Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 423, 25 Οκτωβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Σήμερα καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει το κράτος μας άθρησκο και άθεο… Να επιστρέψουμε στις παραδοσιακές αρχές και αξίες μας»

Καθυστερεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου

Κοινότητα ελπίδας για τους νεαρούς χρήστες από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών



Τιμή στο Φώτη Κόντογλου


Το τρισάγιο και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Φώτη Κόντογλου, τέλεσε την Κυριακή ο Μακαριώτατος, στον Άγιο Γεώργιο στο Νέο Ηράκλειο. Δείτε κείμενα του Φώτη Κόντογλου στη Μυριόβιβλο κι έργα του στο eikastikon




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Σήμερα καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει το κράτος μας άθρησκο και άθεο… Να επιστρέψουμε στις παραδοσιακές αρχές και αξίες μας»

Την αχαριστία και την αγνωμοσύνη των κατοίκων των Γαδάρων προς τον Ιησού, επεσήμανε, κατά το κήρυγμά του στον Ι. Ν. Αγίας Μαρίνης Αφήσσου, χθες Κυριακή 24/10, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Αγνωμοσύνη προς Εκείνον που τους ευεργέτησε και επανέφερε ανάμεσά τους την κοινωνική ειρήνη και ηρεμία.

Ο κ. Ιγνάτιος έκανε αναγωγή της Ευαγγελικής περικοπής στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πατρίδα μας, η οποία δείχνει ανάλογα σημάδια αγνωμοσύνης και αχαριστίας προς τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «ο τόπος μας οφείλει την ιστορική του ύπαρξη και συνέχεια, τουλάχιστον κατά την περίοδο της νεότερης ιστορίας του, στην Ορθοδοξία. Χάρη στην Εκκλησία και στην πίστη στον Χριστό κράτησε ζωντανή την γλώσσα, την παράδοση, την ιστορία του, απέφυγε τις εθνολογικές μείξεις και αλλοιώσεις, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε οι νεοέλληνες ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος...

»Παρά τις πολλές και ανεκτίμητες ευεργεσίες Του, όμως, προς τον τόπο μας, δείχνουμε σα να μη Τον θέλουμε, πλέον, στη ζωή μας. Δυστυχώς, καταβάλλεται, από όλες τις πλευρές, κάθε δυνατή προσπάθεια να μεταβληθεί το κράτος μας σε άθρησκο και άθεο, εξουδετερώνοντας κάθε στοιχείο που σχετίζεται με την παράδοση και την πίστη, ξεκινώντας από την Παιδεία και την Εκπαίδευση, φθάνοντας μέχρι την αποκαθήλωση των Εικόνων και των Εθνικών Συμβόλων, που θυμίζουν ότι είμαστε Γένος και Έθνος Χριστιανικό και Ορθόδοξο…

»Τα γεγονότα, όμως, της εποχής μας διαψεύδουν όσους οραματίζονται ένα τέτοιο κράτος, το οποίο οι ίδιοι ήδη υποδούλωσαν στους δανειστές… Παρά ταύτα, όμως, δε φαίνεται να έχουμε αντιληφθεί σ΄ αυτόν τον τόπο τί πραγματικά συμβαίνει. Ψάχνουμε ατελέσφορες θεραπείες, ρίχνουμε τα βάρη στους άλλους, αναζητούμε τις αιτίες της κρίσης έξω από εμάς, μη συνειδητοποιώντας τα πνευματικά αίτια που μάς οδήγησαν στο τέλμα, αλλά και ότι η μοναδική λύση είναι η μετάνοια και η επιστροφή στις παραδοσιακές αρχές και αξίες μας…

»Ευτυχώς, όμως, στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα ζωντανές αξίες και υγιείς θεσμοί, η Εκκλησία και η οικογένεια, που μπορούν να λειτουργήσουν ενωτικά και θεραπευτικά. Ενώ τα πάντα γύρω μας έχουν γίνει τραγικά, σύμφωνα με τους αριθμούς και θα έπρεπε η απελπισία να κυριεύει όλους, εμείς λέμε ΟΧΙ! Μέσα στην Εκκλησία είμαστε ενωμένοι, σαν οικογένεια και ξέρουμε ότι η ζωή δε μετράει με τα κέρδη, τους αριθμούς, τα ελλείμματα. Μετράει με την ψυχή και την καρδιά, με την αληθινή ελευθερία και την ουσιαστική αγάπη, που λύνει όλα τα προβλήματα και μάς κάνει να ξαναβρίσκουμε το αληθινό νόημα της ζωής, μακριά από δαίμονες και δαιμόνια, δοσοληψίες και μεμψιμοιρίες, αμφιβολίες και αβεβαιότητες...»

Και ο Σεβασμιώτατος κατέληξε με τα εξής: «Η Ορθόδοξη πίστη μας μπορεί να μάς κρατήσει όρθιους και να μάς βοηθήσει να ξεπεράσουμε την πιο δύσκολη κατάσταση, αρκεί να ξαναβάλουμε τον Χριστό στη ζωή μας, να μιλήσουμε γι’ Αυτόν στα παιδιά μας και να τους πούμε ότι υπάρχει ελπίδα, στον δρόμο της ενότητας και της ζωής, που επαγγέλλεται η Εκκλησία»

Κορυφή σελίδας


Καθυστερεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου

Με αργούς ρυθμούς, λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης, συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, που υπέστη εκτεταμένες ζημιές, έπειτα από πυρκαγιά, το Μάρτιο του 2004. «Η αποκατάσταση έχει ολοκληρωθεί στο μισό περίπου, αλλά οι εργασίες συνεχίζονται πλέον με αργούς ρυθμούς», εξηγεί ο διευθυντής του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, Χρήστος Λιμενόπουλος. Προσθέτει, ωστόσο, πως το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα στο αρχικό χρονοδιάγραμμα των δέκα χρόνων που είχε τεθεί για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Οι εργασίες στη Μονή χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, μέσω του ΚΕΔΑΚ. «Με τον περιορισμό των κονδυλίων, η αποκατάσταση γίνεται πλέον κυρίως με ίδιους πόρους της Μονής και με χρήματα που προέρχονται από εράνους στη Σερβία», προσθέτει ο πολιτικός μηχανικός του ΚΕΔΑΚ, Κώστας Κοντοδίνας. Μπορεί η πυρκαγιά του 2004 να κατέστρεψε μεγάλο μέρος της μονής (σχεδόν το 50% της έκτασής της), ωστόσο έδωσε την ευκαιρία στους ερευνητές να μελετήσουν λεπτομερέστερα την αρχιτεκτονική της.

Εισήγηση για «Δύο περιπτώσεις κατασκευών του 1800 που αποκαλύφθηκαν μετά την πυρκαγιά του 2004 στη Μονή Χιλανδαρίου» παρουσίασε ο κ. Κοντοδίνας, στο πλαίσιο του συνεδρίου, με θέμα «Η Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους. Έρευνα και Ιστορία», που τέλειωσε χθες στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για δύο κτίρια κατασκευασμένα με την τυπική βυζαντινή αρχιτεκτονική. Η μία πτέρυγα, που καταλαμβάνει ολόκληρο το βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα της Μονής, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1816 και ολοκληρώθηκε το 1821, ενώ η δεύτερη και παλαιότερη χρονολογείται το 1814. «Τα δύο αυτά κτίρια, τα οποία μας δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσουμε πώς ήταν δομημένα, παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τη στατική τους επάρκεια», υπογραμμίζει ο κ. Κοντοδίνας.

Στην αρχιτεκτονική της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου αναφέρθηκε και ο καθηγητής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Πρίνσετον, Σλόμπονταν Κέρσιτς. Ο ομιλητής εστίασε το ενδιαφέρον του στο Καθολικό της Μονής, για τη δημιουργία του οποίου προσκλήθηκαν μάστορες από το εξωτερικό, «των οποίων τα επιτεύγματα στη Μονή Χιλανδαρίου είναι μερικά από τα σημαντικότερα και καλύτερα οικοδομικά μνημεία της υστεροβυζαντινής Αρχιτεκτονικής».

Στο συνέδριο για την Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, παρουσιάστηκαν συνολικά 30 επιστημονικές εισηγήσεις.

Κορυφή σελίδας


Κοινότητα ελπίδας για τους νεαρούς χρήστες από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Το Ίδρυμα "Μ. Κόκκορη" (Προμηθέως και Αγαμέμνωνος, Γλυφάδα) θα επισκεφθούν αύριο στις 12 το μεσημέρι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Νομάρχης Αθηνών κ. Ι. Σγουρός.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Μακαριώτατος και ο κ. Σγουρός θα υπογράψουν την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Νομαρχίας Αθηνών για την κατασκευή μιας κοινότητας διαμονής εφήβων και νεαρών ενηλίκων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ουσιοεξαρτήσεων και ενός Βρεφονηπιακού Σταθμού φιλοξενίας παιδιών με αυτισμό.

Διαβάστε ακόμη: Υπεγράφη από τον Μακαριώτατο και τον Νομάρχη Αθηνών Μνημόνιο Συνεργασίας

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ