Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 417, 4 Οκτωβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ενθρονίστηκε στο Πατριαρχείο Πεκίου ο Σερβίας Ειρηναίος

Νέα Μονή στην ελληνοτουρκική μεθόριο



Η εικονογράφηση του ναού
του Πολιούχου Αθηνών


Δείτε στο eikastikon φωτογραφίες
από την αγιογράφηση του Σπύρου Βασιλείου




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Στην πρωινή εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας 89,5 fm μίλησε την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κύριος Θεόφιλος ο Γ’.

Ο Μακαριώτατος, σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις αρχές Οκτωβρίου από την ΜΚΟ «ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ» του πατριαρχείου Ιεροσολύμων με θέμα « Κύπρος και Άγιοι Τόποι» τόνισε : «Τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου τόσο τα λαϊκά όσο και τα θρησκευτικά, βρίσκονται σε μια κοινή εκκλησιαστική παράδοση με τους Άγιους Τόπους. Σήμερα που οι συνθήκες επικοινωνίας είναι πολύ πιο άμεσες, η παράδοση κοινωνείται σε όλους τους προσκυνητές. Οι αδελφοί μας οι Κύπριοι όταν επισκέπτονται τους Αγίους τόπους, αισθάνονται το ενιαίο του σώματος της Ορθοδοξίας και της Ρωμηοσύνης».

Σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τόνισε: « Η συνάντηση αυτή έγινε με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρίου Χρυσοστόμου και σκοπός της ήταν να συζητηθούν θέματα τα οποία αφορούν άμεσα ή έμμεσα τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής. Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν η ανασύσταση του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής εξαιτίας της ύπαρξης διαφορετικών εθνικοθρησκευτικών οντοτήτων. Τονίστηκε δε, ότι οι κατά τόπους Εκκλησίες είναι το καταφύγιο και το σημείο αναφοράς των πιστών. Η συνάντηση είχε ακόμα σκοπό και τη συζήτηση περί της μετανάστευσης του χριστιανικού πληθυσμού από τις χώρες και πόλεις της Μέσης Ανατολής όπως η Ιερουσαλήμ, ο Λίβανος και η Ιορδανία».

Ο Μακαριώτατος σε αναφορά του στο ρόλο των θρησκειών στη Μέση Ανατολή επισήμανε: « Σήμερα έχει γίνει αντιληπτή από όλους, πολιτικούς, διπλωμάτες, κ.α., η σημασία και ο ρόλος της θρησκευτικής ηγεσίας στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων. Για τον λόγο αυτό, όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις ή διαλόγους. Η συμβολή τους, δηλαδή, είναι απαραίτητη και μη σας φανεί παράξενο αν εις βάθος χρόνου δείτε να καταφεύγουν οι πολιτικές και διεθνείς αρχές στις θρησκευτικές ηγεσίες προκειμένου να βρεθεί λύση βιώσιμη όσο αφορά το θέμα των Ιεροσολύμων. Εφ’ όσον βρεθεί λύση στο θέμα των Ιεροσολύμων, τότε πλέον θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα και περιφερειακώς αλλά και παγκοσμίως, διότι όλη η παγκόσμια κρίση έχει ως αφετηρία τα Ιεροσόλυμα. Αν λοιπόν είναι δυνατόν να επικρατήσει κάποτε παγκόσμια ειρήνη, πάλι θα εξαρτηθεί από τα Ιεροσόλυμα».

Κορυφή σελίδας


Ενθρονίστηκε στο Πατριαρχείο Πεκίου ο Σερβίας Ειρηναίος

Ενθρονίσθηκε κατά την Θεία Λειτουργία στην Ιστορική Μονή του Πεκίου ο Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος. Οι Μητροπολίτες Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνα κ. Ιωάννης και Μαυροβούνιου και Παραθαλάσσιας κ. Αμφιλόχιος, συνόδευσαν στο θρόνο των Σέρβων Πατριαρχών, στο ιστορικό Μαστήρι του Πεκίου, τον Πατριάρχη κ. Ειρηναίο με επευφημίες Worthy (άξιος). Στο τέλος της τελετουργικής πράξης ο Πατριάρχης εκφώνησε την ενθρονιστήρια ομιλία.

Στην ενθρόνιση εκτός από τους επισκόπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, παρέστησαν ως εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι Μητροπολίτες Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Ικονίου κ. Θεόληπτος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Καλλίνικος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας , ο Αρχιεπίσκοπος Φιλιππουπόλεως Νήφωνα από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιορδάνου Θεοφύλακτος από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας από το Πατριαρχείο Μόσχας, ο Μητροπολίτης Šarašenidze Γεράσιμος από το Πατριαρχείο Γεωργίας, ο Μητροπολίτης Ολτενίας κ. Ειρηναίος και επίσκοποι κ. Νικόδημος και κ. Δανιήλ από το Πατραιαρχείο Ρουμανίας , ο Μητροπολίτης Βιδινίου κ. Δομετιανός από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος, οι Μητροπολίτες Σερρών κ. Θεολόγος και Νέας Σμύρνης κ. Συμεών από την Εκκλησία της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Λοβλίνου και Χέλμ κ. Άβελ από την Εκκλησία της Πολωνίας, ο Μητροπολίτης Βερατίου κ. Ιγνάτιος από την Εκκλησία της Αλβανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας και των χωρών Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρος και ο επίσκοπος Πίτσμπουργκ και Δυτικής Πενσυλβάνια κ. Μελχισεδέκ από την εκ του Πατριαρχείου Μόσχας Εκκλησιαστική δικαιοδοσία εν Αμερική.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς, ο διάδοχος του θρόνου Αλέξανδρου Καρατζόρτζεβιτς και εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος.

Ακόμα, παρέστησαν ο Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, Ρωμαιολκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Koch Kurt, και εκπρόσωποι άλλων Ομολογιών και Θρησκειών.

Κορυφή σελίδας


Νέα Μονή στην ελληνοτουρκική μεθόριο

Με λιτανεία που ξεκίνησε από την Ορεστιάδα, η εφέστια εικόνα της υπό ίδρυσιν Ιεράς Μονής Αγ. Σκέπης και Αγ. Παρασκευής Ν. Βύσσης μεταφέρθηκε στη Μονή, με ειδικό δρομολόγιο του τραίνου που έφτασε στην περιοχή. Η εικόνα στο κάτω μέρος της φέρει την απεικόνιση της Ανδριανουπόλεως και της νέας Βύσσας, σε ένα συμβολισμό που «ενώνει» τις αλησμόνητες πατρίδες. Το πρωί της επομένης, 1ης Οκτωβρίου 2010, ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός ιερούργησε και τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν οι Αρχές του τόπου, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου Ν. Βύσσης καθώς και πλήθος κόσμου από τη Ν. Βύσσα και άλλα χωριά της Μητροπόλεως. Ακολούθησε λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Σκέπης προς το Αγίασμα της Μονής, όπου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Αγιασμό.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η υπό ίδρυσιν Ιερά Μονή Αγ. Σκέπης και Αγ. Παρασκευής Ν. Βύσσης βρίσκεται στην Ελληνοτουρκική μεθόριο, πλησίον των Ελληνικών Φυλακίων και απέναντι από την Αδριανούπολη.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ