Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 436, 13 Δεκεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αποστολή της Εκκλησίας είναι να ενώσει τους ανθρώπους»

Διήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Σπυρίδωνος
Η Εκκλησιαστική ζωγραφική σήμερα


Ο καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Νικόλαος Γκιολές μιλά στον artopo για τα "κακώς κείμενα" της σύγχρονης εκκλησιαστικής ζωγραφικής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Αποστολή της Εκκλησίας είναι να ενώσει τους ανθρώπους»

Το απόγευμα της Κυριακής στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση που διοργάνωσαν το Μέγαρο Μουσικής και η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου.

Ακολουθεί η ομιλία του Μακαριωτάτου:

"Το νόημα των Χριστουγέννων μας το δίνουν δύο απλές φράσεις που θα ακούσουμε στη σημερινή εκδήλωση: «Ο ουρανός και η γη σήμερον ηνώθησαν τεχθέντος του Χριστού. Σήμερον Θεός επί γης παραγέγονε και άνθρωπος εις ουρανούς αναβέβηκε». Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να δοθεί η δυνατότητα στον άνθρωπο να γίνει κατά χάριν Θεός, να θεωθεί. Σε όλες τις εποχές αυτή η πορεία υπήρξε δύσβατη, όχι όμως ακατόρθωτη. Γιατί αυτή η πορεία απαιτεί ο άνθρωπος να βγει από τον εαυτό του και την εγωπάθειά του. Να αναζητήσει και να συναντήσει τον άλλον άνθρωπο που δεν είναι η κόλασις, αλλά η χαρά του. Η Εκκλησία γι’ αυτό υπάρχει για να ενώνονται οι άνθρωποι «ίνα ώσι εν».

Η τέχνη της μουσικής και η δημιουργικότητα του ανθρώπου ενισχύουν προς την πορεία αυτή. Γι’ αυτό και η σημερινή μουσική εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά όλοι μαζί τους χυμούς που έθρεψαν τις ψυχές των προγόνων μας και γέννησαν τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της κρίσης των ιδεολογιών, της ψευδεπίπλαστης διανόησης, του ευτελισμού της καλλιτεχνικής και της πνευματικής δημιουργίας και την υποταγή αυτών στον αδηφάγο καταναλωτισμό έχουμε αναπόδραστο καθήκον να συμβάλλουμε ως Εκκλησία στην παραγωγή πολιτισμού".

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Α. Διαμαντοπούλου, ο Αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, η Τομεάρχης Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Ελ. Βόζεμπεργκ, ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής κ. Ι. Μάνος, εκπρόσωποι κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

Κορυφή σελίδας


Διήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Σπυρίδωνος

Με πρωτοβουλία του Σεβαμιωτάτου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης κ. Ιωάννη, οργανώθηκε διήμερο τιμητικών εκδηλώσεων στην μνήμη του αοιδίμου προκατόχου του, κυρού Σπυρίδωνος. Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010 τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος, Θερμών κ. Δημητρίου και Μποτσουάνας κ. Γενναδίου. Συμπροσευχόμενος ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, προέστη του ετήσιου μνημόσυνου του Μακαριστού Σπυρίδωνος και μίλησε για το έργο του, τη δράση του και την αγωνιστική του προσωπικότητα. Ακολούθως εψάλλει τρισάγιο στον τάφο του Μακαριστού Μητροπολίτη από τον Σεβασμιώτατο Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη.

Αργότερα, η σεπτή χορεία των Αρχιερέων κατευθύνθηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων, οπού διέμενε ο Μακαριστός Μητροπολίτης, έψαλλαν τρισάγιο στη μνήμη του και εγκαινίασαν έναν μικρό μουσειακό χώρο όπου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του.

Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010 εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικοδήμου. Παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος. Ο Ποιμενάρχης μας κήρυξε τον Θείο Λόγο, έκανε εκτενή αναφορά στον βίο και το έργο του Μακαριστού γέροντος Σπυρίδωνος και εξήρε την απαράμιλλη προσωπικότητα του. Στην συνέχεια τελέσθηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο.

Οι διήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Σπυρίδωνος Τραντέλλη που τελέσθηκαν στην ομώνυμη πλατεία που βρίσκεται πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού Λαγκαδά.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ