Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 414, 23 Σεπτεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η 46η επέτειος της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου ελεύθερα στο κοινό μέσα από το Ίδρυμα Ωνάση

Ο Μακαριώτατος στον Έβρο

«Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης»
ΙΒ' Λειτουργικό Συμπόσιο

Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η 46η επέτειος της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα

Ακολουθεί το πρόγραμμα από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών:

ΣΑΒΒΑΤΟ 25-9-10

Ώρα 7-10:00 π.μ. Όρθρος - Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον Νέον Ιερόν Ναόν Αγίου Ανδρέου - Χειροτονία Διακόνου. Μεταφορά και τοποθέτησις της Αγίας Κάρας του Αποστόλου εις το Κέντρον του Ναού και έναρξις Προσκυνήματος Αυτής.

Ώρα 6:30 μ.μ. Έναρξις Μεγάλου Πολυαρχιερατικού Εσπερινού, εις τον Νέον Ιερόν Ναόν.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26-9-10

Ώρα 6-9 π.μ. Όρθρος - Θεία Λειτουργία στον Παλαιό Ιερό Ναό.

Ώρα 7.00-10:30 π.μ. Όρθρος - Έναρξις Πανηγυρικής Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Νέον Ιερόν Ναόν Αγίου Ανδρέου.Χειροτονία Πρεσβυτέρου.

Ώρα 5.45 μ.μ. Εκκίνησις ιεράς Λιτανευτικής πομπής Αγίας Κάρας με κατεύθυνσιν προς ιχθυόσκαλαν και εκείθεν (διά θαλάσσης) πρός Μώλον Αγίου Νικολάου και Πλατεία Τριών Συμμάχων. Εις ιχθυόσκαλαν και περί ώραν 6.15 θα τελεσθή αγιασμός επί τη ενάρξει της νέας περιόδου των εργασιών των αλιέων, ιχθυοπαραγωγών και ιχθυοπωλών.

Ώρα 7.00 μ.μ. Ευχαριστήριος Δοξολογία εις την Πλατεία Τριών Συμμάχων.

Ώρα 7.30 μ.μ. 'Εναρξις Ιεράς Λιτανείας, ήτις διά της οδού Αγίου Ανδρέου θα κατευθυνθή εις τον Ιερόν Ναόν του Πολιούχου ένθα θα ψαλή η Κατανυκτική Παράκλησις προς τον Προστάτην Άγιον υπέρ του Έθνους και των κατοίκων της Πόλεως ημών.

Κορυφή σελίδας


Τα βιβλία του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου ελεύθερα στο κοινό μέσα από το Ίδρυμα Ωνάση

«Η Συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου» που εφεξής θα αποκαλείται «Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» αποτελεί μαρτυρία των πνευματικών δραστηριοτήτων των Ελλήνων της διασποράς, τόσο των κοσμικών όσο και των παραγόντων της εκκλησίας, από την πρώιμη Αναγέννηση ως τον ύστερο Νεοελληνικό Διαφωτισμό (αρχές 15ου-αρχές 19ου αιώνα).

Μέσω της πολύτιμης αυτής συλλογής σκιαγραφείται η έντονη εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων, στη Δύση και στην Ανατολή και σε πνευματικά κέντρα όπως η Βενετία, η Ρώμη, η Βιέννη, το Ιάσιο και το Βουκουρέστι, η Κωνσταντινούπολη, η Μόσχα και η Βούδα κ.α. Αναδεικνύεται επίσης και η συμμετοχή των Ελλήνων σε πολιτικά και άλλα ζητήματα της εποχής, καθώς ορισμένοι από αυτούς διατέλεσαν σύμβουλοι σε ηγεμονικές και αυτοκρατορικές αυλές, όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης.

Η «Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», θα στεγάζεται στο κτίριο του Ιδρύματος Ωνάση, στον αριθμό 56 της λεωφόρου Αμαλίας και θα είναι προσβάσιμη σε μελετητές. Η συλλογή θα προβάλλεται στον διαδυκτιακό τόπο του Ιδρύματος και θα εμπλουτίζεται με νέα αποκτήματα. Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερους από 1.400 τίτλους, τα αντίτυπα των οποίων εκτείνονται σε 2.000 περίπου τόμους, και μπορεί να χωριστεί σε πέντε βασικές ενότητες:

Αναγέννηση-Ουμανισμός: έργα Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, ουμανιστικά έργα, γραμματικές, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, φιλοσοφικές πραγματείες και φιλολογικά δοκίμια. -Νεοελληνική Γραμματεία: λογοτεχνικά έργα, ποιητικά και λαϊκά αναγνώσματα, ιστορικά συγγράμματα, γραμματικές για εκπαιδευτικούς σκοπούς, φιλολογικά δοκίμια, γραμματικές-λεξικά και σχολικά εγχειρίδια κάθε είδους.

Λειτουργικά βιβλία: Ευαγγέλια, Μηναία, Ψαλτήρια, Ωρολόγια, Πεντηκοστάρια, Ευχολόγια και άλλα.

Θεολογικά Συγγράμματα: έργα των Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας, πραγματείες γύρω από το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών, κείμενα για την ιστορία της Ορθοδοξίας, μακροσκελείς μελέτες αναφορικά με το Ορθόδοξο Δόγμα και το Πρωτείο του Πάπα και άλλα.

Νεοελληνικός Διαφωτισμός: πρωτότυπα έργα που γράφτηκαν για την πνευματική ανύψωση του Γένους, ελληνικές μεταφράσεις έργων της παγκόσμιας πεζογραφίας και ποίησης και δείγματα της φιλολογικής και γλωσσικής διαμάχης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και των ιδεών που προέκυψαν από τη Γαλλική Επανάσταση.

Κορυφή σελίδας


Ο Μακαριώτατος στον Έβρο

Ο Μακαριώτατος από σήμερα το πρωί πραγματοποιεί 2ήμερη ανεπίσημη επίσκεψη στην ακριτική Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιον. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος επισκέφτηκε το πρωί την Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδιάς Σουφλίου, το Διδυμότειχο και κατέλυσε στην Ν. Ορεστιάδα.

Στο Διδυμότειχο, ύστερα από μια σύντομη Δοξολογία, ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση με τους Βουλευτές Έβρου Ελένη Τσιαούση και Αλ. Δερμετζόπουλο, τον Έπαρχο Β. Έβρου Πολ. Αντωνιάδη, τους Δημάρχους Διδυμοτείχου Χρ. Τοκαμάνη και Μεταξάδων Χρ. Τερτσούδη και άλλους τοπικούς παράγοντες.

Στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχιου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, προς τιμήν του υψηλού φιλοξενουμένου μας, προσεκλήθη και παρακάθησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

Κορυφή σελίδας


«Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης»

Τα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Κωνσταντινούπολης (Μεγάλη Σχολή του Γένους, Ζωγράφειο Λύκειο, Ζάππειο Λύκειο, Κοινοτική Αστική Σχολή Χαλκηδόνας, Αστική Σχολή Βλάγκας, Δημοτικό Σχολείο Γαλατά) αποτελούν το θεματικό πυρήνα της έκθεσης του Πάρι Πετρίδη, που θα φιλοξενήσει η Πτολεμαΐδα, στη γκαλερί Έκφραση (Βασ. Κωνσταντίνου41).

Ο δημιουργός έχει καταγράψει με το φακό του τους εσωτερικούς χώρους των επιβλητικών αυτών οικοδομημάτων - τα οποία χτίστηκαν στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα από την τότε ακμάζουσα ελληνορθόδοξη διασπορά - αποτυπώνοντας από τη μια τη συμβολή τους στη δημιουργία της συλλογικής συνείδησης του Ελληνισμού και από την άλλη τη μεγάλη αισθητική τους αξία.

Οι φωτογραφίες είναι βασισμένες σε μετωπικές λήψεις μεγάλου format και πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα ενός έτους (2006 - 2007).

Η έκθεση παρουσιάστηκε επίσης στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2008, στο Παρίσι στο πλαίσιο του Mois de la Photo 2008, ενώ έργα από τη συγκεκριμένη σειρά φωτογραφιών παρουσιάστηκαν στην ομαδική έκθεση «Time Within Us» στην Istanbul Modern στην Κωνσταντινούπολη το 2010, στη "Na Solyanke" Gallery στη Μόσχα στο πλαίσιο της International Photo biennale in Moscow 2010 και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο παράλληλο πρόγραμμα της PhotoBiennale 2010.

Ώρες λειτουργίας:
Δε,Τρ,Πα:10.00-14.00&18.00-21.00, Τε,Πε,Σα:10.00-14.00
Διάρκεια: 23/09-21/10 // Εγκαίνια: 23/09, 20.00

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ