Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 433, 2 Δεκεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Να μην ληφθούν βιαστικές αποφάσεις»

Bazaar ελπίδας

Β’ Διεθνής έκθεση Φωτογραφίας για τον Ορθόδοξο Μοναχισμό

Άγιος Ανδρέας
ο Πρωτόκλητος Απόστολος


Εικόνες του Αγίου στο eikastikon.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Να μην ληφθούν βιαστικές αποφάσεις»

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου σχετικά με τα τεκταινόμενα στη Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στον Υφυπουργό Παιδείας κ. Ι. Πανάρετο, έχει ως εξής:

"Παρακολουθούμε με ευαισθησία και προβληματισμό τα τεκταινόμενα στην Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα την πρόταση καταργήσεως του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και γινόμεθα αποδέκτες της αγωνίας των εκεί διδασκομένων και διδασκόντων. Επιτρέψατέ μας, με απόλυτο σεβασμό και επίγνωση των ορίων των θεσμικών αρμοδιοτήτων, να παρακαλέσουμε το όλο ζήτημα να αντιμετωπισθεί με την προσήκουσα προσοχή όσον αφορά μερικές πλευρές ζωτικής σημασίας.

Πρώτιστα μας ενδιαφέρει πατρικώς η αντιμετώπιση του όλου ζητήματος να μην καθοιονδήποτε τρόπο βλάψει ή ζημιώσει τους προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας. Φρονούμε ταπεινώς ότι ο σεβασμός των κόπων των οικογενειών τους, οι αγωνίες και ο μόχθος των ιδίων και η ευθύνη μας για το μέλλον τους δεσμεύει στην προσπάθεια ευρέσεως της καλύτερης δυνατής λύσεως με απόλυτο κριτήριο την επ΄ ωφελεία και πάντως όχι προς ζημίαν τους διαχείριση του θέματος. Ως προς τούτο θεωρούμε εύλογο το αίτημα να μην ληφθούν βιαστικές αποφάσεις. Ιδιαίτερα καθώς από πολλές πλευρές υπευθύνων ακαδημαϊκών και άλλων φορέων ακούγονται φωνές αντίθετες προς την απόφαση της καταργήσεως του εν λόγω τμήματος, τις οποίες και εμείς λαμβάνουμε υπόψη.

Πέραν των καλώς νοουμένων συμφερόντων των φοιτητών παρακαλούμε να μεριμνήσετε με την δέουσα ευαισθησία και για το επιστημονικό δυναμικό του Τμήματος. Προφανώς σε περιπτώσεις, όπου τεκμηριωμένα υπάρχουν παρανομίες και υπερβάσεις της δεοντολογίας, είναι εύλογο ότι έχετε το καθήκον και την υποχρέωση να λάβετε τα αναγκαία μέτρα. Όμως αυτό πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε συλλήβδην απαξίωση των μελών Δ.Ε.Π. και της Θεολογικής Σχολής γενικότερα. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι είναι πάντοτε εφικτό να βρεθούν λύσεις που δεν τραυματίζουν συλλογικά το κύρος και την αξιοπιστία καταξιωμένων και απολύτως αναγκαίων θεσμών, οι οποίες εστιάζουν την προσοχή στην διόρθωση και βελτίωση των επιμέρους προβλημάτων ενός οργανισμού και όχι στη συλλογική κατάργησή του.

Σήμερα που το έλλειμμα ανθρωπιστικής παιδείας υποβαθμίζει την ποιότητα του κοινωνικού μας βίου η κατάργηση ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος, όπως της Κοινωνικής Θεολογίας, προφανώς αποδυναμώνει ακόμη περαιτέρω το πολιτισμικό μας γίγνεσθαι.

Με την βεβαιότητα ότι θα χειριστείτε το όλο ζήτημα με την δέουσα σύνεση και με την εγνωσμένη εμπειρία σας στα ακαδημαϊκά θέματα παρακαλούμε να μην επιμείνετε στην κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας αλλά να βοηθήσετε ώστε οι Θεολογικές σπουδές στον τόπο μας να βελτιωθούν και να αναβαθμισθούν".

Κορυφή σελίδας


Bazaar ελπίδας

Χριστουγεννιάτικη αγορά για την ενίσχυση του προγράμματος της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποιείται το μήνα Δεκέμβριο στα εξής σημεία:

- στο Αρχονταρίκι του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης από τις 3 έως τις 7 Δεκεμβρίου (10 π.μ.-8 μ.μ.),

- στη Γωνία των Εθελοντών «Αραράτ» (Κ. Σερβίας 7) από τις 11 Δεκεμβρίου έως και 13 Δεκεμβρίου (12 μ.μ.-8 μ.μ.) και

- στο παρεκκλήσιο του Αγ. Λουκά του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου στις 18 και 19 Δεκεμβρίου (10 π.μ.-7 μ.μ.).

Κορυφή σελίδας


Β’ Διεθνής έκθεση Φωτογραφίας για τον Ορθόδοξο Μοναχισμό

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μπιαλύστοκ της Πολωνίας και το εκεί Ορθόδοξο Πολιτιστικό Κέντρο, η Β΄ διεθνής έκθεση φωτογραφιών του ιστοτόπου www.orthphoto.net

Η θεματολογία της έκθεσης προέρχεται από τον χώρο του Ορθοδόξου μοναχισμού. Όπως έγραψαν οι διοργανωτές στην ανακοίνωση για την έκθεση «Έχουμε αποφασίσει ότι ο μοναχισμός θα ήταν ένα τέλειο θέμα για μας στην έκθεση του τρέχοντος έτους. Γιατί; Επειδή ο μοναχισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ορθόδοξης πίστης και παράδοσης. Τα Μοναστήρια ήταν πάντα τα κέντρα της θεολογικής σκέψης και οι φύλακες της καθαρότητας της ορθόδοξης πίστης και παράδοσης. Θέλουμε να δείξουμε μεγάλα και σημαντικά μοναστήρια, καθώς και εκείνα που δεν είναι τόσο γνωστά. Θέλουμε να δείξουμε την πραγματικότητα της ζωής του μοναχού και τον αντίκτυπο των μοναστηριών στη ζωή των πιστών. Θέλουμε να δείξουμε σχετικά με τον πολιτισμό και τις τέχνες. Καταφέραμε να συλλέξουμε φωτογραφίες από 25 χώρες. Λάβαμε 450 φωτογραφίες από 102 χρήστες. Από αυτές έχουμε επιλέξει 200 φωτογραφίες που τυπώθηκαν και προβάλλονται, ενώ οι υπόλοιπες φωτογραφίες θα παρουσιάζεται μέσα από μια προβολή διαφανειών κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παίζει ένας ψηφιακός δίσκος με ύμνους από διάφορα μοναστήρια».

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στις 18/11 και εκεί ο συντονιστής της Αλέξανδρος Wasyluk, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση της έκθεσης, και ιδιαιτέρως τον από τους ιδρυτές του OrthPhoto κ.Paul Żelezniakowiczowi. Εισήγηση για τον Ορθόδοξο Μοναχισμό έκανε ο ηγούμενος της Μονής Ευαγγελισμού Θεοτόκου Supraśl, π. Ανδρέας Borkowski και η εκδήλωση έκλεισε με Εκκλησιαστική Μουσική από τις αδελφές της Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Wojnowo.

Η ιστοσελίδα OrthPhoto.net υπάρχει για περισσότερα από έξι χρόνια. Έχει δημιουργηθεί ως τόπος για την ανταλλαγή εικόνων που μιλούν για την Ορθοδοξία. Μέσα σε λίγα έτη έχει αποκτήσει επισκεψιμότητα μεταξύ των Ορθοδόξων και έχει μέλη σε όλο τον κόσμο. Οι 3.694 χρήστες από 74 χώρες έχουν εισαγάγει στην ιστοσελίδα 49.563 φωτογραφίες. Την διαχειριστική επιτροπή αποτελούν εκπρόσωποι από διάφορες χώρες ανάμεσα τους και την Ελλάδα. Δημιουργός της ιστοσελίδας είναι ο Aleksander Wasyluk, ο οποίος και λέει ότι «η ιδέα πίσω από την ιστοσελίδα είναι η προώθηση της Ορθοδοξίας μέσω της φωτογραφίας. Το σύστημα επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν τις δικές τους εικόνες, και τους άλλους χρήστες να διατυπώσουν παρατηρήσεις και να κάνουν αξιολόγηση των φωτογραφιών».

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ