Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 431, 25 Νοεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Θέλουμε να γίνει αυτό το κτίριο η καρδιά της αγάπης»

"Αποστολή Ζωής" για το κέντρο της Αθήνας

Νέα πρωτιά από το Ίδρυμα Ορμύλια

Μήνυμα του Μακαριωτάτου
για τη Φτώχεια και
τον Κοινωνικό αποκλεισμό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Θέλουμε να γίνει αυτό το κτίριο η καρδιά της αγάπης»

Τα εγκαίνια της νέας φιλανθρωπικής εταιρείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την επωνυμία «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» εγκαινίασε την Τρίτη στις 11 το πρωί ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Στον αγιασμό των εγκαινίων, τον οποίο τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούσης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα. Λ. Κατσέλη, η Αν. Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Φ. Γεννηματά, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ν. Σηφουνάκης, η Τομεάρχης Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κυρία Ελ. Βόζεμπεργκ, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κα. Μ. Βαρδινογιάννη, οι επιχειρηματίες κ. Λ. Λαυρεντιάδης, Π. Κυριακίδης και Δ. Μοιραράκη, αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η «Αποστολή» αποτελεί «έναν σταθμό πνευματικό στον δρόμο της διακονίας αγάπης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών».

«Σκοπός αυτού του κτιρίου», είπε, «είναι να γίνει η καρδιά της αγάπης. Το ορμητήριο κάθε προσπάθειας που θέλει να απαλύνει τον άνθρωπο στο πόνο και τον προβληματισμό του». Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος, αφού αναφέρθηκε στους τομείς δράσεις της νέας φιλανθρωπικής εταιρείας, βράβευσε τον π. Ιωάννη Καραλή, τον οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα μαζί με τους συνεργάτες του και τους ενορίτες του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ν. Κόσμου για την παραχώρηση του κτιρίου στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αλλά και τους κ.κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Π. Κυριακίδη που συμπαραστάθηκαν σε αυτή την προσπάθεια, διαθέτοντας ένα σημαντικό ποσό για την κατάλληλη διαμόρφωση και εξοπλισμό του κτηρίου.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές δράσεις που βρίσκονται στο στάδιο της άμεσης υλοποίησης από την «Αποστολή»:

 • Ενίσχυση και αναβάθμιση του προγράμματος σίτισης της Ι.Α.Α. και των ενοριών της (ήδη διανέμονται ημερησίως 10.000 μερίδες φαγητού σε συνανθρώπους μας)

 • Ενίσχυση του προγράμματος Ταβιθά που αφορά στην ένδυση προσφύγων, μεταναστών και απόρων

 • Ανοικτή γραμμή καταπολέμησης της φτώχειας μέσω τηλεματικού κέντρου

 • Ίδρυση δικτύου Κοινωνικών Παντοπωλείων

 • Επαγγελματική ένταξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού (ΑμΕΑ, μεταναστών, μακροχρόνια ανέργων, ατόμων σε κατάσταση φτώχειας κλπ.)

 • Λειτουργία Πολυδύναμου Κέντρου για την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων

 • Ψηφιακό Κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης της κοινωνικής επανένταξης και της απασχόλησης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων

 • Παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με τη δημιουργία Κινητών Μονάδων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και περίθαλψης προς αστέγους, μετανάστες, χρήστες ουσιών κ.λπ.

 • Παροχή υπηρεσιών πρόνοιας και κοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με τη δημιουργία Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας για την υποστήριξη ατόμων σε κρίση (θύματα trafficking, κακοποιημένες γυναίκες, ουσιοεξαρτημένα άτομα)

 • Ίδρυση και Λειτουργία Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης Απεξαρτημένων Ατόμων σε κτήριο της οδού Ιουλιανού

 • Ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Πόνου Ασθενών με ανίατες νόσους ή σε τελικό στάδιο

 • Εκσυγχρονισμός, αναβάθμιση και επέκταση λειτουργίας ειδικής μονάδας προστασίας και περίθαλψης μη αυτοεξυπηρετούμενων ηλικιωμένων

 • Αμφίδρομη διαδικτυακή πλατφόρμα ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης για εφήβους

 • Ενίσχυση του δικτύου υποστήριξης νοητικά και ψυχικά ασθενών με τη δημιουργία Μονάδας Αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer και συγγενών διαταραχών στο Καρέλλειο Ίδρυμα

 • Δημιουργία Κέντρου Ημέρας και Κέντρου Εκπαίδευσης αυτιστικών παιδιών στα Πατήσια

 • Ανάπτυξη και λειτουργία δύο Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down του ιδρύματος Μ. Κόκκορη

 • Πρόγραμμα δικτύωσης εκκλησιαστικών δομών Ψυχικής Υγείας και κατάρτισης στελεχών, προσωπικού, εκπαιδευτών και φροντιστών

 • Δημιουργία ολοκληρωμένου Κέντρου Γεροντολογίας στο Πολυδένδρι (Καπανδρίτι)

 • Ενίσχυση του εθελοντισμού και αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.

 • Ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης εκκλησιαστικών στελεχών για την ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών ευπαθών ομάδων του πληθυσμού

  Κορυφή σελίδας


  "Αποστολή Ζωής" για το κέντρο της Αθήνας

  Το πρόγραμμα "Αποστολή Ζωής" παρουσίασαν το μεσημέρι της Τρίτης στα κεντρικά γραφεία της ATEbank ο Μακαριώτατος και ο διοικητής της ΑΤΕbank κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν το χώρο όπου διανέμονται τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

  Η δράση ''Αποστολή Ζωής'' υλοποιείται από την Μ.Κ.Ο. της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών "ΑΠΟΣΤΟΛΗ'' και την ATEbank στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της τράπεζας και έχει ως σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση των συσσιτίων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος και ο κ. Πανταλάκης επισκέφθηκαν το χώρο του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων όπου διανέμει μερίδες φαγητού σε άστεγους και άπορους συνανθρώπους μας η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

  Κορυφή σελίδας


  Νέα πρωτιά από το Ίδρυμα Ορμύλια

  Εκκλησιαστικά υφάσματα (ιερατικά και λειτουργικά άμφια και διακοσμητικά υφάσματα) της μεταβυζαντινής περιόδου από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας αποτέλεσαν το αντικείμενο μελέτης ερευνητικού προγράμματος.

  Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Byz-tex-Athos. Μεταβυζαντινά υφάσματα από το μοναστήρι της Σίμωνος Πέτρας: χρωστικές ουσίες και προληπτική συντήρηση» και υλοποιείται από το Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης του Ιδρύματος «Ορμύλια», με τη χρηματοδότηση του αμερικανικού ιδρύματος Γκετί.

  Το πρόγραμμα, που ολοκληρώνεται στα τέλη του 2010, επικεντρώνεται στη μελέτη και συντήρηση 36 μεταβυζαντινών υφασμάτων της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, που χρονολογούνται από το 16ο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. «Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μελέτη μιας κατηγορίας αντικειμένων που δεν έχουν ερευνηθεί σε βάθος. Μέχρι σήμερα στο Άγιον Όρος έχει δοθεί έμφαση στα κτήρια και τα ζωγραφικά έργα, ενώ τα υπόλοιπα αντικείμενα, όπως τα υφάσματα, δεν έτυχαν ανάλογης προσοχής», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Θεσσαλονίκης, ερευνητής του Ιδρύματος «Ορμύλια» και υπεύθυνος του προγράμματος, Ιωάννης Καραπαναγιώτης.

  Οι ερευνητές του Ιδρύματος «Ορμύλια» προχώρησαν στη φυσικοχημική μελέτη των υφασμάτων με σκοπό την ταυτοποίηση των υφάνσιμων ινών και των βαφών που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτά και άρα τη μελέτη των τεχνολογιών κατασκευής και βαφής τους. «Μεταξύ άλλων, ταυτοποιήθηκε η χρήση της χρωστικής του χρυσόξυλου, που δεν είναι διαδεδομένη, αλλά χρησιμοποιείται κατ' επανάληψη σε εκκλησιαστικά υφάσματα και της κογχινίλης, ζωικής προέλευσης βαφή που εισήχθη από την Αμερική στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο κ. Καραπαναγιώτης.

  Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα προχώρησε στη συντήρηση των επιλεγόμενων υφασμάτων με έμφαση στην εφαρμογή μεθόδων προληπτικής συντήρησης.

  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσε, εξάλλου, το θέμα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARTE.

  Επόμενος στόχος του Ιδρύματος «Ορμύλια» είναι η υλοποίηση και άλλων ερευνητικών προγραμμάτων με επίκεντρο τα υφάσματα. «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον πλούτο της χώρας μας στα υφάσματα, αρχίζοντας από το Άγιον Όρος», επισημαίνει ο κ. Καραπαναγιώτης.

  Το πρόγραμμα «Byz-Tex-Athos» θα παρουσιάσουν οι ερευνητές του Ιδρύματος «Ορμύλια» Ιωάννης Καραπαναγιώτης και Χρήστος Καρύδης σε δύο εισηγήσεις τους το ερχόμενο Σάββατο στο αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος» στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στο πλαίσιο διεθνούς συμποσίου με θέμα «Συντήρηση και αποκατάσταση των έργων τέχνης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας».

  Κορυφή σελίδας


  ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

      
   
 •