Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 41, 16 Δεκεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

ΕΓΙΝΕ ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΞΑΓΡΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΖΩΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ

«ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ»

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕΣΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

«Οι προτάσεις – απαιτήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητος, δεν αποβλέπουν στο ‘χωρισμό’, αλλά στην ετσιθελική και βάναυση μετατροπή της Ελλάδος σε άθρησκη Πολιτεία, χωρίς, βέβαια, την έγκριση το ελληνικού λαού». Αυτά, μεταξύ άλλων, τονίζονται στο επίσημο δελτίο ενημέρωσης «Προς το λαό» της Ι. Συνόδου, το οποίο θα διανεμηθεί σε όλους τους ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος την Κυριακή 18/12/2005.

Αναφέρεται, επίσης: «Πίσω από τον παραπλανητικό τίτλο του αιτήματος ‘Χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους’, να τί κρύβεται, όπως τα αποκαλύπτουν οι εν λόγω προτάσεις:

1. Απαιτούν, με νομοθετική επιβολή, τον υποχρεωτικό πολιτικό γάμο για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

2. Απαιτούν την καθαίρεση, με νόμο, όλων των θρησκευτικών συμβόλων και των εικόνων από όλους τους δημόσιους χώρους (τα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα πλοία, τα δικαστήρια, τα ιδρύματα, τα νοσοκομεία)

3. Απαιτούν την κατάργηση, με νόμο, του μαθήματος των Θρησκευτικών

4. Απαιτούν, με νόμο, την εξαφάνιση κάθε θρησκευτικότητας στις εθνικές μας γιορτές (και βέβαια, τις θρησκευτικές αργίες)

5. Απαιτούν την εκδίωξη, με νόμο, των Ιερέων από τα Νοσοκομεία, τις φυλακές και τους σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

6. Απαιτούν την διακοπή της μισθοδοσίας όλου του κλήρου, με νόμο

7. Επιδιώκουν την υπονόμευση της βάπτισης των Ελληνοπαίδων, με νόμο, και την προπαγάνδιση της πολιτικής κηδείας.»


Το Δελτίο καταλήγει ως εξής: «Για θέματα σπουδαία, για θέματα που ανατρέπουν την θρησκευτική ειρήνη και την παράδοση των Ελλήνων, ο μόνος που μπορεί άμεσα να αποφανθεί είναι ο Λαός που φέρει και την ευθύνη της προστασίας της πολιτιστικής του ταυτότητας και των θρησκευτικών παραδόσεών του. Οι μεγάλες αποφάσεις ανήκουν στον Ελληνικό λαό και όχι σε πρόσωπα. Τα οποιαδήποτε πρόσωπα»

Κορυφή σελίδαςΕΓΙΝΕ ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;

«Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα ορισμένα, υπεύθυνα και αξιόλογα κατά τα λοιπά, πρόσωπα, αφήνουν βαρείς υπαινιγμούς για την πορεία της κάθαρσης στην Εκκλησία, αδικώντας Την κατάφωρα… η Ιερά Σύνοδος οφείλει κατ’ ελάχιστον να αποκαταστήσει την αλήθεια…»

Έτσι ξεκινά το έκτακτο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου (15/12/2005) στο οποίο αναλυτικά δίδονται στοιχεία για τα μέτρα τα οποία η Εκκλησία έλαβε για την εξέταση και διερεύνηση όλων των καταγγελθεισών υποθέσεων που αφορούσαν κληρικούς όλων των βαθμίδων, στο πρόσφατο παρελθόν.

Στο ίδιο κείμενο η Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει τις αποφάσεις τις οποίες έλαβε και τις προτάσεις, τις οποίες έκανε προς την Κυβέρνηση, χρήζουσες νομοθετικής από μέρους της ρύθμισης, προκειμένου να θωρακίσει, κατά το δυνατόν τον ιερό θεσμό της Εκκλησίας. Συγκεκριμένα:

1. Συνέστησε επταμελή επιτροπή για τη δημιουργία νέου νόμου περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων

2. Ζήτησε την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη συγκρότηση Ανωτάτου Συμβουλίου ελέγχου παρά της Ιερά Συνόδω

3. Αποφάσισε την υποχρεωτική υποβολή, εκ μέρους των Ιεραρχών και των Διευθυντών των Εκκλησιαστικών οργανισμών δήλωσης «πόθεν έσχες»

4. Ζήτησε την κατάργηση της απαλλαγής από στράτευση των υποψηφίων κληρικών και μοναχών

5. Ζήτησε τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου από επιθεωρητές Δημοσίων Διαχειρίσεων στις Μητροπόλεις και στις Μονές, ενώ ανάλογους ελέγχους διενεργεί η Εκκλησιαστική υπηρεσία οικονομικής επιθεώρησης

6. Συνέστησε ανώτατη εξελεγκτική επιτροπή για τον έλεγχο νομιμότητας κάθε σύμβασης εκκλησιαστικών νομικών προσώπων και τρίτων ύψους άνω των 300.000 ΕΥΡΩ

7. Αποφάσισε την κατάργηση των φιλοδωρημάτων σε Ιεράρχες

8. Ξεκίνησε ευρύ, γόνιμο, ειλικρινή οργανωμένο και διαρκή διάλογο με την κοινωνία

9. Συνέστησε τριμελή εξ Αρχιερέων επιτροπή για τον έλεγχο των καταγγελιών κατά Αρχιερέων και ιερέων


Και το ανακοινωθέν καταλήγει: «Συνεπώς, το ότι Εκκλησία μας έκανε και εξακολουθεί να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την εξυγίανσή Της ή έμεινε απλά και μόνο σε εξαγγελίες, τίθεται στην κρίση του κάθε αντικειμενικού, καλόπιστου και ενημερωμένου προσώπου»

Κορυφή σελίδαςΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Την Διαρκή Ι. Σύνοδο ενημέρωσε ο Αρχιεπίσκοπος (15/12/2005) για τα μέτρα που έχει λάβει η Εκκλησία της Ελλάδος υπέρ των μεταναστών. Συγκεκριμένα:

* Η Σύνοδος τάχθηκε εξ αρχής υπέρ της ανεγέρσεως Τζαμιού στην Αθήνα, για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των εδώ μουσουλμάνων μεταναστών.

* Στα ενοριακά συσσίτια προσφέρονται καθημερινά 20.541 μερίδες φαγητού και σ’ αυτά συμμετέχει ικανός αριθμός μεταναστών

* Το Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων Μεταναστών, οργανισμός της Εκκλησίας βεβαίως, προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους μετανάστες

*Λειτουργεί σχολείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για μετανάστες, με 150 μαθητές, με τη φροντίδα της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

* Η Σύνοδος αποφάσισε (15/12/2005) να παραχωρήσει εκκλησιαστικό χώρο στο Σχιστό για τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου.


Κορυφή σελίδαςΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΞΑΓΡΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και εθνικής υπερηφάνειας γιορτάστηκε και φέτος (13/12/2005) το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, το οποίο συντελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδήγησε στο θάνατο 1.300 πατριώτες, άφησε πίσω του θρήνο και οδυρμό και την πόλη των Καλαβρύτων καμένη από τη φωτιά της εκδίκησης.

Τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

Στην ομιλία του ο κ. Παπούλιας τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης: «Έχει αναπτυχθεί, τα τελευταία χρόνια, η αντίληψη ότι, για χάρη του κοινού Ευρωπαϊκού μας μέλλοντος, θα πρέπει να απομακρυνθούμε από την ιστορική πραγματικότητα και την ιστορική μνήμη. Αυτό είναι, όμως, λάθος. Δεν πρέπει να αφήνουμε τη λήθη να εξαφανίζει τα γεγονότα γιατί πάνω σε αυτά εδράζεται η κοινή μας ανάγκη να υπερβούμε τις παλιές διχόνοιες και να σφυρηλατήσουμε ενωμένοι το κοινό μας πεπρωμένο.

Άλλωστε, ο «σκληρός πυρήνας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι αρχές και οι αξίες της. Και αυτές είναι της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αξίες που, εδώ στα Καλάβρυτα, αλλά και σε όλους τους μαρτυρικούς τόπους, έγιναν κίνητρο για σπουδαίους αγώνες…»

Στο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος σημείωσε πως «αν οι θυσιασθέντες δεν είχαν τις ιδιότητες του Έλληνα και του Ορθοδόξου Χριστιανού, ίσως δε θα αντιστέκονταν, όπως, άλλωστε, αντιστάθηκε και σύσσωμος ο Ελληνικός λαός, εναντίον των δυνάμεων Κατοχής. Οι μαυροφορεμένες χήρες και τα ορφανά οπλίστηκαν τότε με μεγάλη υπομονή και δέχθηκαν τη δοκιμασία με χριστιανική καρτερικότητα. Εάν σήμερα θυμόμαστε αυτή την τραγωδία είναι για να μνημονεύσουμε τα θύματα, αλλά και τους θύτες, διότι στη θρησκεία μας δε μισούμε κανένα… Ο πόλεμος εξαγριώνει τον άνθρωπο και τον κάνει να χάνει τον εαυτό του…» Και κατέληξε: «Είθε εμείς οι Έλληνες να μη ξεχάσουμε αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν, όχι για να φωλιάζει το μίσος στις καρδιές μας, αλλά για να παίρνουμε πολύτιμα διδάγματα για τη μετέπειτα ζωή μας…»

Τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν στις εκδηλώσεις οι Σεβ. Μητροπολίτες Ηλείας Γερμανός, Πατρών Χρυσόστομος και Καλαβρύτων Αμβρόσιος.

Κορυφή σελίδαςΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΖΩΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Για έλλειμμα αγωνιστικότητας που έχει νοθεύσει την πνευματική κατάσταση του ανθρώπου, έκανε λόγο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας στον εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Γκύζη (14/12/2005).

«Στην εποχή μας» σημείωσε, «οι Χριστιανοί έχουμε χάσει το αγωνιστικό στοιχείο στη ζωή μας, έχουμε συμβιβαστεί με την αμαρτία και γενικότερα με τη κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία. Όχι μόνο δεν αγωνιζόμαστε αλλά επιδιώκουμε να αποτρέψουμε και αυτούς που αγωνίζονται. Η Εκκλησία, αν ζει μέχρι σήμερα, το οφείλει στο αγωνιστικό πνεύμα των Πατέρων, των Αγίων, των γνησίων πιστών Της».

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα κοσμικά Μ.Μ.Ε. τους πιστούς και αγωνιστές Χριστιανούς: «Αν θέλεις να υπερασπιστείς την πίστη σου σήμερα, θα σε παραλάβουν αυτοί που γράφουν τα χρονογραφήματα, αυτοί που λένε τις ειδήσεις, που σχολιάζουν, για να σε ξεφτιλίσουν στα μάτια του κόσμου, λες και ο κόσμος δεν έχει μυαλό να σκεφθεί για να μπορέσει μόνος του να καταλήξει σε συμπέρασμα. Όσο αγωνιζόμαστε υπέρ της πίστεως, και της ευσεβείας, τόσο ο λαός θα μάς αγαπά και τόσο οι άνθρωποι του κόσμου θα μάς εναντιώνονται με μίσος το οποίο εμείς θα το αποδεχόμαστε για την αγάπη του Χριστού…»

Κορυφή σελίδαςΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Συμπόσιο με θέμα «Αντικαιάδας 2005» διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικών Αναπαραστάσεων (Αθήνα 16/12/2005), η οποία ευαισθητοποιείται σε θέματα εκπαίδευσης ατόμων με αυτισμό, νοητική καθυστέρηση, σωματικές αναπηρίες αισθητηριακού τύπου και τα συνεπαγόμενα ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Σε μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος τόνισε ότι «…σήμερα δε μιλούμε για φυλετική κάθαρση αλλά για κοινωνικό ρατσισμό. Διότι περί τούτου, βεβαίως, πρόκειται. Ο ψυχοσωματικά ενδεής, όταν συνοδευόταν από μια δυνατότητα ευμάρειας, επιβίωνε και μάλιστα μετήλασσε την αδυναμία του σε παραγωγική ιδιαιτερότητα. Ο κοινωνικά και σωματικά αδύναμος αδυνατούσε να επιβιώσει, πολλώ μάλλον η μοίρα το διεγράφετο μελανή από τη γέννησή του και τη διαπίστωση του ελλείμματός του.

Ευτυχώς στις μέρες μας τα πράγματα είναι αρκούντως διάφορα. Απόδειξη η παρούσα συνάντηση, την οποία χαιρετίζω από καρδίας. Δεν λησμονεί κανείς μας ότι η αντιστροφή αυτής της εξόντωσης του αδυνάτου, που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην πεπτωκυία φύση, επήλθε με το Ευαγγελικό μήνυμα της επανόρθωσης της ανθρώπινης αξίας στην προτέρα θέση της από το Δημιουργό… Γι’ αυτό το λόγο, υπερβαίνοντας τις αδυναμίες της φύσης, έχουμε αναδειχθεί από εφευρέτες «Καιάδων» σε θάλποντες και στηρικτές των αδυνάτων…»

Κορυφή σελίδαςΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ

Μήνυμα, με την ευκαιρία του 11ου τακτικού Συνεδρίου της Ενώσεως Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (Βουλιαγμένη, 16/12/2005), απέστειλε προς τα μέλη του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος. Στο μήνυμα, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Το δημοκρατικό πνεύμα εξικνείται ως τα άκρα του Ελληνισμού κατά πλάτος (χωροτοπικά) και κατά μήκος (ιστορικά) και η εκλεγμένη αντιπροσώπευση των ελληνικών κοινοτήτων δεν είναι χθεσινή εφεύρεση αλλά προϊόν υπερχιλιετών σφυροκοπημάτων του θεσμού του «εμείς», απέναντι στο συμφέρον το «εγώ». Αυτού του θεσμού υπάρχοντες σημερινοί λειτουργοί καλείστε να θέσετε σε ένα τραπέζι διαλόγου τα τοπικά θέματα και να τα συγκεράσετε με τα κοινά συμφέροντα. Έχετε όλοι σας αμύθητο θησαυρό την προϋπηρεσία των προκατόχων σας σε αυτή την ιερή διεργασία…»

Κορυφή σελίδας«ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ»

Δύο φορές (13 & 14/12/2005) συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο οποίος επισκέφθηκε ανεπίσημα την Αθήνα. Οι δύο Προκαθήμενοι συζήτησαν την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στην Σιωνίτιδα Εκκλησία, ενώ ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος επιβεβαίωσε τον Πατριάρχη για την αμέριστη συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος στον βαρύ έργο που έχει αναλάβει ο νέος Ηγούμενος της Αγιοταφιτικής αδελφότητας με σκοπό την ανασυγκρότηση του Πατριαρχείου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Θεόφιλος, μετά τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκη, σημείωσε ότι «με τη βοήθεια του Θεού και τη συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα ξεπεράσει τα πολλά και σοβαρά προβλήματα του»

Κορυφή σελίδας«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕΣΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

Το 1ο Επιμορφωτικό Συνέδριο με θέμα: «Ελληνική Μουσική μέσο Παιδείας και Πολιτισμού» διοργανώνει η Επιτροπή Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου, το Σάββατο 17/12/2005, στις 10 π.μ. στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Το Συμπόσιο περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες στις οποίες θα εξεταστούν θέματα όπως «Θρησκευτικό βίωμα και Ελληνικό τραγούδι», «Μουσική και Εκπαίδευση», «Παράδοση και νεωτερικότητα», «Το στίγμα του σύγχρονου Ελληνικού τραγουδιού». Το Συμπόσιο θα χαιρετίσει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ενώ θα συμμετάσχουν σ’ αυτό προσωπικότητες της Ελληνικής μουσικής όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Χρόνης Αϊδονίδης, ο Χρήστος Τσιαμούλης κ. άλ.

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ