Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 429, 18 Νοεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου για την «Κάρτα του πολίτη»

«Τους κληρικούς τους θέλουμε μπροστάρηδες στην κοινωνία και όχι μεμψίμοιρους ουραγούς»

Σπουδάζοντας τον Θρησκευτικό Τουρισμό

«Απειλή» για τα Σκόπια η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας

Επαναπατρισμός για έξι εικόνες της Κύπρου

Έκθεση για τον Ελληνισμό της Καππαδοκίας

Η ζωγραφική στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη

Από τις 16 Νοεμβρίου 2010 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2011 το Μουσείο Μπενάκη επιχειρεί με μια σειρά διαλέξεων να μας γνωρίσει την καλλιτεχνική παραγωγή στη βενετοκρατούμενη Κρήτη και ιδιαίτερα το έργο του ζωγράφου Αγγέλου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου για την «Κάρτα του πολίτη»

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο, ότι, το απόγευμα της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου ε.ε., συμμετείχαν σε κοινή Συνεδρίαση στο Συνοδικό Μέγαρο η Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στελέχη της Ελληνικής Κυβερνήσεως και ειδικοί Επιστήμονες και Εμπειρογνώμονες, τόσο από τον χώρο της Νομικής, όσον και της Πληροφορικής, με αντικείμενο την μελέτη της εκδόσεως της "Κάρτας του Πολίτη".

Από την Σύσκεψη προέκυψαν τα κάτωθι συμπεράσματα :

1. Η Κυβέρνηση προχωρεί στην αντικατάσταση της Αστυνομικής Ταυτότητος με την "Κάρτα του Πολίτη", η τεχνολογία της οποίας θα την καθιστά απαραχάρακτη και θα προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών από την δράση του κοινού εγκλήματος. Σε αυτή θα περιέχονται μόνο τα στοιχεία ταυτότητος του κατόχου.

2. Αναμένεται από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση στις αρχές του νέου έτους 2011, και επομένως και προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, σχέδιο κειμένου με τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την έκδοση της "Κάρτας".

3. Από την πλευρά των Μελών των Συνοδικών Επιτροπών τονίσθηκε, ότι η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να διαφυλάττει την ελευθερία του προσώπου και να υπερασπίζεται την ακεραιότητα της πίστεως. Γι' αυτό :

α) Η "Κάρτα του Πολίτη" δεν πρέπει να περιέχει κατ' ουδένα τρόπο εμφανή η αφανή τον αριθμό "666".

β) Επίσης κατ' ουδένα τρόπο πρέπει με αυτή να παραβιάζονται οι προσωπικές ελευθερίες.

4. Τα στελέχη της Ελληνικής Κυβερνήσεως εδήλωσαν, ότι συμφωνούν με τις παρατηρήσεις των Μελών των αρμοδίων Επιτροπών της Εκκλησίας και θα τις λάβουν υπ' όψιν τους.

Τούτων δοθέντων η Ιερά Σύνοδος αναμένει το καταρτιζόμενο σχέδιο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την έκδοση της "Κάρτας" για να τοποθετηθεί υπευθύνως.

Γι' αυτό συνιστά στον ευαγή Ιερό Κλήρο, στους Μοναχούς και στους πιστούς να αναμένουν την τελική θέση Της.

Κορυφή σελίδας


«Τους κληρικούς τους θέλουμε μπροστάρηδες στην κοινωνία και όχι μεμψίμοιρους ουραγούς»

Περίπου πενήντα νέους κληρικούς υποδέχθηκε, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο ΄Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τη Δευτέρα το πρωί, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Το αρχικό καλωσόρισμα απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, Πρωτοπρ. π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στον ιστορικό ρόλο της ενορίας στη ζωή της Εκκλησίας, ενώ αναφέρθηκε και στη σύγχρονη ανάγκη Ποιμαντικής των νέων κληρικών, η οποία οδήγησε άλλωστε και στη σύσταση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως.

Ακολούθησε η ομιλία του Μακαριωτάτου προς τους υποψήφιους κληρικούς, κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε τη σπουδαιότητα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως. «Το Ι.Π.Ε. έρχεται επικουρικά να συμπληρώσει, με το πολύπλευρο παιδευτικό του έργο, την κατάρτιση των υποψηφίων κληρικών, σε συνεργασία με τους πνευματικούς τους, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρίσματα και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα εκάστου, προκειμένου να τους αξιοποιήσει κατά τον καταλληλότερο τρόπο για τις ποικίλες και μεγάλες ανάγκες της εκκλησιαστικής διακονίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Τον πρώτο ρόλο όμως», πρόσθεσε, «έχει σε κάθε περίπτωση η ελευθερία της βουλήσεως του νέου υποψηφίου ιερωμένου και ο διάλογος του καθενός με τον εαυτό του, με τον πνευματικό του και με τον Θεό».

«Τους κληρικούς τούς θέλουμε μπροστάρηδες στην κοινωνία, και όχι μεμψίμοιρους ουραγούς. Αυτό να έχετε πάντα ως κατευθυντήρια αρχή στη ζωή σας ως ανεξάρτητες προσωπικότητες», τόνισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Μακαριώτατος.

Κορυφή σελίδας


Σπουδάζοντας τον Θρησκευτικό Τουρισμό

Δύο μεταπτυχιακά προγράμματα με αντικείμενο σπουδών τον θρησκευτικό τουρισμό πρόκειται να λειτουργήσουν άμεσα με τη σύμπραξη τριών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και της Εκκλησίας της Ελλάδας, όπως γνωστοποιήθηκε σε συνάντηση που είχαν οι εμπλεκόμενοι φορείς στην αίθουσα του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ι.Μ. Πεντέλης, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράφηκε η σχετική προγραμματική συμφωνία.

Η προγραμματική συμφωνία η οποία περιλαμβάνει τη λειτουργία των δύο μεταπτυχιακών προγραμμάτων καθώς και την έναρξη του Διαρκούς Φόρουμ για το Θρησκευτικό τουρισμό, υπογράφηκε μεταξύ του Τμήματος Θεολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθηνών, του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Συνόδου.

Ενδεικτικές, επίσης, του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκύπτει από την Εκκλησία της Ελλάδος για τη μορφή αυτή τουρισμού είναι και τα λεγόμενα τόσο του Μητροπολίτη Δημητριάδος, ο οποίος επικαλέστηκε έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού ότι «ο θρησκευτικός τουρισμός παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσης σε αντίθεση με τον τουρισμό αναψυχής» καθώς και του Μητροπολίτη Ζακύνθου, ο οποίος, θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία της ανάπτυξης του Θρησκευτικού παράλληλα με τον τουρισμό αναψυχής, τόνισε: «Θέλουμε να θυμίσουμε στον Χριστιανό ότι μαζί με την αναψυχή, υπάρχει και η ψυχή».

Στο πρώτο μεταπτυχιακό, η φοίτηση θα είναι υποχρεωτική και θα διαρκεί δύο χρόνια, εκ των οποίων ο ένας θα αφορά σε επιτυχή παρακολούθηση και αξιολόγηση δέκα μαθημάτων και ο δεύτερος στη σύνταξη πτυχιακής εργασίας. Το πρόγραμμα σπουδών έχει καταρτιστεί από κοινού, από τα δύο Ιδρύματα της χώρας: ΤΕΙ Αθήνας και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, και τα μαθήματα που περιλαμβάνονται σ' αυτό συνδυάζουν τις θεολογικές και τουριστικές σπουδές. Το δεύτερο μεταπτυχιακό θα είναι εξ' αποστάσεως και θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία, εκτός των δύο προαναφερομένων ιδρυμάτων, και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Φόρουμ για το θρησκευτικό τουρισμό

Τη νέα αυτή πρωτοβουλία παρουσίασε ο καθηγητής και αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας, κ. Περικλής Λύτρας.

Το φόρουμ έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα χώρο συνάντησης όλων των φορέων που εμπλέκονται στο θρησκευτικό τουρισμό, τόσο από το ακαδημαϊκό όσο και από τον επιχειρηματικό χώρο και για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους σχετικά με το θέμα.

Κορυφή σελίδας


«Απειλή» για τα Σκόπια η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ. Ιωάννης, την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 τέθηκε υπό κράτηση στο διασυνοριακό Καλοτίνα, μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας.

Σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας ο κ. Ιωάννης συνελήφθη με βάση ένταλμα του γραφείου INTERPOL της ΠΓΔΜ, και τέθηκε σε 24ωρη κράτηση.

Η «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Ιωάννης, δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές της ΠΓΔΜ και η δράση της είχε θεωρηθεί ότι είναι «απειλητική» για τη χώρα.

Κορυφή σελίδας


Επαναπατρισμός για έξι εικόνες της Κύπρου

Η συντονισμένη συνεργασία της Εκκλησίας της Κύπρου με την πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο και το Υπουργείο Εξωτερικών οδήγησαν στην σημαντική επιτυχία της επιστροφής στην Εκκλησία της Κύπρου έξι μεταβυζαντινών εικόνων του 18ου και 19ου αιώνος που είχαν κλαπεί από την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Η ομάδα των έξι εικόνων βρισκόταν στην κατοχή φιλόκαλης και ευσεβούς οικογένειας στο Μόναχο της Γερμανίας.

Έχοντας υπόνοιες για την πιθανότητα προέλευσης των εικόνων, την κατεχόμενη Κύπρο, επικοινώνησαν με την πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο και ζήτησαν την διερεύνηση της υπόθεσης.

Μετά την ενημέρωση της Εκκλησίας από το Υπουργείο Εξωτερικών και την εξέταση των εικόνων από τούς βυζαντινολόγους κ. Α. Παπαγεωργίου και κ. Κυριάκο Παπαϊωακείμ τεκμηριώθηκε επιστημονικά η κυπριακή προέλευση των εικόνων.

Όλες οι εικόνες είναι έργα της σχολής αγιογραφίας της Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου που άκμασε στην Κύπρο κατά τον 18ο και το πρώτο μισό του 19ου αιώνος. Πρόκειται για:

1) Μεγάλη εικόνα του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου (1762) δωρεά του Αγ. Παναρέτου Μητροπολίτη Παφου, σε ναο της κατεχόμενης Κυπρου.

2) Μικρή εικόνα του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου (18ος αι.) από το εικονοστάσιο της Μονής Παναγίας Τοχνίου.

3) Μικρή εικόνα του Αγ. Ηρακλειδίου (18ος αι.)

4) Μικρή εικόνα του Αγ. Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού (1810)

5) Μικρή εικόνα της Βαϊοφόρου (18ος αι.) και

6) Μικρή εικόνα της Βαπτισης του Χριστού (1792)

Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, Αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κυπρου στούς Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, κατόπιν συνεννοήσεως μετέβη και συνάντησε την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου την οικογένεια που είχε στην κατοχή της τις ανωτέρω εικόνες.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, αφού παραδόθηκε η επιστημονική τεκμηρίωση που βεβαιώνει την κυπριακή προέλευση των εικόνων, αυτές αποδόθηκαν στον Εκπρόσωπο της Εκκλησίας με την ευχή της σύντομης αποκατάστασης τους στούς χώρους λατρείας, που βέβηλα και ιερόσυλα χέρια τις απομάκρυναν.

Στην ευγενή οικογένεια η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, επιδόθηκε σύγχρονη μικρή εικόνα του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κυπρου, Αποστόλου Βαρνάβα καθώς και ευχαριστήρια επιστολή.

Κορυφή σελίδας


Έκθεση για τον Ελληνισμό της Καππαδοκίας

Έκθεση με φωτογραφίες και κειμήλια από την Καππαδοκία, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες όταν ήλθαν στην Ελλάδα το 1924 ως ανταλλάξιμοι πληθυσμοί, διοργανώνεται στην Τεχνόπολη από τις 26 έως και τις 28 Νοεμβρίου 2010.

Κεντρικό στοιχείο της έκθεσης, ο άνθρωπος και τα δημιουργήματά του, στην περιοχή της Καππαδοκίας με το εξωπραγματικό τοπίο όπως το λάξευσε η φύση. Η Καππαδοκία, ένας τόπος άγνωστος στους πολλούς, ασκεί μία ιδιαίτερη γοητεία. Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί μέσα από τα εκθέματα που μαρτυρούν τη ζωή, τον πολιτισμό, την παράδοση αιώνων να ανιχνεύσει την Καππαδοκία.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Νοέμβριου στις 18.00.

Πληροφορίες
Αίθουσα: Άγγελος Σικελιανός, Πειραιώς 100, Γκάζι. Είσοδος ελεύθερη

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ