Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 415, 27 Σεπτεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επαναπατρίζονται κλεμμένες αρχαιότητες της Κύπρου

Κυκλοφόρησε το εγκόλπιο ημερολόγιο για το 2011 της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, αφιερωμένο στον Παπαδιαμάντη

Η απελευθέρωση της Τριπολιτσάς

Η εορτή του Οσίου Ρωμανού του Μελωδού

Ελεύθερη η είσοδος σήμερα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρουςΝέα από τις Μητροπόλεις μας


Η πανήγυρη στο προσκύνημα
του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Επαναπατρίζονται κλεμμένες αρχαιότητες της Κύπρου

Με απόφαση δικαστηρίου του Μονάχου ανοίγει ο δρόμος για τον επαναπατρισμό στην Κύπρο μεγάλου αριθμού έργων (τμήματα τοιχογραφιών και ψηφιδωτών, εικόνες και άλλα κειμήλια) βυζαντινής και υστεροβυζαντινής τέχνης, τα οποία συλήθηκαν από ναούς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, μετά την τουρκική εισβολή.

Το δικαστήριο του Μονάχου δικαίωσε την Εκκλησία της Κύπρου στην αστική αγωγή της κατά του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν το 1997 οι εκκλησιαστικοί θησαυροί, ύστερα από έφοδο της Ιντερπόλ και της Γερμανικής Αστυνομίας σε διαμερίσματά του στη γερμανική πόλη.

Η εκδίκαση της αγωγής άρχισε τον Απρίλιο του 2009. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Εκκλησία της Κύπρου πέτυχε να τεκμηριώσει την κυπριακή προέλευση των θησαυρών με βάση τεχνοτροπικά στοιχεία και ως εκ τούτου οι γερμανικές Αρχές πρέπει να της τα επιστρέψουν. Επίσης, το Δικαστήριο επιδίκασε δικαστικά έξοδα περίπου 60.000 ευρώ στον Αϊντίν Ντικμέν.

Η απόφαση του Δικαστηρίου, το πλήρες κείμενο της οποίας θα δοθεί εντός 15 ημερών, υπόκειται σε έφεση. Ωστόσο, έγκυρη πηγή εκτιμά ότι, ακόμη κι αν υποβληθεί έφεση από την πλευρά του Ντικμέν, αυτή θα κερδηθεί.

Για την απόφαση του Δικαστηρίου καθοριστική ήταν η γνωμάτευση του διακεκριμένου Γερμανού καθηγητή της Βυζαντινολογίας Johannes Deckers, στον οποίο το δικαστήριο είχε αναθέσει να αποφανθεί κατά πόσο τα κατασχεθέντα έργα τέχνης προέρχονται από την Κύπρο. Ο καθηγητής παρουσίασε με τη χρήση διαφανειών εμπεριστατωμένη μελέτη και κατέδειξε ότι οι εικόνες, οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά είναι έργα «μαέστρων», όπως τους χαρακτήρισε, Κυπρίων αγιογράφων.

Ανάμεσα στα έργα που βρέθηκαν στην κατοχή του Ντικμέν είναι τεμάχια ψηφιδωτών του 6ου αιώνα από την Παναγία Κανακαριά, σπάραγμα τοιχογραφίας με το κεφάλι του Αγίου Ιγνατίου από το ναό της Παναγίας Αψινθιώτισσας στο Συγχαρί του 14ου αιώνα, σπαράγματα τοιχογραφιών από το ναό Αγίας Σολομονής του 9ου αιώνα, από το ναό της Παναγίας Περγαμιώτισσας στην Ακανθού που χρονολογούνται στο 12ο αιώνα, και σπαράγματα τοιχογραφιών από το ναό του Αντιφωνητή (τέλη 15ου αι.).

Για τον εντοπισμό και την κατάσχεση των έργων το 1997 είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η τότε επίτιμη πρόξενος της Κύπρου στη Χάγη Τασούλα Χατζηττοφή, ως εξουσιοδοτημένη από την Ιερά Σύνοδο, η οποία είχε καταφέρει να εξασφαλίσει πληροφορίες από τον συνεργάτη του Dikmen Ολλανδό ΜichelVan Rijn.

Επίσης, για την κατάσχεση των έργων είχαν συμβάλει η Στέλλα Ιωαννίδου, σήμερα Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, και ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας- τότε υπεύθυνος του ΤΑΕ- Τάσος Παναγιώτου. Τα τελευταία χρόνια το φάκελο της υπόθεσης και το θέμα της αγωγής στο Μόναχο χειριζόταν, μαζί με Γερμανούς δικηγόρους, ο Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας Γιαννάκης Λαζάρου. Από την πλευρά της Εκκλησίας της Κύπρου την υπόθεση παρακολουθούσαν ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος και ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου Γιάννης Ηλιάδης.

Κορυφή σελίδας


Κυκλοφόρησε το εγκόλπιο ημερολόγιο για το 2011 της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, αφιερωμένο στον Παπαδιαμάντη

Εξεδόθη ήδη και κυκλοφορεί το Εγκόλπιο Ημερολόγιο του έτους 2011 της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, από τις εκδόσεις του Επικοινωνιακού-Μορφωτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος «Ο ΑΓΙΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΕΥΡΙΠΟΥ», το οποίο εφέτος είναι αφιερωμένο στον μεγάλο διηγηματογράφο της Σκιάθου και «άγιο των ελληνικών γραμμάτων» Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την κοίμησή του (1911-2011).

Την επιμέλεια του Ημερολογίου είχαν, κατόπιν της ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυξ και ο εκλεκτός συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Άγγελος Μαντάς, Δρ. Φιλολογίας.

Οι σελίδες του Ημερολογίου θ’ αποτελέσουν για τους αναγνώστες ευκαιρία για περαιτέρω μαθητεία στο ήθος του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάνντη, αφού μέσα από τον Πρόλογο του Σεβασμιωτάτου, το κυρίως αφιερωματικό κείμενο του κ. Αγγέλου Μαντά, αλλά και από τα ψήγματα κειμένων του ιδίου του Παπαδιαμάντη, που συνοδεύουν τον κάθε μήνα του έτους, δίδονται οι απαραίτητες αφορμές για επιπλέον μελέτη του παπαδιαμαντικού έργου.

Επιπλέον, δίδονται στον αναγνώστη και οι απαραίτητες πληροφορίες για την ποιμαντική διακονία της Ιεράς Μητροπόλεως, μέσα από τις ενοριακές κοινότητες, τα εκκλησιαστικά ιδρύματα κ.λπ.

Το Ημερολόγιο δύναται να προμηθευθούν, όσοι επιθυμούν, από όλες τις Ενορίες της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όπως και από το Βιβλιοπωλείο μας «ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΩΝ» (Αβάντων 32 – Χαλκίδα, τηλ. 22210.79217), ενώ υπάρχει ανηρτημένο και στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως στο διαδίκτυο, στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.imchalkidos.gr/page.asp?pageID=364

Τα έσοδα από την πώληση του Ημερολογίου, θα διατεθούν για τα ποιμαντικά και φιλανθρωπικά έργα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κορυφή σελίδας


Η απελευθέρωση της Τριπολιτσάς

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εόρτασε την Κυριακή 26η Σεπτεμβρίου, η Τρίπολη την απελευθέρωσή της. Σύσσωμος ο λαός της Πόλεως, παρουσία εκπροσώπων πολιτικών και πολιτειακών αρχόντων, εκπροσώπων της Κυβερνήσεως, της Αστυνομίας, του Στρατού, του Δήμου Τριπόλεως και όλων των φορέων του Νομού Αρκαδίας, τίμησαν τους προγόνους τους, που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της Τριπολιτσάς και κατ' επέκταση ολόκληρου του γένους.

Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς άρχισαν το πρωί της Κυριακής με την τέλεση πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ακολούθως στις 10.30 π.μ. τελέσθηκε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου, μετά δε το τέλος της δοξολογίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Φώτιο Τούντα, Καθηγητή Φιλόλογο. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Αρχιερέων και Προκρίτων καθώς και στον Ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών, η τελετή στο μνημείο των Ηρωικός Πεσόντων έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Εν συνεχεία παρέλασαν σε κεντρικό δρόμο της Τριπολιτσάς, η Φιλαρμονικής του Δήμου Τριπόλεως, αντιπροσωπίες Αναπήρων Πολέμου, Οργανώσεων, Συλλόγων, Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Σωμάτων Ελληνίδων Οδηγών και Ελλήνων Προσκόπων με τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους, καθώς και Τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι εκδηλώσεις για την Εορτή της Αλώσεως της Τριπολιτσάς ολοκληρώθηκαν το βράδυ με χορούς και καύση πυροτεχνημάτων στην κεντρική πλατεία της πόλεως.

Κορυφή σελίδας


Η εορτή του Οσίου Ρωμανού του Μελωδού

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010 ο «Ορφέας» Τρίπολης εορτάζει τον όσιο Ρωμανό τον Μελωδό, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τρίπολης. Η ανδρική - εκκλησιαστική χορωδία του «Ορφέα» υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Βασίλη Τζαβάρα θα αποδώσει την τετράφωνη λειτουργία του Θεμ. Πολυκράτη. Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, θα ακολουθήσει στα εντευκτήρια του Σωματείου το καθιερωμένο «κέρασμα».

Δείτε στη Μυριόβιβλο

Ακολουθία του Οσίου πατρός ημών Ρωμανού του Μελωδού

Κορυφή σελίδας


Ελεύθερη η είσοδος σήμερα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Ανοικτά θα παραμείνουν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μεμονωμένα μνημεία, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού. Η είσοδος του κοινού θα είναι ελεύθερη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ