Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
ΤΤεύχος 419, 11 Οκτωβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου

Ο Μακεδονικός Αγώνας πάντα επίκαιρος

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Άρτα

"Πώς να μιλήσεις στα παιδιά σου για τον Χριστό"Επέτειος του
Μακεδονικού Αγώνα


Δείτε στη Μυριόβιβλο
το σχετικό αφιέρωμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου

Η εφετινή τακτική Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ασχολήθηκε με το θέμα «Η σύγχρονη κρίσις από εκκλησιαστικής πλευράς». Μελέτησε «τα αίτια της συγχρόνου ποικιλομόρφου κρίσεως» και προβληματίσθηκε σχετικά με τις δυνατότητες συμβολής στην αντιμετώπισή της με αφετηρία το δεδομένο - και ταυτοχρόνως ζητούμενο - «Η Εκκλησία ως ελπίδα και ενότητα της κοινωνίας και ως νοηματοδότηση της ζωής του ανθρώπου».

Οι εισηγήσεις και οι τοποθετήσεις των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων βοήθησαν ουσιαστικά να κατανοηθεί ότι οι ποικιλόμορφες αποτυχίες και τα προβλήματα που μαστίζουν την παγκόσμια και την ελληνική κοινωνία, η κρίση των θεσμών και των αξιών και η απουσία του νοήματος ζωής, είναι απότοκα της αλαζονικής διαχειρίσεως του βίου και της καταχρήσεως της κτίσεως ως δημιουργίας του Θεού, καθώς και της απλήστου επιθυμίας αποκτήσεως κοινωνικών αγαθών εις βάρος των πτωχών και των αδυνάτων.

Η οικονομική κρίση είναι το ορατό αποτέλεσμα της γενικής ηθικής και πνευματικής κρίσεως. Ταυτοχρόνως, έγινε φανερό, ότι η Εκκλησία έχει το χρέος και τη δυνατότητα να στηρίξει τον λαό μας στα προβλήματά του, να καλλιεργήσει την ελπίδα και να σταθεί άμεσα και ουσιαστικά στο πλευρό κάθε εμπερίστατου και δοκιμαζόμενου αδελφού μας, ανεξαρτήτως χρώματος, γλώσσης, θρησκείας και πολιτισμού.

Η κρίση κατέστησε φανερό, ότι η συγκρότηση του σύγχρονου κοινωνικού βίου με γνώμονα τον ατομισμό και την άρνηση της παρουσίας του Θεού στη ζωή μας οδήγησε στην καταράκωση της αξίας του ανθρώπου και την επικράτηση της αναξιοκρατίας και της αδιαφορίας για τον πόνο του διπλανού μας.

Αυτή η κατάσταση, για την δημιουργία της οποίας όλοι έχουμε μικρό η μεγάλο μερίδιο ευθύνης, είναι αταίριαστη με την παράδοση του τόπου μας. Η μόνη έξοδος από το αδιέξοδο είναι η αλλαγή αυτής της νοοτροπίας. Είναι καιρός μετανοίας για όλους μας. Ο λαός μας ζούσε και ζει, εμπνεόταν και θα εμπνέεται από την πίστη του στον Χριστό και διδάχθηκε από την Εκκλησία πως να μετακινείται από την δουλεία του εγωκεντρισμού στην ελευθερία του «Εμείς», από τη σκλαβιά του καταναλωτισμού στη χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς.

Αυτό το ήθος εκφράζει με λόγια και έργα η Εκκλησία και μέσα σε αυτά τα πλαίσια με ανύστακτο και στοργικό ενδιαφέρον μελετά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ζητήματα που ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους αλλοιώσεων και αλλοτριώσεων της πίστεως η της εθνικής και κοινωνικής μας ζωής, όπως η κάρτα του πολίτη, θέματα που αφορούν την διδασκαλία των Θρησκευτικών, της Ιστορίας και της Γλώσσης στα Σχολεία, το Μεταναστευτικό και άλλα, προκειμένου συντόμως να καταθέσει τις απόψεις Της στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και να ενημερώσει τον Λαό του Θεού.

Η Εκκλησία του Χριστού, ως μόνη σωστική Κιβωτός, θεωρούσα τον άνθρωπο ως ψυχοσωματική οντότητα, καλεί όλους σε προσευχή και ομοψυχία, μέσα στην ενότητα της πίστεως και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος και διαβεβαιώνει τον Λαό του Θεού και ιδιαιτέρως τους νέους ανθρώπους, ότι θα συνεχίσει δι’ όλων Της των δυνάμεων, το σπουδαίο φιλανθρωπικό και προνοιακό Της έργο, παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες που και η ίδια αντιμετωπίζει.

Κορυφή σελίδας


Ο Μακεδονικός Αγώνας πάντα επίκαιρος

Επίσημη δοξολογία για την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908) τελέστηκε χθες το πρωί στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ μεταξύ άλλων παρέστησαν απόγονοι των Μακεδονομάχων, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, βουλευτές, στελέχη του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας αλλά και υποψήφιοι των εκλογών της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όπως οι Μ. Μπόλαρης, Στ. Παπαθεμελής, Κ. Βελόπουλος, Απ. Τζιτζικώστας, Χ. Μπαρμπουνάκης και Μ. Στεργίου. Μετά το πέρας της δοξολογίας ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού.

«Να είμαστε πάντα σε εγρήγορση για τα δίκαια της Μακεδονίας μας», τόνισε σε μήνυμά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ενώ ο νομάρχης σημείωσε ότι «είναι χρέος μας να τιμήσουμε τη μνήμη των αγωνιστών του τίμιου αυτού αγώνα, να σταματήσουμε επιτέλους να φερόμαστε σαν να είμαστε εμείς οι ένοχοι και οι πλαστογράφοι της ιστορίας, όπως είχε επισημάνει ο αείμνηστος Μανώλης Ανδρόνικος, να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα και στην εθνική αξιοπρέπειά μας».

Επιμνημόσυνη Δέηση τελέσθηκε και στην προτομή του Παύλου Μελά, στην πλατεία του χωριού που φέρει το όνομα του ήρωα, παρόντος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππα Πετσάλνικου, ο οποίος τίμησε και φέτος με την παρουσία του τις εκδηλώσεις. Αφού αναγνώσθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας, έγινε η κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές, στρατιωτικές αρχές και των σωμάτων ασφαλείας του Νομού Καστοριάς.

Οι εκδηλώσεις κατέληξαν με την επίσκεψη όλων των παρευρισκομένων στο σπίτι που φονεύθηκε ο Παύλος Μελάς, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο και φιλοξενεί εκθέματα τόσο από την καθημερινότητα του πρωτομάρτυρα όσο και ιστορικά στοιχεία και αρχεία από την οργάνωση των ηρώων μας για την ελευθερία της Μακεδονίας.

Κορυφή σελίδας


Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Άρτα

«Το μουσείο που εγκαινιάσαμε σήμερα, είναι ένα κόσμημα για την πόλη της Άρτας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί και παραδίδεται πλέον στην πόλη και τον κόσμο της Άρτας. Είναι ευχής έργο αυτό το μουσείο να αγκαλιαστεί, ώστε να καταφέρει να γίνει πηγή πλούτου σε όλη την περιοχή».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, μετά τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας στεγάζεται σε νεόδμητο κτίριο, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για αυτό το σκοπό, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ηπείρου του Γ΄ ΚΠΣ Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας και μόλις 300 μ. από τη σύγχρονη γέφυρα, από την οποία διέρχεται ο κεντρικός οδικός άξονας Ιωαννίνων-Άρτας.

Το Μουσείο αποτελείται από δύο στάθμες, μία υπόγεια και μία ισόγεια. Το ισόγειο, που φιλοξενεί τους εκθεσιακούς χώρους μαζί με τους χώρους κοινού, τα εργαστήρια συντήρησης, τη βιβλιοθήκη και τους χώρους του Γραφείου Αρχαιοτήτων Άρτας, καταλαμβάνει επιφάνεια 1775 τ.μ., από τα οποία τα 500 τ.μ. αποτελούν τους καθαρά εκθεσιακούς χώρους.

Κορυφή σελίδας


"Πώς να μιλήσεις στα παιδιά σου για τον Χριστό"

Το Ενοριακό Κέντρο Στήριξης Οικογένειας του Ι. Ναού Αγίας Σοφίας Ψυχικού διοργανώνει την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 6.30 το απόγευμα εκδήλωση για τους γονείς. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχελώου κ. Ευθύμιος, Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα "Πώς να μιλήσεις στα παιδιά σου για τον Χριστό". Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων και των ομιλιών υπάρχει η δυνατότητα φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών στο Νεανικό Κέντρο υπό την επίβλεψη κατηχητών.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ