Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 42, 20 Δεκεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ & ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ΚΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΩΗΝ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΥ

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ

ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ Ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟ ΙΣΤ'

ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΘΗΡΑΝΩΝ

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ & ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ΚΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Μια σπανία Αρχιερατική προσωπικότητα, κόσμημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που έζησε βίο οσιακό, ο Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης κυρός Αντώνιος, εκοιμήθη (17/12/2005), αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό.


Δείτε σύντομο βιογραφικό και δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου

Η Εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σιατίστης (18/12/2005), προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου, παρουσία πλειάδος Ιεραρχών, σύσσωμου του ιερού Κλήρου και του μοναστικού κόσμου της Μητροπόλεως και πλήθους λαού που αποχαιρέτησε με συγκίνηση τον πνευματικό του πατέρα.

Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Σισανίου & Σιατίστης ορίστηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Σέργιος.

Κορυφή σελίδαςΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΩΗΝ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΥ

Διπλή χειροτονία, Πρεσβυτέρου και Διακόνου, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλλιθέας (18/12/2005).

Απευθυνόμενος στον νέο Πρεσβύτερο έκανε λόγο για τις προσδοκίες που έχουν οι άνθρωποι από τη Εκκλησία από την οποία περιμένουν τα μηνύματα της μεγάλης αγάπης του Θεού, της σωτηρίας στο πρόσωπο του Χριστού ο οποίος γίνεται ο προσωπικός μας Λυτρωτής.

Στη συνέχεια Μακαριώτατος χειροτόνησε νέο Διάκονο, καταγόμενο από το Παλέρμο της Σικελίας, ο οποίος ασπάστηκε προ εξαετίας τη Ορθόδοξη πίστη και, αφού ολοκλήρωσε τις θεολογικές του σπουδές στην Αθήνα, αποφάσισε να ιερωθεί. Κατά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος, εξ αφορμής της ξένης καταγωγής του χειροτονουμένου, τόνισε ότι «έχουμε διδαχθεί από τους πατέρες μας ότι ο ξένος είναι ιερό πρόσωπο και ότι η φιλοξενία είναι μεγάλη αρετή. Γι’ αυτό στη χώρα μας δε λειτούργησαν ποτέ ο ρατσισμός και οι διακρίσεις εις βάρος των ξένων.»

Κορυφή σελίδαςΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

Πατρικό μήνυμα προς τους νέους της Μητροπόλεως Φθιώτιδος απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του Συνεδρίου νεολαίας της τοπικής Εκκλησίας (17/12/2005), με θέμα «Εκκλησία και Παραθρησκείες».

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι οι Παραθρησκείες «είναι φαινόμενα ιδεολογικά, αναζητήσεις του ανθρώπου, περιπλανήσεις σε μυθολογίες, σε ανθρώπινα κατασκευάσματα, σε πίστεις ειδώλων, σε οδύσσειες θεοποίησης κτιστών πραγμάτων και ψεύτικων θεών. Φέρνουν πικρούς καρπούς, απογοητεύσεις, απογνώσεις και δουλοφροσύνες. Έχετε στεφθεί πόσα άραγε νέα παιδιά που έμπλεξαν στα δίχτυα τέτοιων παραθρησκευτικών ομάδων και έζησαν μέσα στη ζάλη της πλάνης, δεν έχασαν τελικά, χωρίς καλά – καλά να το καταλάβουν, την προσωπικότητά τους; Όλες οι πλάκες των αξιών έσπασαν, όλες οι ηθικές νότες κατακρημνίσθηκαν, όλες οι ελπίδες για ζωή και δημιουργική δράση ξεθώριασαν μέσα στο σκοτάδι της άρνησης, της απάτης και του ψεύδους…». Το αντίδοτο σε όλα αυτά είναι «η Εκκλησία, που προσφέρει τη ζωντανή αλήθεια, τη Θεία διδασκαλία, που στηρίζει τον άνθρωπο στον πνευματικό του αγώνα, που λυτρώνει τον νέο και τη νέα από τα πάθη, που ξέρει να βοηθά και όταν κάποιος παραπατήσει, που δίνει ηθική αναγέννηση, ψυχική ανωτερότητα και ολοκλήρωση…»

Κορυφή σελίδαςΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ

Συμπόσιο για την Παιδεία διοργάνωσε στους Δελφούς (17/12/2005) η εφημερίδα «Χριστιανική».

Σε μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες, ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «Οι σημερινοί ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι, εκπαιδευτικοί λειτουργοί και λοιποί συμμετέχοντες στο συμπόσιο αποτελείτε, εν πολλοίς, τον καρπό καλλιέργειας μιας γενιάς που γεύθηκε συμπαγή, επί έτη, εκπαιδευτική πρακτική. Από τότε έχουν παρέλθει κάποιες δεκαετίες και έχουν επέλθει πολλαπλές διαρθρωτικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ως αποτέλεσμα, οι περιοδικές εκτιμήσεις των αλλαγών αυτών επιφέρουν νέες αλλαγές και αυτές, με τη σειρά τους, νέες επανεκτιμήσεις. Αναπόφευκτη η διαδικασία αλλά και διηνεκής η αγωνία για την Παιδεία…»

Κορυφή σελίδαςΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ Ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Μεταναστών (18/12/2005), ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, σε μήνυμά του, θύμισε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος όρισε την 26η Δεκεμβρίου ως ημέρα προσευχής αφιερωμένης στον πρόσφυγα και τον μετανάστη και επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Ο Έλληνας και ιδιαίτερα ο Χριστιανός, αντιλαμβάνεται τον μετανάστη όχι ως τον παρία της οργανωμένης κοινωνίας, αλλ’ ως τον εμπερίστατο πολίτη, με την ίδια αξιοπρέπεια και τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα, όντα και αυτόν εικόνα του Θεού… Η έννοια του παρεπίδημου είναι ζώσα σε κάθε πιστό και, επομένως, ο μετανάστης δεν είναι ξένος αλλά ξενίζεται, δηλ. φιλοξενείται, με την απλότητα που ξένισε η φάτνη τον προσδοκώμενο, μετ’ ολίγον να γεννηθεί Κύριο ημών Ιησού Χριστό»

Κορυφή σελίδαςΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟ ΙΣΤ'

Με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ συναντήθηκε στο Βατικανό (15/12/2005) αντιπροσωπεία Ορθοδόξων Επισκόπων και κληρικών που συμμετέχουν στον επίσημο διάλογο με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ο οποίος, ως γνωστόν, είχε διακοπεί το 1993, λόγω του προβλήματος της Ουνίας και ξεκίνησε, εκ νέου, το 2004.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πάπας τόνισε την αναγκαιότητα διεξαγωγής αυτού του διαλόγου, κάνοντας λόγο για δύο προτεραιότητες: για την προσπάθεια επίλυσης των υπαρκτών διαφορών ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες και για την αναζήτηση της ενότητας Ανατολής και Δύσης, καθώς, επίσης και για την αποκατάσταση της Εκκλησιαστικής κοινωνίας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι προτεραιότητες αυτές πρέπει να γίνουν αίτημα προσευχής όλων των Χριστιανών του κόσμου.

Μέσα σ’ αυτό το θετικό κλίμα, οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων ελπίζουν σε μία ειλικρινή πρόοδο στα θέματα αυτά και αναμένουν τις ενέργειες της Καθολικής Εκκλησίας.

Την Εκκλησία της Ελλάδος στη συνάντηση εκπροσώπησαν ο Επίσκοπος Αχαΐας κ. Αθανάσιος και ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Σαββάτος.

Κορυφή σελίδαςΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

Φιλάδελφο μήνυμα απέστειλε η Ιερά Σύνοδος στον εορτάζοντα Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο (20/12/2005), στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Γνωρίζομεν τους πολυμόχθους αγώνας, την ανύστακτον μέριμναν, την καρτερίαν και την υπομονήν της Υμετέρας Μακαριότητος αφ’ ότου η χάρις του Παρακλήτου Πνεύματος κατέστησεν Αυτήν επί κεφαλής του Παλαιφάτου Πατριαρχικού Θρόνου της εν Αντιοχεία Αγιωτάτης Εκκλησίας, εις καιρούς δυσχειμέρους και δοκιμασίας μεγίστης δι’ Αυτήν εν μέσω αλλοθρήσκων και αλλοδόξων ανθρώπων.

Ημείς, Μακαριώτατε Αδελφέ, έχομεν ακλόνητον την πεποίθησιν, ότι η Υμετέρα Μακαριότης αποτελεί όργανον της Θείας Προνοίας, καθ’ ότι η άχρι τούδε πορεία Αυτής εν τη Εκκλησία εφανέρωσε την Δύναμιν και την Δόξαν του Παντοδυνάμου Θεού, γεγονός όπερ αναντιρρήτως αποτελεί καρπόν των μόχθων και των νυχθημέρων προσευχών Αυτής…»

Την Εκκλησία της Ελλάδος στις εορταστικές εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Κορυφή σελίδαςΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Την τακτική έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2005 ενέκρινε (11/12/2005) το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τα λοιπά κείμενα που αποτελούν το «πακέτο διεύρυνσης» και αφορούν την Τουρκία, την Κροατία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Όσον αφορά το ζήτημα της Θρησκευτικής ελευθερίας, η έκθεση επισημαίνει: «η πρόοδος που σημειώθηκε από πέρυσι τον Οκτώβριο σε σχέση με την άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, τόσο σε ό,τι αφορά την νομοθεσία, όσο και την πρακτική. Τα προβλήματα των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών κοινοτήτων και συγκεκριμένα το γεγονός ότι αυτές δε διαθέτουν νομική προσωπικότητα, ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετιζόμενα με τα περιουσιακά τους δικαιώματα, αλλά και την εν γένει διαχείρισή τους, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της συνεχιζόμενης ανάμειξης της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.

? Η μη εισέτι επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

? Η απαγόρευση της χρήσης του Εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μη μουσουλμανικές κοινότητες σε σχέση με την εκπαίδευση των κληρικών τους, την απόκτηση και ανανέωση αδειών παραμονής και εργασίας, την αδυναμία διδασκαλίας θρησκευτικών στα μειονοτικά σχολεία από κληρικούς και αποφοίτους θεολογικών σχολών κ. άλ.»

Κορυφή σελίδαςΟ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΘΗΡΑΝΩΝ

Την έκθεση του Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Χρήστου Βούλγαρη, ο οποίος εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος στις εργασίες της προπαρασκευαστικής επιτροπής για την 13 Συνεδρία της Ολομέλειας της μεικτής επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ομοσπονδίας των Λουθηρανικών Εκκλησιών που πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη από 3 – 12/10/2005, με θέμα «Το Μυστήριον της Εκκλησίας: η Θεία Ευχαριστία εις την ζωήν της Εκκλησίας», εξέτασε η Ιερά Σύνοδος.

Στη συνάντηση τονίστηκε η σημασία του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας για την συμμετοχή των πιστών στην εν Χριστώ ζωή και την ενίσχυση της πίστεως και της αγάπης προς Εκείνον και προς αλλήλους. Δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα ης προετοιμασίας για τη Θεία Ευχαριστία σε Λουθηρανούς και σε Ορθοδόξους, έστω κι αν η προετοιμασία αυτή επιτυγχάνεται με διαφορετικούς τρόπους στην κάθε παράδοση.

Κορυφή σελίδαςΟ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΩΝ

Αντίστοιχη έκθεση υπέβαλαν στην Ιερά Σύνοδο οι Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ.κ. Χρήστος Βούλγαρης και Βλάσιος Φειδάς, οι οποίοι εκπροσώπησαν την Εκκλησία της Ελλάδος στην Ολομέλεια της μεικτής επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ομοσπονδίας των Μεταρρυθμισμένων Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό (13 – 18/10/2005).

Στη συνάντηση διαπιστώθηκαν συγκλίσεις επί των εξής βασικών παραδοχών, χωρίς να παραβλέπονται και οι αποκλίσεις: Α) Και για τις δύο Εκκλησίες το πρόσωπο του Χριστού και η Ενανθρώπηση, το έργο του Χριστού και ο σωτήριος Ευαγγελικός λόγος αποτελούν τα θεμέλια του καθολικού χαρακτήρα της Εκκλησίας. Β) Για αμφότερες τις Εκκλησίες, η Εκκλησία νοείται ως Σώμα Χριστού και εκάστη τοπική Εκκλησία ως αληθής έκφανση της Μιάς, Καθολικής Εκκλησίας. Γ) Και για τις δύο Εκκλησίες ο Χριστός ήλθε για να σώσει ολόκληρο τον κόσμο και το έκανε διά της Ενανθρώπησης, της όλης διακονίας και ζωής Του και εν τέλει διά της Σταυρώσεως και της Αναστάσεώς Του. Δ) Η αποστολή της Εκκλησίας είναι ουσιώδης για τη ζωή και τη δράση Της ως ζώσης κοινότητας που μαρτυρεί Χριστόν και το σωτήριο έργο Του. Ε) Είναι πολύ σημαντική η από κοινού κατανόηση του καθολικού χαρακτήρα της Εκκλησίας για την ισχύ της αποστολής Της στον κόσμο, η ανάγκη υπερπήδησης των όποιων ιδιαζουσών ιστορικών περιστάσεων ως εμποδίων για την ενότητα της καθολικής Εκκλησίας, το αίτημα της υπέρβασης παρελθουσών ερίδων και παρεξηγήσεων, η απόρριψη του προσηλυτισμού, του ατομισμού και της εκκοσμίκευσης.

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ