Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 430, 22 Νοεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η κρίση που διανύουμε είναι πάνω απ’ όλα πνευματική»

Επίσημη πρώτη για την “Αποστολή”

Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Φτώχεια και Κοινωνικός Αποκλεισμός»

«Επιθυμούμε την αναβάθμιση της αρχιερατικής μας διακονίας»

Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του Ιστορικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ομόνοια

«Σύγχρονη Εκκλησιαστική Τέχνη
Αρχιτεκτονική – Ζωγραφική»

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
από τις 23 Νοεμβρίου έως 28 Νοεμβρίου 2010
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Η κρίση που διανύουμε είναι πάνω απ’ όλα πνευματική»

Στην Πανηγυρική Θ. Λειτουργία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στη Λειβαδιά προεξήρχε χθες ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου και των Θεοφ. Επισκόπων Αβύδου κ. Κύριλλο, Τανάγρας κ. Πολύκαρπο και Ρεντίνης κ. Σεραφείμ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μακαριώτατος επισήμανε ότι η κρίση που διανύουμε είναι πάνω απ’ όλα πνευματική. «Δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός, δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι. Αυτός ο τόπος πέρασε πολλές κρίσεις και το θέμα είναι να μάθουμε πως να τις υπερβαίνουμε». «Αν δεν αντλήσουμε δύναμη από μέσα μας, τότε δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα.

Αν η Παναγία, ο Χριστός και οι παραδόσεις μας είναι το θεμέλιό μας, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Αν δεν έχουμε ρίζες και πίστη στον Θεό θα ξαναέρθουν κρίσεις σαν και αυτές που περνάμε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά. «Γιατί αν δεν έχουμε φάρμακο, χωρίς να έχουμε κάνει διάγνωση, δεν θεραπευόμαστε» σημείωσε. Και κατέληξε: «Το φάρμακο στη ζωή αυτού του τόπου είναι αυτό που είπε ο Κολοκοτρώνης: Αυτός που πιστεύει στο Θεό προχωράει και ξεπερνά τις δυσκολίες».

Από την πλευρά του ο Σεβ. Ναυπάκτου είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον Μακαριώτατο: «Δεν στηρίζεστε στην επικοινωνία, αλλά στην προσωπική κοινωνία. Δεν σας ενδιαφέρει η λογοπλοκία αλλά η ουσία των λόγων και κυρίως των πράξεων. Ουσιαστικά δεν σιωπάτε, αλλά ο λόγος σας δεν είναι διχαστικός, δεν είναι πολωτικός, αλλά είναι ενωτικός. Γι’ αυτό και δεν προβάλλεται».

«Και αυτό», πρόσθεσε ο κ. Ιερόθεος, «σκανδαλίζει μερικούς, οι οποίοι δεν μπορούν να καταλάβουν τη δύναμη της αδυναμίας. Το να καταλάβει κανείς αυτή την έγκαρπη σιωπή και τον ενωτικό λόγο είναι υπόθεση ζωής και εσωτερικής πληρότητας. Όποιος δεν μπορεί να καταλάβει τη θεολογία της σιωπής, δεν μπορεί να καταλάβει ούτε και τη θεολογία του λόγου ούτε και τη θεολογία της ιεραποστολής».

Κορυφή σελίδας


Επίσημη πρώτη για την “Αποστολή”

Τα εγκαίνια της νέας φιλανθρωπικής εταιρείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την επωνυμία «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» (Ήρας 8 & Δέσπως Σέχου, Ν. Κόσμος) θα τελέσει την Τρίτη 23 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Οι βασικοί τομείς διακονίας της νέας φιλανθρωπικής εταιρείας που έχει δημιουργηθεί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ι.Α.Α. θα είναι οι εξής τέσσερις:

- Προνοιακή Αποστολή. Εντάσσονται όλες οι φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η λειτουργία των υπαρχόντων και των υπό κατασκευή νέων ιδρυμάτων.

- Περιβαλλοντική – Αναπτυξιακή Αποστολή. Το δοκιμαζόμενο περιβάλλον και οι δράσεις που απορρέουν από την ανάγκη προστασίας του, καθώς και η αναπτυξιακή δραστηριότητα με νέες τεχνολογίες και υποδομές είναι ο στόχος της δεύτερης περιοχής εργασίας της Αποστολής.

- Αποστολή Νέων. Στη διακονία των νέων ενεργοποιείται ο τομέας αυτός, έχοντας στόχο την υποστήριξη του ήδη επιτελούμενου έργου από το Γραφείο Νεότητος της Ι.Α.Α., του συντονισμού των προσπαθειών και τη δημιουργία νέων υποδομών για την αρτιότερη προσφορά στον κεντρικό αυτό τομέα της ποιμαντικής ευθύνης.

- Πολιτιστική – Εκπαιδευτική Αποστολή. Στον συγκεκριμένο τομέα θα ενταχθούν όλες οι επιμορφωτικές και οι πολιτιστικές δράσεις, με στόχο τη συστηματοποίηση της δια βίου μάθησης και επιμόρφωσης των κληρικών και των λαϊκών στελεχών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές δράσεις που βρίσκονται στο στάδιο της άμεσης υλοποίησης από την ΜΚΟ «Αποστολή»:

Ενίσχυση και αναβάθμιση του προγράμματος σίτισης της Ι.Α.Α. και των ενοριών της (ήδη διανέμονται ημερησίως 10.000 μερίδες φαγητού σε συνανθρώπους μας)

Ενίσχυση του προγράμματος Ταβιθά που αφορά στην ένδυση προσφύγων, μεταναστών και απόρων

Ανοικτή γραμμή καταπολέμησης της φτώχειας μέσω τηλεματικού κέντρου

Ίδρυση δικτύου Κοινωνικών Παντοπωλείων

Επαγγελματική ένταξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού (ΑμΕΑ, μεταναστών, μακροχρόνια ανέργων, ατόμων σε κατάσταση φτώχειας κλπ.)

Λειτουργία Πολυδύναμου Κέντρου για την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων

Ψηφιακό Κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης της κοινωνικής επανένταξης και της απασχόλησης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων

Παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με τη δημιουργία Κινητών Μονάδων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και περίθαλψης προς αστέγους, μετανάστες, χρήστες ουσιών κ.λπ.

Παροχή υπηρεσιών πρόνοιας και κοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με τη δημιουργία Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας για την υποστήριξη ατόμων σε κρίση (θύματα trafficking, κακοποιημένες γυναίκες, ουσιοεξαρτημένα άτομα)

Ίδρυση και Λειτουργία Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης Απεξαρτημένων Ατόμων σε κτήριο της οδού Ιουλιανού

Ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Πόνου Ασθενών με ανίατες νόσους ή σε τελικό στάδιο

Εκσυγχρονισμός, αναβάθμιση και επέκταση λειτουργίας ειδικής μονάδας προστασίας και περίθαλψης μη αυτοεξυπηρετούμενων ηλικιωμένων

Αμφίδρομη διαδικτυακή πλατφόρμα ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης για εφήβους

Ενίσχυση του δικτύου υποστήριξης νοητικά και ψυχικά ασθενών με τη δημιουργία Μονάδας Αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer και συγγενών διαταραχών στο Καρέλλειο Ίδρυμα

Δημιουργία Κέντρου Ημέρας και Κέντρου Εκπαίδευσης αυτιστικών παιδιών στα Πατήσια

Ανάπτυξη και λειτουργία δύο Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down του ιδρύματος Μ. Κόκκορη

Πρόγραμμα δικτύωσης εκκλησιαστικών δομών Ψυχικής Υγείας και κατάρτισης στελεχών, προσωπικού, εκπαιδευτών και φροντιστών

Δημιουργία ολοκληρωμένου Κέντρου Γεροντολογίας στο Πολυδένδρι (Καπανδρίτι)

Ενίσχυση του εθελοντισμού και αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.

Ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης εκκλησιαστικών στελεχών για την ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών ευπαθών ομάδων του πληθυσμού

Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» είναι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και Γενικός Διευθυντής ο κ. Κων/νος Δήμτσας. Να σημειωθεί πως η «Αποστολή» έχει ήδη υπογράψει μνημόνια συνεργασίας για την ανάπτυξη κοινών δράσεων με το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τη Νομαρχία Αθηνών.

Κορυφή σελίδας


Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Φτώχεια και Κοινωνικός Αποκλεισμός»

Αύριο Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010, στο Συνεδριακό Χώρο του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με φορέα υλοποίησις την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων με την συνεργασία της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας και των Γραφείων των Αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, για την ενημέρωση των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων-Στελεχών των Ιερών Μητροπόλεων Θεσσαλίας, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θράκης της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί θεσμικών θεμάτων της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως σήμερα και υπό τον γενικό τίτλο: «Φτώχεια» και «Κοινωνικός Αποκλεισμός», με την ευκαιρία της ανακηρύξεως από την Ευρωπαϊκή Ένωση του έτους 2010 ως έτους των ως άνω κοινωνικών φαινομένων.

Στην διάρκεια των εργασιών της Ημερίδας (09.00 - 14.00), μηνύματα προς τους Συνέδρους θα απευθύνουν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και άλλοι.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας είναι το ακόλουθο:

1. Χαιρετισμός προς τους Συνέδρους υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

2.Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων περί του σκοπού της Ημερίδας.

3.Εισήγηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Τιμοθέου Άνθη, Γραμματέως της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, με θέμα την παρουσίαση της επιτελούμενης φιλανθρωπικής και κοινωνικής διακονίας από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

4. Εισηγήσεις των Διευθυντών των Γραφείων των Αντιπροσωπειών στην Αθήνα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την παρουσίαση των δομών και των δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της «Φτώχειας» και του «Κοινωνικού Αποκλεισμού».

5.Διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων και δυνατότητα παρουσίασης της φιλανθρωπικής και κοινωνικής διακονίας των Ιερών Μητροπόλεων, όπως επίσης και διατύπωση προτάσεων για περαιτέρω ανάπτυξη της κοινωνικής διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κορυφή σελίδας


«Επιθυμούμε την αναβάθμιση της αρχιερατικής μας διακονίας»

Δύο συμβολικές κινήσεις, ένα χρόνο μετά την ενθρόνισή του στο Διδυμότειχο, ήταν το επιστέγασμα της πρώτης δημιουργικής χρονιάς του Μηρτοπολίτου κ. Δαμασκηνού στην ακριτική επαρχία Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου.

Το απόγευμα της 19ης Νοεμβρίου, επέστρεψε στον τόπο που τον υποδέχθηκε ο Βόρειος Έβρος στις 19/11/2009, στην Δαδιά, και εκεί στο ανακαινισμένο και επανδρωμένο πλέον Μοναστήρι της, έκανε την κουρά ενός νέου από την Νέα Βύσσα, την κωμόπολη που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Αδριανούπολη. Στο νέο μοναχό έδωσε το όνομα του Αγίου Κυρίλλου του Στ’ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος απαγχονίστηκε στην Κυριακή του Θωμά του 1821 στην Αδριανούπολη, και είναι πολιούχος της Νέας Ορεστιάδος, της πόλης που δημιουργήθηκε από του πρόσφυγες της Αδριαναουπόλεως.

Την επόμενη, επέτειο της πρώτης του Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Διδυμοτείχου, λειτούργησε και έκανε την 34η από της ενθρονίσεως του χειροτονία. Πριν την απόλυση της Θείας λειτουργίας ο κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν το παρελθόν έτος, ανάμεσα στα οποία η ανέγερση Ναού αφιερωμένου στον εκ Διδυμοτείχου άγιο Ιωάννη Βατάτζη τον Ελεήμονα.

Αμέσως μετά εγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία της Μητροπόλεως, για τα οποία ο Μητροπολίτης είπε «Σήμερον, εγκαινιάζομεν τα νέα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως μας εις τον επί τούτο διαρρυθμισθέντα, ευπρεπισθέντα και εξωραϊσθέντα χώρον του Επισκοπείου, δια να ανταποκρίνωνται εις τα δεδομένα των καιρών και τας ανάγκας του κλήρου και του λαού μας. Η αναβάθμισις των Γραφείων εκ του υπογείου χώρου, όπου ελειτούργουν μέχρι σήμερον, σαφώς πιστεύομεν ότι έχει νόημα αλληγορικόν διότι ενδομύχως επιθυμούμε την αναβάθμισιν της αρχιερατικής μας διακονίας».

Κορυφή σελίδας


Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του Ιστορικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ομόνοια

«Οι υπηρεσίες έχουν δυσκολίες, αλλά υπάρχει υλικό για να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το έχουμε αφήσει ώστε να αποκατασταθεί», σημείωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του Κ.Σ.Ν.Μ. Λίνα Μενδώνη στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, όπου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η έγκριση της προμελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του ερειπωμένου Ιστορικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ομόνοια.

Ο ναός θεμελιώθηκε το 1871 από τον Λύσανδρο Καυτατζόγλου και ολοκληρώθηκε το 1905 πιθανότατα και με τη συμβολή του Ερνέστου Τσίλλερ. Αφιερώθηκε στον Άγιο Κωνσταντίνο με αφορμή τη γέννηση του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου Α’.

Στο διατηρητέο μνημείο, που έχει καταπονηθεί κυρίως από τις σφαίρες των Δεκεμβριανών του 1944 και τους σεισμούς του 1981 και του 1999, υπάρχουν σημαντικές τοιχογραφίες των Αναστάσιου Λουκίδη, Φώτη Κόντογλου κ.ά., οι οποίες θα αποκατασταθούν. Αν χρειαστεί να αφαιρεθούν κάποιες νεότερες (αφιερώματα), το θέμα θα εξεταστεί σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους συντηρητές.

Άλλο βασικό πρόβλημα του ογκώδους ναού είναι η υγρασία (το 2009 κατέρρευσε τμήμα της οροφής, με αποτέλεσμα να μπαίνουν νερά μέσα στον ναό), αλλά και τα μεταλλικά δοκάρια που στηρίζουν τον ναό, τα οποία δύσκολα θα σταθούν όρθια σε έναν ενδεχόμενο σεισμό.

Για την ολοκλήρωση των εργασιών επιδιώκεται η ένταξη της προμελέτης κατασκευής στο Ε.Σ.Π.Α., γι’ αυτό και σύντομα θα παρουσιαστεί και η στατική προμελέτη.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ