Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 432, 29 Νοεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κοινή «Αποστολή» η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με την Αγγλικανική Εκκλησία σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας

Συνέδριο για τη Μικρασιατική καταστροφή

Επιστημονική ημερίδα από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και το Σύλλογο Νεφροπαθών Ν. Ευβοίας

Bazaar Βιβλίων και Αντιγράφων ελληνικών μουσείων


Στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου 2010
στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σε κοινή «Αποστολή» η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με την Αγγλικανική Εκκλησία σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας

Τις εγκαταστάσεις της νέας φιλανθρωπικής εταιρείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στο Ν. Κόσμο, επισκέφθηκε την Παρασκευή το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι κ. Rowan Williams.

Ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή κ. Κων/νο Δήμτσα για τις φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσει η Μ.Κ.Ο., αλλά και τα έργα που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι δήλωσε εντυπωσιασμένος από το έργο που ήδη γίνεται και πρότεινε την εξεύρεση κοινής συνισταμένης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της φτώχειας που πλήττουν τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Από την πλευρά του ο κ. Δήμτσας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί πρόκληση η συνεργασία με τις άλλες Εκκλησίες προς την κατεύθυνση της λύσης των κοινωνικών ζητημάτων που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Επισήμανε, ωστόσο, πως η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» θα δώσει σε πρώτο στάδιο έμφαση στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι ανάγκες τους έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι και ο Γενικός Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» συμφώνησαν, ωστόσο, ότι υπάρχει η δυνατότητα να δώσουν άμεσα λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα φτώχειας και ανέχειας που αντιμετωπίζουν οι λαοί των δύο χωρών. Σύντομα θα υπάρξει νέα συνάντησή τους στην έδρα της Αγγλικανικής Εκκλησίας, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των υπηρεσιών τους και να διερευνηθεί ο τρόπος για περαιτέρω συνεργασία.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι επισκέφθηκε το χώρο διανομής των συσσιτίων της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Tον υποδέχθηκαν ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ελευθέριος Σκιαδάς, ο Πρωτοσύγκελος π. Γαβριήλ Παπανικολάου και ο Γενικός Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, επικουρούμενος από εθελοντές της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχε στη διανομή του συσσιτίου και συνομίλησε με σιτιζόμενους.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της επίσκεψης, σε ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι το έργο που γίνεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευπαθών ομάδων είναι εντυπωσιακό και σε κλίμακα ανώτερο και από αυτό της Βρετανίας.

Παράλληλα εξέφρασε τους φόβους του για πιθανή χειροτέρευση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών στο μέλλον και επισήμανε ότι τόσο η Εκκλησία αλλά και οι κοινωνικοί φορείς πρέπει να προσπαθήσουν για να διατηρηθεί η ζωή των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Σκιαδάς προέβλεψε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θα βρεθούν σε ανάγκη το προσεχές εξάμηνο, επισήμανε την άμεση ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό των κοινωνικών δομών και τάχθηκε υπέρ της αποκέντρωσής τους.

Κορυφή σελίδας


Συνέδριο για τη Μικρασιατική καταστροφή

Ιστορικές μνήμες για τον ελληνισμό της Ανατολίας, διαφωτιστικές πληροφορίες και προοπτικές του μέλλοντος αναπτύχθηκαν στο ΙΑ’ πανελλήνιο συνέδριο για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας «1922 – Μικρασιατική Καταστροφή. Από τη Συνθήκη της Λωζάννης έως σήμερα», που διοργάνωσαν το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας (Τομέας ιστορίας, δόγματος, διορθόδοξων και διαχριστιανικών σχέσεων) του ΑΠΘ και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) με την υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 26-27 Νοεμβρίου 2010.

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο αντιπρόεδρος της ΟΠΣΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Καραμανλής, αναφερόμενος στον Μικρασιατικό ελληνισμό επεσήμανε μεταξύ των άλλων: «Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, ο Ελληνισμός της καθ’ ημάς Ανατολής, ο προσφυγικός Ελληνισμός είναι το κομμάτι εκείνο που βασανίσθηκε και πληγώθηκε, όχι μόνο σωματικά και ψυχικά, αλλά και ιστορικά, αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες αδικαίωτων νεκρών και εγκαταλείποντας βίαια πατρίδες και εστίες αιώνων. Και μαζί του πληγώθηκε ολόκληρη η Ελλάδα. Αυτή η πρωτοφανής εθνική τραγωδία, αυτή η γενοκτονία που ακυρώνει την έννοια της λέξης ”άνθρωπος”, ακόμη και σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί ούτε από το τουρκικό κράτος ούτε από τη διεθνή κοινότητα».

Η α’ συνεδρία, υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του ΑΠΘ Ιωάννη Τουλουμάκου, άρχισε με την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Βαρνάβα. Εκ μέρους του μίλησε ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Νικηφόρος Καλαϊτζίδης καθώς ο Σεβασμιώτατος χρειάστηκε εκτάκτως να συνοδεύσει στο εξωτερικό ένα άρρωστο παιδί για να υποβληθεί σε ιατρική επέμβαση. Δημιουργώντας ένα άκρως συγκινησιακό κλίμα, η εισήγηση του Σεβασμιότατου κ.κ. Βαρνάβα με τίτλο «Δάφνες και Πένθος» έθεσε την αντίφαση ανάμεσα στις υψηλές τότε προσδοκίες του Ελευθέριου Βενιζέλου και στην τελική καταστροφή που επήλθε.

Στη συνέχεια ο καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, ανέλυσε την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία για τον τρόπο και τους τόπους εγκατάστασης των προσφύγων.

Η δεύτερη ημέρα των εργασιών ξεκίνησε με προεδρεύοντα τον καθηγητή της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ Βασίλειο Τσίγκο και με την εισήγηση του Ιωάννη Μπάκα, λέκτορα της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ. Ο κ. Μπάκας αναφέρθηκε στην τύχη του ελληνισμού της Καππαδοκίας με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς και στον κίνδυνο από τη δημιουργία της λεγόμενης Αυτοκέφαλης Τουρκορθόδοξης Εκκλησίας.

Εν συνεχεία, ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Κουκουσάς, πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό μέσα από τα δημοσιεύματα του τύπου μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, παρουσιάζοντας τις αντιδράσεις για την ανταλλαγή των πληθυσμών, την ανταλλαγή των αιχμαλώτων, πληροφορίες και κρίσεις για την εγκατάσταση και την υποδοχή των προσφύγων, καθώς και δημοσιευμένες αναζητήσεις οικείων προσώπων.

Το συνέδριο παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ενώ παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ Μιχάλης Τρίτος, οι βουλευτές Γιάννης Ιωαννίδης, Θεόδωρος Καράογλου και Κώστας Κιλτίδης, ο πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Γκλαβάκης, ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης Διονύσης Ψωμιάδης, η αντινομάρχης Θεσσαλονίκης Χριστίνα Κελεσίδου, εκπρόσωποι του κλήρου και της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπρόσωποι πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων. Το συνέδριο διανθίστηκε μουσικά από τη χορωδία της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ και τη χορωδία της Αδελφότητος Προκοπιέων Μακεδονίας-Θράκης «Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος».

Κορυφή σελίδας


Επιστημονική ημερίδα από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και το Σύλλογο Νεφροπαθών Ν. Ευβοίας

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010 το πρωί, στη Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Κανήθου Χαλκίδος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, εκκλησιάσθηκαν και τα μέλη του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Ευβοίας.

Στο κήρυγμά του, αμέσως μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή την διήγηση περί του πλουσίου νέου, μίλησε για το ανεκτίμητο δώρο της αιώνιας ζωής, την οποία προσφέρει ο Χριστός, για την οποία αξίζει κάθε θυσία από μέρους των ανθρώπων, κάτι που δεν συνειδητοποίησε ο νέος της ευαγγελικής διήγησης.

Πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος εξήρε την πρωτοβουλία του Συλλόγου Νεφροπαθών για τον εκκλησιασμό των μελών του, ενώ τόνισε στους εκκλησιαζομένους αφ’ ενός τον αγώνα που δίδουν οι νεφροπαθείς καθημερινά, είτε περιμένοντας τη μεταμόσχευση, είτε ευρισκόμενοι στο κρεβάτι της αιμοκάθαρσης, ενώ αναφέρθηκε και στην εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Τοπικής Εκκλησίας και του Συλλόγου.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Ημερίδα, με συνδιοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και το Σύλλογο Νεφροπαθών Ν. Ευβοίας. Στην Ημερίδα, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Σταύρος Μακαρίου, παρευρέθησαν πολλά μέλη του Συλλόγου Νεφροπαθών, όπως και πολλοί ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας, ιατροί του Νοσοκομείου Χαλκίδος και ιδιώτες, Κληρικοί, καθώς και η Βουλευτής Ευβοίας κ. Ουρανία Παπανδρέου, ο Αντινομάρχης κ. Γιώργος Αλεξίου, η Αντιδήμαρχος κ. Αναστασία Ψυχογιού-Μακαρώνα κ.ά., οι οποίοι απηύθυναν αρμοδίως χαιρετισμούς, όπως και ο δραστήριος Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ευβοίας κ. Μαντάς.

Τις εργασίες της Ημερίδος έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη και τους τρεις εκλεκτούς ομιλητές, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Νεφροπαθών, όπως και τους ιατρούς, οι οποίοι φροντίζουν την καλή υγεία των νεφροπαθών, αλλά και όλων των ασθενών. Έκανε μάλιστα έναν παραλληλισμό, λέγοντας ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή της πραγματοποίησης της Ημερίδος μετά τη Θεία Λειτουργία, αφού οι Ιατροί πραγματοποιούν μια άλλου τύπου «λειτουργία», διακονώντας την «αγία τράπεζα» των ασθενών ανθρώπων, σύμφωνα με τη χαρακτηριστική φράση του Ιερού Χρυσοστόμου, ο οποίος αναφέρει ότι «ο άνθρωπος είναι ανώτερος από την Αγία Τράπεζα». Τέλος, συνεχάρη και όλους τους παρισταμένους, οι οποίοι με την παρουσία τους, ενθάρρυναν και αυτήν την, με αίσθημα σοβαρότητος, ποιμαντική προσπάθεια της Τοπικής Εκκλησίας.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ