Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 413, 20 Σεπτεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών στις Σέρρες

«Εργαζόμαστε για την ενότητα, έχοντας την αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης αλήθειας»

Πλήθη Αρμενίων στη λίμνη Βαν για την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά τη γενοκτονία

Δωρεάν μαθήματα Αγιογραφίας από το Δήμο Αθηναίων

Εθελοντική αιμοδοσία από τον Ι. Ναό Αποστόλου Θωμά Κυψέλης την Κυριακή 26 ΣεπτεμβρίουΝέα από τις Μητροπόλεις μας


Η υποδοχή της θαυματουργού Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Αναργύρων στη Λαμία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών στις Σέρρες

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 12ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Βιβλικών Σπουδών, με θέμα: «Ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής Ιωάννης: θέματα εισαγωγικά, φιλολογικά, ερμηνευτικά και θεολογικά του Ευαγγελίου του». Το Επιστημονικό Θεολογικό Συνέδριο που φιλοξενήθηκε και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες από 17 έως και 19 Σεπτεμβρίου ε. ε. Το υψηλού επιπέδου Συνέδριο τελούσε υπό την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και της Ιεράς Συνόδου της αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, την οποία και εξεπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ. Στο ανωτέρω Επιστημονικό Συνέδριο συμμετείχαν και παρακολούθησαν τις εργασίες του πλειάδα Σεβ. Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, Βουλευτές, ο Νομάρχης Σερρών, ο Δήμαρχος Σερραίων, Δήμαρχοι της γύρω περιοχής, εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών, δικαστικών, εκπαιδευτικών αρχών του Νομού, περισσότεροι από 150 κληρικοί και μεγάλος αριθμός λαϊκών.

Στο 12ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών συμμετείχαν ορθόδοξοι βιβλικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου έγιναν 28 εισηγήσεις, στις οποίες οι ομιλητές πραγματεύθηκαν θέματα εισαγωγικά, ερμηνευτικά, ιστορικά και θεολογικά του κατά Ιωάννην ευαγγελίου αλλά και θέματα σχετικά με την κριτική και την ιστορία του ιερού κειμένου του καθώς και της θέσεως του Ευαγγελίου μέσα στη λατρεία της εκκλησίας μας.

Κορυφή σελίδας


«Εργαζόμαστε για την ενότητα, έχοντας την αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης αλήθειας»

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου Συνεδρίου Στελεχών Νεότητος (18 και 19 Σεπτεμβρίου) της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Κατά την 2η ημέρα του Συνεδρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο στον Ι. Ν. Αγίου Μοδέστου Μελισσατίκων. Ακολούθως, στο Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία», παρουσιάστηκε το νέο κατηχητικό βοήθημα της τοπικής Εκκλησίας, με τίτλο «Οι Άγιοι του τόπου μας», το οποίο είναι καρπός της κατηχητικής ομάδος του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Βόλου.

Κατακλείοντας το Συνέδριο ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες για την άψογη οργάνωση και πληθωρική συμμετοχή, προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση για τις δράσεις στις οποίες θα στραφεί η τοπική Εκκλησία κατά το τρέχον Ιεραποστολικό έργο. Τόνισε την ιδιαίτερη προσοχή που θα δοθεί στην κοινωνική πρόνοια και προσφορά, δεδομένης της εκτάκτου και δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται η πατρίδα μας, έργο το οποίο πρέπει να συνοδεύει οπωσδήποτε την εκ των ων ουκ άνευ πνευματική δραστηριότητα εκάστης ενορίας.

Στη συνέχεια προέβη στην περιγραφή του σύγχρονου Εκκλησιαστικού σκηνικού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τόνισε την ανάγκη ενότητας και απόκρουσης κάθε φοβικού συνδρόμου που θέλει να καθυποτάξει τις συνειδήσεις των πιστών, περιχαρακώνοντάς τους στα στενά και περιορισμένα πλαίσια μιας αδικαιολόγητης κλειστοφοβικής πραγματικότητας. Επεσήμανε, χαρακτηριστικά ότι «Κατέχουμε την αλήθεια, κατέχουμε τον ήλιο της Δικαιοσύνης Ιησού Χριστό, δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτα και κανένα. Η Ορθοδοξία δεν απειλείται, ούτε προσβάλλεται. Η Εκκλησία ανοίγεται για να συναντήσει τον πλανεμένο και χαμένο αδελφό, μιμούμενη το παράδειγμα του Κυρίου ο Οποίος ήλθε «αμαρτωλούς σώσαι». Εργαζόμαστε για την ενότητα της Εκκλησίας, έχοντας την αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης αλήθειας»

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος προχώρησε στην χειροθεσία των νέων κατηχητών και επέδωσε τους σχετικούς διορισμούς.

Κορυφή σελίδας


Πλήθη Αρμενίων στη λίμνη Βαν για την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά τη γενοκτονία

Εκατοντάδες Αρμένιοι παρακολούθησαν την Κυριακή τη λειτουργία που τελέστηκε σε αρμενική εκκλησία της νοτιοανατολικής Τουρκίας, για πρώτη φορά μετά τη γενοκτονία τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η λειτουργία στην εκκλησία της λίμνης Βαν παρουσιάζεται από την Άγκυρα ως «χείρα φιλίας» προς το Ερεβάν. Είναι η δεύτερη τέτοια κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης μετά την ιστορική πατριαρχική λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Αύγουστο.

Ο ναός του Τιμίου Σταυρού, που βρίσκεται στο νησάκι Αχταμάρ της λίμνης Βαν, χρονολογείται στον 10ο αιώνα και είναι ένας από τους ελάχιστους μάρτυρες της κάποτε μεγάλης αρμενικής κοινότητας της οθωμανικής Τουρκίας. Η εκκλησία υπέστη ζημιές κατά τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Το 2007 αποκαταστάθηκε από την τουρκική κυβέρνηση και σήμερα και λειτουργεί ως μουσείο.

Προσκυνητές από την Αρμενία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ταξίδεψαν στο νησάκι με πλοιάρια και παρακολούθησαν την πρώτη γρηγοριανή λειτουργία εδώ και 95 χρόνια. «Δεν έχω λόγια για να περιγράψω αυτό που αισθάνομαι. Ήρθα εδώ πριν από δύο χρόνια για τα εγκαίνια της εκκλησίας [μετά την αποκατάστασή της]. Ήλπιζα ότι μια μέρα θα ήταν δυνατόν να τελεστεί λειτουργία» δήλωσε με δάκρυα στα μάτια, η Αναχίτ Μισετσιάν, 47 ετών, η οποία ξεκίνησε με πούλμαν από την Αρμενία, μαζί με άλλους 40 συμπατριώτες της, και έφτασε στην περιοχή μέσω της Γεωργίας, αφού τα σύνορα της Αρμενίας με την Τουρκία είναι κλειστά.

Η Τουρκία ελπίζει ότι η λειτουργία θα αποτελέσει ευκαιρία για να κατευναστούν τα πνεύματα και να ξεχαστεί το αιματοβαμμένο παρελθόν. Στην Αρμενία, ωστόσο, ορισμένοι χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία αυτή ως άσκηση δημοσίων σχέσεων και ζήτησαν από τους πιστούς να μποϊκοτάρουν την τελετή. Οι διαφωνίες εστιάστηκαν στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν τοποθέτησε εγκαίρως για τη λειτουργία ένα σταυρό στην κορυφή του τρούλου της εκκλησίας. Οι υπεύθυνοι, πάντως, απέδωσαν την καθυστέρηση στη διοικητική γραφειοκρατία. Ο μεταλλικός σταυρός, ύψους δύο μέτρων και βάρους 110 κιλών, στήθηκε τελικά σε μια ξύλινη βάση στην είσοδο του ναού, εν αναμονή της τοποθέτησής του στη στέγη.

Πηγή: in.gr

Κορυφή σελίδας


Δωρεάν μαθήματα Αγιογραφίας από το Δήμο Αθηναίων

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Λαϊκής Επιμόρφωσης πραγματοποιεί και φέτος μαθήματα ποικίλου ενδιαφέροντος, τα οποία προσφέρονται δωρεάν στους δημότες. Συγκεκριμένα, στον Πολυχώρο Νέου Κόσμου ξεκινούν μαθήματα αγιογραφίας. Οι εγγραφές ξεκινούν από 27 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου, 9:00-13:00

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 36 38138 ή στον Πολυχώρο Νέου Κόσμου:

Δ/νση: Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης, Τηλ.: 210 9344131, 210 9344818

Κορυφή σελίδας


Εθελοντική αιμοδοσία από τον Ι. Ναό Αποστόλου Θωμά Κυψέλης την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010, από τις 09 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στην Ενορία του Αποστόλου Θωμά Κυψέλης (οδός Καρτερίας 11) εθελοντική αιμοδοσία με σκοπό την αποταμίευση μονάδων αίματος για τους συνανθρώπους μας που θα βρεθούν σε ανάγκη.

Μάθετε πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε δίνοντας δωρεάν αίμα για τον χειρουργημένο

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ