Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 416, 30 Σεπτεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσφορά αίματος – προσφορά ζωής

Ψήφισμα των Αμερικανών καταδικάζει τις λεηλασίες στις εκκλησιές της Κύπρου

Η Εκκλησία κοντά στους Κωφούς

Ενισχύει την κοινωνική της παρουσία η Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Τα ελληνικά χειρόγραφα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης στο Διαδίκτυο


Από το Διαδίκτυο

www.efimerios.gr
Χρήσιμες πληροφορίες για θέματα που αφορούν τους Εφημερίους και τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Προσφορά αίματος – προσφορά ζωής

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010, από τις 10.30 το πρωί έως τις δύο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου εθελοντική αιμοδοσία από κινητή μονάδα του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών με σκοπό την αποταμίευση μονάδων αίματος για τους συνανθρώπους μας που θα βρεθούν σε ανάγκη.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο αιμοδοσίας π. Παναγιώτη Καχρίλα, τηλ. 210 36 13 436.

Το πρωί της ίδιας ημέρας θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ι. Ναό του Αγίου Διονυσίου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κορυφή σελίδας


Ψήφισμα των Αμερικανών καταδικάζει τις λεηλασίες στις εκκλησιές της Κύπρου

Με ψήφισμα που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καλείται η Τουρκία να σεβαστεί τις θρησκευτικές ελευθερίες των εγκλωβισμένων και να προστατεύσει τους θρησκευτικούς χώρους λατρείας και τα αντικείμενα τέχνης στις κατεχόμενες περιοχές της βόρειας Κύπρου. Το ψήφισμα είχαν καταθέσει οι συμπρόεδροι της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων του Κογκρέσου, Ελληνοαμερικανοί Βουλευτές Κώστας Μπιλιράκης και Κάρολιν Μαλόνι. Με το ψήφισμα προτρέπεται η Κυβέρνηση της Τουρκίας να προστατέψει την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων, στους οποίους απαγορεύεται να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, εξαιτίας περιορισμένης πρόσβασης σε θρησκευτικούς χώρους, καθώς και να τερματίσει τη συνεχιζόμενη καταστροφή περιουσίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ζητά, επίσης, όπως η Τουρκία κριθεί υπόλογη για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου, σε σχέση με την καταστροφή θρησκευτικής και πολιτιστικής περιουσίας στην Κύπρο, πράξεις οι οποίες, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, λαμβάνουν χώρα στις κατεχόμενες περιοχές και παραβιάζουν τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία με πολλές διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει προσυπογράψει.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με τις ψήφους τόσο των Δημοκρατών όσο και των Ρεπουμπλικάνων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, κατά τον εισηγητή του θέματος Κώστα Μπιλιράκη ότι «το Κογκρέσο μπορεί να έχει φωνή όταν πρόκειται να καταδικάσει παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας ανά τον κόσμο».

Κορυφή σελίδας


Η Εκκλησία κοντά στους Κωφούς

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους τέλεσης της Θ. Λειτουργίας στη νοηματική γλώσσα σε Ναούς της Αθήνας, η Ι. Αρχιεπισκοπή διοργάνωσε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος διήμερη συνάντηση για τη σχέση των κωφών με την Εκκλησία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων κωφών, διερμηνείς ελληνικής νοηματικής γλώσσας, κωφοί-δάσκαλοι ελληνικής νοηματικής γλώσσας και ιερείς απ’ όλη την Ελλάδα που μαθαίνουν τη νοηματική γλώσσα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις από όλους τους παρευρισκόμενους, σχετικά με την σχέση της κάθε τοπικής εκκλησίας με τους κωφούς και τα σωματεία τους και τα εμπόδια που συναντούν στην τέλεση της Θ. Λειτουργίας. Επιπλέον, κατατέθηκαν προτάσεις και ιδέες για την αντιμετώπιση των ως άνω προβλημάτων, ενώ προγραμματίζεται η διοργάνωση ενός συνεδρίου όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς από την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού.

Τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης τελέστηκε στον Ι. Ναό Αγίων Πάντων Καλλιθέας η Θ. Λειτουργία στη νοηματική γλώσσα, όπως πραγματοποιείται εξάλλου πάγια τον τελευταίο χρόνο στο συγκεκριμένο ναό την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα.

Κορυφή σελίδας


Ενισχύει την κοινωνική της παρουσία η Αρχιεπισκοπή Αθηνών

"Να αποτελέσει ένα καταφύγιο αγάπης, αναπαύσεως και φροντίδας των ανθρώπων που μας έχουν όλους ανάγκη" ευχήθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την τελετή εγκαινίων του "Ξενοδοχείου των Φτωχών", του πρώτου ιδιόκτητου ξενώνα του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

Ο ξενώνας εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας από τον Μακαριώτατο, τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη και τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ελ. Σκιαδά. Η "Εστία των Αθηνών", όπως είναι η επίσημη ονομασία του ξενώνα, διαθέτει 60 αυτόνομα δωμάτια με λουτρό και αυτόνομο εξοπλισμό και οι φιλοξενούμενοι θα υποστηρίζονται κοινωνικοψυχολογικά, ιατρικά και θα ψυχαγωγούνται.

Το οίκημα αποτελεί κληροδότημα της Αθηναίας αρχόντισσας Λένας Παντελίδου ανακατασκευάστηκε εκ θεμελίων με σκοπό να εξυπηρετήσει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα τους υπερήλικες αστέγους.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι με εντολή του Μακαριωτάτου διπλασιάστηκε ο αριθμός των μερίδων φαγητού που διανέμονται από τα Κέντρα Ενοριακής Αγάπης (Κ.Ε.Α.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στους εμπερίστατους συνανθρώπους μας. Στόχος της Διεύθυνσης Χριστιανικής Αλληλεγγύης της Ι.Α.Α. είναι μέχρι τον επόμενο μήνα να προσφέρονται καθημερινά και από τα 72 Κέντρα Ενοριακής Αγάπης της Ι.Α.Α. περίπου 10.000 μερίδες φαγητού από τους κληρικούς και τις ομάδες εθελοντών και εθελοντριών στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Κορυφή σελίδας


Τα ελληνικά χειρόγραφα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης στο Διαδίκτυο

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη ανακοίνωσε ότι η ιδιαίτερα πλούσια - ίσως η πλουσιότερη παγκοσμίως - συλλογή ελληνικών χειρογράφων θα είναι σύντομα διαθέσιμη δωρεάν στο Διαδίκτυο. Αν και τα χειρόγραφα, στα οποία περιλαμβάνεται και η περίφημη συλλογή των μύθων του Αισώπου που αποκαλύφθηκε στο Άγιον Όρος το 1842, ήταν εδώ και πολύ καιρό στη διάθεση των ερευνητών μέσα στους χώρους της Βιβλιοθήκης, «για πρώτη φορά η Αρχαιότητα δίδεται απλόχερα σε όλον τον κόσμο», όπως ανέφερε ο επιμελητής Σκοτ Μακ Κέντρικ. «Το Λονδίνο είναι ένα πολύ ακριβό μέρος που δεν επιτρέπει σε κάθε ερευνητή να ταξιδέψει και να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εδώ» είπε ο επιμελητής. «Τώρα δίδεται η δυνατότητα να μελετά κανείς τα κείμενα στο σπίτι του- και μάλιστα δωρεάν».

Το σχέδιο της διάθεσης των ελληνικών χειρογράφων στο Διαδίκτυο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο υποστηρίζει πρωτοβουλίες σε σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό και τις τέχνες. Στους θησαυρούς της Βρετανικής βιβλιοθήκης ξεχωρίζουμε ένα χειρόγραφο Ευαγγέλιο από τα τέλη του 12ου αιώνα. Ανήκει στη μεγάλη συλλογή των ελληνικών χειρογράφων (περίπου 1.000 τόμοι), το ένα τέταρτο περίπου των οποίων (284 τόμοι) ψηφιοποιήθηκε για πρώτη φορά και θα είναι πλέον προσβάσιμο δωρεάν στο Διαδίκτυο. Η πρωτοβουλία της Βρετανικής Βιβλιοθήκης προβλέπεται να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των μελετητών της Αγίας Γραφής και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ