Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 426, 8 Νοεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ίδρυμα Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος

Τέλος εργασιών για την ΚΒ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας

Στην Καστοριά αντίγραφο της εικόνας «Παναγίας Πορταϊτίσσης»Β’ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
26 – 27 Νοεμβρίου 2010
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ίδρυμα Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος

H ανάγκη συνεχούς επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου της καθ’ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, ώστε να αντιμετωπίζει επωφελώς τα προβλήματα της Ιερατικής διακονίας, μας ώθησε να συστήσωμε το Ίδρυμα Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, το οποίο έτυχε της εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας και ήδη είναι έτοιμο να εφαρμοσθεί. Υπεύθυνο Γενικό Διευθυντή ωρίσαμε τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, Διδάκτορα της Θεολογίας και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιστήμονες γλωσσομαθείς και πεπειραμένους, τον Αρχιμ. Άνθιμο Νεραντζή, Ιεροκήρυκα, κάτοχο Αγγλικής γλώσσης, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Γαλανόπουλο, Διδάκτορα της Φιλοσοφίας, κάτοχο Αγγλικής, Γαλλικής και Γερμανικής, τον Ελλογιμώτατο κ. Σπυρίδωνα Πολίτη, Παιδαγωγό, κάτοχο Γαλλικής και τον κ. Μιχαήλ Παναγιώτου, Θεολόγο, υποψήφιο Διδάκτορα. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος καταρτίσθηκε το πρόγραμμα του πρώτου Κύκλου Μαθημάτων πενταμήνου διαρκείας (Νοέμβριος – Μάρτιος) με θεματικές ενότητες κατά μήνα.

Α) Το μυστήριο της Ιερωσύνης και οι Ιερείς (Νοέμβριος).

Β) Η δια της Εκκλησίας ανακαίνιση του κόσμου (Δεκέμβριος).

Γ) Ενοριακή ποιμαντική (Ιανουάριος).

Δ) Ενορία και Λειτουργική ζωή (Φεβρουάριος).

Ε) Η Εκκλησία πορευομένη (Μάρτιος).

Τα μαθήματα που αφορούν σε όλους τους Εφημερίους και τα υποψήφια στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεως, θα υλοποιηθούν σε κύκλους τριετούς διαρκείας, διευρυνόμενα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προοπτικές της εποχής. Οι εισηγητές των θεμάτων είναι επιστήμονες ανεγνωρισμένης εμπειρίας και κυρίως εθελοντές.

Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, φιλοδοξεί να συμπληρώσει στα στελέχη της Εκκλησίας, γνώσεις και εμπειρίες, τις οποίες ελλιπώς προσφέρει η Εκκλησιαστική Μέση και Ανωτάτη εκπαίδευση και να καταρτίσει τα στελέχη της, ώστε να λειτουργούν αποδοτικά και εποικοδομητικά μέσα στην κοινωνία των πιστών και των αδιαφόρων, η οποία συνεχώς εξελίσσεται και μεταβάλλεται.

Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Λαμίας.

Κορυφή σελίδας


Τέλος εργασιών για την ΚΒ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας

Η ΚΒ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, από 1 έως 3 Νοεμβρίου 2010, με τη φιλόξενη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου και υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, με θέμα: «Μορφές και εκφράσεις του σύγχρονου Αποκρυφισμού».

Η Συνδιάσκεψη, μετά το πέρας των εργασιών της, συνέταξε και ενέκρινε ομοφώνως κείμενο Πορισμάτων, στα οποία, μεταξύ των άλλων τονίζει ότι:

Η πρόοδος των θετικών επιστημών και η είσοδος της τεχνολογίας στη ζωή της ανθρωπότητας δημιούργησαν σε πολλούς την άλογη υπόνοια, ότι οι φυσικοί νόμοι δεν αφήνουν περιθώρια για παρουσία και παρέμβαση του Θεού στη ζωή μας και για την ύπαρξη του πνευματικού κόσμου.

Έτσι πολλοί άνθρωποι, για την ικανοποίηση των θρησκευτικών αναζητήσεων τους, που είναι έμφυτες και ανεξίτηλες, εστράφησαν σε μια δήθεν νέα μορφή θρησκείας, πιο προσιτή στο πνευματικό πλαίσιο της εποχής, και οδηγήθηκαν στον πνευματισμό, στη μαγεία και σε άλλα θρησκευτικά μορφώματα, που όλα μαζί ονομάζονται αποκρυφισμός.

Συνήθως ο προπαγανδισμός των αποκρυφιστών για προσέλκυση οπαδών γίνεται με μια γλώσσα εντελώς μοντέρνα και με όρους από τη σύγχρονη τεχνολογία και τη σύγχρονη αθεϊστική φιλοσοφία. Με τον τρόπο αυτό, αρκετοί άνθρωποι, και μάλιστα νέοι, αποκομμένοι από την αληθινή χριστιανική πίστη, λόγω χαλάρωσης της εκκλησιαστικής ζωής, στρέφονται συχνά στον αποκρυφισμό, αναζητώντας απαντήσεις στα υπαρξιακά τους προβλήματα.

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός ήλθε στον κόσμο για να λύσει τα έργα του διαβόλου, δηλαδή όλες τις μορφές δαιμονικής λατρείας και μαγείας, και για να μας απομακρύνει από την πλάνη της ειδωλολατρίας.

Αντίδοτο στη «γοητεία» της μαγείας και της παραθρησκείας είναι η συνειδητή στροφή προς τον Χριστό, που είναι η Αλήθεια. Όποιος αναζητεί την Αλήθεια και τη γνωρίζει, ελευθερώνεται, γιατί μόνο η Αλήθεια ελευθερώνει.

Μάθετε περισσότερα στη Συνοδική Επιτροπή επί των αιρέσεων

Κορυφή σελίδας


Στην Καστοριά αντίγραφο της εικόνας «Παναγίας Πορταϊτίσσης»

Αντίγραφο της Θαυματουργού Εικόνας «Παναγίας Πορταϊτίσσης» που φυλάσσεται στο Άγιο Όρος υποδέχθηκε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου η πόλη της Καστοριάς.

Την εικόνα μετέφερε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής των Ιβήρων Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ. Η υποδοχή έγινε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου και στη συνέχεια τελέσθηκε δοξολογία και μέγα πανηγυρικός εσπερινός.

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Το αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας αγιογραφήθηκε στο Άγιο Όρος, καθαγιάστηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Πορταϊτίσσης της Ιεράς Μονής των Ιβήρων και θα φυλάσσεται από εδώ και στο εξής ως κειμήλιο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ