίου, η οποία επαναπατρίζεται από το Μόναχο για να προβληθεί και πάλι, µιαν ανάσα από την ιστορική Μονή. Η ταινία γυρίστηκε το 1951, σε µια εποχή όπου παρατηρείται άνθηση του ελληνικού κινηµατογράφου και το ντοκιµαντέρ αποκτά όλο και περισσότερους θιασώτες. Υπό την επήρεια αυτού του κλίµατος, ο Άγγελος Προκοπίου παίρνει την απόφαση να γυρίσει την πρώτη µικρού µήκους ταινία τέχνης µε πρωταγωνίστρια τη Μονή Δαφνίου.

Για να επιτύχει το ποθητό αποτέλεσμα και για να «δημιουργηθεί μια ταινία και να συναγωνισθεί µε ελληνικά χρώματα τις ξένες του είδους της», ο δημιουργός της εξηγεί στον Τύπο της εποχής πως επιστράτευσε σκαλωσιές και ειδικό φωτισμό. Και όπως αποδείχθηκε τα κατάφερε, καθώς η ταινία απέσπασε δύο πρώτα βραβεία καλύτερου ντοκιμαντέρ: στα φεστιβάλ του Εδιμβούργου και της Νέας Υόρκης το 1952.

Χαµένο για 58 χρόνια το ντοκιµαντέρ ήταν γνωστό µεν στους κινηµατογραφικούς κύκλους, αλλά ουδείς µπορούσε να το εντοπίσει. Το υλικό του είναι πολύτιµο, όχι µόνο επειδή αποκαλύπτει στοιχεία για την κινηµατογραφική ιστορία, αλλά και επειδή αποτυπώνει την περιοχή Δαφνίου στις αρχές της δεκαετίας του '50, πριν τον καταστροφικό σεισμό του 1999.

Υπενθυμίζουμε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια προβλέπεται η ολοκλήρωση της συντήρησης των ψηφιδωτών και η αισθητική αποκατάστασή τους, όπως και η ανακατασκευή της φράγκικης φάσης του µνηµείου στον εξωνάρθηκα µε αντίγραφα ιωνικών κιόνων. Ώς το 2015 δε, οπότε και υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα, αναµένεται το µνηµείο να έχει απαλλαγεί από τις σκαλωσιές.

H ταινία «Δαφνί - Παναγία η Χρυσοδαφνιώτισσα» θα προβληθεί στις 15 Ιανουαρίου στις 18.30 στον πύργο Παλατάκι - Χαϊδάρι (Καραϊσκάκη και Λ. Αθηνών).

Κορυφή σελίδας


Εργαστήρι Παιδαγωγικών Δραστηριοτήτων από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνει το 1ο Εργαστήρι Παιδαγωγικών Δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 4 Φεβρουαρίου έως 18 Ιουνίου 2011. Το Εργαστήρι διοργανώνεται υπό την Επιστημονική Επιμέλεια και Συνεργασία του Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Το Γενικό Συντονισμό του έργου έχει αναλάβει το Ερευνητικό Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης. Η υποβολή αιτήσεων γίνεται μέχρι την 28η Ιανουαρίου 2010. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στo: http://www.neotita.gr/ergastiri.html

Κορυφή σελίδας


Εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στον Ι. Ναό Αγίου Αιμιλιανού Λόφου Σκουζέ

Σήμερα στις 5 το απόγευμα στον Ι. Ναό Αγίου Αιμιλιανού Λόφου Σκουζέ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Τη σχετική εισήγηση θα κάνει ο π. Νικόλαος Αργυρόπουλος, ενώ θα αποδοθεί το διήγημα "Ο Αμερικάνος" από τον ηθοποιό Δ. Ζακυνθινό.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ