Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 421, 18 Οκτωβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο Πολυδύναμο Κέντρο για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία

Η εικόνα της Παναγίας στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη

«Η Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους. Ιστορία και Έρευνα»

Δημητριάδος Ιγνάτιος προς τα παιδιά του Ιερού Βήματος:
«Η Θεία Λειτουργία είναι το ιερότερο έργο στον κόσμο»


Εορτασμός διπλής επετείου στην Γεωργία.

Εγκαίνια για το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων
«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2010» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Ο Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη ξεκινά δεκαπενθήμερο εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2010».

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Νέο Πολυδύναμο Κέντρο για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία

Μια νέα πρωτοποριακή δομή του δήμου Αθηναίων, το Πολυδύναμο Κέντρο ΑμεΑ, που στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτήριο του παλαιού Βουστασίου, στην Κολοκυνθού, εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου.

Το Πολυδύναμο Κέντρο στοχεύει στην υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και τη σωστή, μεθοδευμένη και με σύγχρονα μέσα ενίσχυση και υποστήριξη της κοινωνικής ένταξής τους, εστιάζοντας στην ανάπτυξη και την καλλιέργεια δεξιοτήτων που αφορούν στη σωματική, γνωστική και κοινωνική εξέλιξη, την κίνηση, την επικοινωνία, την ομαδικότητα και τη συμπεριφορά για την ένταξη των ΑμεΑ στην παραγωγική διαδικασία.

Κύρια χαρακτηριστικά της δράσης είναι: η ηλικιακή ομάδα που καλείται να εξυπηρετήσει (15-30 ετών), τα νέα προγράμματα, η καθημερινή λειτουργία, ο ψυχαγωγικός και επιμορφωτικός χαρακτήρας, η ανοικτή πρόσβαση, η ελεύθερη επιλογή προγραμμάτων για το σύνολο των ΑμεΑ και το εξειδικευμένο προσωπικό.

Τον Αγιασμό στην τελετή εγκαινίων τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος.

«Όσο ζούμε, πρέπει να μαθαίνουμε και να κάνουμε καλά έργα», δήλωσε ο Μακαριώτατος.

«Αν αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους, πολύ περισσότερο ισχύει γι΄ αυτούς που ασχολούνται με τα κοινά, και διακονούν τους ανθρώπους. Εύχομαι λοιπόν, όπως όλοι ευχόμαστε, ο δήμος να συνεχίζει τα φτιάχνει τέτοια καλά έργα».

«Θα ήθελα να τονίσω πως ετούτη η ώρα που περνάμε, που είναι πράγματι δύσκολη, χρειάζεται τη συνεργασία όλων μας. Είναι ανάγκη συνεργασίας, δουλειάς πολύς, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να βρουν ανακούφιση και αγάπη», πρόσθεσε.

Το ακίνητο, στο οποίο στεγάζεται το κέντρο, έχει πλούσια ιστορία. Ανεγέρθηκε το 1927 επί δημαρχίας Σπύρου Πάτση για να χρησιμοποιηθεί ως Βουστάσιο προκειμένου να εξασφαλίζεται το απαραίτητο γάλα για έκθετα παιδιά του Βρεφοκομείου. Το 1941, κάτω από δραματικές συνθήκες αποφασίστηκε η μετατροπή των εγκαταστάσεων προκειμένου να στεγαστούν τα μεγαλύτερα παιδιά του Βρεφοκομείου. Την δεκαετία του 1950, υπό την επωνυμία «Παιδική Στέγη Κολοκυνθούς», θα λειτουργήσει στο Βουστάσιο η πρώτη στην Ελλάδα υποτυπώδης δομή για Α.με.Α., η οποία φιλοξενούσε «παιδιά με προβλήματα αρτιμέλειας». Επισήμως στις αρχές της δεκαετίας του 1960 έχει δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις αυτές το «Άσυλο Ανιάτων Παιδιών».

Αργότερα το κτίριο εγκαταλείφθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκες του δήμου Αθηναίων. Ογδόντα τρία χρόνια μετά την ανέγερσή του το παραδοσιακό κτίριο μετατρέπεται σε τοπόσημο και παραδίδεται εκ νέου στους δημότες, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέρος των εγκαταστάσεων για πολιτιστικές δραστηριότητες.

Κορυφή σελίδας


Η εικόνα της Παναγίας στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη

Αυτήν την εβδομάδα αρχίζουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ του Μυροβλύτου.

Στις 5.30 το απόγευμα της Δευτέρας 18 Οκτωβρίου θα γίνει στο προαύλειο του ιερού Ναού του αγ. Δημητρίου, από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό, η υποδοχή του αντιγράφου της ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Τριχερούσης, η οποία φυλάσσεται στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Η ιερά Εικόνα θα παραμείνει μέσα στον ιερό Ναό και θα συνεορτασθεί με τον άγιο Δημήτριο σύμφωνα με την τοπική παράδοση.

Ήδη το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων έχει ανακοινωθεί από την ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και προσκαλούνται όλοι να μετάσχουν στο σημαντικό αυτό γεγονός της τοπικής Εκκλησίας.

Κορυφή σελίδας


«Η Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους. Ιστορία και Έρευνα»

Ένα μοναδικό κληροδότημα Αρχιτεκτονικής δέκα αιώνων και η ιστορική και ερευνητική προσέγγισή του, θα βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς συνεδρίου που συνδιοργανώνουν η Αγιορειτική Εστία και η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με την συμμετοχή και συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη.

Το Συνέδριο «Η Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους, Ιστορία και Έρευνα», ενταγμένο στο πρόγραμμα των 45ων Δημητρίων, διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη στις 22, 23 & 24 Οκτωβρίου.

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου υπό τη προεδρία του ομότιμου καθηγητή της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ κ. Χαράλαμπου Μπούρα, στο εισαγωγικό σημείωμά της στο πρόγραμμα εργασιών του Συνεδρίου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η 10η Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων και η Αγιορειτική Εστία συνδιοργανώνουν το επιστημονικό συμπόσιο ‘Η Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους, Ιστορία και Έρευνα, το πρώτο που γίνεται με αυτό το θέμα, με σκοπό να συμβάλλουν σε μια καλύτερη αποτίμηση της αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκε επί πολλούς αιώνες σε έναν τόπο με ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα και μεγάλη ακτινοβολία σε έναν πολύ ευρύτερο γεωγραφικό χώρο.»

Η συμβολή του Μουσείου Μπενάκη έγκειται στην απλόχερη παραχώρηση πολύτιμων στοιχείων από το αρχείο του αειμνήστου Παύλου Μυλωνά, του πρώτου και μεγαλύτερου μέχρι στιγμής ερευνητή της Αγιορειτικής Αρχιτεκτονικής, του οποίου το έρευνας, καταγραφής, αποτύπωσης και φωτογράφισης αρχείο τριών δεκαετιών από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, τόσο στο Άγιο Όρος, όσο και τα αρχεία της Μόσχας, της Πετρούπολής και του Κιέβου, έχουν παραχωρηθεί και βρίσκονται τώρα στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

Μετά την πρώτη επιτυχή συνεργασία Αγιορειτικής Εστίας και Μουσείου Μπενάκη, καρπός της οποίας υπήρξε η έκδοση των περιηγητικών εντυπώσεων του Βασίλη Μπάρσκι και των αυθεντικών σχεδίων του, η νέα συνεργασία θα συμβάλει στην επιτυχία των παράλληλων εκδηλώσεων, που συνοδεύουν το Συνέδριο:

Στην Έκθεση: «Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους μέσα από τα αρχεία του Παύλου Μυλωνά» με φωτογραφικό υλικό, σχέδια, αποτυπώσεις, χάρτες κλπ. πολύ μεγάλης σημασίας καθώς σε αυτήν περιλαμβάνεται ανέκδοτο υλικό από τις επισκέψεις δύο Ρώσων περιηγητών, των Πορφυρίου Ουσπένσκι και Πέτρου Σεβαστιάνωφ, αλλά και φωτογραφίες και αποτυπώσεις από όλο το φάσμα της ερευνητικής εργασίας του Παύλου Μυλωνά. Στην Έκδοση «Ο Άθως του Πορφυρίου Ουσπένσκι και του Πέτρου Ιβάνοβιτς Σεβαστιάνωφ. Επιλογή απεικονίσεων στο Αρχείο Παύλου Μυλωνά» με στοιχεία που συνέλεξε ο Παύλος Μυλωνάς από διάφορες συλλογές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και εξασφάλισε τις φωτογραφίες τους.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας θα διεξαχθούν στις 22 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο των ΤΕΕ/ΤΚΜ, Μ. Αλεξάνδρου 49, με δυο κεντρικές εισηγήσεις των Πλούταρχου Θεοχαρίδη και Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη και θα συνεχιστούν με τις εισηγήσεις 30 ομιλητών το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Συνεδρίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27.

Πληροφορίες:
Αγιορειτική Εστία, Εγνατίας 109, τηλ.: 2310263308
Email: agestia@otenet.gr
www.agioritikiestia.gr

Κορυφή σελίδας


Δημητριάδος Ιγνάτιος προς τα παιδιά του Ιερού Βήματος:
«Η Θεία Λειτουργία είναι το ιερότερο έργο στον κόσμο»


Με την συμμετοχή 120 και πλέον παιδιών που διακονούν στο Ιερό Βήμα, των υπευθύνων Ιερέων και πολλών γονέων, πραγματοποιήθηκε, με απόλυτη επιτυχία, το βράδυ της Κυριακής 17 Οκτωβρίου, τιμητική εκδήλωση στο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από τον Αναγνώστη και Θεολόγο κ. Φιλοκτήμονα Σταμόπουλο, οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με Ιερό Βήμα και την διακονία σ’ αυτό.

Στ συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος μίλησε στα παιδιά, εκφράζοντας την χαρά και την ικανοποίησή του για την συμμετοχή τους, αλλά και την διακονία τους στο Ιερό Βήμα του Ναού της Ενορίας τους. Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι η διακονία στο Ιερό «είναι εμπειρία ζωής. Έτσι ξεκινήσαμε όλοι μας. Και εμείς ήμασταν κάποτε σαν κι εσάς μικρά παιδιά μέσα στο ιερό, βλέπαμε τους ιερείς, θαυμάζαμε τα γεγονότα, κάποια μάς δίδαξαν κι εμάς όπως απόψε εσάς. Κι έτσι ο Θεός έδωσε σήμερα να μπορούμε να τελούμε εμείς την Θεία Λειτουργία που ο Χριστός μάς παρέδωσε. Θέλω να σάς συγχαρώ που φτάσατε μέχρι εδώ και να σάς παρακαλέσω όσα μάθατε απόψε και είδατε και όσα θα μάθετε στο μέλλον, να τα κάνετε πράξη. Ξέρω δεν είναι εύκολο να τα καταλάβετε από την μια στιγμή στην άλλη, ούτε είναι εύκολο να σάς πω πολλά πράγματα. Θέλω όμως να θυμάστε ότι το Ιερό Βήμα είναι κάτι πολύ άγιο»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε το μεγαλείο και τη σπουδαιότητα της Θείας λειτουργίας, τονίζοντας ότι «Την ώρα της Θείας Λειτουργίας ο Χριστός είναι εκεί. Οι άγγελοι είναι μαζί μας. Να θυμάστε ότι η Θεία Λειτουργία είναι το ιερότερο έργο στον κόσμο ολόκληρο…»

Τέλος, αφού ευχαρίστησε τους συνοδούς κληρικούς για την ποιμαντική τους μέριμνα προς τα παιδιά του Ιερού Βήματος, απευθύνθηκε προς τους γονείς, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς που βλέπω ανάμεσά μας, για την εμπιστοσύνη που έχουν στην τοπική μας Εκκλησία. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει αυτή η παράδοση, να εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας στο Άγιο Βήμα, στους ιερείς μας, στις ενορίες μας. Να ξέρετε ότι καλό θα γίνει στην ζωή τους και ο καθένας θα ακολουθήσει κάποια στιγμή το δρόμο του. Δεν θα γίνουν όλα τα παιδιά κληρικοί, αλλά να ξέρετε, όσοι είστε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, ότι αυτά τα παιδιά που βιώνουν λειτουργικές εμπειρίες στο Άγιο Βήμα θα αποκτήσουν μοναδικά βιώματα, ανεξίτηλα χαραγμένα στη ζωή τους…».

Κορυφή σελίδας


Εορτασμός διπλής επετείου στην Γεωργία.

«Η Εκκλησία της Γεωργίας δεν είχε ποτέ στην ιστορία της, μια τέτοια χαρά».

Με αυτά τα λόγια ο Αρχιεπίσκοπος Μετσχέτης και Τυφλίδος και Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας (Ιβηρίας) Ηλίας ο Β΄ αναφέρθηκε στην παρουσία δύο Προκαθημένων Εκκλησιών των Αρχιεπισκόπων Αλβανίας κ. Αναστασίου και των χωρών Τσεχίας & Σλοβακίας κ. Χριστοφόρου καθώς και εκπροσώπων από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, στην αρχαία πρωτεύουσα της Γεωργίας, για τον εορτασμό μιας διπλής επετείου στο Ναό του Αγίου Στύλου.

Ταυτόχρονα γιορτάστηκαν την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010, ημέρα της εορτής εις τιμήν του Χιτώνα του Κυρίου και του Ζωοποιού Στύλου, τα 1700χρόνια από την οικοδόμηση της πρώτης εκκλησίας πάνω στον τόπο, όπου κατά την παράδοση ετάφη ο άρραφος Χιτώνας του Χριστού, και τα 1000 χρόνια από την ανακαίνιση του υφιστάμενου Ναού, που ξεκίνησε το 1010 με την ευλογία του Καθολικού Πατριάρχη Μελχισεδέκ Α΄ και του βασιλέως Γεωργίου Α΄ , από τον αρχιτέκτονα Αρσουκίντζ.

Την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, εκπροσώπησαν στις τελετές ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός

Κορυφή σελίδας


Εγκαίνια για το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων

Η πολύχρονη προσπάθεια του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» στεγάζεται πλέον στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων, το πρώτο στη χώρα μας. Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου που ονομάστηκε από την πολιτεία Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη- Ελπίδα και θα εντάσσεται διοικητικά και λειτουργικά στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Πάντως, όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η «Ελπίδα» θα συνεχίσει να προσφέρει αναλαμβάνοντας την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών αλλά και την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού στο Χάρβαρντ και σε άλλα νοσοκομεία του εξωτερικού.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ