Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 425, 4 Νοεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκστρατεία ενημέρωσης από το Ε.Β.Ε.Α. για τη δράση της Αποστολής

Η εορτή του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα στη Λευκάδα

Μαθήματα Πληροφορικής στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αναλήψεως Κυρίου Βριλησσίων

Όψεις της σύγχρονης εκκλησιαστικής τέχνης στο Βυζαντινό ΜουσείοΜορφές της Βάσως Κατράκη
στο Κυκλαδικής Τέχνης


Δείτε αντιπροσωπευτικά έργα
της Ελληνίδας χαράκτριας στο eikastikon.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εκστρατεία ενημέρωσης από το Ε.Β.Ε.Α. για τη δράση της Αποστολής

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, επισκέφθηκε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, προκειμένου να του εκφράσει τη θέληση του επιχειρηματικού κόσμου και του Ε.Β.Ε.Α. που τον εκπροσωπεί, να συμβάλλει ουσιαστικά στο έργο της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φτώχειας στη χώρα μας, το οποίο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ίδρυση της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης «Αποστολή» –τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στις 23 Νοεμβρίου- και η οποία θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο για όλες τις δράσεις που αφορούν στην ανακούφιση και στην στήριξη των εμπερίστατων συνανθρώπων μας.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο ότι το Επιμελητήριο θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των 102.000 επιχειρήσεων-μελών του, προκειμένου να συμβάλουν τα μέγιστα και να σταθούν αρωγοί στο έργο της Εκκλησίας.

Κορυφή σελίδας


Η εορτή του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα στη Λευκάδα

Την 12η Νοεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει κάθε χρόνο την μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, τον οποίον το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδας τιμά ως προστάτη και έφορό του. Η φετινή πανήγυρις του Αγίου Ιωάννου θα λάβει χώρα στον Ιερό Ναό Παναγίας των Ξένων Λευκάδος.

Έτσι, την επόμενη Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου κ. κ. Θεοφίλου, με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα. Ώρα ενάρξεως Θ. Λειτουργίας: 08.45 π.μ.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα πραγματοποιηθεί ο απολογισμός του ΕΡΑΝΟΥ ΑΓΑΠΗΣ του 2010 και, στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος θα τιμήσει όσους, κληρικούς και λαϊκούς, συμμετείχαν εις τα συνεργεία του Εράνου.

Κορυφή σελίδας


Μαθήματα Πληροφορικής στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αναλήψεως Κυρίου Βριλησσίων

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής για τα μαθήματα πληροφορικής στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αναλήψεως Κυρίου Βριλλησίων. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται, όπως κάθε χρόνο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας κατά το ακόλουθο πρόγραμμα: 1. “ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Η/Υ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ”. ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ. (Διάρκεια φοίτησης 50 ώρες).

2. “ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙΙ : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ”.
ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ. (Διάρκεια φοίτησης 50 ώρες).

3. “ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΙΝΤΕΡΝΕΤ)”.
(Διάρκεια φοίτησης 25 ώρες).

Για τα μαθήματα χορηγείται βεβαίωση σπουδών από το Υπουργείο Παιδείας. Αιτήσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο τηλ. 210 80 45 460.

Κορυφή σελίδας


Όψεις της σύγχρονης εκκλησιαστικής τέχνης στο Βυζαντινό Μουσείο

Από την Τρίτη 23 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010 το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα φιλοξενήσει την έκθεση «Σύγχρονη Εκκλησιαστική Τέχνη. Αρχιτεκτονική – Ζωγραφική». Το γεγονός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Β΄ Επιστημονικού Συμποσίου Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης, (26 & 27 Νοεμβρίου 2010, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο), που διοργανώνει το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες-μέλη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό το έργο σύγχρονων δημιουργών οι οποίοι ποτέ δεν έπαψαν να εργάζονται για τον εμπλουτισμό της μακραίωνης παράδοσης των εκκλησιαστικών τεχνών. Συμμετέχουν επιλεγμένοι αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, των οποίων το έργο είναι γνωστό και αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Μέσα από τις καταθέσεις τους ανακεφαλαιώνουν την παράδοση, προσθέτοντας ο καθένας με τη δική του σύνθεση και τεχνοτροπία νέα στοιχεία για τον τρόπο έκφρασης της εκκλησιαστικής τέχνης, σε μια εποχή που καθιερωμένες αρχιτεκτονικές και εικαστικές αξίες συχνά αμφισβητούνται και μεταβάλλονται.

Οι δημιουργοί συνομιλούν με τα ρεύματα και τις νέες καλλιτεχνικές τάσεις που αναπτύσσονται διεθνώς. Χωρίς να παραθεωρούν ό,τι έχει μέχρι τώρα κληροδοτήσει η παράδοση, έρχονται να την διευρύνουν και να παρουσιάσουν έργο μοντέρνο και ταυτόχρονα παραδοσιακό. Έτσι καταθέτουν προτάσεις, πειραματικής συχνά μορφής, προκειμένου να ανοίξει ένας ειλικρινής και γόνιμος διάλογος μέσα στο εκκλησιαστικό σώμα των σημερινών Ορθοδόξων. Το εγχείρημα φιλοδοξεί να οδηγήσει σε μια αναγέννηση της εκκλησιαστικής τέχνης, η οποία θα διακρίνεται για τη δημιουργικότητα, τη ζωντάνια της, αλλά και τη λειτουργικότητά της, στο πλαίσιο της σύγχρονης λατρευτικής πραγματικότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Συμμετέχουν με έργα τους οι:
Αρχιτέκτονες: Ν. Αξιώτης (με έργα Γεωργίου Αξιώτη), Π. Διδώνη, Θ. Καναρέλης, Π. Κουφόπουλος – Μ. Μυριανθέως-Κουφοπούλου, Στ. Μαμαλούκος, Ν. Παπαγιαννάκος, Μελετητική-Γραφείο Μελετών Αλεξ.-Ν. Τομπάζη Ε.Π.Ε.
Ζωγράφοι: Μ. Βασιλάκης, Κ. Βαφειάδης, Μ. Γρηγορέας, Μ. Καμπάνης, Σ. Καρδαμάκης, Γ. Κόρδης, Χ. Λιόνδας, Κ. Μαρκόπουλος, Γ. Μητράκας, Γ. Μποζάς, Κ. Ξενόπουλος, Μ. Σιγάλα, π. Σ. Σκλήρης, Δ. Τσιάντας, Β. Τσοτσώνης, Δ. Χατζηαποστόλου, Ν. Χούτος.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ