Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 410, 9 Σεπτεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μήνυμα του Μακαριωτάτου προς τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς

Εκδήλωση στη Λυρική Σκηνή προς τιμήν του μακαριστού π. Άγγελου Νησιώτη

Η Εκκλησία σε κοινή Αποστολή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με επιτυχία το ετήσιο ιερατικό συνέδριο της Ι.Μ. Σπάρτης

Συνάντηση του Μητροπολίτη Δημητριάδος με τον Υφυπουργό Τουρισμού Νικητιάδη
Παράταση για τις
Όψεις Αρμενικής Τέχνης

στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έως τις
10 Οκτωβρίου 2010

               Δείτε σχετικό βίντεο από την εγκατάσταση στο μουσείο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Μήνυμα του Μακαριωτάτου προς τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς

«Ελάτε να σας δείξω- όσοι αγαπάτε λέξεις ορφανές, κρυμμένες σ’ ερημιές, σε ξεχασμένους τόπους...» . Για αυτές τις ξεχασμένες λέξεις θα ήθελα να μιλήσουμε. Λέξεις, όπως αγάπη, σπουδή, ομορφιά, αδελφός, τις οποίες έκρυψε η αναζήτηση της ευτυχίας.

Είναι αναγκαίο με την τέχνη της αγωγής, που μοιάζει με την τέχνη του σμιλέματος, να φανερώσουμε ουσιαστικά σε μια εποχή που παρουσιάζεται ως καιρός κρίσης ένα διαφορετικό ορίζοντα από εκείνο που μας έμαθε ο πολιτισμός της μοναξιάς. Ένας πολιτισμός που δημιουργεί φθινοπωρινούς ανθρώπους, οι οποίοι το μόνο που γνωρίζουν είναι «να κουβεντιάζουν σαν άγαλμα προς άγαλμα» μεταξύ τους.

Είναι αναγκαίο με την τέχνη της αγωγής να μάθουμε στα παιδιά μας την σπουδαιότητα της αγάπης∙ ο κόσμος στον οποίο ζουν, με αυτόν τον τρόπο θα γίνει περισσότερο φιλόξενος. Την σπουδαιότητα της ομορφιάς και της παρουσίας του άλλου∙ ο ορίζοντας τους θα γίνει λιγότερο γκρίζος, περισσότερο ανθρώπινος.

Έχετε τον πρώτο λόγο σε αυτήν την προσπάθεια. Στον αγώνα αυτό σύμμαχός σας είναι η θεολογία της Εκκλησίας με την πρόταση ζωής που κομίζει. Μια πρόταση ουσιαστικής μεταμόρφωσης του καθημερινού βίου που μεταβάλλει την εργασία σε δημιουργία, την οικονομία σε θεραπαινίδα του ανθρώπου, το εκπαιδευτικό σύστημα σε παιδεία, την πολιτική σε διακονία.

1. Δ. Κοσμόπουλος, «Τέσσερα ποιήματα», περιοδ. ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, Ιανουάριος 2009, σ. 5.
2. Κ. Δημουλά «Ορισμοί».

Κορυφή σελίδας


Εκδήλωση στη Λυρική Σκηνή προς τιμήν του μακαριστού π. Άγγελου Νησιώτη

Οι Ορθόδοξες Χριστιανικές Ενώσεις και ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας διοργανώνουν τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9 το βράδυ στην Κεντρική Αίθουσα της Λυρικής Σκηνής (Ακαδημίας 59, τηλ. 2103612461) εκδήλωση προς τιμήν του μακαριστού π. Αγγέλου Νησιώτη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το συμφωνικό έργο "ΦΙΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΩΤΟΣ". Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Κορυφή σελίδας


Η Εκκλησία σε κοινή Αποστολή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με τον γενικό διευθυντή της ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» κ. Κ. Δήμτσα, συναντήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ κ. Γ. Πατούλης. Η συνάντηση έγινε ενόψει του μνημονίου το οποίο θα υπογράψει το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας με την «Αποστολή», με στόχο τη συνεργασία της Εκκλησίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας, την δημιουργία προγραμμάτων πρόληψης της υγείας για απόρους, οικονομικούς μετανάστες, ανασφάλιστους αλλά και κάθε άλλη ευπαθή ομάδα πληθυσμού, καθώς και την ιατρική φροντίδα όσων έχουν ανάγκη σε κάθε ενορία.

Κορυφή σελίδας


Με επιτυχία το ετήσιο ιερατικό συνέδριο της Ι.Μ. Σπάρτης

Διαρκής και με πολλούς τρόπους εκδηλούμενη είναι η μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σπάρτης κ. Ευσταθίου, για τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς Σπάρτης, προκειμένου να βελτιώνονται συνεχώς και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στη θεόσδοτη αποστολή τους.

Στο πλαίσιο αυτό τακτικά πραγματοποιούνται μηνιαίες συνάξεις και ετήσια συνέδρια με αξιοσημείωτα θετικά αποτελέσματα.

Το εφετινό, ειδικότερα, Συνέδριο των Κληρικών της Μητροπολιτικής Περιφέρειας διεξήχθη την 6ηΣεπτεμβριου 2010 στη Στέγη Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Σπάρτης και υπεύθυνος για την διεξαγωγή του ορίσθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος.

Προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό και ακολούθησαν δύο πολύ ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές εισηγήσεις από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς Διδασκάλους, οι οποίοι με αξιέπαινη προθυμία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να ομιλήσουν.

Στην πρώτη Εισήγηση αναπτύχθηκε το θέμα «Η Λειτουργική ζωή του ιερέως και των Ενοριτών του» από τον Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Κωνσταντίνο Καραϊσαρίδη, Επίκουρο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στη δεύτερη παρουσιάστηκε το θέμα «Η αποστολή του ιερέως στόσύγχρονο κόσμο» από τον Ελλογιμ. κ. Αλέξανδρο Σταυρόπουλο, ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

Στη διάρκειά του, επίσης, οι κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως προσέφεραν στο Σεβ. Μητροπολίτη Ευστάθιο ως δώρημα μία αρχιερατική μήτρα επί τη επετείω της συμπληρώσεως τριάντα ετών από την εις επίσκοπο χειροτονία του.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με γόνιμη συζήτηση και σύντομη προσλαλιά του Σεβ. Μητροπολίτη, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές και τους κληρικούς για το δώρο τους επισημαίνοντας ότι η άριστη επιτέλεση του καθήκοντός τους είναι το καλύτερο δώρο για αυτόν, ενώ τόνισε τη σημασία που έχουν τέτοιες συνάξεις για το έργο του κληρικού στη σημερινή δύσκολη και απαιτητική εποχή.

Κορυφή σελίδας


Συνάντηση του Μητροπολίτη Δημητριάδος με τον Υφυπουργό Τουρισμού Νικητιάδη

Με τον Υφυπουργό Τουρισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, κ. Γεώργιο Νικητιάδη συναντήθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος την Παρασκευή 3/9/2010, στο γραφείο του πρώτου στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τον κ. Νικητιάδη για τις δράσεις της τοπικής Εκκλησίας στον χώρο του αθλητισμού και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την δημιουργία του Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ», στον οποίο έχουν ενταχθεί, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και τα παιδιά των ΡΟΜΑ της περιοχής μας.

Ο Σεβασμιώτατος προσκάλεσε τον κ. Υφυπουργό στα εγκαίνια του γηπέδου του Αθλητικού Συλλόγου «ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ», σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Ν. Ιωνίας στο Αλιβέρι, που θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 4/10/2010.

Ο κ. Νικητιάδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες της Ιεράς Μητροπόλεως στον χώρο της Νεότητας και στο κομμάτι του αθλητισμού και ήταν καταρχήν θετικός για την παρουσία του στην Μητρόπολή μας την ημέρα των εγκαινίων.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ