Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 420, 14 Οκτωβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με οικολογικές παρεμβάσεις ενάντια στην κρίση

Εκδόθηκε ο 3ος Τόμος των Έργων του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Σχέσεις Εκκλησίας με τα Μέσα Ενημερώσεως

Ναζιστική Κατοχή


Η Εκκλησία στα χαρακώματα
μαρτυρίες πίστης και θάρρους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Με οικολογικές παρεμβάσεις ενάντια στην κρίση

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος απευθυνόμενος στα 245 εκκλησιαστικά συμβούλια της επαρχίας του, προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, προσεγγίζοντας με οικολογική ευαισθησία την προοπτική της φιλανθρωπίας της τοπικής Εκκλησίας. Προτείνει, λοιπόν, ανάμεσα σε άλλα:

α) Να περιορισθεί εις το απολύτως αναγκαίο η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εις τους Ιερούς Ναούς κατά την ώρα των Ιερών Ακολουθιών και καθ όλο το εικοσιτετράωρο. Να μη καίουν ασκόπως οι προβολείς, οι πολυέλαιοι, τα αναλόγια και κάθε φωτιστικό του Ναού. Στις καθημερινές ακολουθίες να ανάπτεται μόνο το φως του αναλογίου και ένα εις το Ιερό Βήμα, όχι άλλα. Κατά τις Κυριακές και εορτές μία μικρή σειρά ενός μόνο πολυελαίου και όχι όλοι οι πολυέλαιοι και οι προβολείς. Μετά λύπης παρατηρούμε, ότι εις το θέμα του φωτισμού υπάρχει μεγάλη και αλόγιστη σπατάλη.

β) Τα κλιματιστικά και τα καλοριφέρ να καίουν σε σημείο που τα μεν πρώτα να δροσίζουν από τον καύσωνα και να μη μας παγώνουν, τα δε δεύτερα να μας προστατεύουν από το ψύχος και να μη μας προκαλούν ιδρώτα. Είναι παράλογο το μεν καλοκαίρι να κρυώνουμε στην Εκκλησία, λόγω της μεγάλης ψύξεως, τον δε χειμώνα να ιδρώνωμε, λόγω της αλογίστου θερμάνσεως.

γ) Οι στολισμοί σε εορτές να είναι λιτοί, με άνθη από τις αυλές των χριστιανών μας. Όχι αγοραστά στεφάνια και ανθοδέσμες. Ο τόπος μας είναι ολάνθιστος και δεν χρειάζονται περιττά έξοδα για αγορά ανθέων.

Και ο Μητροπολίτης καταλήγει: Ας αρχίσωμε άμεσα την περιστολή των δαπανών μας και ας δώσωμε ως Εκκλησία το παράδειγμα.

Κορυφή σελίδας


Εκδόθηκε ο 3ος Τόμος των Έργων του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Ολοκληρώθηκε η τριλογία των Εγκυκλίων κειμένων του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, του από Δημητριάδος, με την έκδοση και του 3ου Τόμου, με τίτλο «Μηνύματα Ποιμαντικής Ευθύνης 1974 - 2008»

Πρόκειται για ιστορική εκδοτική προσπάθεια που ανέλαβαν από κοινού η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και ο Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη με σκοπό την ανάδειξη του πολύτιμου συγγραφικού έργου του αειμνήστου Προκαθημένου, το οποίο καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι σύνολης της Εκκλησιαστικής του διακονίας.

Ο άρτι εκδοθείς τόμος περιλαμβάνει τα Εόρτια Μηνύματα και τα κείμενα που αφορούν την Ελληνική Παιδεία και Εκπαίδευση, τα οποία ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος απέστειλε κατά τις δύο περιόδους της Αρχιερατικής και Αρχιεπισκοπικής του διακονίας 1974 – 1998 και 1998 – 2008. Τον τόμο προλογίζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ενώ την εκτενή εισαγωγή υπογράφει ο κ. Κων/νος Ζορμπάς, Εκπαιδευτικός και στέλεχος του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες. Την γενική επιμέλεια και ευθύνη των εκδόσεων έχει ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και πνευματικό τέκνο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Κορυφή σελίδας


Σχέσεις Εκκλησίας με τα Μέσα Ενημερώσεως

Συνήλθε χθες Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010, στην τέταρτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος άκουσε την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών με θέμα «Περί του έργου και της Λειτουργίας των Συνοδικών Επιτροπών και της διαδικασίας επιλογής των Μελών αυτών».

Εν συνεχεία ανεγνώσθη και η εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως, με την οποία υποβλήθηκαν προτάσεις για τις σχέσεις της Εκκλησίας με τα Μέσα Ενημερώσεως, σε μία εποχή που αυτό είναι απαραίτητο και για την ενημέρωση του Λαού, αλλά και για την προβολή του πολυεδρικού και πολυεύθυνου έργου της Εκκλησίας.

Από την ανάγνωση των δύο τεκμηριωμένων κειμένων και την εκτεταμένη και εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα στον τρόπο προσεγγίσεως των θεμάτων αυτών.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ