Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 409, 6 Σεπτεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κοινή «Αποστολή» η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με την Πολιτεία

Τα ονομαστήρια του Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου

«Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής»Το Μεσολόγγι των Χαρακτών


Μια εντυπωσιακή έκθεση χαρακτικής με θέμα
«Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από τη Χαρακτική» εγκαινιάζεται το Σάββατο (11/9)
στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου
και Σοφίας Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι.

Μάθετε περισσότερα στον www.artopos.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σε κοινή «Αποστολή» η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με την Πολιτεία

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη το απόγευμα της Παρασκευής στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο μεταξύ της Μ.Κ.Ο. της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» και των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος και η Υφυπουργός Υγείας κ. Φώφη Γεννηματά.

Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Μακαριώτατος δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η σημερινή ημέρα είναι ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία του προνοιακού έργου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σήμερα υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην πατρίδα μας, υπάρχουν τεράστια προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε μια εποχή που χρειάζεται η συνεργασία μεταξύ πολλών φορέων, αλλά και της Πολιτείας με την Εκκλησία και εν προκειμένω την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Λοβέρδο και την κυρία Γεννηματά, αλλά και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που μας ανοίγουν ένα δρόμο συνεργασίας για την αντιμετώπιση της φτώχειας και των πολλών κοινωνικών προβλημάτων. Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, να πάψει να υπάρχει ερασιτεχνισμός και να αντιμετωπιστούν σοβαρά τα προβλήματα, ιδιαίτερα δε σε αυτή την περίοδο κρίσεως που διανύουμε. Η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών μπορεί να κάνει μια προσπάθεια και πράγματι την κάνει, αλλά είναι βέβαιο ότι χρειάζεται και η στήριξη της Πολιτείας. Πρέπει να πορευτούμε μαζί για να κάνουμε ένα καλύτερο έργο. Γι’ αυτό υπογραμμίζω ότι αυτή η ημέρα είναι σημαντική, κυρίως για το προνοιακό έργο και είμαι πολύ ικανοποιημένος γι’ αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας».

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Υγείας κυρία Φώφη Γεννηματά επισήμανε:

«Σήμερα η Εκκλησία και η Πολιτεία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι ανάγκη να συνεργαστούμε και να χτίσουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης στην πράξη. Από αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να λείψει κανείς και στόχος ακριβώς αυτής της συνεργασίας μας με την Εκκλησία είναι να στηρίξουμε, να φροντίσουμε και να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, όπως οι ηλικιωμένοι, οι μετανάστες, τα θύματα του trafficking, χρήστες ουσιών κ.λπ. Όλες αυτές οι κατηγορίες των ανθρώπων έχουν ανάγκη από φροντίδα, ιδιαίτερα τώρα περισσότερο από ποτέ. Αυτή η συνεργασία είναι μια αποστολή ανθρωπιάς».

Τέλος, ο Υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε τα εξής:

«Είναι μια πολύ καλή στιγμή η σημερινή στην κοινή δράση της Πολιτείας με την Εκκλησία. Η παρουσία του Μακαριωτάτου στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν ήταν μια τυχαία συνάντηση που έγινε για τις τηλεοράσεις και την εικόνα όπως κάποιοι ειρωνεύτηκαν, αλλά η αρχή μιας πολύ καλής συνεργασίας. Ήρθε η ώρα αυτή η συνεργασία να υλοποιηθεί με την υπογραφή αυτού του Μνημονίου. Υπογράψαμε αυτό το μνημόνιο αρχών για την προνοιακή μας δράση και σύντομα οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα καταρτίσουν έναν κατάλογο ενεργειών και δράσεων. Μην πάει το μυαλό οποιουδήποτε σε σχεδιασμούς μακροπρόθεσμους που θα αποδώσουν μετά από δεκαετίες. Επιθυμία μας είναι να προσφέρουμε γρήγορα αυτό που χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη».

Διαβάστε ολόκληρο το Μνημόνιο Συνεργασίας

Κορυφή σελίδας


Τα ονομαστήρια του Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου

Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010, η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως εόρτασε τη μνήμη του Αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Ανθίμου, επισκόπου Νικομηδείας, και εόρτασε τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος. Το απόγευμα της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου με Αρτοκλασία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού και συγχοροστατούντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου κ. Ανθίμου.

Πριν το τέλος του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, αναφερόμενος στον ρόλο του Επισκόπου ως ποιμένος της τοπικής Εκκλησίας, σημείωσε με έμφαση ο κάθε επίσκοπος έχει ανάγκη από τις προσευχές του ποιμνίου του για να επιτελέσει το δύσκολο έργο του. Κλείνοντας επισήμανε τους στενούς δεσμούς που έχει με τον Μητροπολίτη κ. Άνθιμο.

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Διδυμοτείχου για την τιμή που του έκανε να παραβρεθεί και να συνεορτάσει μαζί με τον Λαό της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως τα ονομαστήριά του. Παρακάλεσε δε τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου να μεταφέρει τις ευχές και την αγάπη του λαού της Μητροπόλεως στον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης που εόρταζε ταυτόχρονα τα ονομαστήριά του στην Θεσσαλονίκη. Στον Εσπερινό παρέστησαν ο Βουλευτής του Νομού κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και ο Υπερνομάρχης κ. Γεώργιος Μηνόπουλος καθώς και εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Την κυριώνυμο ημέρα, Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Όρθρος της εορτής χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και ακολούθως Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου κ. Ανθίμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα, Δράμας κ. Παύλου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νειλουπόλεως (και Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κ. Γενναδίου οι οποίοι μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη για να συνεορτάσουν.

Κορυφή σελίδας


«Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής»

Δέκα χρόνια ζωής κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου «Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής». Το Φεστιβάλ, από το 2001 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με ξεκάθαρο στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου όπως αρμόζει στον ιερό χώρο τέλεσής του. Έως και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου όσοι βρίσκονται στην πανέμορφη Πάτμο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ένα τοπίο υποβλητικό δύο εξαιρετικές προτάσεις.

Σήμερα, θα προβληθεί το βίντεο «Εικόνες και ήχοι από το Ιερό Βιβλίο της Αποκαλύψεως» του Γιάννη Νικολάου, σε ηλεκτρονικό ήχο του βέλγου συνθέτη Μπρουνό Λιµπέρ που µοιράζει τη ζωή του ανάµεσα στις Βρυξέλλες και την Πάτµο, με τη συµµετοχή χορευτών και της σοπράνο Ντάιαν Σάδερλαντ.

Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ένα μουσικο – φιλολογικό αφιέρωμα στο μεγάλο ζωγράφο και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου, ο οποίος αφιέρωσε τη μοναδική του Τέχνη για να υμνήσει την Ορθόδοξη Πίστη. Ανάμεσα σε σύντομα κείμενα από διάφορα βιβλία του Φ. Κόντογλου που θα διαβαστούν, θα ακουστούν έργα Ελλήνων συνθετών: Μικρασιάτικα, Μιχαηλίδη, Κωνσταντινίδη, Χατζιδάκη, Θεοδωράκη κ.α. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα προβάλλονται σε οθόνη αγιογραφίες και άλλοι πίνακες του Φώτη Κόντογλου.

Είσοδος ελεύθερη. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8.30μ.μ.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ