Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 411, 13 Σεπτεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με αγιασμό το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς

Διπλασιάζει τη βοήθεια στους αστέγους η Αρχιεπισκοπή Αθηνών

O Τίμιος Σταυρός από τα Ιεροσόλυμα στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Θεσσαλονίκη

«Ο Ναός του Αγίου Νικολάου θα ξανακτιστεί»

Επισκέψιμη για το κοινό η Παναγία η Φανερωμένη στη Νίσυρο

Ο Εθνομάρτυς Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Σμύρνης
ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ '22

Μαρτυρίες από το μεγάλο ξεριζωμό στην www.aula.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Με αγιασμό το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς

Στη Σιβιτανίδειο Σχολή τέλεσε τον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρουσία της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά το πέρας της τελετής ευχήθηκε καλή πρόοδο, υγεία και όρεξη για εργασία σε όλους τους μαθητές. Επίσης επικαλούμενος και την ιδιότητά του, αυτή του προέδρου της Σιβιτανιδείου Σχολής, επικαλέστηκε τη διαβεβαίωση της πολιτείας και της υπουργού Παιδείας για τη συνδρομή τους να γίνει η συγκεκριμένη σχολή η καλύτερη στη χώρα.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα συμβολική και ευχήθηκε καλή πρόοδο στους μαθητές επισημαίνοντας ότι το σχολείο σημαίνει γνώση που είναι δύναμη ζωής. "Ξεκινάμε φέτος με θετικούς οιωνούς" είπε η κ. Διαμαντοπούλου και έκανε έκκληση προς όλους να θέσουν τα παιδιά πάνω από όλα και να αφήσουν τις όποιες διαφορές μακριά από τα σχολεία.

Ερωτηθείσα για ενδεχόμενα κενά στα σχολεία, η υπουργός δήλωσε ότι όλα τα σχολεία λειτουργούν κανονικά και πως τα κενά που υπάρχουν είναι ελάχιστα και θα καλυφθούν μέσα στην εβδομάδα.

Κορυφή σελίδας


Διπλασιάζει τη βοήθεια στους αστέγους η Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Με εντολή του Μακαριωτάτου διπλασιάζονται από την 26η Σεπτεμβρίου 2010 οι μερίδες φαγητού που θα διανέμονται στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων στην οδό Πειραιώς.

Σε επιστολή που απέστειλε με την ευκαιρία της έναρξης του νέου εκκλησιαστικού έτους ο Πρωτοσύγκελλος Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Παπανικολάου στους Προέδρους των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων και των Κέντρων Ενοριακής Αγάπης της Ι.Α.Α., αναφέρεται στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία και στην ανάγκη η Εκκλησία να εντείνει τις προσπάθειες και να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια κάλυψης των αναγκών των συνανθρώπων μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωτοσύγκελλος, ανακοίνωσε ότι κατόπιν εντολής του Μακαριωτάτου διπλασιάζεται από τα τέλη του τρέχοντος μηνός ο αριθμός των μερίδων που θα διανέμονται στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, έτσι ώστε να φτάσουν τις 10.000 μερίδες ημερησίως. Όπως υπογραμμίζει το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Στην επιστολή ο π. Γαβριήλ Παπανικολάου κάνει έναν σύντομο απολογισμό του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες από τη Γενική Διεύθυνση Χριστιανικής Αλληλεγγύης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με τα Ε.Φ.Τ.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή.

Κορυφή σελίδας


O Τίμιος Σταυρός από τα Ιεροσόλυμα στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται ο Τίμιος σταυρός από τα Ιεροσόλυμα ενόψει της αυριανής γιορτής (14 Σεπτεμβρίου).

Ο Τίμιος Σταυρός μεταφέρθηκε από τα Ιεροσόλυμα δια θαλάσσης και η υποδοχή του έγινε στο χώρο του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης (νέα παραλία).

Στη συνέχεια σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή μέσω των οδών Κοσμά Αιτωλού και Βασ. Όλγας και ο τίμιος Σταυρός μεταφέρθηκε στον Ιερό ναό όπου και ψάλθηκε επίσημη δοξολογία χοροστατούντο του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Καθημερινά στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Θεσσαλονίκη (στη διασταύρωση των οδών Δελφών και Μιαούλη) θα τελούνται Θεία Λειτουργία, Αγιασμός, Ευχέλαιο, Παράκληση, Χαιρετισμοί και Αγρυπνία έως την ερχόμενη Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, οπότε και μετά τη θεία λειτουργία ο Τίμιος Σταυρός θα επιστρέψει στα Ιεροσόλυμα όπου φυλάσσεται.

Η 14η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως ημέρα εορτασμού της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού το έτος 326 μ.Χ όταν - αμέσως μετά την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη, ο τότε Πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακάριος έστησε τον Τίμιον Σταυρό στο ναό του Πατριαρχείου για προσκύνηση από τους πιστούς.

Κορυφή σελίδας


«Ο Ναός του Αγίου Νικολάου θα ξανακτιστεί»

Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν η μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Με μια λιτή τελετή, η Ελληνοαμερικανική κοινότητα τίμησε όσους χάθηκαν κατά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ανάμεσα τους και τριάντα περίπου ομογενείς. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανέπεμψε επίσης δέηση για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου, του μοναδικού χώρου λατρείας που καταστράφηκε την ημέρα εκείνη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και ο ναός θα κτιστεί.

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν συγγενείς των θυμάτων, ο προϊστάμενος και μέλη της κοινότητας του Αγίου Νικολάου, οι γενικές πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου Άγη Μπαλτά και Κούλα Σοφιανού αντίστοιχα, καθώς και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων.

Εν τω μεταξύ, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συμπεριλαμβάνεται στους 31 θρησκευτικούς ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών που συνυπέγραψαν ολοσέλιδη καταχώρηση σε αμερικανικές εφημερίδες, με την οποία εκφράζουν τη διαφωνία τους για την πιθανολογούμενη καύση του Κορανίου.]

Κορυφή σελίδας


Επισκέψιμη για το κοινό η Παναγία η Φανερωμένη στη Νίσυρο

Σήμερα εγκαινιάζονται και επισήμως από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργο Νικητιάδη και τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη τρία σημαντικά έργα πολιτισμού στη Νίσυρο. Πρόκειται για το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, την αναστύλωση της αρχαίας οχυρωμένης ακρόπολης του νησιού και το τρίτο έργο που θα εγκαινιαστεί είναι η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης στην θέση Καρδιά.

Πρόκειται για ένα από τους σημαντικότερους και κομψότερους ναούς στα Δωδεκάνησα, κτισμένος στον σχετικά σπάνιο για την περιοχή αρχιτεκτονικό τύπο, του σταυροειδούς εγγεγραμμένου. Χρονολογείται, σύμφωνα με τα λείψανα του τοιχογραφικού διακόσμου που σώζεται στο εσωτερικό της εκκλησίας στις αρχές του 12ου αι. Η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μετά την σύνταξη της σχετικής μελέτης και την έγκρισή της από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟΤ προχώρησε αρχικά στην στήριξη του μνημείου με την χρηματική συμβολή του τότε Υπουργείου Αιγαίου. Στη συνέχεια, και με κονδύλια του ΥΠΠΟΤ, ολοκληρώθηκε το 2009, η αποκατάσταση της εκκλησίας.

Κορυφή σελίδας


Ο Εθνομάρτυς Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Σμύρνης

του Σαράντου Καργάκου

Σ' ένα βιβλίο μας για τον μικρασιατικό πόλεμο, αναφερόμενοι στον μαρτυρικό θάνατο του Χρυσοστόμου, είχαμε γράψει: «Ο Χρυσόστομος δίκαια ανήκει στους μεγαλομάρτυρες του έθνους, που κρατούν ψηλά την περηφάνειά του, όταν την τσακίζουν με τη δειλία τους και την αβελτηρία τους οι πολιτικοί μας ηγέτες» (Ένθ.αv. σσ. 75-76). Στην απροστάτευτη Σμύρνη, που όλοι οι στρατιωτικοί και πολιτικοί παράγοντες την εγκαταλείπουν προστρέχει να βρει καταφύγιο όλος ο άμαχος πληθυσμός της Μ. Ασίας. Ο μόνος που δεν την εγκαταλείπει είναι ο Χρυσόστομος. Όταν ο αρχιεπίσκοπος των Καθολικών την υστάτη ώρα, στις 25 Αυγούστου, του εξασφαλίζει θέση επί αναχωρούντος ατμοπλοίου και τον εξορκίζει να εγκαταλείψει την καταδικασμένη πόλη για να γλυτώσει από την οργή των Τούρκων, ο Μητροπολίτης ατάραχος απαντά: «Παράδοσις του ελληνικού κλήρου αλλά και χρέος του καλού ποιμένος είναι να παραμείνη με το ποίμνιόν του». Είναι η στιγμή που ο Χρυσόστομος περνά στο χώρο της αθανασίας και συγκαταλέγεται στο χορό των μαρτύρων και των αγίων του Γένους. Η ώρα του Γολγοθά επλησίασε. Είναι μόνος, αυτός και το ποίμνιό του. Ο τελευταίος επίσημος Έλληνας που έφυγε, είναι ο μεγάλος μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, πρύτανις του Ιωνικού πανεπιστημίου.

Στις 27 Αυγούστου γίνεται η πρώτη εμφάνιση Τούρκων «τσετών» (=ατάκτων) υπό τον Κιορ (=μονόφθαλμος) Μπεχλιβάν στη Σμύρνη. Τρομοκρατία απλώνεται στην πόλη. Τα πλήθη συρρέουν στη Μητρόπολη. Ο Χρυσόστομος, βοηθούμενος από τον αδελφό του Ευγένιο, κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει. Την επομένη τελεί λειτουργία στην Αγία Φωτεινή. Είναι κάτωχρος από τη νηστεία και την αγρύπνια. Όταν όμως βγαίνει στην Ωραία Πύλη γονατίζει και προσεύχεται σαν ταπεινός λευίτης και εγείρεται ως άγιος. Είναι το τελευταίο κήρυγμά του «Η Θεία Πρόνοια, λέγει, δοκιμάζει την πίστιν μας και το θάρρος μας και την υπομονή μας την ώραν αυτήν. Αλλ' ο Θεός δεν εγκαταλείπει τους χριστιανούς. Εις τας τρικυμίας αναφαίνεται ο καλός ναυτικός και εις τας δοκιμασίας ο καλός Χριστιανός. Προσεύχεσθε και θα παρέλθη το ποτήριον τούτο. Θα ίδωμεν πάλιν καλάς ημέρας και θα ευλογήσωμεν τον Θεόν. Θαρρείτε ως εμπρέπει εις καλούς χριστιανούς».

Περισσότερα στη Μυριόβιβλο

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ