Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 435, 9 Δεκεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για την «Κάρτα του Πολίτη»

Στην Κρίση απαντούμε με Αγάπη

«Ο Πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους»

«Πόλη, Νοσταλγία μου. Οι Ρωμιοί της Πόλης ξαναθυμούνται»
«Ζωγραφίζοντας στο Άγιον Όρος»


Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, στα Ιωάννινα, φιλοξενεί από τις 15 Δεκεμβρίου 2010 την έκθεση του Μάρκου Καμπάνη. Παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός έργων του ζωγράφου που καλύπτουν την εικοσάχρονη σχέση του με το Όρος. (Παρασκευοπούλου 4, Ιωάννινα).
Διαβάστε τη συνέντευξη του Μ. Καμπάνη στο eikastikon
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για την «Κάρτα του Πολίτη»

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζητήσασα και πάλι το θέμα της «Κάρτας του Πολίτη», με αφορμή το κείμενο που αναρτήθηκε προς «δημόσια διαβούλευση για την βέλτιστη αξιοποίηση της Κάρτας του Πολίτη» στο δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανακοινώνει ότι:

α. Εκ του περιεχομένου του κειμένου διαπιστώνεται ασάφεια, αντίφαση και σύγχυση.

β. Η Εκκλησία σέβεται το ανεπανάληπτο του προσώπου του ανθρώπου και την θεόσδοτη ελευθερία του.

γ. Το ανθρώπινο πρόσωπο δεν μπορεί να απογυμνωθεί από την αξιοπρέπεια και τα χαρακτηριστικά του.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων η Εκκλησία δηλώνει την επιφύλαξή της επί του θέματος, το οποίο θα συνεχίσει να παρακολουθεί με ανύστακτο ενδιαφέρον, αναμένοντας το νομοθετικό πλαίσιο για την τελική τοποθέτησή Της.

Δηλώνει δε ότι, εν τω μεταξύ θα παρεμβαίνει, οσάκις κρίνει τούτο σκόπιμο, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής.

Κορυφή σελίδας


Στην Κρίση απαντούμε με Αγάπη

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα διενεργηθεί ο καθιερωμένος από την Εκκλησία μας Έρανος της Αγάπης. Μια εκδήλωση προσφοράς στην οποία η Εκκλησία ζητά από τους πιστούς της για να βοηθήσει αδιάκριτα όλους όσους έχουν ανάγκη. Χτυπά την πόρτα του σπιτιού των πιστών μελών της για να τους κάνει συμμέτοχους στην εντολή του Χριστού «αγάπησε τον πλησίον σου σαν τον εαυτόν σου».

Ειδικότερα για την Αθήνα, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου ξεκινά ο ετήσιος Έρανος Αγάπης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Φέτος δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον Έρανο λόγω των εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συνθηκών και των αναγκών που αυτές δημιουργούν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

"Σκοπός του Εράνου της Αγάπης είναι να μας υπενθυμίσει τους εμπερίστατους αδελφούς μας, τους ασθενείς, όλους εκείνους τους ελαχίστους αδελφούς του Χριστού στους οποίους οφείλουμε να στραφούμε με ενδιαφέρον και αγάπη" αναφέρει στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος.

"Φέτος η περίοδος αυτή μας βρίσκει μέσα σ΄ ένα κλίμα ιδιαίτερης ανησυχίας και αβεβαιότητας. Μέσα σε αυτή την επιβαρυμένη κατάσταση τίθεται το ερώτημα αν μπορούμε να απευθυνθούμε πάλι στους ανθρώπους, ζητώντας κι εμείς τον οβολό τους" σημειώνει χαρακτηριστικά.

"Το ερώτημα αυτό έχει μία απάντηση: "είναι ακριβώς αυτή η στιγμή που η Εκκλησία θα απευθύνει το μήνυμά της. Ακριβώς την ώρα που η κρίση αγγίζει όλους μας, δεν είναι δυνατό ο καθένας να κλειστεί στον εαυτό του για να αντιμετωπίσει εγωιστικά την κατάσταση. Αυτή την ώρα πρέπει να καλλιεργήσουμε αισθήματα συναντίληψης και αλληλεγγύης".

Επιδίωξη του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέσω των πόρων που θα συγκεντρωθούν από τον Έρανο της Αγάπης είναι:

- η στήριξη του προγράμματος διανομής 10.000 μερίδων φαγητού ημερησίως,

- η λειτουργία των ιδρυμάτων όπως το ίδρυμα «Δάμαρις», το ίδρυμα «Μ. Κόκκορη», η Στέγη Κατακοίτων Γερόντων, οι 15 Ενοριακές Στέγες Γερόντων, το ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης κ.λπ.

- η λειτουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού στην περιοχή των Αγ. Αναργύρων

- η ενίσχυση της προσπάθειας για τη δημιουργία των νέων ιδρυμάτων της Ι. Αρχιεπισκοπής για αυτιστικά παιδιά, για εξαρτημένους νέους

- η στήριξη των φυλακισμένων και των άλλων άπορων συνανθρώπων μας με τη μορφή οικονομικού βοηθήματος.

Ο Έρανος διεξάγεται με άδεια της Νομαρχίας Αθηνών και θα διαρκέσει από τις 12 έως και τις 18 Δεκεμβρίου.

Κορυφή σελίδας


«Ο Πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους»

Ο Μακαριώτατος επέδωσε την περασμένη εβδομάδα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια την επίσημη πρόσκληση για τη συναυλία που διοργανώνει την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών, η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

"Η εκδήλωση έχει ένα σκοπό: να δείξει για άλλη μια φορά ότι ο πολιτισμός είναι εκείνος που ενώνει όλους τους ανθρώπους, τους καλλιεργεί και τους δίνει άλλη διάσταση και άλλο μέτρο για τη ζωή του" είπε, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Παπούλια.

"Είναι σπουδαία πράξη προς την κατεύθυνση ακριβώς αυτής της ιδέας, την οποία αναφέρατε, Μακαριώτατε: ότι ο πολιτισμός ενώνει, διαφορές δεν υπάρχουν και δεν μπορεί να λείψω και εγώ από μια τέτοια εκδήλωση", επισήμανε ο κ. Παπούλιας.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών επιδιώκει τη συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και ανθρώπους της τέχνης με σκοπό την ανάδειξη των πνευματικών και πολιτισμικών αγαθών και την κοινωνική αλληλεγγύη. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζει αυτή την εκδήλωση σε συνεργασία με έναν κορυφαίο πολιτισμικό θεσμό, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που έχει ως βασική αποστολή να συμβάλει στην πολιτιστική μας ανέλιξη, ειδικότερα δε σε περιόδους κρίσεων, όπου ο πολιτισμός πρέπει να αποτελεί ένα στοιχείο κοινωνικής σύγκλισης.

Η συναυλία στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών, διοργανώνεται την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στον Ι.Ν. του Αγίου Παντελεήμονος

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει:

Α. Τετράφωνη χορωδία του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος

Β. Καμεράτα. Μιχάλη Αδάμη «Εν χορδαίς». Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ.

Γ. Καμεράτα. Arcangelo Corelli: Concerto grosso των Χριστουγέννων. Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ.

Δ. Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης: «Χριστός εν πόλει Βηθλεέμ βρεφουργείται». Ύμνοι της Εορτής των Χριστουγέννων.

Χοράρχης: Αχιλλεύς Χαλδαιάκης

Ε. Γιώργος Νταλάρας: Βυζαντινός ύμνος. Συνοδεύουν οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης.

ΣΤ. Γιώργος Νταλάρας: Δοξαστικό από την «Κρεολή Λειτουργία». Συμμετέχει η χορωδία της ΔΕΗ: Μουσική διδασκαλία Κωστής Κωνσταντάρας.

Ζ. Γιώργος Νταλάρας: Μίκη Θεοδωράκη: «Της αγάπης αίματα» (από το Άξιον Εστί). Συμμετέχει η Καμεράτα και η χορωδία της ΔΕΗ. Μουσική διδασκαλία: Κωστής Κωνσταντάρας. Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κορυφή σελίδας


«Πόλη, Νοσταλγία μου. Οι Ρωμιοί της Πόλης ξαναθυμούνται»

Οι αναμνήσεις 47 Ρωμιών, που σε διάφορα χρονικά διαστήματα εγκατέλειψαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη, μεταναστεύοντας στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ζωντανεύουν μέσα από την έκθεση «Πόλη, Νοσταλγία μου: Πρόσφυγες που νοσταλγούν. Οι Ρωμιοί της Πόλης ξαναθυμούνται», η οποία μετά την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα μεταφέρεται και στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί 11-18 Δεκεμβρίου το Συνεδριακό Κέντρο «Ευάγγελος Μελισσάρης» του δήμου Ελευθερίου-Κορδελιού (Νέα Μοναστηρίου 117), ενώ τα εγκαίνιά της θα γίνουν το προσεχές Σάββατο, στις 6.00 το απόγευμα.

Στην έκθεση, που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λοζάνης και με τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσα Istanbul 2010, παρουσιάζονται μέσα από μαγνητοσκοπημένο και γραπτό υλικό στιγμιότυπα από τη ζωή 47 Ρωμιών της Πόλης, που αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους και σήμερα ζουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Γεγονότα τραγικά, όπως τα Σεπτεμβριανά, που στιγμάτισαν τον πολιτικό βίο της Τουρκίας, εξανάγκασαν τους περισσότερους Ρωμιούς της Πόλης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σκοπός της έκθεσης, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της, είναι να συμβάλει στην τεκμηρίωση μιας ιστορικής πραγματικότητας, δηλαδή, της πνευματικής, οικονομικής και κοινωνικής ακμής μιας ομάδας Ρωμιών, που έφυγαν, και τους οποίους και η Πόλη, με τη σειρά της, νοσταλγεί.

Η έκθεση συνοδεύεται από ένα ομότιτλο βιβλίο στο οποίο περιλαμβάνονται οι απαντήσεις των 47 Κωνσταντινουπολιτών σε ερωτήσεις σχετικά με τα βιώματά τους στην Πόλη, την ημερομηνία και τους λόγους που τους ανάγκασαν να φύγουν, τις σπουδές τους, τις οικογένειες και τις καταβολές τους.

Αφιερωμένο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι και το Εορτολόγιο που εκδίδει για 9ο έτος ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τατάρνης Ευρυτανίας, Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος.

Ιδιαίτερα καλαίσθητο, με ύλη επιμελημένη, όπως και κάθε έκδοση που φέρει την σφραγίδα του Γέροντος εκτός της ημερολογιακής ύλης, αναφέρεται λεπτομερώς στους παλαιούς ναούς της Βασιλίδος, οι περισσότεροι των οποίων δυστυχώς έχουν αφανισθεί.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ