Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 424, 1 Νοεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναδεικνύεται η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη

Ο Αρχιεπίσκοπος στο πλευρό των πέντε αστυνομικών

Νέοι άνθρωποι στα Εκκλησιαστικά Συμβούλια

Ποιμαντική Διακονία Κωφών και Βαρήκοων στη Χαλκίδα

Σεμινάρια για το έργο του Αγίου των Ελληνικών γραμμάτων

Οργή για τους βανδαλισμούς στο ελληνικό νεκροταφείο της ΊμβρουΝέα από τις Μητροπόλεις μας


Συνέδριο στη Λάρισα με θέμα:

Μορφές και εκφράσεις
του σύγχρονου Αποκρυφισμού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αναδεικνύεται η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη

Θα αλλάξουν όψη το επόμενο χρονικό διάστημα πέντε εκκλησιαστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης που είναι εγγεγραμμένα στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για τους ναούς των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Νικολάου του Ορφανού, της Αγίας Αικατερίνης, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του καθολικού της Μονής Βλατάδων. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν έργα στον περιβάλλοντα χώρο κάθε μνημείου, με στόχο την αποκατάσταση και την ανάδειξη της ιστορικότητάς του.

Το σχετικό έργο, που φέρει τον τίτλο «Οάσεις ιστορικής μνήμης και φυσικού περιβάλλοντος: Μοναστηριακοί Κήποι» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας - Θράκης» 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ), έπειτα από την αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή.

Όπως αναφέρει μάλιστα ανακοίνωση της Περιφέρειας, ενώ οι γραπτές ιστορικές πηγές κάνουν λόγο για καλαίσθητους περίκλειστους κήπους - μικρογραφίες της Εδέμ, οι μοναστηριακοί αυτοί χώροι έφθασαν στις μέρες μας αλλότριοι προς τα συστατικά, τα μεγέθη και τις αναφορές τους, τόσο ως προς τα μνημεία όσο και ως προς τον αστικό ιστό, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις, τους κατακερμάτισε. Στόχος των παρεμβάσεων που προγραμματίζονται, είναι πλέον η προστασία των μνημείων και η σωστή ένταξή τους στο περιβάλλον της πόλης.

Εξάλλου, με την ίδια απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπεται η ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου Σταγείρων Χαλκιδικής, ο εξοπλισμός και η ολοκλήρωση της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας και η αντιπλημμυρική προστασία του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας.

Τα τέσσερα έργα σε Πέλλα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική έχουν συνολικό προϋπολογισμό 3.932.903 ευρώ και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Κορυφή σελίδας


Ο Αρχιεπίσκοπος στο πλευρό των πέντε αστυνομικών

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι, στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τους πέντε αστυνομικούς που δεν δέχθηκαν να παραλάβουν τη νέου τύπου υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου και, όπως τόνισε απευθυνόμενος στους πέντε αστυνομικούς, οποιαδήποτε κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων του ανθρώπου βρίσκει σύμφωνη την Εκκλησία.

Υπογράμμισε δε πως το θέμα τους θα εξετασθεί με τη δέουσα προσοχή στις προσεχείς συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Κορυφή σελίδας


Νέοι άνθρωποι στα Εκκλησιαστικά Συμβούλια

Στην ανάγκη ανανέωσης των λαϊκών μελών των εκκλησιαστικών συμβουλίων με την ευκαιρία της λήξης της θητείας τους τον Δεκέμβριο, αναφέρθηκε σε σχετικό εγκύκλιο σημείωμά του προς τους Προέδρους των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων ο Μακαριώτατος. Προέτρεψε δε τους Προέδρους των Ε.Σ. να μην παραμένουν εσαεί τα παλαιά μέλη, αλλά να ανανεώνονται ώστε να δίδεται και σε άλλους η δυνατότητα προσφοράς στην ενορία και να δώσουν την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους, αμφότερων των φύλων.

Όπως σημειώνει «κατά κανόνα οι νέοι άνθρωποι αποτελούν τους καλύτερους συνεργάτες, αφού καταθέτουν τον ενθουσιασμό και τη μόρφωσή τους, ενώ οι γυναίκες δύνανται να συμβάλλουν σημαντικά με τα δικά τους χαρίσματα». Επισήμανε, τέλος, πως αποκλείονται οι Επίτροποι που έχουν θητεύσει πέραν της τριετίας.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο

Κορυφή σελίδας


Ποιμαντική Διακονία Κωφών και Βαρήκοων στη Χαλκίδα

Η Τοπική Εκκλησία, εδώ και οκτώ χρόνια έχει παρουσιάσει μία ιδιαίτερη μέριμνα για τους αδελφούς μας εκείνους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, δηλαδή τους Κωφούς και βαρηκόους. Έτσι, και εφέτος θα λειτουργήσουν οι παρακάτω δραστηριότητες:

1. Κάθε Κυριακή στις 4.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος θα πραγματοποιείται συνάντηση των Κωφών και βαρηκόων με σκοπό την μεταξύ των επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων της καθημερινότητας και την γνωριμία τους με τις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας. Οι συναντήσεις αυτές θα ξεκινήσουν την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010.

2. Κάθε Δευτέρα θα λειτουργούν δύο τμήματα διδασκαλίας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, τόσο για Κωφούς όσο και για ακούοντες, με σκοπό τη διάδοση της γλώσσας των Κωφών και την αφύπνιση των ακουόντων. Τα σεμινάρια εκμαθήσεως της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας θα αρχίσουν από την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010, με τον Αγιασμό τον οποίο θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ενώ οι εγγραφές ξεκίνησαν ήδη και γίνονται καθημερινά και κατά τις ώρες 9.00 έως 11.00 π.μ. και 4.00 μ.μ. έως 6.00 μ.μ. στον Αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλο Μάνια, στο τηλ. 22210.82682 του Ι.Ν. Αγ. Νεκταρίου Χαλκίδος.

Υπεύθυνος και συντονιστής όλης αυτής της ποιμαντικής προσπάθειας της Τοπικής Εκκλησίας είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Καραμούζης – Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, προς τον οποίον μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται για περαιτέρω διευκρινήσεις.

Κορυφή σελίδας


Σεμινάρια για το έργο του Αγίου των Ελληνικών γραμμάτων

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και η Πολιτιστική Εταιρία Αίνος ξεκινούν το φετινό πρόγραμμα των σεμιναριακών μαθημάτων, με αναφορά στον «άγιο των ελληνικών γραμμάτων», τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Τίτλος της σειράς είναι "Λαός και Εκκλησία στο έργο του Παπαδιαμάντη". Τα μαθήματα ξεκινούν στις 2 Νοεμβρίου και πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα σεμιναρίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Ο εισηγητής των μαθημάτων κ. Δημήτρης Μαυρόπουλος αναφέρει: «Το υπόβαθρο της ζωής του Σκιαθίτη συγγραφέα ορίζεται από άξονες ζωής πού διαμόρφωσαν δύο παραδόσεις: η οικογενειακή του (ιερατική) και η κολλυβαδική (μοναστική), στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Αυτές οι παραδόσεις εμφύτευσαν εντός του την αρχετυπική εικόνα της εκκλησιαστικής κοινότητας, και με βάση αυτή την εικόνα λειτουργούν τα κριτήρια δικαιώσεως του ανθρώπου. Ο Παπαδιαμάντης είναι λογοτέχνης, είναι ποιητής. Δεν είναι δάσκαλος ή, πολύ περισσότερο, «πατήρ» της Εκκλησίας. Το ιδιάζον του λογοτεχνικού του έργου είναι ότι περιγράφει την οδοιπορία των ανθρώπων, αλλά και τις καταστάσεις του κόσμου τους (και κόσμου του) ως παρατηρητής. Συνεπώς, με βάση την αρχετυπική εικόνα πού φέρει μέσα του, ενδιαφέρεται να περιγράψει πρόσωπα και πράγματα, όχι να καταθέσει στοχασμούς και ιδέες. Στα μαθήματα θα προσεγγίσουμε αυτές τις καταστάσεις και αναφορές πού διασώζει στο έργο του, είτε με θετικές είτε με αρνητικές στάσεις, και θα σπουδάσουμε τον τρόπο ζωής (θεωρία και πράξη) που χαρακτηρίζει το λαό μας, είτε με ενεργό τρόπο είτε με λανθάνοντα».

Για περισσότερες πληροφορίες στο culture@eie.gr ή στο τηλέφωνο 210-7273687.

Διαβάστε Παπαδιαμάντη στη Μυριόβιβλο

Κορυφή σελίδας


Οργή για τους βανδαλισμούς στο ελληνικό νεκροταφείο της Ίμβρου

Στόχος πρωτοφανών βανδαλισμών έγινε το ελληνικό νεκροταφείο της Ίμβρου. Άγνωστοι δράστες κατέστρεψαν 78 τάφους στο ελληνορθόδοξο κοιμητήριο της Παναγίας, στη χώρα του νησιού. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που σημειώνεται τέτοιας έκτασης επίθεση με στόχο την ελληνική κοινότητα της Ίμβρου. Οι καταστροφές σημειώθηκαν την 29η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής στην Τουρκία για την επέτειο της ανακήρυξης της Δημοκρατίας το 1923.

Οι τουρκικές Αρχές διενήργησαν αυτοψία στο χώρο του νεκροταφείου προκειμένου να διαπιστώσουν την έκταση των καταστροφών.

Την οργή και αγανάκτησή τους εκφράζουν μέσω του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών οι απόδημοι Ίμβριοι, δηλώνουν συγκλονισμένοι και ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Πηγή: Τα Νέα

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ